2

Bedrogen Worden Verwerken – Enkele Goede Tips!

bedrogen worden

De liefde kan erg mooi zijn. Je beleeft de leukste dingen met je partner en voelt je dolgelukkig met elkaar. Je kan je geen leven meer voorstellen zonder de ander en dat wil je ook niet. Jij wil namelijk nooit meer weg bij je partner. Maar dan ineens komt er een grote klap. Je komt erachter dat je partner je heeft bedrogen. Je wereld stort in en je bent woedend. Je wil je partner even niet meer recht aankijken en bent enorm boos en verdrietig tegelijk. Bedrogen worden verwerken valt niet mee…

Bedrogen worden verwerken: Je zelfvertrouwen is een belangrijke schakel

Als je bedrogen wordt heeft dit een enorme aanslag op je zelfvertrouwen. De meeste mensen geven dan ook vaak zichzelf de schuld. Je denkt dat je er niet genoeg bent geweest voor je partner. Of dat je partner niet meer van je houdt. Daarbij kan je ook denken dat je niet meer bent wie je vroeger was en je partner niet meer gelukkig kan maken.

Eigenlijk maak je jezelf enorm veel verwijten. Laat je niet verleiden door negatieve gedachten over jezelf, dat je niets meer waard bent. Als je dat namelijk wel doet, dan riskeer je in een negatieve spiraal terecht te komen en zal het je nooit meer lukken weer een fijne relatie te krijgen met je partner. Een relatie waarin je elkaar weer volledig kunt vertrouwen.

Je wil natuurlijk graag weten waarom sommige partners vreemdgaan en of er een verschil is tussen mannen en vrouwen. Uit statistieken blijkt dat ongeveer 25% van de mannen vreemdgaat tegenover 20% van de vrouwen.

De motivatie van mannen moet eerder worden gezocht in de behoefte aan meer seks, terwijl vrouwen eerder vreemdgaan wanneer ze emotionele verbinding missen met hun eigen partner.

Verder is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de oorzaak van vreemdgaan bij ongetrouwde en getrouwde partners verschillend is. In genoemd onderzoek is met name ook gekeken naar de invloed van hechtingsstijlen op ontrouw.

Daaruit is gebleken dat bij getrouwde koppels de angstig-vermijdende hechtingsstijl van de ene partner invloed heeft op ontrouw van de andere partner.

Met andere woorden: je zult eerder geneigd zijn vreemd te gaan als jouw partner een angstig-vermijdende hechtingsstijl heeft. De reden hiervan is dat angstig-vermijdende partners weinig vertrouwen hebben in hun partner. Ze zoeken dus constant bevestiging of hun partner nog van hun houdt.

 

Dit gedrag kan grote proporties aannemen, en wel zodanig dat dit resulteert in claimerig gedrag. Daarmee wordt bedrogen worden in de hand gewerkt. Je zou kunnen spreken van ‘self fulfilling prophecy’ : daar waar je bang voor bent overkomt je dus.

>> meer over hechtingsstijlen kun je lezen in dit artikel

Bedrogen worden verwerken

Om het bedrog te verwerken is het handig dat probeert zoveel mogelijk te weten te komen over de oorzaak van zijn of haar ontrouw. Hoe vaak het gebeurd is is ook van belang. Als je partner je alles eerlijk vertelt kan er weer ruimte ontstaan om elkaar te leren vertrouwen.

Was het slechts eenmalig en geen affaire? Is je partner eerlijk? Dan heeft jullie relatie zeker nog een kans van slagen. Hebben jullie hierover uitvoerig met elkaar gesproken, blijf dan niet steeds terugkomen op deze gebeurtenis.

bedrogen worden

Je helpt je partner er niet mee maar jezelf ook niet. Als je partner zich niet schuldig voelt is er meer aan de hand. Voelt je partner zich wel schuldig en heeft hij of zij om vergeving gevraagd, geef jezelf en je partner dan de tijd en ruimte om na te denken hoe je verder wilt.

Bedrogen worden verwerken is natuurlijk moeilijk, maar als jij je relatie wilt redden is dit het zeker waard. De eerste tijd zal het moeilijk zijn maar vervolgens gaat het steeds makkelijker worden.

Het is niet erg om je partner te laten zien hoeveel verdriet je ervan hebt. Je mag de eerste tijd best een beetje wantrouwend zijn. Uiteindelijk zul je wel zien dat het steeds beter gaat.

Bedrogen worden: kun je ermee omgaan?

Hoe kun je ermee omgaan als je ontdekt dat je bedrogen bent? Kun je er wel mee omgaan? Als je ontdekt dat je bedrogen bent, zul je in eerste instantie vooral boos zijn. Daarnaast voel je je natuurlijk ook gekwetst.

Vooral dit laatste overheerst vaak als de eerste boosheid gezakt is. Je denkt dat jullie relatie blijkbaar niet zo goed was als je dacht. Echter is dit niet de juiste gedachte. Veel beter is jezelf afvragen hoe het zover heeft kunnen komen. Ook in de beste relaties komt vreemdgaan en ontrouw voor.

Het doet natuurlijk pijn te ontdekken dat je partner niet voldoet aan het beeld wat je van hem of haar had. In plaats van met jou, deelde je partner inimiteit met een ander. Je eerste reactie zal waarschijnlijk zijn dat je je partner nooit weer wilt zien. Dat uit je dan met boosheid of je vertrekt in ijzige stilte.  Je fantaseert over wraak en je hoopt dat je partner je smeekt terug te komen.

Ook al vind je het moeilijk en denk je nu misschien ‘ik wil hem/haar nooit meer zien’, geef jezelf de tijd. Overdenk de gebeurtenissen, de frequentie van bedrogen worden en de eerlijkheid van je partner nog eens goed. Vaak heb je, als de eerste boosheid gezakt is, nog heel wat vragen waarop je een antwoord wilt. Hierover praten met je ex zal je zeker helpen om te gaan met het feit dat je bedrogen bent.

Manieren waarop je kunt omgaan met bedrogen worden

Er zijn duizenden manieren te bedenken waarop je kunt reageren als je bedrogen bent. Maar in feite zijn er eigenlijk maar twee manieren om goed om te gaan met bedrogen worden. Jullie besluiten samen op een constructieve manier door te gaan met jullie relatie, of jullie besluiten samen een eigen weg in te slaan. Lukt het jullie om te kijken naar de toekomst en niet meer naar het verleden?

Is alle vertrouwen weg omdat je vaker bent bedrogen? Wees eerlijk naar jezelf en besluit dan met je relatie te stoppen als je hier zo onder lijdt. Een partner die je herhaaldelijke keren bedriegt is het echt niet waard.

Gaat het echter om slechts 1 slippertje, en heeft je partner geen gevoelens voor de persoon met wie hij of zij je bedrogen heeft?Sta je er open voor om te werken aan jullie nieuwe relatie? Dan zijn er zeker nog kansen. Er zijn vast dingen die jullie allebei anders kunnen en willen doen. Opnieuw vertrouwen opbouwen zal tijd nodig hebben.

Nogmaals, want dit is echt heel belangrijk: als jullie alles uitgepraat hebben, mag de ontrouw van je partner niet steeds weer tot nieuwe verwijten leiden. Zorg er in plaats daarvan voor dat jullie samen weer leuke dingen gaan doen.

Ontdek weer wat er zo leuk was aan elkaar en leer elkaar opnieuw kennen. Door je te concentreren op de leuke en goede dingen in de relatie, zullen jullie langzaam weer naar elkaar toegroeien. Zo hoeft bedrogen worden niet het einde van je relatie te betekenen.

Michelle vd Berghe is dé relatiecoach voor al jouw liefdesvragen. Ze kan je helpen met problemen als omgaan met bedrogen worden, vragen over je ontrouwe partner, het verbeteren van je relatie en het terugwinnen van je ex. Michelle heeft sinds 1997 al heel veel mensen geholpen en met succes! Veel mensen hebben elkaar weer gevonden dankzij haar adviezen. Dus waarom zou ze jou niet kunnen helpen? Ben je er klaar voor om je relatie te redden? Kijk dan eens in haar succesvolle liefdesverdrietacademie!

Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG