Ik heb het uitgemaakt maar ik mis mijn ex – Wat kan ik doen?

Je hebt het uitgemaakt, maar nu zit je met een pijnlijk gevoel van gemis. 'Ik heb het uitgemaakt, maar ik mis mijn ex' is een gedachte die steeds terugkomt, en je vraagt je af: wat nu?

Het kwam misschien opeens bij je op nadat je een fikse ruzie had met je ex en dat je dacht "ik wil het uitmaken want mijn gevoelens zijn weg".

Zonder dat je de tijd voor jezelf nam om goed over de consequenties na te denken, nam je toch het besluit om het uit te maken. En tja, daar zit je dan met een groot gemis, want je ex was het liefste wat je had. 

Kortom: hoe overtuigd je ook was na die ruzie of besluit, de de consequenties blijken altijd moeilijker dan verwacht.

Het gemis kan groter worden naarmate de dagen verstrijken. Ik weet ook dat het gemis ook fysiek heel sterk gevoeld kan worden. De pijn kan het verlangen om de relatie te herstellen alleen maar sterker maken.

Je vraagt je af: wat nu? Kan het nog goed komen? zit er nog potentieel in mijn relatie?

Welke weg moet ik bewandelen om het vertrouwen van mijn ex weer terug te winnen, ik heb immers stomme fouten gemaakt. Je vraagt je wellicht ook nog af of je ex nog aan je denkt of dat hij/zij vrolijk verder gaat. In dit artikel hopen we je van goede en praktische adviezen te voorzien.

Nostalgie vervormt de werkelijkheid

Wanneer we terugkijken op een relatie, hebben we vaak de neiging om het verleden met een roze bril te bekijken. Dit komt door een psychologisch fenomeen waarbij het brein positieve herinneringen gemakkelijker naar boven haalt dan negatieve.

Ons geheugen is nooit een perfecte weergave van de werkelijkheid; het is eerder een reconstructie die sterk beïnvloed wordt door onze emoties en huidige gemoedstoestand. Dit is in mijn optiek een heel belangrijk onderwerp dat ik dagelijks ook bespreek met mijn cliënten.

ik heb het uitgemaakt maar mis mijn ex

Ik heb het uitgemaakt, maar kan niet stoppen aan mijn ex te denken

Hoe het Reticulair Activatie Systeem jouw realiteit creëert

Ik leg het ook vaak zo uit: "Kijk, we hebben het RAS, oftewel het Reticulair Activatiesysteem (RAS). Dit is een filtersysteem in de hersenen dat bepaalt welke informatie je bewust waarneemt. Het richt je aandacht op wat je belangrijk vindt, gebaseerd op je gedachten en overtuigingen. 

Bijvoorbeeld, als je aan je ex denkt, zal het RAS vooral herinneringen of signalen oppikken die daarbij passen. Je kunt het RAS trainen door bewust te focussen op positieve doelen en gedachten, zodat je waarneming en aandacht in jouw voordeel werken.

Vooral in tijden van gemis of twijfel kan nostalgie ons verleiden om alleen de gelukkige momenten te herinneren, terwijl we de conflicten en problemen die tot het einde van de relatie hebben geleid, vergeten.

De hippocampus: wees je ervan bewust wat het met je doet

Vanuit neurologisch oogpunt speelt de hippocampus – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het opslaan van herinneringen – een belangrijke rol in dit proces. Wanneer we positieve herinneringen ophalen, activeert het beloningssysteem in onze hersenen.

Dit systeem geeft een kleine boost aan dopamine, een neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft. Daardoor voelen die herinneringen extra prettig aan, zelfs als ze in werkelijkheid minder rooskleurig waren.

Lees ook meer hierover in dit artikel: hoe verwerk ik liefdesverdriet
en de psychologie achter het verwerken van liefdesverdriet

In ieder geval kan dit gevoelens van spijt of twijfel voeden. We vragen ons af of we de juiste beslissing hebben genomen en raken verstrikt in een ideaalbeeld van hoe de relatie was. Dit ideaalbeeld kan volledig losstaan van de echte dynamiek die jullie samen hadden.

Bovendien helpt nostalgie ons om tijdelijke pijn van liefdesverdriet te verzachten, maar het maakt het ook moeilijker om verder te gaan, omdat we blijven hangen in een versie van het verleden die niet helemaal klopt.

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze vervorming en een realistisch beeld van de relatie te behouden.

Probeer actief ook de minder fijne momenten van de relatie te herinneren: de argumenten, de verschillen in waarden, of de gevoelens van frustratie. Dit helpt je om in balans te blijven en een objectiever beeld te krijgen van waarom je de relatie hebt beëindigd. Nostalgie mag een deel van je verhaal zijn, maar het mag niet de enige waarheid worden.

Voor meer tips kun je terecht op de pagina van mijn  "Win Je Ex Terug Formule". Dit is het allernieuwste online programma voor het terugwinnen van je ex. Niet alleen dat. Ook leer je hoe je omgaat met patronen in je relatie, hoe je ze kunt doorbreken aan de hand van een bepaalde manier van communiceren. Het programma gaat verder ook diep in op hechtingsstijlen, de dynamiek van de relatie en nog veel meer. 

Ex Terugwinnen Psychologie PP
Ex Terugwinnen Psychologie PP Bonus

Het is een zeer uitgebreid programma dat niet alleen meerdere Ebooks bevat, maar ook video's over allerlei soorten thema’s (er zijn video’s specifiek voor mannen maar ook voor vrouwen), het eBook als audioboek en visualisatie oefeningen.

Dit programma omvat alle adviezen om ervoor te zorgen dat je een held wordt in het terugwinnen van je ex en je liefdesrelaties!

Waarom mis je je ex?

Het verschil tussen logica en emotie speelt een grote rol in het proces van een relatiebreuk. Wanneer je ervoor kiest om een relatie te beëindigen, is die beslissing vaak gebaseerd op rationele overwegingen.

Misschien botsten jullie persoonlijke waarden of toekomstplannen, of waren er terugkerende conflicten die niet opgelost konden worden. Toch is het missen van een ex zelden een logisch proces; het wordt vooral gestuurd door emoties.

Waarom voel je gemis?

  1. Je verlangt naar verbinding: Als mens zijn we van nature sociale wezens. Het is heel normaal om de emotionele en fysieke nabijheid van een partner te missen, zelfs als je weet dat de relatie niet goed werkte.
  2. Je bent uit de routine geraakt: Een relatie creëert gewoonten en een gevoel van vertrouwdheid. De aanwezigheid van je ex was misschien een vast onderdeel van je dagelijks leven, en hun afwezigheid kan voelen als een plotselinge leegte.

Logica helpt ons te begrijpen waarom we bepaalde keuzes maken, maar emoties bepalen hoe we die keuzes ervaren.

Dit spanningsveld maakt liefdesverdriet vaak zo verwarrend: je hoofd weet waarom de breuk de juiste stap was, maar je hart heeft meer tijd nodig om dat te accepteren. Door beide kanten te erkennen, kun je jezelf beter begrijpen en het gemis verwerken.

Wat te doen als je je ex mist na het uitmaken Een aantal praktische tips

Persoon bij raam, nadenkend op een regenachtige avond

Wanneer je je ex erg mist is het belangrijk dat je dit gevoel erkent en het ook ruimte geeft.

Ik zal proberen je te helpen met wat praktische tips die ik ook vaak deel met mijn cliënten.

Ik hoop dat je deze tips ter harte neemt omdat ze voor mijn cliënten altijd goed hebben gewerkt. Ze vragen echter wel wat inspanning van jouw kant!

#1. Wees eerlijk naar jezelf wat de redenen waren van de breuk

Neem de tijd om eerlijk naar jezelf te zijn over waarom jullie relatie is geëindigd. Schrijf de redenen op en vraag jezelf af of deze problemen echt op te lossen waren. Hier kun je gerust een paar dagen over doen, want dat is erg belangrijk.

Vaak was de beslissing om uit elkaar te gaan de beste keuze in de omstandigheden die er toen waren, zelfs als dat nu moeilijk te accepteren is omdat je situatie misschien alweer is veranderd. Misschien voel je een sterk verlangen om je ex te zeggen dat je bent veranderd, maar het is goed mogelijk dat je ex helemaal nog niet klaar is om dit te zien. In ieder geval is eerlijk reflecteren op de breuk altijd het eerste wat je kunt doen.Dit proces kan je helpen om meer helderheid te krijgen en perspectief te houden. 

#2. Vermijd veelvoorkomende valkuilen

Zoek geen troost bij je ex

Een veelvoorkomende valkuil is dat je troost gaat zoeken bij je ex. Het kan verleidelijk zijn om in een zwak moment terug te grijpen naar je ex of afleiding te zoeken in een nieuwe relatie. 

Hoewel dit op korte termijn verlichting biedt, leidt het vaak tot meer verwarring en emotionele pijn. Richt je energie liever op iets constructiefs, zoals het ontdekken van nieuwe hobby’s, sporten of tijd doorbrengen met vrienden.

Vermijd aanwezigheid op Social Media.

Sociale media kunnen als een valstrik werken, vooral als je geconfronteerd wordt met posts of foto's van je ex. Sommige ex partners blokkeren hun ex zodat ze zelf ook niet geconfronteerd worden met het verleden.

Overweeg om echt een pauze te nemen van sociale media, als is het maar tijdelijk. Beperk in ieder geval het contact met je ex. Dit helpt je om je eigen herstelproces niet te verstoren.

Natuurlijk kun je natuurlijk ook besluiten om van alles te gaan posten op social media zodat je wellicht de aandacht trekt van je ex. Het is sterk afhankelijk van de situatie waarin je zit of dit verstandig is of niet, maar in de meeste gevallen kun je beter wegblijven van posten op social media.

Gebruik je tijd dan goed! In plaats van de tijd die je besteedde op social media kun je er ook voor kiezen om jezelf in deze periode meer aandacht te geven. Dit is namelijk een heel geschikte periode om jezelf beter te leren kennen en goed voor jezelf te zorgen. Lees bijvoorbeeld goede boeken waardoor je jezelf ook wat meer kunt ontwikkelen op het gebied van relaties. 

Vraag jezelf dus af wat je nodig hebt om verder te gaan en hoe je in de toekomst sterker in je relaties kunt staan. Door bewust met je emoties om te gaan en constructieve keuzes te maken, kun je stap voor stap verder komen, zelfs als je ex soms nog in je gedachten opduikt.

Persoon in park, genietend van rust en reflectie zonder gebruik van social media

Toon interesse in je ex nadat je het hebt uitgemaakt

Je hebt je ex verlaten zonder enige reden of uitleg waarom je tot dit besluit bent gekomen. Je bent bang voor de reactie van je ex. Het terugwinnen van je ex zal niet gemakkelijk zijn, en we raden je aan voorzichtig te zijn met wat je zegt en doet.

Je ex heeft namelijk nu sterk de neiging te denken dat je speelt met zijn of haar gevoelens.

Nadat je de regels van radiostilte hebt gevolgd en er enige tijd geen sprake is geweest van contact met je ex, en je goed hebt nagedacht over wat je werkelijk wilt, begin je geleidelijk aan steeds meer interesse te tonen in je ex. Dit kan op de volgende manieren:

Je stuurt je ex een aardig smsje en informeert hoe het met hem of haar gaat
Een week later like je de foto’s die je ex op facebook heeft gepubliceerd, maar niets meer dan dat.
Je zegt iets aardigs over je ex tegen een of meerdere gemeenschappelijke vrienden

Een afspraak maken met je ex nadat je het hebt uit gemaakt

Nadat je zo nu en dan kort contact gehad heb met je ex via sms, stel je plotseling voor om eens met elkaar af te spreken.

Het kan zijn dat je ex niet positief reageert op je uitnodiging (dat kan zijn vanuit wraak), je ex zegt bijv. dat hij of zij niet beschikbaar is, maar laat je niet van de wijs brengen! Blijf geduldig en accepteer wat je ex vervolgens voorstelt om zodoende te laten zien dat je je ex plezier wil doen.

Het meest belangrijke moment bij het terugwinnen van je ex is de eerste ontmoeting na de breuk. Dat is het moment waarbij alle herinneringen weer naar boven komen, zowel in negatieve als positieve zin. Je zult dus al je charmes in de strijd moeten gooien om een goede positieve indruk achter te laten op je ex.

Mis je je ex omdat je nog closure wilt?

Als je het hebt uitgemaakt met je ex en je mist haar of hem, dan zul je tijdens deze eerste ontmoeting iets moeten doen of zeggen dat je ex enorm plezier doet. Je kunt je kort excuseren voor de stomme fouten die je hebt gemaakt tijdens jullie relatie zonder daar al te veel over uit te wijden. Vertel haar dat je nu begrijpt hoe je ook anders had kunnen reageren en dat je spijt hebt van je beslissing.

We sluiten weer af met de 10 meest gestelde vragen rondom de vraag wat je kunt doen als je je ex mist en je het zelf hebt uitgemaakt

De 10 meest gestelde vragen over het onderwerp "Ik heb het uitgemaakt maar ik mis mijn ex"

1. Waarom mis ik mijn ex terwijl ik degene was die het uitmaakte?

Het missen van je ex is vaak een emotionele reactie. Je mist de vertrouwdheid, connectie en routine die de relatie bood, zelfs als je rationeel weet dat het beëindigen ervan de juiste keuze was.

2. Is het normaal om spijt te hebben na het uitmaken?

Ja, het is normaal. Spijt kan voortkomen uit twijfel, nostalgie of het idealiseren van de goede momenten. Reflecteer eerlijk op de redenen voor de breuk om helderheid te krijgen.

3. Hoe weet ik of ik de juiste keuze heb gemaakt?

Vraag jezelf af of de problemen in de relatie op te lossen waren en of je je gelukkiger voelt zonder de relatie. Schrijf de voor- en nadelen op om meer inzicht te krijgen.

4. Moet ik contact opnemen met mijn ex als ik hem/haar mis?

Dit hangt af van de situatie. Als je overweegt contact op te nemen, wees dan duidelijk over je intenties. Zorg ervoor dat je niet impulsief handelt vanuit een moment van zwakte of gemis.

5. Hoe lang duurt het voordat ik over mijn ex heen ben?

Er is geen vaste tijdlijn. Het hangt af van de duur en intensiteit van de relatie en hoe goed je jezelf toestaat om te rouwen en te helen. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt.

6. Kan het gemis een teken zijn dat ik terug moet naar mijn ex?

Niet per se. Het is belangrijk om het gemis te onderscheiden van een echte wens om samen verder te gaan. Vraag jezelf af of je terug wilt uit liefde of uit een gevoel van eenzaamheid.

7. Hoe kan ik voorkomen dat ik constant aan mijn ex denk?

Leid jezelf af met nieuwe hobby’s, sociale activiteiten en zelfontwikkeling. Vermijd sociale media en herinneringen die het denken aan je ex versterken.

8. Hoe ga ik om met vrienden die me blijven herinneren aan mijn ex?

Wees eerlijk en vraag je vrienden om hun steun, maar ook om het onderwerp te vermijden als je merkt dat het je herstel belemmert.

9. Wat als mijn ex gelukkig lijkt zonder mij?

Het lijkt misschien wel alsof je ex vrolijk verder gaat, maar onthoud dat sociale media en eerste indrukken niet altijd de volledige waarheid tonen. Richt je op je eigen groei en geluk in plaats van op je ex.

10. Hoe kan ik sterker uit deze ervaring komen?

Gebruik deze tijd om meer over jezelf te leren. Reflecteer op wat je hebt geleerd van de relatie en focus op persoonlijke groei. Door dit proces word je sterker en beter voorbereid op toekomstige relaties.

Deze FAQ-sectie biedt praktische antwoorden die goed aansluiten bij de thema’s in het artikel en de behoeften van je lezers.

Radio FunX

Roadmap

Je bent ervan overtuigd dat de liefde tussen jou en je ex weer kan stromen?
Download de Ex Terugwinnen Roadmap

Je voelt dat het nog niet voorbij is… maar hoe pak je het goed aan? In deze roadmap (5 Cheatsheets, 74 tips die je helpen blunders te voorkomen) ontdek je tevens de juiste stappen om je snel weer in het zadel te zetten zodat je je ex weer dichterbij jezelf brengt in plaats van verder van je afduwt –  Je hoeft jezelf nooit meer te verliezen!

Cheatsheets

Vind de snelste weg naar emotionele rust na een relatiebreuk

Je hoeft het verwerken van liefdesverdriet niet alleen te doen. Dit gratis Ebook helpt je om negatieve emoties los te laten, destructieve patronen te doorbreken en weer krachtig en vol vertrouwen in het leven te staan.

Liefdesverdriet overwinnen Ebook

Deel dit bericht:

Mijn naam is Marjolein Martinaud

Na tientallen jaren werken in het bedrijfsleven en het onderwijs was ik klaar voor de volgende stap! Ik richtte liefdesverdriet.nl op in 2011 en begon met bloggen en coachen van mensen met liefdesverdriet die terugverlangden naar hun ex. Inmiddels werk ik al een aantal jaren full time als coach, therapeut, schrijfster en blogger voor liefdesverdriet.nl. 

marjolein martinaud

Laat een reactie achter!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Liefdesverdriet.nl