JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        RELATIE VERBREKEN    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Hoe maak ik een eind aan mijn relatie

De 12 beste manieren om te breken met je partner

Het staat buiten kijf, als je weet dat je een eind moet maken aan de relatie voelt dat in de meeste gevallen als een ongelooflijk moeilijke opdracht. Je weet je vaak geen raad hoe je je moet gedragen, hoe je met je emoties en die van je partner om moet gaan. Ben je aan de kant gezet, dan word je in je diepste wezen gekwetst, de vreselijke angst dat je het niet waard bent om bemind te worden lijkt opeens terecht.

Op liefdesverdriet.nl helpen wij mensen in de eerste plaats om hun relatie te herstellen, maar er kunnen gevallen of redenen zijn waarom het toch beter is een punt achter de relatie te zetten.

Wil je zelf een eind maken aan je relatie? Lees dan onze tips hoe je dat het beste kunt doen

Ons brein is erop ingesteld om zo veel mogelijk pijnlijke, oncomfortabele situaties te vermijden. Het vraagt moed om te erkennen dat we een soort van morele verplichting hebben om een partner, waar we ooit van hielden en liefde van ontvingen, aan de kant te zetten. Het is verleidelijk om als het even kan, die verantwoordelijkheid te ontlopen. Maar moed wordt altijd beloond. Je krijgt meer respect voor jezelf en je zielewonden genezen sneller.

Niet alleen worden we biologisch, psychisch en moreel beïnvloed hoe we met een relatiebreuk omgaan, maar ook spelen de omstandigheden een belangrijke factor. Ook al hebben we weinig grip op de biologische invloeden toch is een ieder in staat op een juiste en respectvolle manier een relatie te beëindigen.

Om de emotionele schade voor beide partners zo veel mogelijk binnen de perken te houden, geven we je hierbij 12 bruikbare tips hoe je het beste een eind kunt maken aan een relatie

 1. Wil je een eind maken aan je relatie? Neem de verantwoordelijkheid volledig op je!

Als je gevoelens of behoeften veranderd zijn, je droomrelatie niet lijkt uit te komen, of jullie zitten niet meer op 1 lijn en lijkt er uiteindelijk geen uitweg meer te zijn, wees dan eerlijk. Eerlijk niet alleen met jezelf, maar ook met je partner!

Wanneer je erop aanstuurt dat je partner uiteindelijk zelf de knoop doorhakt, is manipulatief en vals gedrag. Je verantwoordelijkheid ontlopen is niet alleen zwak waarbij je jezelf verlaagt, het creërt ook nog eens behoorlijk veel verwarring.

Je haalt behoorlijk wat uit balans als je zijn/haar vragen kort en ongeïnteresseerd beantwoord. Je wéét immers dat je partner uiteindelijk besluit te zeggen “ok dan, ik kap ermee, ben nu echt klaar met jou’ .

Waarom is dit verwarrend?

Je partner zal zich continu afvragen “wat doe ik toch verkeerd. Ben ik niet meer de moeite waard? Ben ik niet meer aantrekkelijk?’ ”

Je partner zal steeds meer gaan twijfelen aan zijn/haar instincten en intuïtie, hij of zij zal er meer moeite mee hebben de ander te vertrouwen, en alles in twijfel brengen. Ook de dingen die eerder zijn gezegd toen de relatie nog goed bleek te gaan.

Die onzekerheid kan vervolgens parten gaan spelen in zijn/haar toekomstige relaties: hij zij zal de ander dan niet meer zo gemakkelijk geloven en zich veelvuldig afvragen of de gevoelens van die ander nu wel zijn zoals ze zijn.

 1. Neem de tijd voor een gesprek onder 4 ogen

De reden dat het beter is om een eerlijk gesprek te voeren onder 4 ogen, is dat we de ander dan tevens gerust kunnen stellen en kunnen troosten. Ook de nonverbale communicatie kan het gevoel versterken dat we het nog waard zijn om bemind te worden — denk aan de arm op de schouder, de knipoog, een paar troostende woorden waarmee we willen zeggen: “je bent nog steeds de moeite waard, ook al eindigt hier onze relatie”. Wanneer relaties beëindigd worden zonder een open en eerlijk gesprek, wordt er een stressvol signaal afgegeven: “je bent niet interessant of de moeite waard”

Er zijn nog steeds mensen die denken dat het breken met een partner ook via de mail, sms, whatsapp, of facebookberichtje kan. Dat het op die manier zelfs minder ingrijpend zal zijn dan ‘uitvoerige gesprekken’ te voeren, waarbij de emoties zo gezegd alleen maar hoog op kunnen lopen. Niets is minder waar. De psychische schade kan enorm zijn. Wanneer je vragen onbeantwoord blijven kan het dagen, maanden, soms jaren duren vooraleer je stopt met jezelf af te vragen wat er mis is met jezelf. Bovendien zal je niet zo snel meer een andere relatie aan durven te gaan. Bovendien liggen depressies op de loer met alle ellende van dien.

Wanneer een van de partners een incompleet beeld heeft van wat er precies in de relatie aan de hand is, kan hij of zij in een neerwaartse spiraal terecht komen. Hij of zij loopt grote kans dat toekomstige relaties eveneens zullen falen.

Immers wanneer het vertrouwen weg is, ben je ook minder bereid om in de ander te investeren. Behandel elkaar dus met respect en leg rustig uit wat er met jou is gebeurd. Lap je dit advies aan je laars, dan loopt je partner kans, door jouw toedoen, zijn of haar toekomstige partner eveneens emotioneel te schaden. Daarbij komt dat jij grote kans loopt op een later tijdstip enorm spijt te krijgen. Schuldgevoelens en schaamte zullen jouw toekomstige interacties eveneens beïnvloeden.

 1. Behandel elkaar met respect

Bereid het gesprek met je partner goed voor. Immers, je weet dat het verbreken van een relatie een enorme emotionele explosie teweeg kan brengen. Probeer van te voren op te schrijven welke mogelijke reacties er kunnen ontstaan nadat je je besluit bekend hebt gemaakt. Zo voorkom je dat je impulsief reageert en je emoties de overhand krijgen. Blijf je respectvol naar je partner, zowel in je verbale als non verbale gedrag, dan zal jij ook makkelijker over het verlies heen komen.

 1. Wees eerlijk naar je partner

“ik ben niet verliefd meer op je” is geen verkeerd antwoord. Eerlijkheid is niet bedoeld om de ander emotioneel te schaden, en ook hoef je niet al je geheimen vrij te geven. Als je denkt dat je partner slecht was in bed, dan kun je dat beter voor je houden. Je bent verplicht om het zelfrespect van je partner te beschermen. Waarom zou je zout in de wonden strooien? Voorkom geestelijke marteling!

Het gaat erom dat je een duidelijke boodschap uitzendt en tevens je partner in zijn/haar waarde laat “Je bent niet de persoon naar wie ik op zoek ben”. Een dergelijke uitspraak refereert naar jouw gevoelens, en zegt niets over dat je partner niet zou deugen.

 1. Voorkom clichés zoals “het ligt niet aan jou, maar aan mij”

Dergelijke algemene uitdrukkingen kun je maar beter vermijden. Leg liever kort maar krachtig uit waarom de dingen niet gaan zoals je het had gewild. Als je partner heftig geëmotioneerd raakt en je bestookt met bedreigingen, blijf dan niet doordraven door jezelf te verontschuldigingen. Alleen in dat geval kun je maar beter maken dat je weg komt. Veiligheid staat immers voorop

 1. Laat je niet verleiden door alle punten aan te halen waar het fout ging

Dit is nooit een goed idee want je wordt het er samen toch niet over eens. Het wordt een welles nietes verhaal. Wanneer je een relatie beëindigd is ruzie het laatste wat je wilt, of erger nog, je riskeert dat je partner je overhaalt om toch met de relatie door te gaan terwijl je er toch zo goed over hebt nagedacht.

 1. Hou je partner geen worst voor

Je troost je partner niet door te zeggen “laten we vrienden zijn”. Op die manier laat je zien dat je probeert met je schuldgevoelens om te gaan. Het is niet altijd goed voor degene die is afgewezen. Je riskeert je partner valse hoop te geven en daarmee belemmer je dat je partner verder kan gaan met zijn/haar leven.

 1. Haal de goede punten aan van jullie relatie

Dit is zelfs gewenst! Het is goed samen uit te spreken dat jullie teleurgesteld zijn en jullie wens een harmonieuze relatie te hebben niet is uitgekomen. Haal je de positieve kanten aan van je relatie, dan zal dat het zelfvertrouwen van je partner versterken.

 1. Accepteer de beslissing van je partner

Ben je zelf aan de kant gezet? Ga dan niet smeken of stel geen vragen of je partner denkt dat er nog een kans is dat het goed komt. Het beste wat je kunt doen om zo snel mogelijk over je liefdesverdriet heen te komen is accepteren dat de relatie tot een onvermijdelijk eind is gekomen.

Het genezingsproces om over een relatiebreuk heen te komen kan lang duren. Een ex partner blijven zien kan het proces alleen maar vertragen. Krijg je opeens een email van je ex, dan riskeer je te denken dat er hoop is en raak je in de verleiding om te proberen je ex terug te winnen. Het beste is toch echt om alle spullen van je ex in te pakken en ze op zolder te zetten. Neem onder geen enkel beding contact op met je ex.

 1. Vervloek je ex partner niet

Het is verloren energie. Neem ook geen wraak want je hebt er alleen jezelf maar mee. Je zult er alleen maar nog langer over doen om over je pijn heen te komen.

 1. Accepteer je verdriet

Het is volledig normaal dat je verdriet hebt en veelvuldig je tranen laat vloeien. Het is zelfs nodig om over je liefdesverdriet heen te komen. Liefde maakt je vreselijk kwetsbaar. Hoe eerder je jezelf confronteert met je pijnlijke gevoelens, des te sneller je zult genezen.

 1. Denk niet dat je niet zonder je ex kan en hij/zij de enige ware is

Maak jezelf niet wijs dat je ex de enige was voor je. Dat is een mythe, maar helaas doen gevoelens van liefde ons denken dat er maar één voor ons de juiste is. Maar geen enkele persoon is magisch. Er zijn tal van personen die een perfecte match voor je kunnen. Het is moeilijk om je dat voorstellen maar het tegendeel blijkt altijd waar te zijn.

Zijn er volgens jouw misverstanden ontstaan in de relatie en ben je aan de kant gezet? Download ons gratis rapport en volg onze gratis videotraining om je ex terug te winnen!

Besluit je je ex zo snel mogelijk te vergeten en weet je niet hoe je dat het beste kunt doen? Lees dan het boek “Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen”. Aan jou de keus!

 

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Ik heb sinds een jaar een relatie met een getrouwde vrouw. Nu is het zo dat ze wil scheiden van haar man. Ze hebben een zoontje van 3. Hij(de as ex) was sinds een tijd bij een vriend onderdak en was alleen thuis om voor de kleine te zorgen. We hebben het heel leuk samen. Maar de laatste tijd merk ik dat ze iets achterhoud en dat ook haar aanstaande ex weer veel vaker thuis is en ook volgens mij daar slaapt. Ik heb zelf gezien dat hij daar in de nacht was. Haar antwoorden zijn dat ze eerst de troep moet opruimen eer ze echt verder kan met mij en dat ik haar niet vertrouw. We zien elkaar een paar keer per week, altijd bij mij. Haar kind komt op nr 1, dat accepteer ik volledig. Maar moet ik accepteren dat haar as ex ook altijd daar is? En er waarschijnlijk slaapt? En dan denk ik niet op de te krappe bank maar gewoon in bed. Ik heb eigenlijk moeite om haar te vertrouwen ook al zegt ze dat er niks is om me zorgen over te maken. Ik wist echt wel dat t niet makkelijk zou zijn en wil best afstand nemen. Maar als ik niet de nr 1 mag of kan zijn dan klopt er iets niet. Ze zegt van zich zelf dat ze absoluut conflict vermijdend is en als ik er over begin is er meteen een soort van diepe zucht en verontwaardiging.Ben bang dat ze me aan het lijntje houdt en ik kan daar niet meer tegen. Misschien zie ik het wel verkeerd maar ik denk dat haar as ex een grote rol speelt. Hoe? Wist ik het maar.Nog nooit schreef ik zoiets aan een vreemde.

  Ron

  1. Beste Ron, jouw situatie komt heel veel voor. Als ik 1 advies mag geven: pak het voorzichtig aan met haar. Zorg ervoor dat zij minimaal een jaar de ruimte krijgt als eenmaal het besluit heeft genomen om te scheiden. Zij MOET nu eenmaal door een fase heen om zichzelf weer te ontdekken en te weten wat ze wilt. Het zou heel onverstandig zijn als jij druk op haar zet. Hou jezelf op enige afstand en vertel haar dat ze eerst de tijd moet nemen voor zichzelf. Voordeel voor jou is dat je na die tijd zeker kunt zijn van je zaak en of zij zich echt wil verbinden aan jou en klaar is voor een nieuwe relatie. Succes en veel sterkte! Liefs, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl