Een depressie na een relatiebreuk. Hoe kom je er vanaf?

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Het ging niet meer, de koek was op of het vertrouwen was geschonden; je partner heeft er een punt achter gezet.

Maar dan… Want vaak voelt de tijd na zo’n relatiebreuk helemaal niet goed. Vooral na een jarenlange relatie moet je weer wennen aan een ‘eigen’ leven, terwijl jij dat misschien helemaal niet wilt. De één gaat hier wat beter mee om dan de ander, toegegeven. Maar een depressie na een relatiebreuk komt vaker voor dan men denkt.

Hoe kun je een depressie na een relatiebreuk vermijden

Als je echt niet had gewild dat de relatie verbroken zou worden en je hebt er zoveel verdriet van, dan kun je gerust spreken van een rouwproces. Je moet immers net als bij een overlijdensgeval afscheid nemen van een persoon die je liefhebt. Dit betekent dat je door fases heen moet. Fase 1 is de fase van ongeloof en protest. Je wilt dit niet en dit uit zich in bijvoorbeeld woede. Of je probeert je ex op alle mogelijke manieren voor je terug te winnen. In fase 2 geef je het letterlijk even op. Je geeft je over aan verdriet en je wilt je het liefst helemaal afsluiten van de wereld.

Het krijgen van een depressie na een relatiebreuk gebeurt meestal in Fase 2. Het advies voor die periode luidt dan ook: verzamel mensen om je heen die je lief zijn, zoals vrienden en naaste familie. Praat met ze en zoek afleiding door leuke dingen te ondernemen en je daarmee onder de mensen te begeven. Laat je meesleuren door goede vrienden die het beste met je voorhebben. Je zult zien dat de afleiding je in ieder geval, al is het maar voor even, goed zal doen.

Dit klinkt, begrijpelijk, allemaal veel gemakkelijker dan het is. Gun jezelf daarom vooral de tijd om het verwerkingsproces te doorlopen. Natuurlijk is het niet erg om even te zwelgen in zelfmedelijden en je een paar dagen te verstoppen onder je lievelingsdeken met een doos tissues. Je hebt het juist nodig om daarna je eigen leven weer op te kunnen pakken.

Maar kom niet tot het punt dat je gedrag zelfdestructief begint te worden. Blijf voor jezelf zorgen, jij bent het waard. Dus als je er klaar voor bent: zoek weer contact met anderen. Lees meer over het onderwerp of praat met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

>> Bekijk in dit artikel verder ook de video over de 10 fasen van liefdesverdriet en mijn 10 gouden tips

Wat te doen bij een depressie na een relatiebreuk

Helaas, je bent toch teveel doorgeschoten in jouw verdriet om je ex. Het is alles waar je aan kan denken. Nergens anders zin in, niets kan je schelen. “Ze doen allemaal maar” denk je dan. Het lijkt erop dat je dan toch in een depressie bent geschoten.

Besef echter dat alleen jijzelf verandering in de situatie kan brengen. Niemand anders, vooral je ex kan dit niet voor je doen. De ultieme tip is: zoek een nieuw, positief doel! Dit kan uiteenlopen tot eindelijk fanatiek die sport beoefenen of die mooie reis maken, tot het oppakken van een nieuwe studie of het schrijven van een boek. Belangrijk is dat de nieuwe bezigheid waar je je op stort bij jou past. Alleen dan krikt het je eigenwaarde op en dat is o zo belangrijk.

Blijf je na alle inspanningen nog steeds in de overtuiging dat jouw ex en jij bij elkaar horen? Begrijp je echt niet waarom jullie niet meer bij elkaar zijn? Een depressie na een relatiebreuk kan soms pas echt overgaan, als er een nieuwe liefde in het spel is. Maar natuurlijk denk je nu dat dat onmogelijk is, omdat je nog in je depressieve bui blijft hangen. Toch zal voor jou ook eens de zon schijnen of dat nu is met je ex of met een ander.

Stop dus  met jezelf steeds te verwijten dat je fout bent geweest, en te zeggen ‘o had ik maar zus of zo’. Daar zal je ex niet van terug komen. Je ex komt sowieso niet terug zolang je depressief blijft. De eerste stap die je dient te zetten om na je relatiebreuk uit je depressie te komen is aan jezelf werken. Schakel desnoods een vriend of vriendin in die je daarbij help.

Je kunt uiteraard ook het Ebook ‘Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen‘ lezen waardoor je je al weer snel beter zult voelen. genees je gebroken hart in 15 stappen

 

spotify

Beluister mij op Spotify!

Regelmatig publiceer ik podcasts op Spotify en Youtube!


Vind mij op zoekwoord Liefdesverdriet.nl of klik op de knop hiernaast/hieronder


(in 3 weken al meer dan 1000x beluisterd)

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG