Je ex terugwinnen moeilijk? 

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe lang doe je over het verwerken van liefdesverdriet

Hoe lang doe je over het verwerken van liefdesverdriet?

Het verwerken van liefdesverdriet kan lang duren, maar de vraag is vaak 'hoe lang doe je er over om liefdesverdriet te verwerken?'

Te lang treuren om je ex lijkt in onze samenleving nog steeds iets abnormaals. Sommige mensen hebben echter zulke intense herinneringen, zijn zo hevig gekwetst dat ze zeer veel moeite hebben om hun ex los te laten. Ze kunnen niet meer terecht bij hun vrienden of familie. Die zeggen namelijk steeds hetzelfde: "je bent beter af zonder je ex. Vergeet je ex nu maar' of 'geen hand vol, maar een land vol'. 

Echter is het zo dat het zeer lastig is om rationeel van liefdesverdriet af te komen. De meeste mensen doen echt hun best om liefdesverdriet te verwerken. Ze ervaren hierbij goede en slechte tijden, maar voor hun gevoel duurt het gewoon te lang om van liefdesverdriet af te komen.

Als je relatie gedaan is wil je je natuurlijk zo snel mogelijk weer gelukkig voelen. Je wilt perspectief hebben op de toekomst. Je wilt je eigenwaarde herstellen en maar de verbinding voelen met jezelf.

Nadat de breuk een feit is, twijfelen mensen heel vaak aan zichzelf. Ze halen gedachten in hun hoofd als 'zal iemand ooit nog van mij kunnen houden?' 'de reden dat dit mij overkomt is omdat ik niks waard ben' of erger nog: 'als mijn ex niet meer van mij houdt, betekent dat ik het niet waard ben om van te houden'.

Dit zijn echter gedachten die kant noch wal raken. Ze zijn 'slechts gedachten' maar dergelijke gedachten hebben een enorme impact op de gemoedstoestand en het zelfvertrouwen.

In onderstaande video vertelt Guy Winch over de impact van liefdesverdriet en wat het doet met je brein. Zo zijn we vaak geneigd ex partners te idealiseren. Guy geeft een nuttige, maar toch ook een ludieke tip: maak een lijst van alle onhebbelijkheden van je ex en zet die lijst op je telefoon. Daarmee krijg je meer opties om je liefdesverdriet te verwerken.

Hij vertelt o.a. ook over de situatie van Miguel, die niet alleen zijn ex Sharon verloor, maar geheel zijn sociale leven die hij dankzij de hulp van Sharon had opgebouwd. Onderschat niet dat liefdesverdriet ook gepaard gaat met het afscheid nemen van het sociale leven die je had met je ex.

Hoe lang liefdesverdriet verwerken duurt is voor iedereen verschillend

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe lang het duurt voordat je over je ex heen bent. Er spelen zoveel factoren mee bij deze vraag dat het onmogelijk is om hier slechts 1 antwoord op te kunnen geven.

Een aantal van die factoren die meespelen bij deze vraag zijn o.a.:

 • het beeld wat je van jezelf had nog voordat je je ex ontmoette 
 • wat je zelf hebt meegemaakt voordat je je ex ontmoette
 • wat je hebt meegemaakt met je ex tijdens de relatie, en belangrijk hierbij: welke betekenis jij hier zelf aan gaf en nog steeds geeft
 • de aan/afwezigheid van hulp vanuit je directe omgeving en erkenning voor je verdriet
 •  de aan/afwezigheid van liefde voor jezelf
 • de mate waarop je al dan niet vertrouwen hebt in je eigen toekomst
 • wat je hebt geleerd in je jeugd van je ouders hoe je met probleemsituaties en de daarbij behorende emoties kunt omgaan
 • in hoeverre jij open staat voor de verbinding zoeken met jezelf

Dit is slechts een summiere lijst van factoren die kunnen meespelen bij de vraag hoe lang het duurt om liefdesverdriet te verwerken.

In de eerste plaats: schaam je niet dat je al heel lang treurt om je ex. Het erkennen dat het een probleem voor je vormt is een eerste stap die je zal helpen om je open te stellen naar genezing.

Wanneer een probleem niet echt een probleem is, zul je ook niet gemotiveerd zijn om het probleem op te lossen.

Emotie wint het altijd van ratio

Motivatie om niet te lang te willen blijven treuren om je ex is een belangrijke factor. Maar pas op: motivatie, of beter gezegd, wilskracht is niet het enige wat nodig is om snel liefdesverdriet te verwerken. Emotie wint het namelijk altijd van ratio.

We kunnen niet veranderen dát je nog steeds denkt aan je ex, maar wél hoe je lichaam daarop reageert en welke emoties daarbij getriggerd worden.

Daar is professionele hulp voor nodig. Met behulp van een hypnotherapeut kun je veel sneller van liefdesverdriet afkomen dan via gesprekken met een psycholoog.

Begrijp me niet verkeerd: de psycholoog kan je zeker helpen met het begrijpen van de oorzaak van je te lang durende liefdesverdriet.

Maar onbewust zal het stemmetje toch in je hoofd aanwezig blijven die je constant vertelt 'maar het was toch best fijn met mijn ex en dat mis ik zo'.

Het is dus belangrijk om dat stemmetje, anders gezegd 'je onderbewustzijn' aan te spreken en met dat stemmetje in gesprek te gaan.

In mijn praktijk als hypnotherapeut heb ik al zeer veel mensen geholpen om via die weg sneller van liefdesverdriet af te komen.

Verander de ervaring van de breuk en de relatie 

Wanneer je langdurig lijdt aan liefdesverdriet is het belangrijk om hulp in te schakelen. Via hypnose (vergelijkbaar met de staat van de REM slaap) is het mogelijk om via positieve suggesties verandering aan te brengen in de ervaring van de relatiebreuk. Op deze manier is het mogelijk om pijnlijke herinneringen een andere betekenis te geven. 

Je brein wordt als het ware hergeprogrammeerd. Na de sessie zul je ervaren dat elke herinnering anders aanvoelt. De herinneringen aan je relatie die je weemoedig maken worden minder belade met als gevolg dat je je beter gaat voelen.

Onlangs sprak ik Monique, een vrouw van 55 jaar. Ze kwam bij me omdat ze na 3 jaar nog steeds last had van liefdesverdriet.

Ze had regelmatig herinnering aan het moment waarop haar ex de relatie had beëindigd. Ze beleefde het constant opnieuw alsof het in het nu gebeurde.

Nadat ik een sessie met haar had gedaan, was ze vrij verbaasd over wat deze vorm van therapie met haar had gedaan. Ze begon de situatie rondom de breuk anders te ervaren. Daarnaast begon ze ook te begrijpen dat de reden dat haar ex toentertijd de relatie verbrak was omdat het niet goed voelde voor hem en dat dat tegelijkertijd voor hem ook moest betekenen dat de relatie niet goed zou zijn voor haar.

Ze begon te begrijpen dat hij de de relatie verbroken in beider belang.

Monique kon zich nadien meer openstellen voor een andere benadering van de situatie. 

Na een aantal weken zag ik haar terug en zag ik weer glans in haar ogen. Ze bleek duidelijk gelukkiger en vol zelfvertrouwen. Ik vertelde haar over het proces waar ze doorheen was gegaan. Het proces die je kunt vergelijken met de verandering van seizoenen: na de winter waar alles dood en dor er uit ziet, komt de lente die alles weer tot leven brengt.

Versneld liefdesverdriet verwerken: leg de focus op de leerervaring

Ik vroeg haar wat ze had geleerd van de ervaring zodat de nadruk kon worden gelegd op de toekomst in plaats van haar verleden.

Iemand ziet een ervaring als 'traumatisch' wanneer zijn brein een gebeurtenis uit het verleden (of een reeks gebeurtenissen) verwerkt alsof het in het nu gebeurt. De negatieve ervaring die in het verleden heeft plaatsgevonden wordt dus gevoeld alsof het nog steeds ieder moment plaatsvindt.

Dit gebeurt omdat de herinnering aan de gebeurtenis effectief  'vast komt te zitten' tussen de amygdala (het deel van de hersenen dat vechten of vluchten uitlokt) en de hippocampus (het deel van de hersenen dat korte-termijnherinneringen verwerkt).

Als herinneringen niet kunnen vervagen, kan dat komen door dit traumatiserende effect. Focus kan dan niet op de meer positieve aspecten worden gelegd.

Wanneer de situatie in een ander kader wordt gezet, door bijvoorbeeld de focus te verleggen naar de leerervaring in plaats van het negatieve aspect, krijgen herinneringen wél de kans om milder te worden. Anders gezegd, de herinnering van de relatiebreuk wordt dan minder heftig of vager, minder beladen in ieder geval.

Snel afkomen van liefdesverdriet door meditatie

Maar hoe zit het eigenlijk met liefdesverdriet verwerken met behulp van meditatie?

Wanneer je mediteert geraak je eveneens in een trance, net als bij een hypnose sessie. Het verschil is echter dat bij een hypnose sessie je probleem specifiek wordt aangepakt terwijl je in trance bent. Dit gebeurt door het geven van positieve suggesties door de therapeut waarbij het onderbewuste wordt aangesproken. Hypnotherapie is eigenlijk een diepere vorm van meditatie.

Zelf mediteren is uiteraard altijd erg raadzaam om te doen. Het is gezond voor lichaam en geest.

Hier een opsomming van voordelen bij regelmatig mediteren:

 • je wordt liefdevoller naar jezelf en naar anderen
 • je gaat meer ontspannen door het leven waardoor je ook minder verzeild raakt in ruzies
 • je stopt met het stellen van onmogelijke vragen aan je ex
 • je kunt beter omgaan met spanningen en emoties
 • je verwachtingen naar anderen worden minder
 • je wordt bewuster van je negatieve emoties waardoor je ze beter onder controle kunt krijgen

Mediteren kun je heel gemakkelijk thuis doen, 's avonds aan het eind van de dag of' s ochtends zittend op een stoel of kussen. De bedoeling is dat je rustig gaat zitten op een plek waar je ongestoord kunt mediteren.

Sluit vervolgens je ogen en adem diep in en uit, terwijl je je concentreert op je ademhaling en je lichamelijke gewaarwordingen. Als er gedachten door je hoofd gaan, is dat normaal, onderdruk ze niet en kom weer terug met je aandacht bij je ademhaling.

Zelf mediteer ik regelmatig en ervaar ik de gunstige effecten ervan. Niet alleen in mijn relatie, maar ook in mijn vriendschappelijke en professionele relaties en binnen het gezin.

Je ex terugwinnen door meditatie

Ik maak het regelmatig mee dat mensen mij vertellen 'Michelle ik heb mijn ex terugwonnen door simpelweg meer te gaan mediteren.

Dit heeft mij rust gebracht en ik kon op die manier ook beter reflecteren op de situatie.

Kortom, ik werd een geheel ander mens en die energie kon mijn ex simpelweg niet weerstaan'

Dit is ook waarom ik jou adviseer om sowieso regelmatig te mediteren. Na een periode van radiostilte en meditatie, kun je eventueel weer contact opnemen met je ex. Je zult zien dat het dan veel beter met je gaat. Je zult je zekerder voelen en meer in controle.

Ontdek hoe ik jou in 3 online sessies van je liefdesverdriet af kan helpen. Het resultaat is verbazingwekkend snel! Geen ellenlange gesprekken zoals bij de psycholoog zodat het probleem alleen maar lang in stand wordt gehouden. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

46 cliënten kwamen binnen 6 weken (na 3 online therapie sessies) af van:

 • Liefdesverdriet
 • Bindingsangst/Verlatingsangst
 • Codependent gedrag
 • Obsessief gedrag
 • Schuldgevoelens
 • en nog veel meer...


 


Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG