Een break in je relatie

Een break in je relatie is vaak een goede oplossing als er op een gegeven moment te veel stress is in de relatie en je je afvraagt :gaat het echt slecht met mijn relatie of is het slechts een crisis?  Door een opeenstapeling van problemen en een teveel aan emoties is men als koppel vaak niet meer in staat een juiste beslissing te nemen wat nodig is om te doen.

Een break in de relatie is dan een goede manier om even pas op de plaats te nemen. Er is vrijwel geen koppel die ontsnapt aan crisismomenten. Wanneer de problemen zich steeds weer voor doen, denkt men vaak te snel dat het ‘nooit meer goed komt’. Problemen zijn namelijk niet prettig om mee geconfronteerd te worden, want heb je te maken met problemen in je relatie dan betekent dat ‘werk aan de winkel’. Het is doodzonde als de relatie zeker nog kansen heeft.

Een break in je relatie als alternatief voor scheiden

Veel stellen denken al gauw dat de liefde is verdwenen. Je partner lijkt opeens een vreemde, en je voelt ook geen vlinders meer in de buik. Gefixeerd op de negatieve aspecten van de relatie, is het lastig om nog de positieve kanten te zien. We vinden vaak dat ruzies, conflicten en pijnlijke momenten niet thuis horen in de relatie.Wel, laten we je meteen uit de droom helpen. Conflicten en ruzies zijn heel normaal en zelfs gezond in een relatie.

Een uitzondering hierop is als er langdurig geweld plaats vindt tussen partners, waarbij onder geweld ook non verbaal geweld wordt verstaan. Denk aan bijvoorbeeld te veel denigrerende opmerkingen, manipulatie. Sommige partners vinden het moeilijk om een grens te trekken, tot waar kan ik gaan, tot waar kan de ander gaan? Dit komt omdat men toch ergens nog hoopt dat het ooit nog goed komt.
Je kan op dergelijke momenten vaak nog aan 1 ding denken: het gaat niet meer werken, we moeten maar scheiden. Zelfs nadenken over een break in je relatie wil je niet meer.
Dit gebeurt vaak bij partners die opeens al verliefd zijn geraakt op een ander.

Het is jammer dat veel stellen te snel besluiten om maar uit elkaar te gaan en er weinig wordt gedaan om de relatie nog te redden. Aan de andere kant is het soms nodig om even afstand te nemen. Dan is een break in je relatie een beter alternatief voor scheiden.

Moet ik blijven of weggaan? En zo ja, hoe?

Bij problemen in de relatie zie je vaak nog maar twee mogelijkheden: weggaan of blijven. Je wordt gekweld door de gedachten: hoe moet ik het slechte nieuws brengen. Ik wil mijn partner geen pijn doen. Waarom blijf ik nog in deze relatie? Zal ik nog succes hebben bij andere vrouwen? Bij andere mannen? We hebben al zoveel samen gedeeld. Heb ik het recht wel om dat alles zomaar weg te gooien? Mis ik niets als ik blijf?
Misschien is het slechts een moeilijke fase en zal het allemaal wel beter worden zodra de stress op het werk is opgelost of de kinderen het huis uit zijn, of wanneer het huis klaar is, wanneer we eenmaal met vakantie zijn.. etc etc.

De beslissing om weg te gaan betekent vaak ook dat je moet scheiden van het bekende. Je moet afscheid nemen van toekomstplannen en je gaat een onzekere toekomst tegemoet.
Besluiten om te scheiden of een break in je relatie in te lassen gaat vaak gepaard met angst: angst voor eenzaamheid, om geen partner meer te kunnen vinden, angst voor financiêle problemen, het niet alleen te kunnen redden wat betreft de opvoeding van de kinderen.

Wanneer je een break in je relatie inlast hoop je vaak dat je er achter zult komen of je je partner zult missen.

Je hoopt tevens als dat niet zo is dat het beter zal gaan met een volgende partner en dat je bij die ander vindt wat je in je huidige relatie mist. Helaast is die gedachte slechts een illusie. Helaas wordt te snel de verantwoordelijkheid gelegd bij de ander. Als je niets leert van je huidige relatie, dan is de kans heel groot dat de problemen weer terugkomen in de volgende relatie.

Relaties evolueren

Elke relatie kent moeilijke periodes. Als er conflicten zijn ben je geneigd om te vluchten. Je wil liever niet geconfronteerd worden met de pijn van de ander, noch met die van jezelf. Je denkt dat een break in je relatie dan de beste oplossing is. Maar net zoals jij je ontwikkelt na verloop van tijd, zo is dat ook het geval met je relatie. Op een gegeven moment gaat de ontwikkeling van de ene partner nu eenmaal sneller dan die van de ander, en dan ontstaan er problemen. Het is dan echter hét moment om de ander te activeren daar iets aan te doen. Misschien heb je er zelf voor gezorgd dat de ander achter blijft.

Een break in je relatie voorkomen: geloven in verandering en het onveranderbare accepteren

Er zijn meerdere scenario’s mogelijk om je relatie te redden. Om antwoord te geven op de vraag of een relatie nog kans heeft om uit de crisis te komen, is het essentieel dat beide partners geloven dat verandering mogelijk is. Zijn beide partners bereid om van voor af aan te beginnen en veranderingen aan te brengen voor het gemeenschappelijk belang?

Wat is er nodig om een scheiding of break in je relatie te voorkomen

Belangrijke elementen voor het slagen van een relatie zijn:
– Het hebben van vertrouwen in elkaar
– loyaal zijn naar elkaar
– respectvol zijn naar elkaar
– accepteren dat hij/zij anders is dan jezelf bent
– plannen maken met elkaar
– gevoel voor humor
– vaardig zijn in het relativeren van problemen
Het is altijd belangrijk dat een koppel samen plannen maakt voor de toekomst, zodat partners zich verantwoordelijk blijven voelen voor elkaars geluk.

Hopelijk kun je nu een keus maken tussen blijven of een break in je relatie inlassen. Zeg niet te snel ‘dan moeten we maar scheiden’  als je niet alles op alles hebt gezet! Je voorkomt op die manier veel ellende en leed, zoals liefdesverdriet

Klik hier om een reactie achter te laten 1 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG