Ik zit vast in mijn relatie: 'ga ik door of stop ik met mijn relatie'
"Marjolein, waarom zijn liefdesrelaties soms zo ingewikkeld?"
Dit soort uitspraken hoor ik vaak van mensen die zoiets roepen. Interessant hieraan is, is dat ik ook andere geluiden hoor. Zo zijn er mensen die zeggen 'ik heb totaal geen probleem in de liefde. Tussen mij en mijn partner loopt het altijd soepel'.
Misschien ben jij iemand die zegt: 'ik weet het echt niet meer wat ik moet doen. Ik loop vast in mijn relatie en ik twijfel of ik wel door moet gaan.'
En toch ben je nog steeds in dezelfde relatie. Dat is heel begrijpelijk, je bent immers op zoek naar liefde en verbinding. Die momenten heb je vast ook gekend in je relatie als je dit leest.
Wat het soms zo ingewikkeld maakt, is dat je dus aan de ene kant die mooie momenten hebt gekend, maar ook die van pijn, frustratie en verdriet. Dit is precies de reden waarom sommige mensen dan ook zeggen dat ze het niet meer weten met hun partner.
Aan de ene kant voelen ze dat ze er nog niet alles uit hebben gehaald, maar diep van binnen weten ze ook dat er hier en daar rode vlaggen werden getoond.
Ze vragen zich af wat wijsheid is: ofwel energie stoppen in de relatie en er het beste van maken, of toch maar uit elkaar gaan.
Het antwoord op deze vraag kan voor ieder weer anders zijn. De één is vrij emotioneel betrokken in een relatie en zal er wat langer over doen om tot een besluit te komen.
Weer anderen zijn wat praktischer ingesteld. De laatste groep maakt lijstjes van voor- en nadelen. De eerste groep gaat meer af op hun gevoel.
Een besluit nemen wanneer je vast komt te zitten in een relatie is niet zo eenvoudig.
In deze blog duiken we in de psychologie achter het vastzitten in relaties en bespreken we hoe je jezelf kunt bevrijden en een weloverwogen besluit kunt nemen.
Of je nu worstelt met een moeilijke relatie, niet gelukkig bent, of je voelt je gevangen in een relatie, deze inzichten kunnen je alvast een indicatie geven voor het volgen van de juiste koers.
Investeren in een relatie die dood lijkt
Een belangrijke reden waarom mensen in slechte of zelfs toxische relaties blijven zitten, is een psychologisch fenomeen dat bekend staat als de sunk cost fallacy.
Dit houdt in dat we blijven investeren in iets dat niet werkt, omdat we al zoveel tijd, energie of middelen erin hebben gestoken.
Dit principe wordt vaak gebruikt in het bedrijfsleven, maar het speelt ook een grote rol in ons persoonlijke leven.
Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden:
- Een renovatieproject: Stel dat je je huis aan het verbouwen bent. De kosten lopen uit de hand, maar je blijft doorgaan omdat je al zoveel geld hebt uitgegeven.
- Kleding die je nooit draagt: Je hebt een dure jas gekocht die eigenlijk niet lekker zit, maar je kunt hem niet wegdoen omdat hij zoveel heeft gekost.
In relaties werkt dit net zo.
Misschien heb je jaren van je leven gewijd aan een partner, veel energie gestoken in het proberen te veranderen van de dynamiek, of offers gebracht die je niet wilt "verliezen." Het idee dat al die inspanningen voor niets zijn geweest, kan verlammend werken.
Bij toxische relaties komt dit extra sterk naar voren. Mensen blijven vaak hangen omdat ze hopen dat dingen verbeteren, terwijl ze zichzelf in de tussentijd steeds meer schade toebrengen. Dit leidt vaak tot gevoelens van klem zitten in een relatie of het gevoel dat je relatie langzaam doodbloedt.
Maar als we eerlijk zijn, kan deze manier van denken ons vaak tegenhouden om betere keuzes te maken. Wat we al hebben geïnvesteerd, is verleden tijd. Het is belangrijker om te kijken naar wat we in de toekomst kunnen winnen.
je kunt ook nog mijn podcast beluisteren 'Dit is waarom mensen in een toxische relatie blijven - De vragen die ze zich zouden moeten stellen'
Twijfels over je relatie: wanneer moet je ze serieus nemen?
Twijfels in een relatie zijn volkomen normaal. Iedereen maakt wel eens periodes door waarin ze zich afvragen of ze er wel goed aan doen om de relatie aan te houden.
Je wilt natuurlijk weten of je twijfels tijdelijk zijn of dat er een teken is dat er structureel iets mis is?
Gezonde twijfels vs. structurele problemen
Soms ontstaan twijfels door factoren die zo nu en dan oppoppen, zoals stress op het werk, externe druk of persoonlijke groei. Het is niet heel moeilijk om dit soort twijfels op te lossen door een verbetering in de communicatie en meer begrip.
Wanneer problemen structureel optreden is het een signaal dat er serieus iets moet veranderen. Zeker als er dingen aan de hand zijn zoals:
Als je jezelf herkent in één of meerdere van bovenstaande statements, dan is het wel tijd dat er iets moet veranderen.
Ik zal je wat tips geven ter overdenking die je hopelijk wat meer inzicht zal geven in je te nemen besluit.
Voel je je gevangen in een relatie?
Wanneer problemen structureel optreden, is het een signaal dat er serieus iets moet veranderen.
Vooral als je het gevoel hebt gevangen te zitten in je relatie en geen uitweg ziet.
Wanneer je twijfels hebt over je partner hoeft dat niet altijd direct een reden te zijn om bij je partner weg te gaan. Wel is het belangrijk dat je die twijfels serieus neemt. Het gaat er om dat je ze herkent en begrijpt. Dat is alvast een eerste stap naar het maken van een bewuste keuze over je relatie.
Dit is wat je kunt doen:
Commitment in een relatie: is het er echt en hoe krijg je het gevoel terug in je relatie?
Commitment of betrokkenheid van beide partners is één van de belangrijkste pijlers van een gezonde relatie. Maar hoe weet je of er écht sprake is van commitment in jouw relatie?
Wanneer je besluit een relatie aan te gaan, dan zal er sprake moeten zijn van een bewuste keuze om elkaar te steunen, ook in moeilijke tijden.
Stel jezelf deze vragen en beantwoord ze in alle openheid en eerlijkheid:
Angst voor de toekomst: de verborgen reden waarom mensen blijven hangen in hun relatie
Ik heb het fenomeen angst hierboven al besproken. Liefde wordt vaak verward met angst. Veel mensen blijven samen omdat ze twijfelen aan zichzelf, hun mogelijkheden en zeggen vervolgens dat ze niet meer van hun partner houden.
Wanneer je zegt dat je vastloopt in je relatie, dan blijkt angst vaak de onderliggende reden te zijn. Angst om alleen te zijn, angst voor verandering, angst voor het onbekende.
Angst zorgt ervoor dat mensen liever hun ogen sluiten voor wat er niet goed gaat in hun relatie, dan de pijn onder ogen te zien.
In toxische relaties speelt dit nog sterker, omdat angst vaak verweven is met onverwerkte trauma’s. Dit kan leiden tot traumabonding – een situatie waarin iemand emotioneel gehecht raakt aan een partner die hen juist pijn doet.
Dit gebeurt omdat er in de relatie een cyclus is van liefde en afwijzing, waardoor het zenuwstelsel voortdurend in een staat van stress en beloning terechtkomt. Dit kan verslavend werken, en maakt het moeilijk om te vertrekken, zelfs als je rationeel weet dat de relatie niet goed voor je is.
Herken je bij jezelf dat je relatie meer pijn doet dan goed voelt, maar blijf je toch? Vraag jezelf af:
Als je antwoord “ja” is op een van deze vragen, dan kan het helpen om professionele begeleiding te zoeken om te begrijpen waarom je blijft en hoe je jezelf kunt bevrijden.
Ik kan je hier zeker bij helpen!
Is je relatie goed maar tegelijkertijd ook saai?
Niet iedereen die vastloopt in een relatie worstelt natuurlijk met een toxische of moeilijke relatie.
Sommige mensen zitten in een stabiele en liefdevolle relatie, maar voelen zich toch ontevreden. Ze vragen zich af: Is dit alles? Waar is de passie gebleven?
Vaak speelt hier een ander fenomeen: de perceptie van saaiheid.
Naarmate mensen ouder worden, worden ze comfortabeler met routines en voorspelbaarheid. Dit betekent echter niet dat je relatie saai is geworden, maar eerder dat je hersenen gewend zijn geraakt aan stabiliteit.
In plaats van de constante ups en downs van een beginnende relatie, is er nu rust en zekerheid. Dit is geen teken van een slechte relatie, maar juist van een diepe verbinding.
Als je je relatie als ‘saai’ ervaart, stel jezelf dan deze vragen:
Het kan heel helpend zijn om te besluiten om samen nieuwe dingen te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld samen een mooie reis gaan maken. Dit kan je in staat stellen om je relatie te verdiepen op emotioneel niveau terwijl je tegelijkertijd geniet van de rust en de herinneringen die je samen creëert.
Wanneer je stabiliteit en voorspelbaarheid ervaart in je relatie, dan is dat nog niet een teken dat je relatie ten einde is. Het kan juist een nieuwe fase van liefde zijn waarvan je kunt besluiten om die te verkennen.
Conclusie
Het is nooit gemakkelijk om een relatie los te laten, vooral niet als je al veel hebt geïnvesteerd. Misschien wil je een relatie, maar lukt het niet om de juiste verbinding te vinden of weet je niet hoe je de dynamiek kunt verbeteren.
Soms is loslaten juist de sleutel tot een gelukkiger en vervullender leven. Door eerlijk naar jezelf te kijken en moedige keuzes te maken, kun je jezelf bevrijden van wat je niet meer dient.
Blijf je twijfelen over jouw relatie? Vraag je je af of je relatie nog de moeite waard is? Of wil je meer leren over hoe je patronen kunt doorbreken zoals bindingsangst of verlatingsangst?
Neem gerust contact met me op of lees verder op mijn website voor meer inzichten en praktische tips.
Veelgestelde vragen over het vastzitten in een relatie
1. Hoe weet ik of mijn relatie echt niet meer werkt?
Als je structureel ongelukkig bent, het gevoel hebt dat je vastzit of dat je je niet meer veilig voelt in de relatie, kan dit een teken zijn dat de relatie niet meer werkt. Kijk naar de structurele patronen in je relatie en vraag jezelf af of verandering nog mogelijk is.
2. Wat als ik twijfel over mijn relatie, maar bang ben om een verkeerde keuze te maken?
Twijfels zijn normaal, maar als je constant piekert over je relatie en er geen positieve verandering optreedt, is het goed om dieper te graven naar de oorzaken van je twijfel en professionele hulp in te schakelen.
3. Hoe ga ik om met een relatie die ‘saai’ is geworden?
Probeer samen nieuwe ervaringen op te doen en de focus te verleggen van spanning naar diepere verbinding. Soms helpt het om bewust stil te staan bij de stabiliteit en rust die een lange relatie biedt.
4. Waarom blijf ik in een relatie terwijl ik weet dat het niet goed voor me is?
Dit kan komen door angst voor verandering, onzekerheid over de toekomst of traumabonding. Reflecteer op wat je werkelijk tegenhoudt en zoek begeleiding als je hier moeilijk uitkomt.
5. Kan een toxische relatie ooit veranderen?
In sommige gevallen is verandering mogelijk met therapie en wederzijdse inspanning, maar vaak is het moeilijk om een toxisch patroon volledig te doorbreken. Het is belangrijk om je eigen grenzen en welzijn voorop te stellen.