3

Hoe win ik mijn ex terug? 4 belangrijke vragen

Ze leefden nog lang en gelukkig….tot aan de scheiding. De Franse schrijver Charles Perrault had nooit bedacht in zijn verhalen de laatste conclusie toe te voegen. Immers in die tijd gingen mensen niet uit elkaar.

Tijden zijn intussen veranderd. Als je overweegt je ex terug te winnen zou je dit artikel moeten lezen. We gaan dieper in op de meest essentiele punten die je voor jezelf eerst zou moeten nagaan, zodat je sneller succes boekt met vooral een duurzamer resultaat.

Hoe win ik mijn ex terug – beter is de vraag “ waarom wil ik mijn ex terug winnen”

Het gaat allemaal hierom: je ego, je trots, jaloezie, ware liefde.

Van waaruit komt eigenlijk jouw intentie om je ex terug te willen winnen? En hoe kun je weten of die intentie juist is? Jouw verlangen om je ex terug te krijgen kan gerechtvaardigd zijn maar ook voortkomen uit simpelweg egoïsme. Juist net na de breuk ben je verward door verschillende emoties: emoties van liefde en haat vermengen zich en wisselen elkaar continu af.

Als je er zeker van bent dat je je ex koste wat het kost terug wilt winnen, dan zul je versteld staan over het aantal mensen die zich melden bij Liefdesverdriet.nl en zich na een maand al realiseren dat ze zich eigen beter voelen als ‘ single’ dan teruggaan naar hun vorige relatie.

Maar hoe kun je weten wat het beste voor je is: je ex terugwinnen of niet?

Er zijn enkele methodes om dat bij jezelf na te gaan:

– Neem de tijd die nodig is om je ex terug te winnen. We hebben vastgesteld dat 3 weken radiostilte het minimum is. Waarom? Omdat je de tijd hebt om toed na te denken over je relatie. Je krijgt namelijk een veel beter beeld van je relatie als je er met afstand naar kijkt.

– Denk na over de relaties die je had nog voordat je je ex leerde kennen, en stel jezelf de vraag of je deze gevoelens al niet eerder had toen die relatie uit ging? Voelde je je toen in de steek gelaten? Had je de neiging om wraak te nemen? Was het uiteindelijk nodig om weer bij elkaar terug te komen?

Alleen jij kan deze vragen op dit moment beantwoorden (en vooral morgen). Vergelijk jezelf eens met een fles. Naarmate de tijd voorbij gaat, des te duidelijker jouw kijk wordt op je situatie en des te geloofwaardiger zul je overkomen in je veroveringspogingen.

Kleine anekdote: een van de mensen die ik gecoacht heb, laten we haar Eva noemen, heeft veel moeite gedaan en er veel energie in gestoken om haar ex terug te winnen. Het heeft in totaal 2 maanden geduurd. Uiteindelijk wou haar ex weer bij haar terugkomen….zij verliet hem echter al een week later.

Ze gaf eerlijk toe “ het voelt vreemd nu ik hem gedumpt heb, maar ik voel me beter nu ik degene ben die de beslissing heb genomen. Bovendien, toen we net weer samen waren, begon ik me te irriteren aan kleine dingen”

Ben jij misschien net als Eva zonder het te weten?

2. Voordat je overweegt je ex terug te winnen, stel jezelf de vraag: delen jullie dezelfde normen en waarden?

De meeste partners hebben over het algemeen veel gemeen of kunnen elkaars gevoelswereld goed begrijpen. Voorbeelden:
– Je bent elkaar tegen gekomen op de opleiding en kiezen voor dezelfde studierichting
– jullie hebben gemeenschappelijke vrienden
– jullie zijn collega’s

Na enige jaren gaan jullie de dingen anders zien: je ex wil graag kinderen et jij niet, je bent een carrièrejager en zij niet, zij wil graag wonen in Haarlem en jij in Amsterdam…

Soms kunnen die verschillen verrijkend zijn voor de ander, en elkaar goed aanvullen. Dit is ook vaak de reden dat koppels nog bij elkaar zijn. Maar soms kunnen ze ook leiden tot een relatiebreuk. Hoe kun je dus verder gaan met elkaar als de ander opeens een vreemde lijkt te zijn geworden?

In dit artikel gaan we verder in op het laatste geval: wanneer de verschillen leiden tot een breuk.

Soms lijkt het alsof de verschillen zo klein en onbelangrijk zijn en je staat er vaak niet bij stil dat ze hebben kunnen leiden tot een breuk. Soms kunnen ze ook heel duidelijk en voor de hand liggend zijn. Hoe waren die verschillen in jouw relatie?

Ik spreek veel mensen: Ellen, 49 jaar, vertelde me over haar relatiebreuk en vertrouwde me toe : ik kon niet meer bij hem blijven want ik kon me niet voorstellen dat ik oud met hem zou worden.

Haar relatie leek in eerste instantie op een tennisbal op weg naar het doel.

Halverwege het traject zag ze opeens in waar haar relatie naar toe leidde: in eerste instantie leek het niet doelgericht te zijn. Haar vraag was eerder “ hoe vertel ik het mijn man en vraag ik van hem te scheiden” .

Dat is zeker geen gemakkelijke vraag, en ik vroeg haar of ze wist wat haar doel was in het leven en vooral of ze die vraag al had gedeeld met haar man. Ze kon echter niet met zekerheid vaststellen of ze hier ook serieus over had gesproken. Haar reactie was vaag.

Voor de meeste mensen is het makkelijker te besluiten om uit elkaar te gaan als je niet meer op dezelfde lijn zit, als je niet meer hetzelfde doel deelt, dan uit te spreken wat de verlangens zijn.

In haar geval lag de fout bij zowel haar man als bij Ellen zelf: zij wist niet hoe ze haar gevoelens kon delen, en hij wist niet hoe hij naar haar moest luisteren.

Stel dat ik morgen opeens bedenk om te verhuizen naar een subtropisch eiland omdat ik daar heerlijk kan zeilen en mijn man wil liever in Nederland blijven wonen, dan zouden we eigenlijk uit elkaar moeten gaan, maar….

Als ik duidelijk weet te definiëren wat mijn verlangens zijn en ik wil het liefst zoveel mogelijk zeilen, dan kan ik ook (1) me inschrijven op een zeilclub, of (2) vaak op vakantie gaan naar een subtropisch eiland, of (3) nadenken over een plan waarbij ik op de langere termijn met mijn hele familie kan verhuizen naar het buitenland.

Het is dus aan mij om duidelijk aan te geven wat mijn verlangens zijn, waarom ik ze heb, en het is aan mijn partner om naar met te luisteren en die verlangens te accepteren.

Zie hier een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen als je niet meer op dezelfde lijn zit met je partner:

– wat was het levensdoel van mijn ex?
– Wat is mijn levensdoel?
– Luisterde ik genoeg naar de verlangens van mijn partner?

Zoals we kunnen zien, wordt soms op basis van slecht uitgesproken gevoelens en verwachtingen een einde aan de relatie gemaakt. Feitelijk zijn de redenen hier structureel.

Laten we eens ingaan op de vraag of de redenen om uit elkaar te gaan structureel of tijdelijk zijn.

Voordat je bedenkt hoe win ik mijn ex terug stel je jezelf de vraag: is de reden van de breuk structureel of tijdelijk?

De redenen van de breuk kunnen ook tijdelijk zijn, dat wil zeggen dat ze plotseling kunnen optreden, maar dat het probleem of de problemen voorheen niet bestonden. Zie hier enkele voorbeelden:

– je bent onlangs werkloos geworden
– je bent ziek geworden
– je bent in een depressie geraakt in verband met je werk
– je hebt problemen in de familie
– jullie hebben ruzie gekregen met vrienden
– …of er kan sprake zijn van een mix van dergelijke problemen

Mark, 30 jaar, die regelmatig bij mij in coaching komt, is door zijn ex verlaten op het moment dat hij zijn ICT bedrijf verkocht. Vreemd toch?

Marc had 5 jaar geleden zijn bedrijf opgericht en was daar heel succesvol mee. Zijn vriendin was al snel in het bedrijf mee gaan draaien, en ze namen nog 10 andere mensen in dienst. Na 5 jaar werd het bedrijf voor veel geld overgenomen. Twee maanden later zette zijn vriendin een punt achter de relatie.

Eerste conclusie: zij ging dus niet bij hem weg vanwege geldgebrek

Zij legde hem uit dat ze jarenlang veel stress had gehad en dat ze nu een rustiger leven wilde.

Mark had het niet meteen begrepen, want dat was precies wat hun nieuwe leven zou voorstellen: een rustiger leven! Na jaren van zwoegen konden ze eindelijk rust vinden. Maar…hij had geen duidelijk plan, en hij was daar niet rustig onder dus was hij op zoek gegaan naar een andere activiteit. Hij begon 12 uur per dag te werken. Zijn vrouw begreep dat de toekomst van hun relatie er niet anders zou uit zien dan de laatste 5 jaren..

Zij verhuisde naar een andere stad om daar te gaan werken als….verkoopster in een kleine boutique. Een rustig leven zonder al te veel stress.

Om terug te komen op het begin van het onderwerp: die twee hadden hun verwachtingen, toekomstplannen en verlangens op tijd met elkaar moeten delen in plaats van hun heil zelf elders te zoeken.

Maar belangrijker is om in te zien dat hun problemen tijdelijk van aard waren, want het is heel goed mogelijk dat ze er morgen een oplossing voor hadden kunnen bedenken waarmee ze beiden vrede mee hadden kunnen hebben.

Mark heeft geprobeerd haar te overtuigen, en realiseerde zich dat hij echt moest veranderen, dus schreef hij zich in voor boxlessen en begon haar meer aandacht te geven. Hij haalt er nu veel vreugde uit.

Dus denk na over de volgende vragen:

– zijn jouw problemen tijdelijk van aard?
– hoe laat ik mijn ex zien dat het voortaan allemaal beter zal gaan?

4: Hoe win ik mijn ex terug? Of beter: hoe kan ik, als ik eenmaal mijn ex terug heb, mezelf niet tekort doen?

Wie over de vraag nadenkt ‘ hoe win ik mijn ex terug’ , zou ook moeten nadenken over de vraag ‘ welke concessies zal ik moeten doen als ik mijn ex eenmaal heb terug gewonnen .

Tot waar ben je bereid te gaan om je relatie weer te herstellen. Dit gaat over vragen als:

– waar jullie gaan wonen
– of jullie al dan niet besluiten kinderen te krijgen
– of jullie al dan niet met bepaalde vrienden willen blijven omgaan
– werk gerelateerde zaken
– godsdienst gerelateerde zaken
– de manier van leven, uitgaan etc. Etc.

Het merendeel van deze vragen zijn eenvoudig te beantwoorden. Maar je weet het eigenlijk net zo goed als ik: als je met je ex onderhandelt om weer bij elkaar terug te komen, zul je geneigd zijn om alles te accepteren, ja zelfs te liegen om hem/haar maar terug te krijgen.

Hetzelfde fenomeen ontstaat ook als je zakelijk door iemand onder druk wordt gezet “ ok ik zal de prijs dan verlagen, maar onder voorwaarde dat we ons zakelijk contract voor 10 jaar verlengen”

Dit brengt 2 fundamentele vragen naar voren die je je moet stellen voordat je überhaupt nadenkt over de vraag “ hoe win ik mijn ex terug” . Deze vragen zijn:

– in hoeverre ben je bereid dingen te accepteren zonder jezelf tekort te doen?
– hoe overtuigend kom je over tijdens de onderhandeling?

Laten we uitgaan van het ergste voorbeeld. Een man belt me tijdens één van de Skypesessies. Hij wilt graag zijn ex terug en de reden van de breuk was simpel: zij wou een kind…hij niet.

Soms moet je diep gaan om de ware reden te vinden van de breuk, maar hier was het erg duidelijk.

Hij zegt me: ik heb goed nagedacht, ik heb besloten water bij de wijn te doen en te voldoen aan haar kinderwens.

Als we de twee voorgaande fundamentele vragen toepassen dan ziet het er zo uit:
– Waarom zou je accepteren aan haar kinderwens te voldoen nu de breuk eenmaal een feit is, terwijl de vraag voorheen helemaal niet bestond.
– Hoe kun je haar overtuigen dat je opeens van gedachten bent veranderd en haar een kind wilt schenken

Als zijn ex slim is, zou ze weigeren terug te gaan want de kans is groot dat deze man over enkele jaren spijt krijgt van zijn besluit en hij haar gaat verwijten “ in ieder geval was het niet mijn idee. Ik wou geen kind, jij drong mij erop aan”

Laten we nog een ander geval nemen: hij verlaat haar want hij kan niet met zijn schoonfamilie omgaan:

Zou “ ik heb alle banden met mijn familie gebroken voor jou” niet eerder moeten luiden:
“ ik had je nooit moeten dwingen om mijn familie te accepteren. Ik zal ervoor zorgen dat je ze niet meer hoeft te zien. Ik wil niet dat ze onze relatie beïnvloeden”

Zij kan niet meer tegen zijn vriendenkring:
Zou “ ik heb ze van mijn facebook verwijderd” niet eerder moeten luiden:
“ ik vind het prima als je ze op de donderdagavond ziet, en dan hebben wij de vrijdag en zaterdag samen”

Zij vindt dat hij te veel werkt en haar te weinig aandacht schenkt:
Zou “ ik beloof je dat ik alles zal doen om eerder thuis te komen” (belofte waar hij sowieso niet aan kan voldoen) niet moeten luiden:
“ ik heb me al die jaren vergist, ik gaf mijn werk prioriteit terwijl ik niet doorhad dat ik de vrouw van mijn leven aan het verliezen was. Vandaag zie ik het in en ik heb ideeên hoe ik het anders kan aanpakken. Ik hoop nog een tweede kans bij je te krijgen, maar daarvoor heb ik wel je hulp nodig” (je fout erkennen en met een concreet plan komen)

Tot slot: hij vind haar niet meer zo aantrekkelijk of verrassend.
Wat zou hoe moeten luiden? Ik zou jullie willen vragen te reageren, en ik zal jullie reacties direct aanvullen.

Overigens heb ik een uitvoerige special geschreven “hoe krijg ik mijn ex terug” met daarin nog veel meer tips!

Michelle

Klik hier om een reactie achter te laten 3 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG