JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Liefdesverdriet    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Liefdesverdriet doet zeer en kan het leven tijdelijk totaal ontwrichten. Vooral als het beĆ«indigen van de relatie niet jouw initiatief – laat staan jouw keuze – was, kan liefdesverdriet je letterlijk ziek van verdriet maken.

Gevoel en verstand

Terwijl je verstand misschien wel zegt dat de pijn van een gebroken hartĀ maar iets tijdelijks is, zegt je gevoel waarschijnlijk dat je nĆ³Ć³it meer gelukkig zult kunnen zijn of dat je nooit meer zoveel van iemand zult houden als van jouw ex. Gelukkig zal uiteindelijk je verstand gelijk blijken te krijgen: verdriet om een verloren liefde gaat echt over. Dat komt omdat wij daar met onze hersenen gewoon op gebouwd zijn: het lichaam en onze hersenen zullen zichzelf willen herstellen.

Emoties en ons brein

Onze hersenen kunnen niet zo goed tegen langdurig aanhoudende, heftige emoties zoals liefdesverdriet. Ze zullen er dan ook alles aan doen om weer in een toestand van stabiliteit te komen. Bij hevige emoties wanneer je hart is gebrokenĀ – maar ook bij fysieke pijn – dreigen bepaalde delen van de hersenen overbelast te raken. Om te zorgen dat dit niet gebeurt, kunnen onze hersenen zelf actie ondernemen.liefdesverdriet

Ons brein is als het ware voorzien van een thermostaat of een drukregelaar. Er zijn verschillende tactieken die onze hersenen kunnen gebruiken om de balans in de hersenen bij hevig verdriet om een verloren liefde weer te herstellen.

Trucjes van het brein

Huilen lucht op en verdooft. Een flinke huilbui zorgt ervoor dat er in het lichaam een verdovend stofje wordt aangemaakt: we worden er rustig en zelfs wat suffig van. Veel huilen om je ex in het beginstadium vlak na de breuk is dus heel normaal en moet zo min mogelijk onderdrukt worden.

Het aanmaken van feel-good-stofjes is ook iets dat de hersenen zullen proberen. Je krijgt misschien zin in lekker eten of hebt meer behoefte om naar mooie muziek te luisteren of iets leuks voor jezelf te kopen. Vooral doen! Afleiding zoeken helpt je om de pijnĀ steeds verder af te zwakken.

Ziek van liefdesverdriet

Het verdriet om je ex kan zo heftig zijn dat het de hersenen maar moeilijk lukt om de balans in het brein te herstellen. Vooral als de relatie intens was en het verbreken van de relatie erg onverwacht kwam, moet je lichaam letterlijk afkicken van al die feel-good-stofjes die je hersenen volop hadden aangemaakt en die nu ineens uitblijven.

Bovendien gaat heftig verdrietĀ gepaard met een aantal van dezelfde emoties als verliefdheid: verlangen naar de ander en de behoefte aan lichamelijk contact. Dit maakt jeĀ liefdesverdriet nog verwarrender en pijnlijker.

Een gebroken hart

Niet voor niets wordt er gesproken over ‘een gebroken hart‘ als iemand liefdesverdriet heeft. De schok van het verbreken van de relatie kan zo groot zijn dat de hersenen acuut een rigoureuze maatregel moeten treffen om te overleven: ze maken zo’n enorm shot aan van het verdovende stofje dat ook vrijkomt bij huilen, dat de hartspier even verlamd is.De symptomen zijn hetzelfde als die bij een hartaanval maar gelukkig herstelt het hart zich vanzelf en ook houdt het hart er geen beschadigingen aan over.

Als het verdriet om je ex niet over lijkt te gaan

In bijna alle gevallen gaatĀ hartzeerĀ vanzelf over. Maar het kan wel behoorlijk lang duren voor iemand echt over de verloren relatie heen is. Er staat geen bepaalde tijd voor liefdesverdriet: meer dan een jaar na het verbreken van de relatie nog regelmatig een pijnlijk verdriet voelen, is echt niet ongebruikelijk. Als je het gevoel hebt dat je liefdesverdriet zo hevig is dat je depressief dreigt te worden of als het liefdesverdriet je hele (sociale) leven beheerst, is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliĆ«nten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl