• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De Fasen Van Liefdesverdriet Na Je Relatiebreuk (video)

Wat zijn de fasen van liefdesverdriet ?

In deze video ontdek je de 10 fasen en mijn 10 gouden tips die je uiteindelijk in staat zullen stellen om de juiste keuze te maken: terug naar je ex of doorgaan met je leven? Je kunt onder de video ook lezen wat ik hier precies vertel.

De Fasen Van Liefdesverdriet

Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen in de verschillende fasen die je doormaakt als je lijdt aan liefdesverdriet. Dit is goed om je verdriet beter te kunnen verwerken en beter keuzes te maken voor je verdere leven.

Je ex is vertrokken en je weet je geen raad. En door die radeloosheid kan het zijn dat vreemd gedrag gaat vertonen om die leegte te vullen. Dat kan zich uiten in bijv. koopziek gedrag, overmatig eten of ander obsessief gedrag. Ook zul je merken dat je emoties van dag tot dag sterk wisselen en dat komt omdat je nu eenmaal door die verschillende fasen heen moet.

Scheiden doet pijn en wellicht heb je maar één wens : voor altijd slapen en nooit meer wakker worden. Je gevoelens zijn verwarrend. Dan weer voel je woede, en dan weer prima, dan weer medelijden met jezelf en dan voel je je weer sterk. Besef dat je niet de enige bent en dat dit heel normaal is.

De eerste fase van liefdesverdriet is de fase van verzet

Zodra je partner je heeft verteld dat hij of zij weg een punt achter de relatie wil zetten komt dat natuurlijk als een koude douche over je heen. En als je dit ook nog eens te horen krijgt na een ruzie dan is het gevolg vaak dat je nog lang de stille hoop zal koesteren dat het wel allemaal wel goed komt.

Je zoekt dan onbewust naar tekens dát het ook goed komt. Bijv. je ziet zijn tandenborstel nog in de badkamer staan, of je ex heeft kleren of andere spullen achtergelaten. En je denkt : het is gewoon onmogelijk dat het over is.

Afijn je probeert jezelf er continu van te overtuigen dat je partner terug komt omdat de situatie gewoon te onwerkelijk is. En elk contact analyseer je dan tot op de bodem uit, tot in de kleinste details, zoals bijv. de betekenis van de derde komma aan het eind van zijn of haar mail die je interpreteert als ‘ahh mijn ex wil erover praten’.

Herken je dit?

Misschien had je altijd gedacht dat je nooit te maken zou krijgen met een scheiding, dat het is iets wat alleen anderen overkomt.
Maar nu is het jou overkomen en je ex lijkt misschien wel een vreemdeling. je hart slaat zelfs over zodra je de sleutel in het sleutelgat hoort omdat je denkt dat het je ex is.

Afgewezen worden is echt een van de meest ingrijpende ervaringen die een mens kan meemaken. We zoeken immers altijd naar bevestiging of de ander wel van ons houdt. En als je tot de ontdekking komt dat die ander meer houdt van een andere man of vrouw is dat natuurlijk heel pijnlijk. Maar wist je dat je hersenen je helpen om ingrijpende ervaringen te boven te komen door bepaalde informatie uit te schakelen? Daarom is het zo dat je interpretaties af en toe ook zo onwerkelijk kunnen zijn en dat je het totaal bij het verkeerde eind kan hebben.

Dan de 2e fase van liefdesverdriet, dit is er een van de woede

Het is de fase van terugkomen naar de realiteit die gepaard gaat met veel woede. Je scheld je ex uit, ook al staat hij of zij niet eens naast je. Je krijgt vaak ook gevoelens van wraak en je probeert je ex te kwetsen door dingen te zeggen die je achteraf niet eens meent.

De ergste manier waarop een vrouw haar partner kan kwetsen is bijv. door te zeggen “ik heb toch altijd gedaan alsof ik plezier had in bed”. Of misschien heb je het gemunt op zijn auto. Je bent bijna geneigd te zeggen dat je mannen haat als je een vrouw bent en dat je vrouwen haat als je een man bent.

Vergelijk deze woede met de tijd waarbij je als kind woedend werd toen je speelgoed kapot ging. Het is het gevoel van controle verliezen over iets wat je bezit was en dat maakte je razend.

Woede is in zekere zin nuttig omdat het je vrijmaakt van frustraties en het is een uitlaatklep van je emoties, maar alleen als je tot bedaren bent gekomen kun je je beter begrijpen waarom je zo woedend was.

Je mag je woede best uiten maar doe dat op een volwassen en subtiele manier. Ook wil ik je als tip meegeven om na zo’n moment van woede, als je eenmaal tot bedaren bent gekomen, jezelf goed af te vragen wat je nu werkelijk wilt.

Dan breekt de 3 fase van liefdesverdriet aan : het is onrechtvaardig wat mij is aangedaan

Je krijgt gevoelens van onrechtvaardigheid en je gunt het je ex niet dat hij of zij geniet van zijn/haar vrijgezellenleven. Je hebt sterk de neiging om je ex te gaan stalken. Je loopt langs zijn of haar huis om te kijken of het licht nog brand.

Je belt je ex misschien 20x per dag en als hij of zij dan nog steeds niet opneemt stalk je zijn of haar antw apparaat.

En als je dan nog wordt genegeerd ben je in staat om voor de voordeur van je ex te gaan zitten of naar het huis van zijn of haar nieuwe vriendin te lopen. Je wilt immers laten zien dat je bestaat, je wil gehoord en gezien worden, koste wat het kost.

Het is logisch dat je veel energie wilt stoppen in het terugkrijgen van je ex, maar weet dat dergelijk stalkerig gedrag schadelijk is niet alleen voor je ex, maar zeker ook voor jezelf . Als je de vrijheid van de ander niet respecteert verlies je namelijk daarmee ook je eigenwaarde.

Hierna breekt de 4e fase van liefdesverdriet aan: die van ontkenning

Je zegt bijv. «In ieder geval, hij of zij was toch niet de moeite waard. Wat een loser is het eigenlijk toch ook » en je zegt : ok mijn ex wil me niet meer. Des te beter, ik ook niet. Hij of zij was toch te afstandelijk, onattent, snel boos. Je ziet opeens alle gebreken van je ex en je vraagt je af waarom je in hemelsnaam ooit verliefd op hem of haar kon worden en hoe je het zo lang nog hebt uitgehouden. Je ziet opeens alle belachelijke kanten van je ex

Eigenlijk is dit een reactie van zelfbescherming om te vermijden zodat je de pijn niet hoeft te voelen. Maar eigenlijk weet je diep van binnen dat het niet waar is. Besef dat die pijn voelen ook nodig is om eruit te komen en je weer vrij te kunnen voelen.

En dan breekt de fase van zelfmedelijden breekt aan, ofwel de Kleenex-fase : je zegt bijv. ‘ik hou van niemand en niemand houdt van mij’

Je wereld lijkt nu vijandig en je hebt de neiging je op te sluiten. Je hebt geen zin meer om naar je werk te gaan, je gaat niet meer uit.

Je laat je vrienden links liggen en je bedenkt dat zij je toch niets te bieden hebben omdat ze je niet begrijpen. Je eet en slaapt op abnormale tijden of je slaapt en eet helemaal niet meer. Je kijkt naar films die je alleen gezien hebt en misschien heb je de neiging naar alcohol te grijpen en je huilt ongelooflijk veel .
Omdat de buitenwereld niet aan onze verlangens beantwoord, negeren we het bestaan ervan. We sluiten ons op. het is eigenlijk ook een egocentrische fase maar die anderszijds wel nodig is om de kracht te vinden om naar iets anders over te gaan.

Maar pas op, dat je niet in deze fase blijft hangen!

Het beste is om dan een soort van contract met jezelf af te sluiten: je staat jezelf bijv. toe om een x-aantal dagen in deze toestand te blijven om je daarna weer aan te passen in de dagelijkse beslommeringen en het maatschappelijke leven.

Lees verder over de volgende fasen op deze pagina

Of in het kort de 5 fasen van liefdesverdriet:

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG