Je ex terugwinnen moeilijk? 

Communiceren met mijn ex, hoe doe ik dat?

De meeste mensen zeggen 'communiceren met mijn ex is het aller allerlastigste na een relatiebreuk'.

En dat klopt ook. Emoties spelen veelal een rol waardoor de communicatie met je ex niet altijd even soepel verloopt. Dus hoe kun je bereiken dat het communiceren met je ex beter gaat? 

Het kan zijn dat je momenteel bent gescheiden en je moeilijkheden hebt om een positief gesprek met je ex te hebben. Het kan ook zijn dat jullie recentelijk uit elkaar zijn en je nog steeds contact hebt met je ex. Dat contact verloopt moeizaam en je uiteindelijke doel is het terugwinnen van je ex?

In dit artikel geef ik je de beste tips voor mensen die zich afvragen 'hoe kan ik beter communiceren met mijn ex'

Het is echt geen hogere wiskunde, maar meer een kwestie van de juiste voorbereiding en de juiste intentie en mindset.

Ook heb ik een podcast voor je gemaakt die je vanaf Spotify of deze pagina kunt beluisteren. Vergeet je ook niet te abonneren op mijn kanaal! Zoek in Spotify op Liefdesverdriet.nl.

Je kunt ook mijn podcasts vinden op mijn youtubekanaal hier

Maar hieronder de podcast van vandaag "Zo communiceer je met je ex - én krijg je gedaan wat jij wilt!"

Communiceren met je ex kun je leren

Je communicatie met je ex nog steeds niet naar wens en sta je op het punt de hoop op te geven? Lees dan snel door want communiceren met je ex is echt te leren. Je zal overigens geen keus hebben als jullie samen kinderen hebben. In dat geval is het uiterst belangrijk dat je werkt aan een goede relatie.

Ook als je je ex terug wilt winnen kun je deze tips gebruiken. Jouw eerste doel bij het terugwinnen van je ex is namelijk eveneens om te komen tot een constructief gesprek.

 Wanneer je constructief met elkaar in gesprek kunt zijn, bouw je voort op een positieve verstandhouding. Dat is toch altijd nog veel prettiger dan elkaar proberen te vermijden om je elkaar het licht in de ogen niet gunt.

communiceren met mijn ex

Deze tips zijn vooral effectief als je een ex hebt die over het algemeen positief in het leven staat, die jouw respect verdient en met wie je een goede relatie had.

Betreft het een ex met een persoonlijkheidsstoornis, dan kun je nog zo positief deze communicatie strategieën toepassen, het zal weinig effect hebben.

De tips die ik je in dit artikel (en de podcast) geef, werken over het algemeen goed. Mocht je een tip hebben toegepast, laat het dan vooral weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Bereid ieder gesprek met je ex goed voor

Allereerst, als je een betere communicatie wilt met je ex begin dan eerst bij jezelf, begin jezelf eerst af te vragen wat doe ik eigenlijk waardoor mijn ex zo reageert.

Stel je ex reageert niet zoals je had gehoopt, denk dan niet direct “ik doe iets fout” en laat het vooral geen effect hebben op jou!

Het is vooral heel erg belangrijk dat je je bewust bent van hoe je de dingen zegt, of je e.e.a. misschien beter op een andere manier had kunnen zeggen. Dat je weet dat het je meer inzicht kan geven als je vanaf afstand naar je eigen communicatie 'kijkt' en je jezelf afvraagt ‘waar kan ik dit verbeteren want gezien de reactie van mijn ex is dit wel nodig’

Een goede voorbereiding op een gesprek is het halve werk. Je zorgt er daarmee voor dat je meer zelfvertrouwen hebt. Stel je ex reageert dan op een manier die je niet had verwacht, dan zul je toch nog steviger in je schoenen staan en adequaat kunnen reageren.

Geen verliezers in het spel van communiceren

Het is één van de meest belangrijke uitgangspunten als het aankomt op communicatie: er mogen geen verliezers zijn. Kortom, zorg ervoor dat je je ex niet het gevoel geeft dat hij/zij de discussie verliest, lijdt aan gezichtsverlies of dat je de trots van je ex krenkt.

Als je een moeilijk gesprek moet aangaan met je ex is het uitermate belangrijk dat je vooraf je zorg daaromtrent aangeeft. Zeg bijvoorbeeld:

"ik wil dit gesprek met je aangaan met de afspraak dat we er beiden voor zorgen dat we er alles aan doen om dit gesprek zo positief mogelijk af te sluiten. Ik wil niet dat jij straks naar huis gaat met een rotgevoel. Ik hoop dat ik op je kan rekenen dat dat ook voor jou geldt"

Het is belangrijk dat er sprake is van een veilig klimaat, dat je ex je kan vertrouwen. Dat bereik je allereerst door er zelf mee te beginnen. Zeg tegen je ex dat je hem/haar vertrouwt. De kans is dan klein dat je ex dat vertrouwen zal beschamen.

Vol vertrouwen het gesprek aangaan

Stel je eens voor: je ex staat voor je. Je merkt dat hij/zij het spaans benauwd krijgt als jij oogcontact zoekt. Of je ex begint te stotteren,  kijkt je niet aan en is kortaf. Er kunnen dan 2 dingen gebeuren:

  • het gedrag van je ex irriteert je dermate dat het steeds moeilijker wordt om je positieve instelling te bewaren. Het conflict ligt op de loer, OF
  • je neemt zelf alle ruimte in en zonder dat je je dat beseft, ben jij degene die vanaf dat moment de regels bepaalt. Je ex zal op den duur steeds meer afstand nemen.

Dat is allemaal niet wat je wilt toch? dus hoe kun je dat voorkomen?

Door eerst te werken aan veel zelfvertrouwen en positief te denken over je ex.

Om te zorgen voor meer zelfvertrouwen kun je beginnen met jezelf af te vragen:

  • Wat wil ik eigenlijk met het gesprek bereiken en wat is daarvan de reden?
  • Is dit het juiste moment om het gesprek aan te gaan voor zowel mijzelf als mijn ex?
positief communiceren met mijn ex

Stel, je bent zelf nog niet emotioneel klaar om het gesprek aan te gaan met je ex. Dat kun je gerust tegen je ex zeggen. Ik geef je een voorbeeld:

"Ik weet dat je dit onderwerp graag met me wil bespreken maar mijn hoofd zit op dit moment vol. Ik wil voorkomen dat ik dingen ga zeggen waar ik achteraf spijt van krijg. Ik beloof je dat ik je spoedig zal laten weten wanneer ik hier klaar voor ben"

Het kan ook zijn dat je ex er nog niet klaar voor is om het onderwerp te bespreken dat jij graag wilt bespreken. Het is dus belangrijk je ex daarvoor de nodige ruimte te geven. Je kunt het vooraf uiteraard checken door je ex te vragen "vind je het goed dat we komende donderdag samen dit onderwerp bespreken? of vind je dat nog lastig?". Door de toevoeging 'of vind je dat nog lastig' te geven, laat je je ex weten dat je wel degelijk rekening met hem/haar wilt houden.

3 Punten voor een goed verloop van het gesprek

Voor een positief verloop van het gesprek, kun je denken aan deze 3 meest belangrijke punten. Ik zal ze eerst stuk voor stuk noemen en er daarna dieper op in gaan:

  • Blijf bij de feiten
  • Vermijd dat je begint met het woord "jij en vermijd "atlijd/nooit/natuurlijk weer..."
  • Blijf dicht bij jezelf en toon dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt

#1 Blijf bij de feiten!

We zijn geneigd zeker als we emotioneel betrokken zijn bij het onderwerp, om er een eigen invulling aan te geven. Blijf dus bij de feiten! Zodra je merkt dat je daarvan afwijkt, zegt dat dan "Oh nu zeg ik iets wat misschien niet waar is, maar zo voel ik dat. Natuurlijk kan jij dat anders ervaren. Feit is namelijk dat ...... en ik gaf er net mijn eigen draai aan. Sorry daarvoor"

Geef zelf altijd het voorbeeld. Wanneer jij beter communiceert, zal je ex dat ook doen. zoals ik al aan het begin van dit artikel zei "begin eerst bij jezelf!"

Wanneer je merkt dat je ex niet bij de feiten blijft, zeg dat dan op een rustige en vriendelijke toon. Of maak er zelfs een grapje van!

#2: Vermijden van bepaalde woorden

Een ander punt die je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord, is dat je je zin nooit begint met ‘jij’ en woorden gebruikt waarbij ‘jij’ verbonden wordt met ‘altijd’ of ‘nooit’ of ‘natuurlijk weer’ of een zin waarbij die woorden voorkomen zoals ‘jij moet natuurlijk altijd weer aan jezelf denken’.

Waarom is het belangrijk om niet te beginnen met jij?

Wel dat is omdat jij direct al aanvallend/verwijtend klinkt.
Beter is dus dat je begint met ‘ik’ door bijvoorbeeld te zeggen

 ‘ik merk dat ik boos word wanneer ik zie dat ik nog steeds niet heb gekregen wat ik je vroeg’ en vervolgens ga je door met een zin waarin je uitlegt welke consequenties dat voor je heeft, bijv. ‘en dat maakt dat ik weer te laat ben’. Aan het laatste kun je weer toevoegen wat voor gevolg dat voor je heeft "zodat ik denk ...."
Op die manier blijf je uit de gevarenzone van een mogelijk conflict!

#3 Blijf dicht bij jezelf!

Ik noemde het net al: blijf dicht bij jezelf en vul niet in voor je ex!

Begin je zinnen dan ook zoveel mogelijk met "ik" wanneer je wilt aangeven dat er iets aan de hand is. Hiermee bedoel ik, een situatie waar je ex een speciale rol vervult die je niet aanstaat. Bedenk dat elke keer dat je je boosheid voelt opkomen dat iets zegt over jou en niets over je ex. Jij geeft zelf betekenis aan het effect dat het gedrag van je ex op je heeft!

Wat in dit kader ook belangrijk is om te doen is de gevolgen benoemen van je boosheid of ongerustheid. Stel je hierbij eens een situatie voor waarbij je ex je iets heeft beloofd. Hij/zij zou bijvoorbeeld de kinderen bij je brengen op zondagmiddag 16:00 uur en om 17:00 is je ex er nog steeds niet. Wat je dan het beste kunt zeggen is bijv.

"ik merk dat als je de kinderen niet op tijd brengt dat ik dan zenuwachtig word omdat ik me dan zorgen maak dat er iets aan de hand is. Dat ligt natuurlijk aan mezelf maar ik zou het wel fijn vinden als je mij dan laat weten hoe laat je hier ongeveer denkt te zijn"

Zo'n uitspraak klinkt al heel wat constructiever dan wanneer je zegt

betrokkenheid tonen

'typisch jij weer om te laat te komen Ik ken je natuurlijk langer dan de dag van vandaag. Het is ook altijd raak he? Je denkt altijd aan jezelf. Wanneer hou je eens rekening met mij?"

Wees zelf het minst aan het woord en toon betrokkenheid

Ik heb eigenlijk nog meer tips voor je! Eén daarvan is:

Wees zelf het minst aan het woord. Je kunt deze stelregel goed onthouden doorL

Niet vertellen maar goede vragen stellen!

Met het stellen van vragen het je 2x winst:

a) je laat je ex nadenken. Een gesprek krijgt meer kans tot verdieping

b) je stelt jezelf meer op als een luisteraar (wat ex partners toch echt wel heel fijn vinden!)

Goed luisteren is eigenlijk al een kunst op zich dus je kunt bijv. als je je ex het gevoel wilt geven dat je echt luistert vragen ‘begrijp ik goed dat je hiermee bedoelt te zeggen dat ….’ En dan vul je de zin verder aan met wat je ex zojuist heeft gezegd. Dit heet met een mooi woord 'parafraseren'

Of als je niet zeker bent of je een en ander wel goed hebt begrepen, dan kun je zeggen: ‘het zou me echt helpen als je nader uitlegt wat je hiermee bedoelt want ik meen het niet goed begrepen te hebben’

Als je je op die manier opstelt dan zul je merken dat je ex zelf ook positiever wordt naar jou toe

Verder: toon betrokkenheid!

 Wanneer je ex iets vertelt over wat hij/zij heeft meegemaakt, zeg dan bijv. ‘goh ik kan me voorstellen dat dat een spannende situatie was’ of ‘ik kan me voorstellen wat het met je deed. Ik zou hetzelfde hebben gedaan of gezegd’

Je ex partner bedanken voor het gesprek

Is het je gelukt om een goed gesprek te voeren met je ex? Vergeet hem/haar dan niet te bedanken!

Je dankbaarheid tonen is één van de krachtigste tools die je kunt inzetten als je uit bent op meer verbinding, een fijne verstandhouding.

Zorg er wel door dat je niet overdrijft door je ex continu 'dank je wel' te zeggen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als een people-pleaser overkomt. Natuurlijk, het zijn vaak de kleine dingen die het doen maar af en toe je ex bedanken is voldoende om je positieve intenties te laten zien.

conflict-vermijden

Troubleshooting het conflict met mijn ex

Stel dat je ondanks al deze goede tips dan toch nog te maken krijgt met een chagrijnige ex die totaal geen zin heeft om naar je te luisteren. Je wordt toch boos en zegt dingen die je liever niet had willen zeggen. Wat kun je dan doen?

Aarzel dan niet te zeggen ‘ik heb het idee dat dit niet de beste timing is om het hier samen over te hebben’ of je zegt het uitgebreider met:

‘weet je, voor mij is dit niet een goed moment om het hier over te hebben. Ik heb een zware dag gehad en mijn hoofd zit vol met dingen die ik nog moet regelen. Komt het je uit als ik je daar op een later tijdstip over bel?’

Wanneer je in een conflict terecht bent gekomen,  probeer jezelf dan te verplaatsen in je ex en vraag je jezelf dan af ‘hoe zou ik me voelen als hij/zij dit tegen me zou zeggen? Wat zou ik dan gezegd of gedaan hebben’

En oordeel ook niet te snel. Het kan immers zijn dat je je onnodig opwindt over iets waarvan je het fijne niet weet. Wacht geduldig tot je je ex weer spreekt en check of jouw gedachten wel terecht waren.

Ga ook niet zelf invullen, dus als je ex je een uitleg geeft zeg dan bijv. niet ‘jajaj dat zal wel, ik ken je langer dan vandaag, je zal wel weer….’

Ik snap wel dat je graag je ex wil laten zien dat je hem/haar door hebt als je het gevoel hebt dat je ex je een leugen vertelt, maar je ex zal je sowieso tegenspreken en jouw gevoel ontkennen

Communiceren met mijn ex via whatsapp

Tot slot: zorg ervoor dat je zoveel mogelijk communiceert face-to-face in persoonlijk gesprek. voer geen lange gesprekken via de chat.

Wanneer je merkt dat je ex hier wel behoefte aan heeft, zeg dan gewoon

‘ik denk dat het beter is dat we dit samen bespreken, niet hier via de chat’

Doe je dat wel dan is het risico groot dat er allerlei misverstanden ontstaan door allerlei oorzaken zoals het ontbreken van stemgeluid, oogcontact waardoor een woord of zin op meerdere manieren geinterpreteerd kan worden.


Heb je de podcast beluisterd? Aan het eind citeer ik een gedicht van Mercedes Soa getiteld "Kom vertel me". Het is natuurlijk mooier als je het hoort dan dat je het leest, dus ik zou zeggen: start die podcast bovenaan deze pagina en vergeet niet:

- jezelf hieronder in te schrijven voor de gratis ex terugwinnen training

- mij te volgen op Spotify onder Liefdesverdriet.nl

Aarzel niet hieronder een reactie achter te laten!
Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG