Streven naar de perfecte relatie is streven naar de ondergang

Je streeft naar een perfect georganiseerd leven, met een perfect huis, een perfecte baan, een perfecte vrouw en ook nog eens perfecte kinderen. Het kan misschien heel tegen verwachting in zijn maar koppels die streven naar perfectie op alle terrein van hun leven, zo eentje die je alleen in magazines tegenkomen en dit vooral ook willen uitstralen, krijgen juist niet wat ze beogen. In plaats van een perfecte relatie worden ze geconfronteerd met een en al ellende.

De wens van een perfect leven kan voortkomen uit ernstige verveling

Dit overkwam een man die werkelijk alles deed voor zijn vrouw en kinderen, en dit 10 jaar lang. Hij vond het allemaal geen probleem om van ‘ morgens 9 tot s’ avonds 22 uur door te werken. Immers hij bedoelde het goed. Het geluk van zijn relatie stond op het spel. Hij kon met al het geld wat hij verdiend had een mooi huis kopen, met een mooie tuin die ook nog eens goed onderhouden kon worden door een ingehuurde dure tuinbedrijf. En om het leven van zijn vrouw nog eens aangenaam te maken, aarzelde hij niet om een werkster in dienst te nemen. Zijn kinderen werden verwend met de duurste kado’s.

En op een dag gebeurde het toch. Natuurlijk zag hij het niet aankomen. Hij had toch altijd zijn best gedaan en steeds geïnvesteerd om de relatie perfect te houden?

Zijn vrouw was ervan door gegaan met een artiest die een heel ongeregeld leven leidde en haar wist te boeien met spannende verhalen. Zij legde haar ex uit dat zij haar huwelijk niet langer kon verdragen omdat ze het ongelooflijk saai begon te vinden. Ze vond dat er onbegrip was ontstaan tussen haar en haar man.

De man was stomverbaasd, want hoe had het ooit zover kunnen komen ondanks zoveel investeringen? Hij had immers zichzelf al 10 jaar lang opgeofferd met deze fatale afloop als ‘dank’. Bovendien had hij opgemerkt dat de nieuwe minnaar van zijn ex in de verste verte niet in de buurt kwam van het perfecte leven die hij zelf in de loop der jaren had gecreëerd. De nieuwe minnaar woonde in een kleine, veel minder comfortabele studio en woog zeker niet op tegen het luxueuze huis die hij onlangs nog voor zijn had gekocht.

Pas op voor traditionele patronen

Dit syndroom komt het meest voor bij carrière jagende mannen, en dat is eigenlijk ook wel logisch. Als we kijken naar de opvoeding van jongens: het wordt hen er al vroeg ingegoten dat ze vrouwen moeten beschermen, moeten zorgen voor het nageslacht en dat ze er vooral voor moeten zorgen dat ze een goed betaalde baan krijgen. Het is dus een vrij traditioneel patroon of eerder gezegd een filosofie die vandaag de dag nog steeds wordt nagestreefd. De man moet voor het gezin zorgen en aan hun behoeftes voldoen. De man in kwestie dacht er goed aan te doen door steeds harder te werken zodat zijn gezin niets te kort zou komen. Immers hij wou een perfecte relatie. Helaas kwam hij bedrogen uit.

Tegenwoordig is er veel veranderd, met name wat de rolverdeling betreft binnen de relatie. Beide partners hebben nu evenveel verantwoordelijkheid voor het gezin, maar meestal wordt in onderling overleg de taken verdeeld. Dit moet voor beide partners duidelijk zijn en geaccepteerd worden en na verloop van tijd onder de loep worden genomen en zo nodig worden bijgesteld.

Daarnaast brengen man en vrouw minder tijd met elkaar door dan vroeger het geval was. Er is meer behoefte aan onafhankelijkheid binnen de relatie. Zo heeft elke partner vaak een eigen hobby waarin veel tijd wordt geïnvesteerd.

Desalniettemin wordt de relatie meer nog dan voorheen regelmatig op de proef gesteld, en gekeken of deze nog voldoet aan de kwaliteitseisen. Partners stellen hogere eisen aan elkaar en vragen zich steeds meer af: hoe kunnen we gelukkiger zijn en samen nog meer uit onze relatie halen. Logisch dat er zodoende ook meer druk wordt ervaren.

De perfecte relatie en cultuurverschillen

Wanneer je je als vreemdeling vestigt in Nederland en je komt in aanraking met een partner van Nederlandse afkomst dan krijg je, naast de gebruikelijke obstakels die elke relatie met zich meebrengt, ook nog eens te maken met cultuurverschillen en verschuiving van prioriteiten. Te denken valt aan verschillen in behoeften, uiting van emoties, verdeling van taken en rollen.

In sommige, met name arme landen is de eerste prioriteit zeker niet het hebben van de perfecte relatie maar eerder is de vraag: hoe kunnen we beiden overleven en in onze primaire behoeften voorzien, zodat onze kinderen tenminste een dak boven hun hoofd hebben en naar school kunnen. Omdat in onze westerse cultuur deze problematiek vrijwel niet voorkomt, liggen onze prioriteiten nu eenmaal anders en eerder bij het oplossen van burnouts, sleur en communicatieproblemen.

Letten op de dagelijkse doelstellingen

De man in dit verhaal dacht dus in eerste instantie dat zijn persoonlijke welzijn en die van zijn gezin zou afhangen van matieriële welvaart en daarmee het perfecte gezinsleven. Hij heeft ongetwijfeld zichzelf jarenlang opgeofferd om uiteindelijk te ontdekken dat hij zijn doel aan het voorbij schieten was.
Hij realiseerde zich pas achteraf dat hij meer aandacht had moeten schenken aan zijn vrouw en kinderen, meer met hen op vakantie had moeten gaan, theaters had moeten bezoeken, meer grapjes had moeten vertellen aan zijn kinderen en met ze had moeten spelen.

Vergeet niet dat als jouw doel alleen maar ligt op je werk, het verhogen van je wooncomfort, het inhuren van een oppas of een werkster dat een relatiebreuk al snel op de loer kan liggen. Hopelijk realiseer je je op tijd dat de behoeften van je partner heel goed ergens anders kunnen liggen.

De beste tip voor het behoud van je ‘perfecte relatie’ en gezinsleven

Je leeft niet alleen om te werken, dus zouden we ons meer moeten focussen aan de invullen van ons dagelijks gezinsleven. Zorg voor regelmatige ontspanning met elkaar. Doe je dit niet dan zul je kostbare tijd verliezen die spijtig genoeg niet meer valt in te halen. Helaas komt het vaak voor dat als eenmaal je partner er vandoor is gegaan er gevoelens van spijt ontstaan en dan is het voor de ander vaak al te laat. Als je relatie op het punt staat uit elkaar te vallen, dan hopen we dat met het lezen van dit artikel je je zogenaamde ‘perfecte relatie’ weer nieuw leven kunt inblazen of als het leed al is geleden dan kun je meer lezen op deze pagina, de special over weten hoe je je ex terug kunt krijgen.

Streven naar de perfecte relatie by
Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties