Je ex terugwinnen moeilijk? 

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ik Wil Niet Scheiden! Wat Moet Ik Doen?

Ik wil niet scheiden. Wat kan ik nog doen?

Als het huwelijk scheef hangt, en je partner wil scheiden maar jij niet, dan zul je nog veel moeite moeten doen om alle plooien weer glad te strijken.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jou, ook al ben jij degene die niet wil scheiden, maar ook voor je partner. Je bent onzeker over wat de toekomst je zal brengen en je maakt je zorgen. Je denkt aan hoe de financiën nu verder geregeld moeten worden, en welk een impact het zal hebben op de kinderen.

Je zult zeker niet meteen in paniek moeten raken want dan maak je de situatie nog veel erger. Ook al vertelt je partner dat de koek op is, terwijl jij het niet zag aankomen, is het zeer belangrijk dat je stabiel blijft. Laat jezelf niet meesleuren in de negatieve spiraal van het 'welles-nietes'.

Het heeft geen enkele zin om elkaar van alles en nog wat te verwijten.

Geef je partner in de eerste plaats erkenning voor wat hij of zij voelt. Of je partner nu veel fouten heeft gemaakt doet niet ter zake. Het gaat in de eerste plaats om de erkenning, want zoals je partner het voelt, voor hem/haar is dat de waarheid. Misschien geldt voor jou een andere waarheid.

Vermijdt zoveel mogelijk dat er zinloze conflicten ontstaan en dat je de communicatie open houdt. Voorkom dat je beland in een vechtscheiding want een vechtscheiding zal ervoor zorgen dat jij en je partner nog meer pijn zullen ervaren.

Het beste wat je kunt doen is zoeken naar constructieve oplossingen. Als je gaat bekvechten om wie er gelijk of ongelijk heeft ben je nog verder van huis.

Hoe omgaan met een partner die wil scheiden

Een partner die aangeeft te willen scheiden heeft in de eerste plaats dus erkenning nodig. Feitelijk geeft de uitspraak : "ik wil scheiden" een onderliggende pijn aan. Het is belangrijk dat je die pijn begrijpt. Misschien heb je niet altijd bewust gekeken en geluisterd naar de signalen van je partner toen hij/zij aangaf dat het er iets niet goed zat.

Hierbij de tips wat je kunt doen als je partner zegt 'ik wil scheiden'' en als jij dat niet wilt:

ik wil niet scheiden

Tip 1: onderzoek eerst of er paniek is of niet

Zodra je hebt gehoord dat je partner wil scheiden zeg dan "ik begrijp dat je je heel verdrietig voelt. Ik wil dan ook graag naar je luisteren. Wat had ik kunnen doen om te voorkomen dat je komt met deze wens, en sinds wanneer heb je deze gevoelens"

Sommige partners roepen wel eens uit boosheid "ik wil scheiden" en vaak hebben ze er dan spijt van. Het is dus belangrijk dat eerst helder te krijgen.

Zodra je merkt dat je partner zeker is van zijn/haar zaak, blijf dan vooral rustig en zeg dan "ok, ik zie dat je zeker bent van de wens om te scheiden. Het lijkt me beter dat we nu eens om tafel gaan en opschrijven wat we kunnen doen om dit zo goed mogelijk te regelen"

Tip 2: stalk je partner niet maar geef erkenning door acceptatie

Je partner heeft dus erkenning nodig. Als je gaat smeken, huilen, stalken dan zal het averechts werken. Een echtgenoot/echtgenote zal nooit besluiten om het huwelijk in stand te houden uit medelijden.

Bedenk dat je partner wellicht al langer met het idee heeft geleefd om te scheiden.

Als je je laat meeslepen door je emoties kan het zijn dat je de verkeerde dingen zegt. Het beste is dus om juist zo min mogelijk aan het woord te zijn en vooral aan te geven dat je wilt luisteren.

Door actief te luisteren geef je aan de wens van je partner te erkennen. Je accepteert de situatie zoals het is, want dat is nog altijd beter om te belanden in een vechtscheiding.

Tip 3: blijf je richten op het positieve

Ook al heeft je partner gezegd 'ik wil scheiden' en jij wil het niet, dan toch is het beter als je je blijft richten op het positieve. Je bent namelijk na zo'n uitspraak geneigd alleen maar negatieve dingen te zien.

mijn partner wil scheiden maar ik niet

Misschien heb je al je partner gezegd 'dan had je maar zus of zo moeten doen' of 'dan had je het me moeten zeggen'.

Misschien is het allemaal waar, maar dat is mosterd na de maaltijd.

Het beste wat je kunt doen is om te benoemen wat je aan positieve dingen zag en ziet. Stel jullie hebben fijne momenten gekend tijdens de vakanties.

Zeg dan niet 'we hebben toch fijne vakanties gehad, wat zeur je nou?' , maar eerder 'in ieder geval heb ik altijd erg genoten van onze vakanties en ik zal er met warme gevoelens aan terug blijven denken'

Stel dat je partner de tafel heeft gedekt, benoem dan wat je ziet en zeg bijvoorbeeld:"ik vind het fijn dat je de tafel al hebt gedekt want nu kan ik eerder op mijn afspraak komen". Of "ik zie dat je de werkkamer hebt opgeruimd. Echt lief dat je dat toch hebt willen doen, want nu heb ik meer tijd om de badkamer eens een beurt te geven"

Maar wat als je partner nu toch de rommel achter zijn/haar kont aan laat slingeren. Verval dan niet in gemopper, maar zeg bijvoorbeeld "ik zie dat je geen tijd hebt gehad om de rommel op te ruimen. Klopt dat?" en wacht op de reactie van je partner. Zegt hij niet "ik denk dat je hiermee wilt aangeven dat het aan mij is om het op te ruimen begrijp ik dat goed?"

Als je partner zegt "ik zal het strakjes wel zelf opruimen" zeg dan "alvast bedankt dat je dat wil doen, want het geeft mij het gevoel dat je echt wel welwillend bent om me te helpen"

Tip 4: bestook je partner niet met allerlei vragen

Ik begrijp dat je de neiging hebt om je partner van alles en nog wat te vragen. Vaak is het echter zo dat als je partner zegt 'ik wil scheiden' , dat hij/zij er toch geen antwoord op kan geven. Je zorgt er dan namelijk voor dat hij/zij zich nog ongemakkelijker gaat voelen. De bedoeling is juist dat je partner zich op zijn/haar gemak voelt.

Het beste is wellicht dat je vraagt "Wat kan ik doen om dit allemaal zo dragelijk mogelijk voor ons te maken. Verdriet hebben we allebei dus laten we het niet erger maken dan het al is". Je partner voelt dan direct dat je aan zijn/haar kant staat en je je in wilt leven in zijn/haar gevoelswereld. Tevens geef je hiermee aan dat jullie iets gemeenschappelijks hebben: namelijk het delen van de pijn.

Vaak komt het voor dat partners het naadje van de kous willen weten en elkaar met vragen blijven bestoken. Dat heeft geen enkele zin. Zoals ik net al zei: je partner heeft vaak geen antwoord. Soms is de situatie al complex genoeg. Het is zoals het is.

Je partner voelt nu eenmaal niets meer voor je, en dat is zowel verdrietig voor jou als voor je partner. Je kunt beter zeggen :"je snapt natuurlijk dat ik allerlei vragen heb, maar ik realiseer me ook dat je misschien niet altijd het antwoord weet. Misschien kunnen we samen zoeken naar het antwoord op de vragen die ik heb en als dat niet kan dan heeft het wellicht tijd nodig en komt dat wel op een later moment"

Als je zo het gesprek in gaat dan zal je partner veel eerder bereid zijn om zelf ook te zoeken naar het antwoord op je vraag. Maar nogmaals, schiet er niet in door want je partner heeft het al moeilijk genoeg, en jij natuurlijk ook. Hou jezelf niet gevangen in het analyseren van wat er is gebeurd, maar heb vertrouwen dat dat inzicht er op een gegeven moment echt wel komt.

Tip 5: humor gebruiken en dedramatiseren

Probeer zoveel mogelijk de situatie te dedramatiseren door gebruik te maken van humor. Wanneer je humor gebruikt mag dat nooit zo zijn dat je je partner voor schut zet. Wat je wel kunt doen is je eigen gedrag in een komisch daglicht stellen.

Zo kun je bijvoorbeeld een grappige situatie schetsen van je eigen gebreken, zoals bijvoorbeeld je vergeetachtigheid. "Ik kom zojuist bij de slager vandaan en vergeet ik mijn tas daar. Vervolgens loop ik terug en val ik erover. Ik ben toch ook een onverbeterlijk sukkeltje he?"

door humor te gebruiken creëer je ook wat ontspannen momenten. Je kunt ook af en toe zeggen "Het is allemaal ook niet makkelijk he? Gelukkig dat we ook om onze stomme fouten kunnen lachen, want het is al droevig genoeg dat we elkaar zijn kwijt geraakt. Dat helpt ons vast om door deze moeilijke periode door te komen"

Ik wil niet scheiden maar wat als het toch zal gebeuren?

Als je geen middelen hebt gevonden om je partner te overtuigen wat voor kwaliteiten je allemaal bezit, kun je zoals gezegd maar beter de situatie accepteren. Dus geen conflicten, ruzies of geschreeuw, want dat maakt alles nog erger.

Lastiger wordt het natuurlijk als je partner vertelt dat hij/zij een ander heeft. Stel daar geen vragen over en toon begrip dat door gebrek aan aandacht voor elkaar gevoelens van verliefdheid zijn ontstaan. Als je kinderen hebt, weet je al automatisch dat je veel zal moeten communiceren met je ex in verband met je kinderen. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat de verstandhouding tussen jou en je partner positief blijft.

Probeer de tijd die je nog samen hebt goed te besteden. Zodra het mogelijk is probeer je samen nog een keer uit te gaan. Tenslotte wil je het gevoel terugkrijgen bij je partner van toen de relatie begon.

Je zou iets moeten doen wat alleen jij kan in de ogen van je partner. Verras je partner nu het nog kan want het is misschien binnenkort veel te laat. Je kunt proberen om ’s avonds iets lekkers te koken maar kies voor iets meer uitdagends.

Wat als je nog van je partner houdt?

Als je zeker weet dat je nog zielsveel van je partner houdt, kun je altijd nog eens praten met hem/haar. Je weet dat praten veel kan oplossen en misschien dit ook. Wees oprecht en eerlijk en vertel je partner wat je precies voelt. Misschien zijn er een paar dingen misgelopen tijdens jullie huwelijk die nog te verhelpen zijn.

Uiteraard moet je daarvoor wel de kans krijgen, anders heeft het ook geen zin. Als je positief blijft en de juiste woorden vindt, komen jullie misschien tot een oplossing en volgt er geen scheiding.

Heb je hulp nodig om de situatie zo goed als mogelijk aan te pakken? Neem dan contact met me op door een gesprek aan te vragen via deze link.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Ik heb over 2 jaar je e book gekocht en we kwamen terug samen ,nu gaat ze opnieuw vertrekken wilt niet praten en maf er ook niet over beginnen,ik zie alles heel negatief in en hou nog van haar maar al wat ik positief benoem breekt ze af

  1. Beste Wim,

   Het heeft weinig zin om alleen de technieken toe te passen om haar terug te winnen en vervolgens niets te veranderen aan je relatie. Te beginnen bij jezelf en niet om de dingen heen draaien die je dwars zitten. Het kan natuurlijk ook zijn dat haar vertrek het beste is wat je kan overkomen. Zoals Gary Ledowoski zei “a relationship is meant to get the best out of you. If it does not, the break up will”. Laat je niet door haar negativiteit ontmoedigen. Positief blijven en als zij dat niet wil, dan pech voor haar. Ik wens je een heel goed jaar!
   Hartelijke groet,
   Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG