Je bent in de categorie:        EX VERGETEN PSYCHOLOGIE    

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Ex loslaten – de 10 gouden tips om door te gaan met je leven

Je relatie is al een tijdje uit en je vraagt je af ‘hoe kan ik mijn ex loslaten’. De pijn van de breuk lijkt nog altijd even aanwezig en het voelt alsof je er niet loskomt.

Je voelt je verdrietig, boos, teleurgesteld en van opluchting is nog niet echt sprake. Integendeel, de emoties die naar boven komen zodra je denkt aan je ex zijn nog altijd even heftig.

Je beseft je op enig moment dat het tijd wordt om je ex los te laten. Je beseft dat je ook alle gedachten rondom je ex wilt loslaten alleen heb je geen idee hoe je dat moet doen. In dit artikel wil ik uitgebreid ingaan op dit fenomeen ‘loslaten’. Hierbij horen gedachten als

  • hoe kan ik mijn emoties loslaten
  • hoe kan ik mijn gedachten loslaten
  • hoe kan ik een persoon loslaten die ik gewend was

Vervolgens wil ik je ook de 10 gouden tips aanreiken die je helpen om je ex los te laten.

In het interview met Jerik van Nuenen heb ik onlangs ook het emotioneel loslaten besproken en verteld met welke mensen ik te maken krijg in mijn praktijk.

Laten we eerst eens kijken naar hoe het komt waarom mensen zoveel moeite hebben met het loslaten van hun ex.

Waarom is het zo moeilijk om je ex los te laten

Er is een aantal redenen waarom loslaten voor sommige mensen zo moeilijk is.

Veel mensen vinden het vaak erg moeilijk om een persoon of een gedachte los te laten omdat ons brein het liefst bij het oude wil blijven. Dat voelt gewoon veiliger.

Gewoontes willen ons bij het oude houden

Gewoontes voelen nu eenmaal veilig en vertrouwd. Bij gewoontes horen ook bepaalde emoties en wanneer die gewoontes vaak worden herhaald worden ze geprogrammeerd in ons brein. We kunnen ons daar dan moeilijk van loskoppelen.

ex-loslaten

Het gekke is dat een negatieve emotie loslaten, zoals bijvoorbeeld stress, verdriet, niet gemakkelijk is.

Het is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Eigenlijk is dat best gek want wie wil nu eigenlijk stress of verdriet voelen?

Vaak weten we niet de reden waarom we aan de ene kant zeggen ‘ik wil geen stress, geen verdriet voelen’ of ‘ik wil mijn ex niet missen‘ en dat we dan aan de andere kant toch doorgaan met de dingen te doen die ons stress en verdriet bezorgen.

Het zou toch zoveel gemakkelijker zijn als we een knopje hadden in onze mind waarmee we gewoon de knop op ‘aan’ of ‘uit’ konden zetten. Helaas werkt dat niet zo.

En denk ook eens aan al die mensen die het moeilijk vinden om iemand los te laten die slecht is voor hun. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je in een toxische relatie zit.

Je zou toch zeggen ‘maar je wilt toch niet een relatie met iemand die niet het beste met je voor heeft?’.

Toch zijn er duizenden mannen en vrouwen die er dan toch voor kiezen om in zo’n relatie te blijven omdat het gewoon vertrouwd voelt. En je kent vast het gezegde wel: onbekend is onbemind.

Verder is het loslaten moeilijk omdat we veel herinneringen hebben aan een ex of een bepaald persoon met wie we mooie dingen hebben ervaren.

Je hebt een laag zelfbeeld

Wanneer je het moeilijk vind om je ex te vergeten of los te laten dan is dat vaak vanwege een laag zelfbeeld.

Misschien vind je onbewust dat je lelijk bent, dat je een loser bent, dat je alleen maar negatieve dingen in je leven verdient omdat je ‘het niet waard bent’.

Het is een vaak gehoorde kreet van cliënten die in mijn praktijk komen voor hypnotherapie.

laag-zelfbeeld

Ze zeggen dan vaak ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan dat niet’. Ze voelen zich vaak overgeleverd aan de omstandigheden.

Ik zeg dan ‘het zijn nooit de omstandigheden die bepalen hoe jij je voelt. Het is de betekenis die jij er aan geeft. Als je nu al zegt ‘het lukt me niet om mijn ex los te laten’ dan geef je het signaal aan je brein ‘jij bent niet in staat om je ex los te laten dus zal het ook niet lukken’. Het is zoals de selffulfilling prophecy.

Onbewust denk je dat het onmogelijk is om succesvol te zijn, dat het niet voor jou is weggelegd. Je bent ervan overtuigd dat anderen beter zijn dan jij, dat jouw ex beter verdient dan jij.Wanneer je een laag zelfbeeld hebt dan heb je de neiging om je snel schuldig te voelen.

Dat kunnen situaties zijn waarover jij iets zei en waarvoor men je kwalijk nam. Schuldgevoelens kunnen ook ontstaan omdat je dat kind hebt geleerd, al geprogrammeerd hebt.

Dit komt vaak voor bij mensen die onbeschikbare ouders hadden, te weinig liefde ontvingen waardoor hun hechtingstijl onveilig is.

Veilig gehechte mensen kunnen vaker makkelijker loslaten dan onveilig gehechte mensen. Ze hebben meer vertrouwen in de toekomst.

Je blijft steken in de fase van teleurstelling die hoort bij liefdesverdriet verwerken

Ik heb je in dit andere artikel al uitgelegd wat de fasen zijn van liefdesverdriet.

Samengevat: een Zwitsers Amerikaanse psychiater Elisabeht Kübler-Ross stelt dat er 5 fasen zijn:

1. De fase van ontkenning

Dit is een fase waar je vol ongeloof bent. Je zegt tegen je ex dat het onmogelijk is om de relatie te verbreken omdat hij/zij nog een week geleden zei dat je ex van je hield. Deze fase duurt meestal maar kort.

2. De fase van boosheid en frustratie

Je denkt ‘waarom overkomt mij dit’. Je denkt ook vaak ‘zo ken ik mijn ex niet’

3. De fase van hoop

Je bent geneigd irreële gedachten te hebben zoals ‘als ik mijn ex zou vergeven dan komt het wel goed’ of ‘wat als ik mijn ex zou zeggen dat ik echt veranderd ben

4. De fase van teleurstelling

De fase waar je weet dat je je ex hebt verloren maar je hebt het nog niet volledig geaccepteerd. Dit heeft te maken met de strijd in jezelf van emotioneel loskomen van je partner waar je al jaren lang mooie ervaringen mee had.

Veel mensen blijven steken in deze fase omdat ze niet geleerd hebben hoe om te gaan met teleurstelling. Ze hebben niet geleerd om te denken in kansen en mogelijkheden.

Wanneer ze deze fase doorkomen komen ze in de fase van acceptatie en heling.

5. De fase van acceptatie en uiteindelijk je ex loslaten

Dit is de laatste fase waarin je meer vrede in jezelf en met de nieuwe realiteit voelt. Wanneer je deze fase niet bereikt en je blijft steken in fase 4 van teleurstelling, wordt het tijd dat je besluit jezelf te laten behandelen.

Je wilt je ex tot andere gedachten brengen

Het niet kunnen loslaten van je ex kan voortkomen uit de behoefte om je gelijk te halen. Het kan ook zijn dat je probeert je ex te overtuigen, hem of haar tot andere inzichten te brengen.

Wij hebben als mens een enorme behoefte aan het krijgen van ons gelijk. Het is het ego dat hier een belangrijke rol speelt. Het ego kan alleen leven op basis van angst en wil je veilig houden. Alles wat je ex doet of zegt is dan in jouw ogen onwaar. Je vindt dat je ex het niet goed ziet.

Althans, je vindt het moeilijk om het te accepteren en kunt het nauwelijks loslaten dat je ongelijk hebt of dat je ex een negatief beeld heeft van jou en jullie relatie.

Wanneer je bewuster bent van de manier hoe je denkt, dat je beseft ‘er is geen goed en kwaad in onze relatie’ en dat je denkt ‘alles wat ik zeg is waar omdat ik erin geloof’ zul je makkelijker kunnen loslaten en door kunnen gaan met je leven.

Je ex loslaten betekent: verwachtingen loslaten

Wanneer je het moeilijk vindt om je ex los te laten dan het komt door onvervulde verwachtingen.

Het zijn die onvervulde verwachtingen, verwachtingen die niet zijn uitgekomen, die pijn doen.Het zijn niet de herinneringen die pijn doen. Het is de gehechtheid aan die verwachtingen die pijn doet. Het is de ingebeelde toekomst die nu gebroken is die pijn doet.

emotioneel afhankelijk

Verwachtingen doen pijn in omdat er op emotioneel niveau is geïnvesteerd. We zijn gehecht geraakt aan een persoon.

Wanneer deze persoon onze verwachtingen vervult, is het natuurlijk een geweldige ervaring. We zijn geneigd om helemaal op te gaan in die ervaring en nog meer emotioneel te investeren in die ander.

Hoe kan ik mijn ex loslaten? – De 10 gouden tips

Je hoort vaak je vrienden en familie zeggen ’tijd heelt alle wonden’.

Met deze overtuiging of algemene veronderstelling verwachten veel mensen dat tijd hen zal helpen de angst, woede, droefheid, schuld en angst te overwinnen die ze in bepaalde moeilijke situaties in het leven kunnen voelen.

Echter, de tijd op zich -helaas voor ons – heelt niet alle wonden en heel wat mensen vinden het nog steeds een marteling om hun ex partner los te laten.

Ze vinden het vaak nog heel erg moeilijk om gedachten, herinneringen en emoties los te laten die verbonden waren met hun ex.

Daarom blijven ze vaak toch zichzelf weer steeds die vraag stellen: hoe laat ik mijn ex los en dan wel zo dat het proces van emotioneel loskomen ook sneller gaat?

loslaten liefdesverdriet

Met het verstrijken van de tijd kan de pijn wat minder worden, maar het is voor veel mensen nog steeds moeilijk om los te laten en verder te gaan in bepaalde pijnlijke of moeilijke situaties in het leven.

Hoewel tijd geen genezer is, kan tijd goed worden gebruikt voor genezing. In de woorden van Dr. Phil: “Tijd verandert ons niet. Het is wat we met die tijd doen die ervoor zorgt dat we veranderen.” Dit betekent dat we daadwerkelijk iets kunnen doen om onszelf te helpen sneller te genezen.

Dit betekent dat wanneer het leven ons uitdaagt, dat we in plaats van te blijven hangen in weerstand, onze veerkracht moeten laten zien.

Het is onze houding die bepaalt of we ons door die situatie laten maken of breken!

Gedragswetenschapper Steve Maraboli stelt in zijn boek “Life, the Truth, and Being Free”:

“Er vindt een ongelooflijke verandering in je leven plaats wanneer je besluit de controle te nemen over waar je wel macht over hebt in plaats van te verlangen naar controle over wat je niet hebt.”

Als het moeilijk voor je is om los te komen van je ex en je je verloren voelt, zijn hier 10 gouden tips die je om gemakkelijker los te laten en een gelukkiger en bevredigender leven te leiden.

1.Ga in therapie, bijvoorbeeld volg een aantal sessies hypnotherapie

Veel mensen gaan naar een psycholoog nadat hun relatie is verbroken. Ze gaan ellenlange gesprekken aan in de hoop dat ze er uit komen met zichzelf.

Echter is gebleken dat hypnotherapie dé meest aangewezen vorm van therapie is om door de fase van teleurstelling (zie hierboven) heen te komen en echt te leren loslaten.

hypnotherapie liefdesverdriet

Je ex loslaten is echt een emotioneel leerproces. Het is een onbekend gevoel. Je zult tijdens de sessie in een hypnotische trance geraken.

Een hypnotische trance is te vergelijken met een staat wanneer je verzonken bent in een goed boek.

In deze staat ontvang je precies die suggesties die ervoor zorgen dat jouw onbewuste mind aan de slag gaat met jouw transformatie.

Het is prachtig om te zien hoeveel mensen al na 3 sessies hypnotherapie hun liefdesverdriet hebben verwerkt en hun ex hebben leren loslaten.

2. Vergeef jezelf en je ex

Begin eerst met jezelf te vergeven en het leven accepteren zoals het komt. Verbind jezelf met de liefde in jezelf want jij bent zelf liefde!

Kom uit de waan dat je nooit over die ware liefde heen zult komen.

Vergeving is jouw kracht en vergeven kan ieder mens, hoe erg de daad van degene die vergeven zou moeten worden ook is.

Heb je moeite met vergeven? Dan raad ik je aan om het boek van Edith Eger te lezen of haar video’s te bekijken op Youtube. Zij was in staat om de nazi’s te vergeven na de Tweede Wereldoorlog. Ik ben ervan overtuigd dat je je proces beter zal begrijpen als je onderstaande video ’the journey of grieving, feeling and healing’ bekijkt.

Zo zie je maar, je hebt ongekende krachten in jezelf. Een ander kan er niet voor zorgen dat je emotioneel loskomt van het verleden, dat zul je altijd zelf moeten doen.

Leer vergeven ook die mensen die er niet eens spijt van hebben dat ze je pijn hebben gedaan. Dat kan je ex dus zijn. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

3. Leef in het hier en nu

Vraag jezelf af ‘wil ik blijven leven in het verleden of wil ik juist de toekomst aangaan?’. wil ik me aan mijn verdriet vast blijven houden of meer in het nu zijn en kijken naar alles wat er ook nog is?

Natuurlijk is de toekomst onvoorspelbaar, maar het is juist die onvoorspelbaarheid die zo mooi is.

loslaten

4. Mediteer en geef je emoties de ruimte

Probeer je emoties niet te verdringen want ze zullen net zo hard terugslaan. Verwelkom elke emotie. Ze horen bij het proces en ze willen jou iets leren. Probeer te leren van de emoties die je voelt.

Je emoties voelen kun je het beste doen wanneer je mediteert. Dat is tegelijkertijd ook een hele goede oefening. Wanneer je mediteert verleg je de focus op je lichaam, je gevoelens en de emoties.

Je leert je gevoelens en emoties te aanvaarden waardoor het proces van je ex loslaten beter gaat.

5. Lees boeken en ontwikkel jezelf

Het helpt enorm als je precies die dingen doet die ervoor gaan zorgen dat je verder komt in het proces van loslaten.

Je kunt in plaats van boeken lezen natuurlijk ook een nieuwe vaardigheid gaan leren. Dit zal je gemotiveerd houden om toekomstgericht te blijven denken.

6. Blijf in beweging

bewegen tegen depressie

Het is gebleken dat bewegen in welke vorm dan ook helpt bij het verlichten van stress. Van aerobics tot yoga, elke vorm van lichaamsbeweging kan worden gedaan als je het moeilijk vindt om los te laten.

Dit komt omdat het helpt bij het stimuleren van de feel-good neurotransmitters van de hersenen, endorfines genaamd.

Deze neurotransmitters helpen je je zelfvertrouwen te verhogen, je humeur te verbeteren waardoor symptomen verminderen die gepaard gaan met angst en milde depressie.

7. Ga op reis of maak een stedentrip

Loslaten gaat zoveel beter als je in een andere omgeving bent. Trakteer jezelf eens op een ontdekkingsreis naar een andere plek.

Je zult verbaasd zijn over het effect hiervan. Het verblijven in een andere ruimte of plek zorgt ervoor dat je je focus kunt verleggen.

Je creëert nieuwe herinneringen en je zelfvertrouwen neemt toe.

8. Neem (tijdelijk) afscheid van social media

Het is zo ontzettend verleidelijk. Even op facebook, instagram, snapchat of whatsapp kijken of je ex online is.

Het geeft je hoop maar aan de andere kant denk je ook steeds ‘met wie is hij/zij aan het chatten?’

Dat zal ervoor zorgen dat je verdriet aanhoudt en je niet kunt loslaten. Het allerergst is als je ontdekt dat je ex vrienden is geworden met een ander.Je ex loslaten zal niet lukken als je je ex bespioneert op social media. Daardoor voed je pijnlijke gedachten zoals: mijn ex is nu met een ander, is mij vergeten en gaat verder met zijn leven.

Hierbij dus het advies om afscheid te nemen van social media ook al is het maar tijdelijk

9. Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen is nuttig gebleken bij het tegengaan van depressie en het stimuleren van zelfvertrouwen.

Wanneer het dus moeilijk voor je is om niet continu herinneringen op te halen, kan vrijwilligerswerk helpen om een positieve verandering in je mentale toestand te brengen.

Vrijwilligerswerk kan je in beweging brengen en je meer sociaal verbonden maken. Door tijd door te brengen in dienst van anderen, zul je ook een gevoel van doel en vervulling in het leven ervaren.

10. De steentjes in broekzak techniek

Doe 10 kleine steentjes in je linker broekzak. Iedere keer dat je aan je ex denkt doe je een steentje in je rechter broekzak.

Op die manier word je bewuster van je gedachten en kun je afspreken met jezelf om elke dag ervoor te zorgen dat er 1 steentje minder komt in die rechterkant.

steentjes in je broekzak

Wat levert het je op om je ex niet los te laten?

Ik stel deze vraag vaak aan mijn cliënten en altijd is het antwoord op deze vraag: niets.

Het is fascinerend eigenlijk dat mensen zich vast blijven houden aan een probleem terwijl ze beseffen dat het hun niets oplevert.

Want wat zal er gebeuren als je de relatiebreuk wél accepteert en je doorgaat met je leven?

Het zal je een bevrijdend gevoel geven toch?

Maar wat het ook met je zal doen is:

  • het schept ruimte in je hoofd
  • het versterkt je zelfvertrouwen
  • het versterkt je flexibiliteit
  • je komt weer in de flow waarna alles weer gaat ‘rollen’
  • je ervaart meer rust in je hoofd en in je lichaam

Doorgaan met je leven: vertrouwen dat het goed komt

Als je iemand loslaat betekent dit niet dat je nooit meer aan die ander zult denken. Het betekent niet dat je je ex moet vergeten. De heftigheid van emoties zal steeds minder worden. Ook zul je minder vaak terugdenken aan je ex.

Vertrouw op een mooie toekomst waarin duidelijk wordt waarom de relatie nu tot het verleden behoort!

Je zult merken dat het loslaten van je ex gepaard zal gaan met ups en downs. De ene dag zul je het gevoel hebben dat het prima met je gaat en de andere dag is het weer zwaar mis. Je stelt jezelf de vraag Waarom lukt het me niet om mijn ex los te laten?!Loslaten is een proces. Het lukt je niet als je in de weerstand blijft of denkt ‘ik mag nu niet denken aan mijn ex’. Nogmaals: verwelkom de emotie. Verdring ze niet. Hoe meer je probeert te verdringen des te langer het loslaten zal duren.

zelfvertrouwen

Als je iemand loslaat betekent dit niet dat je nooit meer aan die ander zult denken. Het betekent niet dat je je ex moet vergeten. De heftigheid van emoties zal steeds minder worden. Ook zul je minder vaak terugdenken aan je ex.

Vertrouw op een mooie toekomst waarin duidelijk wordt waarom de relatie nu tot het verleden behoort!

Tot slot: een ingestuurd verhaal over het loslaten van je ex

Mijn ex en ik waren al een paar jaar collega’s toen we er samen achter kwamen dat we elkaar meer dan leuk vonden. Rustig aan hebben we toen onze relatie opgebouwd. We vulden elkaar altijd goed aan. Ook binnen onze families klikte het goed.Niets leek de romantiek nog in de weg te staan.

Totdat we steeds vaker meningsverschillen kregen wat uiteindelijk uitgroeide tot ruzies. Meestal begon het dan met iets kleins, maar het eindigde vaak groot. Helaas moesten we toen concluderen dat we niet meer bij elkaar passen.

Ondanks dat we niet meer samenwonen kan ik mijn ex toch niet loslaten.

Eigenlijk dacht ik dat ik er al wel weer over heen was. Niet lang nadat ik ons huis had verlaten om in mijn nieuwe huis te gaan wonen begon ik een andere relatie. Die was helaas voor ons maar van korte duur. Ik was er gewoon nog niet klaar voor.

Het moment waarop ik dat besefte was eigelijk ook meteen het moment waarop ik door had dat mijn ex nog steeds een heel speciaal plekje in mijn hart heeft. Dat vond ik behoorlijk lastig om te ontdekken.Wat het voor mij allemaal zo moeilijk maakte.

Mijn ex loslaten was niet zo simpel als ik dacht toen ik kort na onze breuk weer verkering had. Dat was een wijze les voor mij. Ik ben tijdens onze relatie meer aan mijn ex gehecht geraakt dan ik in eerste instantie aan mezelf durfde toe te geven.

Voordat ik daar voor uit kon komen moest ik mezelf er wel echt flink toe zetten. Het was een heel tegenstrijdig gevoel omdat we net uit elkaar waren gegaan. Met die gedachte er bij was het best confronterend om vast te stellen.

En zo besluit ik door te gaan met mijn leven. Dit is een goede situatie om lekker veel tijd door te brengen met familie en vrienden en me helemaal te richten op mijn werk. Daarnaast heb ik ook wel zin in lekker even wat tijd voor mezelf.

Wie weet neem ik binnenkort nog wel een lief huisdier in huis! Het is in dit geval belangrijk om in het nu te leven en meer bezig te zijn met de toekomst dan telkens weer terug te denken aan het verleden. Het wordt tijd dat ik ga accepteren dat mijn ex en ik los van elkaar allebei ons eigen leventje hebben. Dat is goed zo.

Hoe ik mijn toekomst voor me zie? Mijn ex loslaten is iets wat echt definitief gebeurd moet zijn voor ik weer in een nieuwe relatie stap. Dat was heel erg naïef van mij. Natuurlijk had ik kunnen weten dat zo kort na de breuk de kans er in zat dat het mis zou gaan, omdat ik het nog niet goed verwerkt had.

Zoiets moet je de tijd geven en niet oplossen door te pijn te verdoven door razendsnel weer een nieuwe relatie aan te gaan. Natuurlijk lijkt het me heerlijk om weer verliefd te zijn, maar eerst moet ik er echt overheen komen. Nu dus even niet.

Hieraan wil ik dit nog toevoegen: wanneer je relatie net is verbroken, stap dan inderdaad niet te snel in een nieuwe relatie! Gun jezelf eerst veel tijd en leer jezelf weer te ontdekken!

Vond je dit een waardevol artikel? Laat het me hieronder weten!

>>> Lees ook nog dit artikel waarin ik de positieve effecten van het loslaten beschrijf

Snel afkomen van liefdesverdriet ? 

Meld je aan voor een 
gratis sessie t.w. € 147,=

(aanmelding is alleen mogelijk
tm 31 mei 2022)

Hoe kan ik je helpen?

Mijn naam is Marjolein. Vele mensen kennen mij al jaren als Michelle van den Berghe, de naam die ik gebruik voor mijn boeken en online programma. Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen. Door mijn jarenlange ervaring als relatiecoach, NLP coach en Hypnotherapeute heb ik al vele mensen en koppels geholpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl