Ik begrijp mijn ex niet! Wat een relatiebreuk je leert over je ex (en over jou)

Je kunt veel leren van een relatiebreuk, zeker als het gedrag van je ex opeens verandert en je hem of haar niet herkent. In de meeste gevallen waar ik als coach mee te maken krijg zie ik dat gedumpte partners geneigd zijn de realiteit te ontkennen. Ze zien opeens vreemde trekjes van hun ex en zeggen dan opeens “ik begrijp mijn ex niet”. De ene keer zegt hij of zij dit en het andere moment weer wat anders. En waarom is mijn ex zo boos, het slaat nergens op. Ik snap er niets van. Wat moet ik hiervan denken?” ik begrijp mijn ex niet

OK het is natuurlijk wel zo dat nu er na een relatiebreuk veel emoties bijkomen, en je ex opeens dingen zegt of doet waar je inderdaad geen snars van begrijpt. Echter, toch maak ik regelmatig mee in gesprekken met coachees dat bij doorvragen steeds duidelijker wordt dat die typische trekjes er al langer waren. Al ruim voor de breuk.

Het kan heel goed zijn dat je nu te maken krijgt met de ‘ware aard van je ex’ . Trekjes die je tot nu toe steeds ontkende.

Wat nu?

Want je hebt immers nog gevoelens voor je ex en je wil het liefst je ex terug. Hoe kan je het beste reageren op de nukken en grillen van je ex, zeker als je ex allerlei haatdragende opmerkingen naar je hoofd smijt Je kan er behoorlijk van overstuur raken.

Ik snap niks van mijn ex. Hij/zij zegt tegenstrijdige dingen en gedraagt zich vijandig

Het kan zijn dat je ex altijd erg lief voor je was tijdens jullie relatie, of wellicht stond je ex tijdens jullie relatie behoorlijk onafhankelijk in het leven. En wat blijkt nu jullie uit elkaar zijn? Nu stuurt je ex je wel 100 berichten op 1 dag ook al heeft hij of zij het uitgemaakt.

Maar het komt ook voor dat een ex opeens verandert in een kil en afstandelijk persoon, terwijl hij of zij juist altijd zo’n warm en liefdevol persoon was. Je ex zegt tegenstrijdige dingen, en het lijkt of hij of zij steeds wraak wil nemen. Het gedrag is onbegrijpelijk en je hebt grote vraagtekens of je ex wel happy is met zijn of haar besluit.

Het kan ook zijn dat je ex nu opeens oude koeien uit de sloot haalt en moeilijk gaat doen over kleine dingen die allang waren uitgesproken. Wat moet je hier nu van denken?

Veel mensen die bij me komen vertellen me “Michelle ik begrijp mijn ex niet” als ik dan vraag wat er precies aan de hand is vertellen ze me dingen als

 

  • mijn ex nam wraak en vergalde mijn leven
  • mijn ex naam wraak en vergalde het leven van mijn familie en vrienden
  • mijn ex deed er alles aan om mijn leven tot een hel te maken
  • mijn ex vroeg me steeds wat ik aan het doen was, waar ik was en met wie
  • mijn ex hield niet op met stalken
  • mijn ex is zomaar van het toneel verdwenen zonder te zeggen waar hij of zij heen ging
  • het lijkt wel alsof mijn ex een vreemdeling is geworden. Ik herken mijn ex niet meer

Durf de ware aard van je ex onder ogen te zien

Na een relatiebreuk komt eigenlijk de ware aard uit het beestje, en dat ‘beestje’ is dus je ex. Je leert elkaar overigens altijd het beste kennen in moeilijke tijden, dus niet alleen tijdens een relatiebreuk. Het kan zijn dat je ex altijd lief was en veel voor je deed en nu de breuk een feit is, is je ex opeens gemeen en wraakzuchtig.

Je kan behoorlijk depressief raken als je je ex opeens meemaakt in zijn of haar ware gedaante. Aan de andere kant , besef goed wat er allemaal niet aan ellende had kunnen ontstaan als jullie zo waren doorgegaan en je er pas veel later achter zou komen dat je ex zo in elkaar steekt. Je leert je ex pas goed kennen na de breuk

Hoe mensen zich gedragen in moeilijke situaties zegt dus veel over hun persoonlijkheid. Een relatiebreuk is natuurlijk ook een moeilijke situatie. Sterker nog, het kan je finaal ten gronde richten als het niet op een gezonde en respectvolle manier wordt afgesloten.

Je hebt ook nog eens te dealen met je liefdesverdriet. Een boze ex is dan echt de druppel, en kan je nog verdrietiger maken dan je al bent. Je liefdesverdriet verwerken kost je ongelooflijk veel energie, en is eigenlijk net zo moeilijk als afkomen van een drugsverslaving. Het beste zou dus zijn als je je ex weer kunt benaderen op een gezonde manier, zonder boosheid, gescheld, gemanipuleer of wat dan ook.

>>> Lees hier ook nog een artikel over hoe je je liefdesverdriet verwerken een stukje makkelijker kunt maken

Waarom gedraagt mijn ex zich opeens zo anders dan tijdens onze relatie?

In de eerste plaats dien je rekening te houden met het feit dat elk gedrag wordt bepaald door emoties . Sommige mensen kunnen nu eenmaal beter omgaan met negatieve emoties dan anderen. Ten tweede heb je dus ook te maken met het karakter, de persoonlijkheid en de achtergronden van die persoon.

Sommige partners passen zich tijdens de relatie enorm aan om de ander maar tevreden te stellen. Dat is niet onnatuurlijk of slecht, maar er zijn grenzen. Pas je je aan aan je partner terwijl je over je eigen grenzen heen gaat, dan ben je natuurlijk je eigen graf aan het graven,, en krijg je op een gegeven moment de rekening voorgeschoteld.

Als je op dat moment dan zegt “ik begrijp mijn ex niet” zou je eerst bij jezelf moeten nagaan wat jouw rol is geweest in de relatie en of je ex zich niet heeft aangepast aan jou.

Het kan dus zijn dat je ex niet zichzelf heeft kunnen zijn. Vraag jezelf dan af wat de reden daarvan is. Zodra de relatie dan wordt verbroken kan er onbegrip ontstaan omdat plotseling allerlei frustraties boven water komen.

Ook al zeg je nu “ja maar ik kon mezelf zijn en mijn ex ook”, toch is het zo dat na de breuk oude gewoontes weer terugkomen. Ik weet zeker dat je, nu je ex je heeft gedumpt, of jij je ex hebt gedumpt, je ook weer terugvalt in bepaalde oude gewoontes.

Nu het uit is tussen jou en je ex kun je pas haar of zijn ware aard gaan ontdekken. Immers je ex is niet meer verantwoordelijk voor jou of wie dan ook, maar alleen voor haar of zijn eigen gedrag.

Dus ja, zet je roze bril maar af

Misschien heb je niet ingezien wat welk een hork of bitch je ex was toen jullie van elkaar genoten en leuke dingen deden. Nu je door je ex bent verlaten kun je makkelijker zien wat anderen vonden van je ex, wat ze leuk aan hem of haar vonden en wat niet.

 

Daar sta je dus nu meer voor open. Dus even heel belangrijk om te onthouden:

Een ex die van nature niet wraakzuchtig is zal ook geen wraakzuchtige acties begaan na de breuk. Een ex die dat wel in zich heeft zal dat dus wel doen.

Het is dus heel belangrijk dit goed te begrijpen en hier rekening mee te houden, mocht je plannen hebben om je ex terug te winnen.

Sommige mensen zullen misschien zeggen “ja maar je ex doet dat nu, maar straks is dat wel over”, maar geloof me, zo is het toch niet. Er is een verschil tussen ‘denken aan wraak’ en het dan ook doen. Het komt zelden voor dat een ex gemeen is na de breuk als hij of zij van nature niet gemeen is (zowel fysiek als mentaal).

Je zegt “Ik begrijp mijn ex niet”, maar kan je ex zeggen dat hij/zij jou begrijpt?

Nu het uit is tussen jullie kan je dus pas goed ontdekken hoe je ex in elkaar steekt, en hoeveel je ex van je gehouden heeft.

Ik heb ooit een geval meegemaakt waarbij een vrouw besloot een einde te maken aan haar relatie. Ze behandelde hem als een stuk vuil. Hij vertelde me “ik begrijp mijn ex niet, ik heb haar altijd goed behandeld” . Het was duidelijk dat zij hem nooit had gerespecteerd en hij een totaal ander beeld had van haar liefde voor hem. Niet alleen van haar liefde, maar ook wat haar persoonlijkheid betreft. Zij was gewoon een valse persoonlijkheid.

Natuurlijk heb ik het hier over normale relaties met normale problemen. Als je je ex onheus hebt behandeld, dan is het natuurlijk logisch dat je ex tegen je kan uitvallen.Tot slot is het belangrijk dat je je bedenkt dat je ex wellicht ook niets van jou begrijpt als je je ex nu niet respectvol behandelt.

Veel mannen vertellen me dat ze niet begrijpen waarom hun ex niet meer terug wil komen, maar de waarheid is dat hun ex erachter kwam hoe hij daadwerkelijk in elkaar stak, en dat was niet bepaald fijn. Het kan echt tegen je gaan werken als je doel is om je ex terug te krijgen.

Daarom is het belangrijk dat je volwassen gedrag vertoont na de breuk en dat je laat zien dat je ervan hebt geleerd, door een positieve houding aan te nemen. Zorg ervoor dat je ex jou in ieder geval niets kwalijk kan nemen ook al begrijp jij je ex nu niet.

Wat als ik mijn ex niet meer herken

Je weet nu waarom je ex a-typisch gedrag kan vertonen na de breuk. Je weet ook hoe belangrijk het is eerlijk met jezelf te zijn zodat je er zeker van kunt zijn dat je je ex terug wilt. Maar stel dat je ex wel verdomd goede redenen heeft om zo boos te zijn. Stel dat je je ex niet correct hebt behandeld, dan heb je feitelijk ook geen reden om te zeggen “ik begrijp mijn ex niet” als je ex wispelturig gedrag vertoont. Hoe kun je je dan het beste gedragen? Ik zal je hier 4 gouden tips geven:

Tip #1 – Blijf rustig en begripvol

Ook al slingert je ex je van alles naar je hoofd, en kun je er geen touw aan vast knopen wat de reden daarvan is, blijf sowieso beheerst en respectvol naar je ex. Je ex kan je zodoende nooit achteraf iets verwijten

Tip #2 – Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen

Wees eerlijk met je ex, en vertel hem of haar “Hey, ik ben het niet van je gewend dat je je zo gedraagt, maar ik begrijp je reactie ergens wel. Ik had je anders moeten benaderen en zie dat nu pas in. Dit is in ieder geval een goede les voor me, en ik beloof je dat ik je niet meer zal kwetsen. Kan ik nog iets voor je doen om die boosheid weg te nemen?”

>>> Lees hier ook nog het artikel “Mijn ex blijft maar boos, wat moet ik doen” boze vrouw

Tip #3 – Bewaak je grenzen

Ook al heeft je ex alle reden om je voor alles en nog wat uit te maken, er zijn grenzen, en die hoor je te bewaken. Door je grenzen duidelijk aan te geven, geef je tevens het voorbeeld aan je ex wat jij van hem of haar verwacht. Dat is namelijk dat je ex zich gedraagt zoals jij je tegenover je ex gedraagt. Zorg dus dat jij voordoet zoals jij het wil hebben.

Tip #4 – Wees consequent

Als jij wordt meegesleurd in het spel van je ex (je ex doet de ene keer zo, de andere weer wat anders), dan raken jullie de weg kwijt naar herstel. Zoals ik al eerder zei “laat het voorbeeld zien”, en gedraag je dus niet zoals je ex. Door consequent te zijn in je gedrag laat je je ex zien dat je de situatie op een volwassen manier aanpakt. Het zal me niks verbazen als je ex ook consequenter wordt in zijn/haar gedrag

Zeg je na het lezen van dit artikel nog steeds “ik begrijp mijn ex niet” neem dan contact met me op zodat we samen kunnen kijken wat er precies mis is met je ex.

Klik hier om een reactie achter te laten 3 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG