Voor mij is er 1 waarheid die staat als een huis: wanneer je je ex echt terug wilt en je weet niet hoe, zul je hem/haar eerst moeten leren loslaten.
Dat is niet altijd het eerste waar we aan denken na een relatiebreuk.
Het verlangen is sterk aanwezig om weer samen te komen. Logisch dat je dan niet denkt 'zou ik niet eerst mijn ex moeten loslaten?'
Het is voor de meesten onder ons maar een rare paradox. I know, maar het is vaak wel de sleutel tot hereniging. Misschien vraag je je af waarom dat is.
Laten we daarom eens de psychologische onderbouwing van het loslaten van een ex onder de loep nemen. Ik zal ook wat persoonlijke verhalen met je delen zodat jij je kansen vergroot om weer terug te komen bij je ex.
Je ex loslaten om terug te krijgen is vaak onderdeel van het helingsproces
Natuurlijk betekent het loslaten van je ex niet tegelijk dat je geen gevoelens meer hebt. Afstand nemen na de breuk helpt je om alles vanuit een breder perspectief te gaan zien.
Het is net als dat je met je neus dicht op een groot schilderij staat en je slechts 1 klein pixeltje ziet.
Doe je een paar stappen naar achteren dan zie je pas wat voor schilderij het is en wat het schilderij nodig heeft om het nog beter tot zijn recht te laten komen.
Ook Psychologische onderzoeken tonen aan dat wanneer je afstand neemt, dat tegelijkertijd ook ruimte creëert voor zelfontwikkeling en reflectie.
Het toepassen van technieken om afstand te nemen, zoals jezelf voorstellen vanuit het perspectief van een derde persoon of het beoordelen van toekomstige situaties, kan bijvoorbeeld helpen bij het objectief beoordelen van reacties.
Deze benadering, bekend als psychologische distantiëring, vermindert emotionele vooroordelen en stimuleert een bredere, reflectieve kijk op ervaringen, waardoor zelfanalyse en zelfontwikkeling worden ondersteund.
Een relatiebreuk: soms nodig om beter te worden in de toekomst
Een relatiebreuk is vaak een keiharde confrontatie met jezelf en de dynamiek die er was in de relatie. Dit is nodig om te beseffen wat anders had gekund, wat je voortaan toch echt anders zou doen. Dit vergroot direct ook je kansen om in de toekomst een duurzame relatie op te bouwen.
Een treffend voorbeeld hiervan komt van Joost, een 35-jarige ondernemer, die na de beëindiging van zijn relatie besloot een intensief zelfreflectietraject te volgen.
Joost schreef dagelijks in zijn werkboek dat onderdeel is van het online programma Ex Terugwinnen Psychologie. Hij begont te reflecteren op zijn fouten, en verdiepte zich in de meditatieve (schrijf)oefeningen, ging aan de slag met Havening en mindfulness.
Na enkele maanden merkte hij dat hij niet alleen sterker was geworden, maar ook zijn ex vanuit een andere, meer begripvolle hoek kon bekijken.
Joost: “Toen ik eindelijk stopte met de gedachte 'ik moet haar terugwinnen, ik moet haar terugwinnen' en me begon te focusen op mijn eigen groei, gebeurde het onverwachte: ze zocht weer contact. Niet omdat ik erom vroeg, maar omdat ze merkte dat ik veranderd was.”
Dit is waarom loslaten van je ex vaak werkt om weer terug samen te komen
Ook de Psycholoog en relatietherapeute dr. Sue Johnson is van mening dat wanneer je een ex partner terug wilt dit vaak is omdat je bang bent voor de toekomst.
Je bent dan meer bezig met je angsten op je ex te projecteren dan dat je bezig bent met zelfontwikkeling.
Johnson’s onderzoeken in Emotionally Focused Therapy (EFT) suggereren dat een break-up intense gevoelens kan oproepen die lijken op rouw.
Het loslaten van deze angstige en veeleisende energie kan de dynamiek in je relatie zeker positief beïnvloeden.
Hoe kun je op een praktische manier zorgen dat je je angsten rondom je ex loslaat
#1. Reflecteer op jezelf en zorg goed voor je zelf
Wanneer je reflecteert via het bijhouden van een goede vragenlijst, zoals ik je laat zien in mijn online programma Ex Terugwinnen Psychologie, is dat een effectieve manier om je gevoelens te verwerken en helderheid te krijgen.
Vragen zoals 'wat heeft mijn relatie mij gekost aan energie en wat heeft het mij opgeleverd' geven je vaak goede inzichten.
Je gevoelens uitdrukken op papier, helpt je ze te verwerken. Je krijgt zodoende ook meer controle over je emoties.
Wetenschappers zoals dr. Pennebaker van de Universiteit van Texas hebben eveneens aangetoond dat schrijven kan helpen om stress te verlagen. Bovendien zeggen ze dat het je zelfbewustzijn vergroot.
#2. Creëer nieuwe routines om oude patronen te doorbreken
Wanneer je je dagelijkse gewoontes verandert kan dat helpen om de herinneringen aan je ex te verminderen.
Door tijd voor jezelf te maken en nieuwe activiteiten te ondernemen die je interesseren bouw je nieuwe patronen in.
Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus of lan een mooie reis naar een bijzondere bestemming.
Door nieuwe ervaringen op te doen, geef je jezelf de kans om emotionele afstand te creëren en je eigen identiteit opnieuw vorm te geven.
#3. Stel je een toekomst voor zonder je ex
Stel jezelf voor in een gelukkige toekomst zonder je ex. Beeld je in hoe je leven eruit zou zien als je je volledig op jezelf zou richten.
Door te visualiseren zoals ik je kan leren in de al eerder genoemde Havening-techniek, help je je geest om een positieve en zelfstandige toekomst te verwelkomen. Je straalt zo een energie uit die aantrekkelijk kan zijn voor je ex, of voor nieuwe potentiële partners.
Wat als je ex terugkomt?
In sommige gevallen, terwijl je bezig bent met persoonlijke ontwikkeling en eigenliefde, kan het zijn dat je ex terugkomt. Dit is dan geen toeval.
Wanneer je je ex loslaat en je aandacht richt op zelfverbetering, ontstaat er een aantrekkingskracht die vaak door de ander wordt opgemerkt.
Dit zal je ex nieuwsgierig maken naar de veranderingen in jou en zijn interesse in jou weer aanwakkeren.
Een veelgebruikte techniek in relatietherapie is de 'geen contactregel', een periode waarin je geen contact hebt met je ex.
Dit geeft beide partijen de kans om hun emoties te verwerken en los te laten. Door het proces te respecteren, heb je een grotere kans om elkaar weer te waarderen zonder de bagage van oude patronen.
Zelfliefde is de basis van gezonde relaties
De basis van het opnieuw verbinden is het ontwikkelen van liefde voor jezelf.
Door jezelf de aandacht en liefde te geven die je verdient, ontwikkel je het zelfvertrouwen en de innerlijke kracht die essentieel zijn voor een gezonde relatie.
Je laat zien dat je gelukkig bent, met of zonder je ex.
Dit zorgt ervoor dat de wederopbouw van de relatie op een solide, gezonde manier zal plaatsvinden.
Zoals Joost het zegt: “Tijdens de periodes waarin ik mezelf op de eerste plaats zette, merkte ik dat ik minder afhankelijk was van de validatie van anderen. Dit gaf me een enorme vrijheid die me zou onderscheiden in mogelijke nieuwe relaties.”
Wetenschappelijke inzichten over het loslaten van je ex
Uit onderzoek blijkt dat het loslaten van een ex niet alleen psychologisch, maar ook fysiek bevrijdend kan zijn.
De hersenen beschouwen een breuk als een vorm van fysieke pijn, en door oefeningen zoals meditatie en ademhalingstechnieken kun je je hersenen helpen deze pijn te verwerken.
PhD. Helen Fisher, een neurowetenschapper die onderzoekt hoe liefde in de hersenen werkt, ontdekte dat loslaten helpt de 'beloningscircuits' van de hersenen te resetten. Dit betekent dat je weer openstaat voor nieuwe, gezonde relaties, of het nu met je ex is of met iemand anders.
Onderzoek van de Columbia University bevestigt dat de afscheiding van oxytocine en dopamine bij een breuk een ‘ontwenningsreactie’ veroorzaakt die kan leiden tot gevoelens van intense leegte en verdriet. Door hier bewust van te zijn, begrijpen we beter waarom het proces zo zwaar is en hoe belangrijk het is om dit geduldig aan te pakken.
Ook Joost voelde zich in het begin radeloos en kon zich niet voorstellen dat hij ooit zonder zijn ex gelukkig zou kunnen zijn. Maar door te begrijpen dat zijn gevoelens voortkwamen uit chemische processen in zijn hersenen en niet uit een gebrek aan wilskracht, kon hij zichzelf meer vergeven en beter omgaan met zijn emoties.
Carolien won haar ex terug door het veranderen van haar innerlijke dialoog
Carolien, een 29-jarige lerares, zat in de maanden na haar breuk in een emotionele achtbaan. Ze wilde gewoon haar ex-partner Mark terug, maar voelt zich tegelijkertijd ellendig en onzeker.
Ze merkte dat haar gedachten vaak beheerst werden door negatieve overtuigingen als: ‘Ik ben niet goed genoeg’ en ‘Waarom wil hij mij terug?’.
Deze innerlijke gesprekken versterkten haar gevoelens van verdriet en twijfel, en ze herkende deze negatieve patronen. Het belemmerde haar herstel.
Nadat we samen dieper hadden gereflecteerd en ik haar verder begeleidde om haar innerlijke dialoog te veranderen (haar criticus was sterk aanwezig) leerde ze zichzelf steeds deze vraag te stellen:
- Is het waar wat ik hier zeg?
- Klink ik vriendelijk naar mijzelf?
- Hoe wil ik dat mijn innerlijke stem klinkt?
Langzaam begon ze deze overtuigingen te vertalen in positieve gedachten en vertelde ze me "Ja, ik voel nu echt dat ik een waardevol persoon ben" en 'Ik ben het waard om geliefd te worden'.
Naarmate ze haar innerlijke dialoog verbeterde, begon zelfs haar uitstraling en gedrag te veranderen.
Ze straalde meer zelfvertrouwen en rust uit, wat ook haar communicatie met Mark beïnvloedde toen ze toevallig weer contact kregen.
Hij merkte haar nieuwe energie op en werd nieuwsgierig naar haar veranderingen. In plaats van te focussen op het verleden, liet Carolien haar nieuwe zelf zien, wat uiteindelijk leidde tot een tweede kans voor hun relatie.
Haar veranderde innerlijke dialoog bleek niet alleen heilzaam voor haar welzijn, maar ook de sleutel tot een hernieuwd en gezonder begin met Mark!
Nog meer praktische tips om je ex makkelijker los te laten
Wil je echt je kansen vergroten om je ex weer voor je terug te winnen? Dan heb ik hier nog een aantal praktische tips voor je om dit artikel af te sluiten