Je ex terugwinnen moeilijk? 

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Mijn ex heeft een rebound relatie

Mijn ex heeft een rebound relatie. Wat kan ik doen?

Je kunt je ogen amper geloven ... Het is nog maar net uit en je ziet je ex al met een ander. Het ziet er naar uit dat het serieus is.  Sterker nog, je bent er steeds meer van overtuigd dat je ex een rebound heeft. Je vraagt je af hoe iemand al zo snel kan doorgaan na alles wat je samen hebt gedeeld?

Wanneer je relatie wordt beëindigd is het één van de meest pijnlijke dingen die je kan doormaken ... Helaas voor jou is de situatie nu nóg heftiger omdat je ex nu een rebound heeft. Althans, dat is wat je denkt.

Je begint je meteen af te vragen: Is mijn ex over mij heen? Kan ik iets doen om hem/haar te terug te krijgen? Misschien is het wel te laat…"

Hoe kun je rustig blijven als je weet dat je ex steeds inniger wordt met een ander? Terwijl je ex vrijt of zelfs seks heeft met iemand anders, misschien wel op het moment dat je dit leest. Wat een vreselijke gedachte!

mijn ex heeft een rebound

Hoe ermee omgaan als je ex een rebound heeft

Ik schrijf dit artikel om mensen te helpen die zulk een drama doormaken met als doel om te proberen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Vragen die gaan over of je de relatie van je ex serieus moet nemen of niet. 

Ook zal ik je vertellen wat je moet wat je moet doen als je erachter komt dat je ex-vriendin of ex-vriend een rebound relatie heeft. Ik zal je vertellen:

 • wat je moet doen als je ex verliefd is op zijn/haar nieuwe vriend(in)
 • hoe je de signalen van een rebound-relatie kunt herkennen
 • wat de meest voorkomende patronen zijn van een rebound-relatie
 • hoe je kunt stoppen met in paniek raken als je ex een rebound-relatie heeft

In dit artikel dus aandacht voor wanneer je de signalen van je ex echt serieus moet worden genomen en welke signalen dat zijn. Ik zal je laten zien wat je moet doen zodat jij en je ex de grootste kans maken om weer bij elkaar te komen. Ik hoop in ieder geval dat je je realiseert dat het nog steeds mogelijk is om de situatie te keren.

Dat gaat je alleen lukken als je je emoties kunt bedaren en je je focus kunt verleggen naar een aantal andere, belangrijkere dingen. alleen in dat geval maak je veel kans om de situatie weer onder controle krijgt en je ex in te laten zien dat het hier om een rebound gaat.

Wat verstaan we onder een rebound relatie?

Een rebound-relatie is een relatie die kort na een breuk wordt aangegaan. De term "rebound" in een rebound-relatie betekent dat je nog steeds herstelt van je vorige relatie. Dat je een nieuwe relatie bent aangegaan voordat je volledig kon herstellen.

De meeste relatiedeskundigen zijn van mening dat rebound-relaties ongezond zijn en een ineffectieve manier zijn om te herstellen van een breuk.

Veel onderzoeken tonen echter aan dat er voordelen kunnen zijn voor een rebound-relatie. De meeste van deze onderzoeken zijn echter beperkt en bespreken we in dit artikel.

Dit is wat deze studies tot nu toe hebben gevonden over rebound-relaties
 • Een rebound-relatie kan het zelfrespect van een persoon helpen verbeteren. Als je ex een rebound-relatie heeft, zal je ex zich minder eenzaam voelen, minder onzeker over zichzelf omdat ze weten dat ze nieuwe partners kunnen aantrekken
 • De kwaliteit van de rebound-relatie is van belang. Als de nieuwe relatie van je ex gezond en opwindend is, zal je ex eerder over zijn/haar oude relatie heenkomen en zich op het nieuwe kunnen concentreren
 • Het verlangen naar een ex is omgekeerd evenredig met de kwaliteit en inzet van de nieuwe relatie. Als je ex naar je verlangt en veel aan je denkt, zullen ze zich minder snel committeren aan de nieuwe relatie.Uiteraard geldt dat als je ex bereid is zich te committeren aan de nieuwe relatie, de kans groot is dat je ex niet zo naar jou verlangt als dat jij naar hem of haar verlangt
 • Een rebound-relatie kan angstig gehechte individuen helpen om zich te concentreren op een nieuw iemand en een ex-partner los te laten
 • Er is geen sluitend onderzoek gedaan naar de duur van een reboundrelatie en hoe waarschijnlijk het is dat deze eindigt. Tot nu toe zijn de meeste relatiedeskundigen van mening dat rebound-relaties meestal niet lang duren, vooral als de gevoelens van je ex voor jou nog enigszins aanwezig zijn

Hier moet wel worden opgemerkt dat de meeste van deze onderzoeken hun tekortkomingen en beperkingen hebben.

Zelfs de auteurs van deze onderzoeken erkennen deze tekortkomingen.

In één studie beweerde de onderzoekers (C. Brumbaugh R. Chris Fraley - Journal of Social and Personal Relationships 2015) dat deze steekproeven bevatten van jonge studenten en dat mensen op deze leeftijd kortere relaties hebben of vaak van de ene korte relatie naar de andere over te gaan.

relatie stuk door rebound

Naar mijn mening kunnen sommige bevindingen van deze onderzoeken waar zijn. Maar het zal onjuist zijn om aan te nemen dat deze bevindingen in alle gevallen altijd waar zullen zijn.

Ik spreek meestal met mensen van alle leeftijden. De situaties waarmee ik te maken krijg zijn altijd heel divers. In mijn ervaring varieert een rebound-relatie enorm qua duur. Ook het effect is van de ene persoon in vergelijking tot de ander heel anders.

Waarom is mijn ex weer zo snel verliefd op een ander?

Veel mensen vragen zich af waarom een partner zo snel verliefd kan worden op een ander.

Ze vragen zich af: houdt mijn ex niet meer van me? heeft mijn ex ooit wel echt van me gehouden? Immers, als mijn ex zo snel een reboundrelatie heeft, dan zal het wel betekenen dat de liefde nooit diep heeft gezeten.

Ook vragen mensen zich vaak af:  zal mijn ex me vergeten nu hij/zij een nieuwe partner heeft?

Deze vragen kunnen je gek maken. Alleen al de gedachte dat je ex misschien nooit echt van je heeft gehouden, kan ondragelijk zijn.  Het is natuurlijk logisch dat je geneigd bent te denken dat alles schijn is geweest.

De waarheid is dat er veel dingen in het spel zijn als een relatie slechter gaat.

Vaak is het zo dat een rebound-relatie wordt aangegaan om een leegte op te vullen.

Wanneer je een relatie hebt met iemand, heb je een gevoel van veiligheid, vertrouwdheid en intimiteit. Wanneer er een breuk plaatsvindt is het moeilijk om met de afwezigheid van die gevoelens om te gaan. Sommige mensen compenseren de leegte die na de breuk ontstaat door meteen een relatie met een andere persoon aan te gaan.

Het is moeilijk om de positieve kant te blijven zien van je relatie als je ex een rebound-relatie heeft. Je bent immers gekwetst en verward. Weet echter dat het fenomeen van een rebound relatie juist een goed teken is. Ik zal je uitleggen waarom.

Het tegenovergestelde van liefde is niet haat is maar onverschilligheid. Het feit dat je ex er nu voor gekozen heeft om direct in een andere relatie te stappen, kan betekenen dat je ex wanhopige pogingen neemt om over je heen te komen. Dit gebeurt vaker dan mensen beseffen.

Kortom: rebound-relaties kun je het algemeen niet zo nauw nemen. Het zijn vaak 'emotionele pleisters', als ik het zo mag noemen. In de meeste gevallen duurt de rebound-relatie ook helemaal niet lang, hoogstens een paar maanden. Ze duren net zo lang tot nodig is om het verlies te kunnen verwerken.

Kan een rebound relatie werken?

Elke situatie is natuurlijk uniek, dus ik kan je niet met 100% zekerheid vertellen of de rebound-relatie van je ex echt iets serieus zal worden. Let hierbij op de omstandigheden, zodat je kunt bepalen of de kans groot is of het zal uitgroeien tot een duurzame relatie.

Zelfs als het langere tijd duurt, raak niet in paniek! Er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je ex je terug kunt winnen, en ik zal hier later in dit artikel hier nog op terugkomen.

Zoals ik net schreef, is een rebound-relatie een relatie die men aangaat om de pijn van een breuk te maskeren. Je kunt het zeker niet vergelijken met iemand die op zoek is naar een soulmate.

De rebound-partner heeft als functie om te helpen om te gaan met de breuk. Je ex is op zoek naar een snelle oplossing voor zijn/haar emoties. 

10 Mogelijke redenen waarom je ex een reboundrelatie heeft

We gaan nu een aantal redenen onder de loep nemen waarom je ex verliefd is geworden op een ander. Bedenk dat het vaak niets met jou te maken heeft. Ga dus ook niet twijfelen aan jezelf. Overdenk onderstaande mogelijkheden en blijf er vooral rustig onder. Het beste wat je kunt doen is in ieder geval alvast goed voor jezelf zorgen zodat je ex straks ook de meerwaarde gaat zien om bij je terug te komen!

1. Emotionele ondraaglijke pijn

Een van de meest voorkomende redenen voor een ex om te snel een nieuwe relatie aan te gaan, is omdat de pijn waarmee hij/zij geconfronteerd werd te veel was. Zelfs als ze het uit hebben gemaakt, lijden veel ex partners nog steeds onder het verdriet. Ze hebben een logische (of emotionele) beslissing genomen om de relatie met jou te beëindigen. Echter, het onbewuste en het lichaam ondergaan nog steeds de ontwenningsverschijnselen die de meeste mensen voelen na een breuk.

Voor de meeste mensen voelt een nieuwe relatie als een logische oplossing voor de pijn. Ze denken dat als je snel in een andere relatie stapt, de verbroken pijn zal verdwijnen. Dat is helaas niet altijd het geval. Natuurlijk leidt het wel af en de euforie die gepaard gaat met de huwelijksreisfase van de nieuwe relatie kan je ex het gevoel geven dat alles geweldig is. Maar het is alsof je een pleister plakt op de wond. Het geeft je misschien tijdelijke verlichting, maar het helpt je niet op een duurzame wijze om over je ex heen te komen.

2. Het vervullen van een emotionele behoefte

Wanneer een ex onmiddellijk na een breuk een relatie met iemand begint, is het vaak om een emotionele behoefte te vervullen die ze gemist hebben.

Veel mensen zijn afhankelijk van hun partner om zich goed in hun vel te voelen. Je kunt bijvoorbeeld onzeker zijn over je uiterlijk en je wil het vertrouwen hebben dat iemand je aantrekkelijk genoeg vindt.

Zonder die zekerheid heb je misschien het gevoel dat er iets belangrijks ontbreekt in je leven.

Zelfvertrouwen, veiligheid, bescherming zijn allemaal basisbehoeften van de mens. Je ex heeft die kennelijk nu gevonden bij die ander, maar wanneer je ex niet overtuigd is van zichzelf, zijn of haar eigenwaarde, een diepe connectie voelt met zichzelf, dan zal vroeg of laat ook die relatie tot een einde komen!

3. Je ex heeft een reboundrelatie voor de seks

Soms kan je ex een nieuwe relatie aangaan alleen omdat ze seks missen. Seks is voor sommige mensen veel belangrijker dan voor anderen. Het kan een emotionele of een fysieke behoefte zijn. Maar als seks belangrijk is voor je ex, zal je ex proberen zo snel mogelijk een partner te vinden.

Als je ex vanwege seks een nieuwe relatie aangaat, is de nieuwe relatie waarschijnlijk oppervlakkig en zal deze niet lang duren. Zodra de seks saai wordt, zal je ex zijn/haar nieuwe relatie weer verlaten en weer opnieuw gaan zoeken naar een ander.

ex wil seks

4. Je ex wil jouw rol zo snel mogelijk vervangen

Als je een belangrijk onderdeel was van het leven van je ex, dan kan je ex proberen dat onderdeel zo snel mogelijk te vervangen.

Vooral als je ex je nodig had om zich comfortabel en veilig te voelen. Stel dat je je ex elke dag naar zijn/haar werk reed en hij/zij zonder jou een extra uur moet pendelen met het openbaar vervoer.

Je ex zal proberen zo snel mogelijk iemand te vinden, zodat hij/zij niet het openbaar vervoer hoeft te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor het financiële aspect. Als je je ex financieel ondersteunde, kan je ex proberen je zo snel mogelijk te vervangen omdat je ex denkt dat hij/zij iemand nodig heeft om financieel voor hem/haar te zorgen.

5. Je ex wil je jaloers maken

Je ex probeert je misschien jaloers te maken door te snel een nieuwe relatie aan te gaan. Mogelijk proberen ze de breuk te 'overwinnen' of proberen ze je ertoe te brengen wanhopig te doen.

Als dit het geval is, is je ex hoogstwaarschijnlijk erg onvolwassen en zal je ex waarschijnlijk de relatie beëindigen zodra hij/zij beseft dat het niet werkt om je jaloers te maken.

6. Je ex wil door met zijn of haar leven

Veel mensen zijn van mening dat de beste manier om van een breuk los te komen, is om zo snel mogelijk een nieuwe relatie te beginnen. Ze dwingen zichzelf soms om na de breuk opnieuw te gaan daten, in de hoop dat de nieuwe relatie hen zal helpen je te vergeten.

Dit komt eigenlijk veel voor in korte-termijnrelaties bij studenten.

In feite hebben ze misschien een rebound-relatie nuttig gevonden toen ze korte-termijnrelaties hadden en het was gemakkelijk om over een ex heen te komen.

Maar dit werkt meestal niet in langdurige relaties wanneer je veilig gehecht was aan je partner. Als je een sterke band met je ex had, zal je ex er niet snel overheen komen, ook al probeert je ex zichzelf te dwingen om verder te gaan.

7. Je ex wil 'terugslaan' door net te doen alsof zijn/haar leven mooier is dan die van jou

Sommige mensen geven veel meer om wat anderen denken dan wat er werkelijk in hen zelf gebeurt. Je ex wil misschien gewoon aan zijn/haar omgeving laten zien dat hij/zij verder is gaan.

Sommigen ex partners geloven dat je een reboundrelatie het beste kunt faken, zodat je er beter mee om kunt gaan.

ex wil avontuur

8. Je ex heeft gewoon behoefte aan avontuur

Voor sommige mensen is daten met een ander een opwindende en lonende ervaring. Je ex geniet misschien gewoon van het daten en ziet het als een avontuurtje.

 Je ex verlangt misschien weer naar daten. Als dat het geval is, dan is de kans groot dat de nieuwe relatie van je ex niet zo serieus is.

Het is uiteraard wel belangrijk dat je zelf ook weer door je ex gezien wordt als een avontuur. Je ex heeft een bepaald beeld van je, dat min of meer negatief is. Het is belangrijk dat je precies datgene doet wat je ex niet van je verwacht!

9. Je ex denkt dat het gras elders groener is

Het gras is groener syndroom is wanneer een persoon het uitmaakt en denkt dat ze het beter kunnen dan jij. In de meeste gevallen komt dit omdat ze niet genoeg ervaring hebben met daten. Ze denken dat als ze niet genoeg daten, ze zich altijd zullen afvragen of ze nog goed in de markt liggen.

Als een ex onmiddellijk na de breuk een relatie begint omdat hij/zij denkt dat het elders beter is, zal je ex hoogstwaarschijnlijk niet snel een serieuze relatie aangaan en zal de nieuwe rebound-relatie niet lang duren

10. Je ex is klaar met de relatie

In sommige zeldzame gevallen zal een ex onmiddellijk na een breuk een nieuwe relatie beginnen omdat ze denken dat ze klaar zijn om verder te gaan.

Als ze echt serieus zijn om verder te gaan, zullen ze waarschijnlijk een partner kiezen die goed voor hen is en ze zullen zich inspannen om de nieuwe relatie te laten werken.

Als een ex dit doet, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat ze geen sterke band meer met je voelen en het is mogelijk dat die ook nooit echt is gevoeld. Maar dat is uiteraard aan jou om te bepalen of dat zo is of niet.

Wat kan ik nu doen nu mijn ex een rebound relatie heeft?

Ook al voel je je vreselijk wanneer je ex verliefd is op een ander, toch is het belangrijk dat je sterk blijft en je je emoties weet te reguleren.

Nogmaals: veel mensen willen de pijn van het verlies van een relatie niet voelen en zoeken afleiding in een ander persoon. Uit onderzoek blijkt echter dat in de meeste situaties een rebound-relatie van korte duur is.

Als je ex een rebound heeft, raak dan niet in paniek, want zelfs als dat zo is, dan is de kans groot dat het niet zal duren. 

Dan wil ik graag afsluiten met een mooie tekst van Anthony Hopkins en ik hoop dat je die tekst een aantal keren wilt lezen zodat dat gevoel van paniek, angst om verlies ook in jou kan veranderen!

′′ Laat mensen gaan die nog niet klaar zijn om van je te houden!
Dit is het moeilijkste wat je in je leven zult moeten doen en het zal ook het belangrijkste zijn: stop met het geven van je liefde aan degenen die nog niet klaar zijn om van je te houden.

Stop met moeilijke gesprekken met mensen die niet willen veranderen.
Stop met verschijnen voor mensen die onverschillig zijn voor jouw aanwezigheid.

Stop met het liefhebben van mensen die nog niet klaar zijn om van je te houden.

Ik weet dat je instinct alles doet om de goede genade van iedereen om je heen te winnen, maar het is ook de impuls die je tijd, energie en geestelijke, fysieke en spirituele gezondheid zal ontnemen...

Als je je begint te manifesteren in je leven, volledig, met vreugde, interesse en inzet, zal niet iedereen klaar zijn om je op deze plek van pure oprechtheid te vinden.
Dat betekent niet dat je moet veranderen wie je bent.
Dat betekent dat je moet stoppen met van mensen te houden die nog niet van je willen houden.

Als je uitgesloten, subtiel beledigd, vergeten of gemakkelijk genegeerd wordt door mensen aan wie je tijd geeft, doe je jezelf geen plezier door hen je energie en je Leven te geven.

De waarheid is dat je er niet voor iedereen kunt zijn
En dat niet iedereen er voor jou kan zijn
Dat maakt deze wereld zo speciaal, als je de weinige mensen vindt waarmee je vriendschap, liefde of een echte relatie hebt.

Je zult weten hoe waardevol dat is
Omdat je ervaren hebt wat niet is
Maar hoe meer tijd je besteed aan proberen je geliefd te maken door iemand die daar niet toe in staat is
Hoe meer tijd je verspilt met het ontnemen van dezelfde verbinding.

Er zijn miljarden mensen op deze planeet, en velen van hen zullen bij jou terechtkomen, op hun niveau, met hun emoties van waar ze staan op dat moment.

Maar...
Hoe minder je jezelf laat betrekking in een omgeving van mensen die je gebruiken als een opvangnet, een achtergrondoptie, een therapeut, een strategie voor hun emotionele genezing...
Hoe meer je jezelf afsluit van de gemeenschap die je zo graag wenst.

Als je stopt met verschijnen, word je misschien minder gezocht.
Als je stopt met proberen, stopt de relatie misschien.
Als je stopt met appen, blijft je telefoon misschien wel dagen en weken stil.
Misschien als je stopt met van iemand te houden, zal de liefde tussen jullie vervagen.
Dat betekent niet dat je een relatie hebt verpest!
Dat betekent dat alles wat deze relatie had, de energie was die alleen jij er in had gestopt om het staande te houden

Dat is geen liefde
Dat is afhankelijkheid
Dat is de wens het een kans te geven aan iemand die het niet werkelijk wil ontvangen.

Het meest waardevolle en belangrijkste wat je in je leven hebt is jouw energie
Het gaat niet alleen jouw tijd omdat dat beperkt is
Het gaat om jouw energie!
Het is datgene wat je voedt waar meer van zal groeien
De mensen aan wie je tijd en energie geeft, zullen dan ook je bestaan definiëren

Als je dit beseft, begin je je te realiseren waarom je zo ongeduldig bent als je je tijd doorbrengt met mensen die niet bij je passen in activiteiten, plaatsen, situaties die niet bij jou passen

Je begint te beseffen dat het belangrijkste wat je kan doen voor je eigen leven is om voor jezelf en voor iedereen die je kent, je energie meer en meer te beschermen dan wat dan ook.

Maak van je leven een veilig toevluchtsoord waar je alleen ′′ compatibele ′′ mensen in jouw leven toestaat

Jij bent niet verantwoordelijk voor het redden van mensen
Je bent niet verantwoordelijk om hen ervan te overtuigen dat ze gered moeten worden.

Het is niet jouw taak om voor mensen te bestaan en hen je leven te geven, beetje bij beetje, moment na moment!

Want als je je slecht voelt, als je je verplicht voelt, ben jij de kern van dit alles door jouw aandringen, bang dat ze je dingen beloven waar je niet aan zal beantwoorden

Het is jouw enige taak om te beseffen dat het lot je liefheeft en dat je de liefde verdient die je waard bent

Besef dat je ware vriendschap verdient

Wacht dan... gewoon eventjes maar...
En kijk eens hoe alles begint te veranderen..."

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG