• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Liefdesverdriet als je het zelf hebt uitgemaakt

Liefdesverdriet als je het zelf hebt uitgemaakt is maar een raar fenomeen, helemaal als je zelf de relatie verbroken hebt, toch? Je zou toch eigenlijk verwachten dat je opgelucht bent, omdat de relatie waarin je je niet lekker voelde, gestrand is.

Maar aan de andere kant is er wel plotseling een leegte, het leven wat je had wordt totaal anders en je toekomstplannen vallen in duigen. Daarnaast kan je last krijgen van een schuldgevoel, omdat jij degene bent die de ander mogelijk verdriet doet, jij hebt tenslotte de relatie verbroken. Liefdesverdriet als je het zelf hebt uitgemaakt kan voelen als zwakte, want waarom zou je verdrietig zijn om iets waar je zelf voor gekozen hebt?

Jij wilde toch niet verder met de voor jou uitzichtloze relatie? Hou jezelf dan voor dat het verdriet weer over gaat, ook voor jou komt er weer een nieuwe liefde. En het heeft allemaal tijd nodig, vooral als je echt dacht dat je de ware man of vrouw gevonden had. Maar soms blijken dingen in het dagelijkse leven anders te zijn dan dat je had verwacht.

Mensen kunnen andere toekomstverwachtingen hebben dan die je dacht dat ze zouden hebben. En in die eerste periode van verliefdheid zie je niet zo snel de minder aangename trekjes van de ander, dat komt pas als je elkaar meer en beter gaat leren kennen.

Maar daarom is het ook helemaal niet raar dat er liefdesverdriet ontstaat als je het zelf hebt uitgemaakt, je zult ongetwijfeld terugdenken aan die eerste, mooie, verliefde periode. Misschien heb je spijt dat je het hebt uitgemaakt en wil je weer in contact komen met je ex. Dan kun je ook dit artikel nog lezen >> de bewezen strategie bij spijt na een relatiebreuk

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet wordt gemerkt op zowel fysiek als op mentaal vlak. Klachten die vaak gehoord worden na het verbreken van een relatie is dat men zich lusteloos en moe voelt, dat er geen energie meer in zit. En hoe raar het ook klinkt, wat is het dan goed om even te gaan ontspannen, een eind fietsen, of lekker hardlopen. Bij sporten komt namelijk endorfine vrij, wat je helpt om je beter te voelen. Het helpt echt niet om maar op de bank te blijven liggen.

Maar het mentale gedeelte is andere koek. Men zegt dat je voor het verwerken van je verdriet de helft van de periode dat je een relatie had moet nemen, maar dat is natuurlijk onzin. Iedereen verwerkt zijn of haar verdriet op een andere manier, de één doet er maanden of zelfs jaren over, bij de ander is het ergste gemis met een paar weken wel gesleten.

Het gevoel van het liefdesverdriet kan zo intens en zo pijnlijk zijn, dat je gelooft dat die pijn en dat verdriet nooit meer over gaat. Je mist je ex ontzettend nadat je het hebt uitgemaakt, en wil hem of haar eigenlijk het liefst terug? In dat geval is het wel belangrijk dat je eerst helder krijgt wat er anders zou moeten als jullie weer bij elkaar terug zouden komen. Het is belangrijk te voorkomen dat het weer fout gaat. Het mag niet zo zijn dat je elkaar nog een keer kwetst. Vraag je ex om vergeving zodat er in de eerste plaats weer ruimte ontstaat. Wees je ervan bewust dat je ex het allemaal anders kan zien, dus voer hierover een open en eerlijk gesprek met elkaar!

Afleiding bij liefdesverdriet als je het zelf hebt uitgemaakt

Je kunt jezelf natuurlijk zo verdrietig maken als je zelf wilt. Dat heb je allemaal in eigen hand. Eigenlijk is het ook een keus. Je kunt verdrietig zijn, maar je kunt er zelf ook veel aan doen om minder verdrietig te zijn. Volg deze tips want het zal je helpen de situatie in een beter perspectief te zien:

  • maak tijd vrij voor je hobby, of sport, om even je gedachten te verzetten;
  • praat met vrienden of familie over je verdriet, je hoeft je niet te schamen omdat je je liefdesverdriet heb als je het zelf hebt uitgemaakt. Zij weten misschien ook de redenen van het verbreken en kunnen je helpen om alles weer in perspectief te zien, zodat je niet met de Waarom-vraag blijft zitten
  • probeer te relativeren, je hebt je relatie niet voor niets verbroken;
  • zorg dat je niet te vaak alleen bent de eerste tijd, zolang je last heb van het liefdesverdriet als je het zelf hebt uitgemaakt. Plan je agenda vol met leuke dingen, etentjes met vrienden, een dagje shoppen of gewoon een heerlijk film-avondje, maar dan geen zwijmelfilms.

Na deze periode komt er ook voor jou weer een mooie toekomst. Droom daar over, dit is goed voor lichaam en geest en versnelt het verwerken van je stukgelopen relatie!

Kortom, liefdesverdriet hebben is een fase waar je doorheen moet. Er zijn zelfs meerdere fasen waar je doorheen zult gaan. Het doet pijn en het beschadigt je zelfvertrouwen. Echter: keer niet terug naar je ex omdat je van je liefdesverdriet af wilt. Daarom is het belangrijk dat je eerst van je verdriet af komt voordat je weer een nieuwe relatie begint met je ex.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG