Je ex terugwinnen moeilijk? 

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Mijn ex is afstandelijk. Hoe reageer ik het beste?

Mijn ex is afstandelijk. 3 Redenen van oorzaak en 10 tips om in actie te komen

Mijn ex is afstandelijk en ik weet niet goed hoe ik hierop in moet spelen. In plaats van dit artikel te lezen kun je ook alvast deze youtube video bekijken:

Dit artikel is met name bedoeld voor vrouwen die mij vaak schrijven dat hun ex afstandelijk is geworden. Dus ben je een vrouw dan is dit artikel zeker voor jou. Maar ook als je nog een relatie hebt en de liefde wordt steeds minder tussen jou en je partner.

Zo gaat het meestal met relaties tussen man en vrouw. In heb begin is er sprake van een geweldige verliefdheid en is er doorgaans geen vuiltje aan de lucht. Ook zijn er in het begin van een relatie vrijwel geen ruzies, want alles lijkt te mooi om waar te zijn.

Maar helaas, na verloop van tijd (meestal duurt de verliefdheidsperiode 2 jaar) kan het zijn dat doordat alles verandert het gedrag van je ex of je partner ook verandert. Je merkt dat je partner p een gegeven moment steeds meer afstand is gaan nemen, terwijl je je afvraagt hoe dat komt. Inmiddels is je partner misschien al je ex, en verlies je daardoor steeds meer zelfvertrouwen door zijn afstandelijke gedrag.

Deze situatie is zo herkenbaar, en het komt jammer genoeg heel veel voor. Vanmorgen nog ontving ik een email van een bezoeker aan mijn blog. Ze schreef “Marjolein (auteursnaam Michelle) mijn ex is afstandelijk geworden. Hoe kan het dat we eerst zo innig verliefd waren en nu opeens niet meer?”

Ze had een man ontmoet die alles voor haar deed en na verloop van tijd werd hij steeds afstandelijker. Uiteindelijk maakte hij het uit. Ze begreep er niets van. Zeker omdat hij er in het begin alles aan deed om haar hart te veroveren. Zo regelde hij vaak leuke afspraakjes en hadden ze romantische uitjes. Ze beleefden een geweldige tijd samen en ze voelde zich dolgelukkig. Maar nu schrijft ze me dat haar huidige ex sinds enkele weken steeds minder begon te reageren op haar berichtjes , dat hij niet meer zoveel voorstellen deed voor afspraakjes als vroeger het geval was. Op een gegeven moment gaf hij haar de bons.

Ze heeft nu het gevoel dat haar wereld ineenstort maar vooral wordt ze verscheurt door onbeantwoorde vragen

Ze zei “Mijn ex is afstandelijk terwijl dat eerst niet zo was. Wat is hiervan de reden?”

Wat ik je in ieder geval hierop kan zeggen is dat er niet één standaard perfecte verklaring is voor iedere situatie , maar toch zie ik dat hetzelfde patroon zich steeds weer lijkt te herhalen, namelijk dat binnen een relatie aan de ene kant de dominante figuur staat en aan de andere kant de wat meer onderdanige partner, degene die zich laat domineren (vaak is dat inderdaad de vrouw). Ben jij een type die zich heeft laten domineren dan is dat vaak een uiting van gebrek aan zelfvertrouwen. Wellicht ben je angstig om de controle op de situatie te verliezen.

Ik heb meerdere boeken gelezen over het gedrag van mannen en de meeste vrouwen weten wel dat ze enorm getriggered worden zodra ze een uitdaging zien, en zelfs nog meer als die uitdaging onbereikbaar lijkt.

Ik kan je in ieder geval vertellen dat dergelijk gedrag meestal voortkomt wanneer je teveel hebt laten merken dat je je man of vriend als verworven bent gaan beschouwen. Je bent ongetwijfeld een te gemakkelijke prooi geworden. Je biedt voor hem geen enkele uitdaging meer.

Nu zeg je misschien “ho maar wacht eens even, als je een goede relatie hebt dan is het toch fijn om elkaar te zeggen dat je van elkaar houdt? dat je zin hebt om met elkaar dingen te ondernemen, seks met elkaar te hebben, en lief voor elkaar te zijn? Ik heb helemaal geen zin om net te doen alsof ik ‘onbereikbaar’ ben. Bovendien past dat niet eens bij mij als persoon”. Het probleem echter is dat je geen keus hebt, want als je zo doorgaat zul je je ex partner definitief verliezen, maar als je een klein stapje terug durft te doen, wat denk je dan wat er gebeurt?

Je brengt dan de twee krachtvelden die uit balans waren geraakt weer in balans.

Welke redenen zijn er nog meer waarom mijn ex of partner opeens zo afstandelijk is geworden?

Er kunnen meerdere verklaringen worden gegeven waarom (ex)partners opeens stoppen met ‘gezellig doen’ of aandacht geven, of minder berichtjes sturen en minder met leuke voorstellen komen. Hier een aantal verklaringen die ik in de regel vaak tegenkom:

Reden 1: hij zit ergens mee

Mannen kunnen doorgaans moeilijk hun emoties verwoorden. Ze zijn bang om verkeerd begrepen te worden. Zelfs met hun vrienden vinden ze het lastig om te delen waar ze echt mee zitten. Want zeg eens eerlijk: welke man voelt zich niet lullig wanneer hij laat zien dat hij met problemen zit? Vrouwen zijn daarentegen heel anders. Zij kunnen veel gemakkelijker hun gevoelens en ellende delen met hun omgeving.

Mannen hebben het vaak ook nodig om even wat meer afstand te nemen zodra ze een probleem hebben. In de oertijd trokken mannen zich terug om enkele dagen in een rustige omgeving te bivakkeren. Ze verkozen een rustige plek om goed na te kunnen denken over hoe ze een betere jager konden zijn, want natuurlijk draaide alles om ‘overleven’. Een man wil van oorsprong graag als held worden gezien. Zodra een man zich niet nuttig of sterk genoeg voelt trekt hij zich terug. Dat hoeft niet zozeer te betekenen dat jij niet deugt, maar het kan puur aan hem liggen.

Reden 2: hij vindt je minder aantrekkelijk als voorheen

Ga eens eerlijk bij jezelf na en stel jezelf eens deze vragen: ben ik nog steeds even aantrekkelijk voor hem als in het begin? Besteed ik voldoende tijd en aandacht aan mijn kleding en uiterlijk? En hoe belangrijk vind ik dat nog steeds?

Het kan namelijk zijn dat je jezelf wat verwaarloosd hebt in de afgelopen tijd zonder dat je daarbij stil stond. en niet alleen uiterlijk is belangrijk, maar ook je innerlijk. De meeste mannen vallen toch op vrouwelijk schoon. Althans dat is het eerste wat de aandacht trekt. Enige tijd later ontdekt de man ook innerlijke kwaliteiten bij de vrouw, en uiteraard ook haar tekortkomingen. Immers die hebben we allemaal en dat is ook helemaal niet erg. Het kan echter wel zo zijn dat de man ontdekt dat hij zich ernstig in je heeft vergist omdat nu blijkt dat je je gemakkelijk neerlegt bij een sleur die is opgetreden. Dat je liever uren lang voor de tv hangt met een zak chips, dan dat je hem aandacht schenkt en het af en toe eens gezellig maakt in zowel de huis- als de slaapkamer.

Reden 3: de rek is eruit

Ik weet wel zeker dat toen jullie nog maar net verliefd waren jullie continu maar bij elkaar wilden zijn. Je raakt dus nu in paniek omdat je (ex)partner afstandelijker is geworden. Kennelijk is het feit dat jullie steeds bij elkaar waren, alles met elkaar deden voor nu even genoeg geweest en is het tijd voor verandering. Daarmee bedoel ik dat het tijd wordt dat je wat meer spanning in je relatie brengt (hoe je dit kunt doen lees je verderop in dit artikel).

Wanneer er een bepaalde sleur is opgetreden doordat je teveel op elkaars lip hebt gezeten kun je beter je nu meteen wat meer op jezelf gaan focussen, door bijvoorbeeld wat meer zelf te ondernemen. Organiseer een leuke trip met een vriendin ergens heen (ja, een heel weekend kan geen kwaad), of sterker nog: ga met je vriendin op vakantie. Zodoende creëer je ook nog eens een situatie waarbij je ex of je partner je kan gaan missen.

Mijn ex is afstandelijk, kil en koud. Wel, dit is wat je moet doen

Het is belangrijk dat je snel inziet waar het aan schort als je ex of je partner afstandelijk wordt. Voorkom dat je in een slachtoffersrol raakt en ga aan de slag met deze tips, zodat je je relatie wellicht nog kunt redden:

Tip 1: zoek de balans terug

Ik zeg niet dat je boven je ex of partner moet staan, in tegendeel, ik heb het over in balans zijn, maar als jij ziet dat je investeringen in hem en alle moeite die je tot nu toe hebt gedaan om hem terug te winnen niet werken, waarom zou je er dan mee doorgaan? Een man wil nu eenmaal spanning, de meeste mannen zitten niet te wachten op verpletterende liefdesverklaringen , een man voelt zich nuttig als hij kan vechten voor zijn relatie, vindt het heerlijk als hij moet nadenken over welke after shave hij vandaag het beste kan gebruiken om aantrekkelijk te zijn. Dus stop in ieder geval met het sturen van berichtjes, en probeer niet te slijmen, want dan creëer je nog meer afstand bij je ex.

Tip 2: ga niet in discussie en wees voorzichtig met destructieve kritiek

Ga dus niet vragen “waren doe je zo afstandelijk” want dan voelt hij zich meteen schuldig en denkt hij dat je een verklaring verwacht, die hij overigens niet kan geven.

mijn ex is afstandelijk

Als een man je tijdens de relatie geen aandacht meer geeft, en nonchalant is in zijn manier van kleden dan is het moment aangebroken dat je in actie moet komen door een flinke stap terug te doen. Dus minder tijd met hem doorbrengen. Ja ook als je hier geen zin in hebt zul je het toch moeten doen. Zo werk het nu eenmaal bij mannen.

Tip 3: werk aan je zelfvertrouwen

Je durft geen stap terug te doen omdat je ‘bang’ bent dat hij zich nog meer van je gaat verwijderen? Je bent wellicht ook bang dat hij vreemdgaat omdat hij opeens meer afstand neemt? Ik kan je verzekeren dat dat vaak niet het geval is. Als mannen vreemdgaan dan voelen ze zich vaak schuldig en weten ze zich geen raad met de situatie.Angst heeft alles te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Let eens goed op je  manier van spreken, je non verbale gedrag. Vraag feedback aan vrienden/vriendinnen of het klopt dat je onzekerheid uitstraalt. Ga voor jezelf eens na waar dat aan zou kunnen liggen, maar laat je niet gek maken door zijn afstandelijke gedrag!

Tip 4: werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Dit heeft wel raakvlakken met het vorige puntje over zelfvertrouwen. Maar werken aan je persoonlijke en mentale ontwikkeling is cruciaal voor het doen slagen van een gezonde en duurzame relatie. Werk je namelijk aan jezelf, dan zul je zien dat je daarmee ook automatisch meer zelfvertrouwen krijgt.

Tip 5: Een laag libido? voer een open gesprek

Ik hoor vrouwen vaak zeggen: “mannen kunnen slechts aan 1 ding denken” en ze klappen al dicht zodra ze merken dat hun man seks wil. Weet echter dat het niet zo is. Mannen kunnen wel degelijk emotioneel zijn, net als vrouwen. Ze kunnen we degelijk verlangen naar dezelfde dingen als waar en vrouw naar verlangt. Het is in ieder geval een feit dat mannen zich beter hechten aan een vrouw die leuk is om te zien, leuk is qua karakteren niet schroomt om haar seksuele fantasieën te delen met haar partner. Wees niet bang om hierover een open gesprek te voeren, en aarzel niet om hem te plagen of verrassingen te regelen.  Wat je ook kunt doen is je door hem laten leiden in bed en zijn zinnen te prikkelen door hem te vertellen wat hij allemaal met je mag doen. Mannen vinden dat fantastisch, en ze zullen wel gek zijn om je te laten gaan.

Tip 6: wees vrouwelijk en geef hem wat hij van een vrouw verwacht

Indruk maken op een man hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het gaat er om dat je datgene geeft wat een man van je verwacht als je een vrouw bent. In de ogen van een man hoort een vrouw gewoon lief, zacht, aardig en mooi te zijn. Wat kun je nog meer doen om het meest vrouwelijke uit jezelf te halen?

Precies! Zorg dat je huidje zo zacht aanvoelt als een perzik, dat je je oksel- been- en schaamharen hebt verwijderd, dat je spannende lingerie draagt, en dat je lekker ruikt (ja, ook uit je mond!). Welke man zou er niet voor terugdeinsen zodra hij merkt dat je al 6 jaar dezelfde slipjes draagt en ook nog eens uit je mond ruikt (en hij kijkt alsof hij net een blik rotte muizen heeft geopend).

En natuurlijk zorg je er ook nog eens voor dat je een lekker geurtje op hebt, zonder te overdrijven natuurlijk.

Tip 7: grijp alles aan om zijn zelfvertrouwen te sterken en zijn ego te strelen

Als ik een vrouw hoor zeggen “mijn partner is afstandelijk geworden de laatste tijd” dan vraag ik vaak “wanneer was het voor het laatst dat jullie een ongelooflijke lachbui hebben gehad met elkaar, waarbij je vooral om ZIJN grapjes moest lachen? en verder “wanneer heb je hem voor het laatst verteld waar hij zo goed in is”?

Weet dat constructieve complimenten ongelooflijk goed werken bij mannen. Nogmaals, ze willen als held gezien worden, en als jouw beschermer. Geef je dat niet, dan zullen ze binnen no-time op de vlucht slaan.

Tip 8: stop met zeuren

Wil je echt je relatie redden? stop dan met zeuren. Mannen vinden al heel snel dat een vrouw zeurt, dus let erop dat je precies hetzelfde verstaat onder zeuren als je partner. Mannen ervaren ‘gezeur’ vaak anders dan dat vrouwen dat ervaren.

Als je na een ruzie al begint met “hey, we moeten eens praten, want ik vind….” dan denkt hij eerder “kan ik nu mijn biezen pakken of over een uur…” dan dat hij denkt “ja top, laten we dat eens doen”. Dat komt omdat mannen er niet tegen kunnen om iets te horen waar hij niet 1-2-3 een oplossing voor kan bedenken. Wil je een gesprek met je partner of ex, praat dan altijd vanuit je eigen gevoel “ik merk dat als ik dit zeg dat je dat vervelend vindt. Kun je me helpen of tips geven hoe ik dit anders kan doen zodat ik me niet hoef te storen aan ……?”. Dat klinkt toch al veel en veel beter

Tip 9: gun hem zijn wens om zich terug te trekken

Zodra je merkt dat je partner of ex afstandelijk wordt, laat hem dan even in zijn sop gaar koken en geef hem de ruimte om tot zichzelf te komen. Zoals ik net al zei: een man op zichzelf kan beter nadenken en zodoende ook tot betere inzichten komen. Wellicht het inzicht dat hij je erg leuk vindt en hij gek zou zijn om je te laten varen.

Tip 10: “go with the flow”

Jullie relatie is kennelijk veranderd. De reden dat je ex afstandelijk is geworden kan met die veranderingen te maken hebben. Jij bent veranderd en hij ook. Zorg ervoor dat je weet welke onhebbelijkheden hij vindt in jouw gedrag. Let op: gedrag en wie jij bent als persoon moeten los worden gezien van elkaar. Dus als hij zegt “ik vind het zo irritant dat je altijd maar zeurt dat ik de wasbak niet schoon achterlaat” bedank hem dan eerder dat hij dat met je wil delen. Betrek dergelijke kritiek niet meteen op jezelf!

Accepteer ook dat gevoelens veranderen en dat hoeft niet meteen negatief te zijn. Zoals al eerder vermeld gaat verliefdheid over. Natuurlijk zou je die gevoelens weer terug willen zien. Hoe kun je ervoor zorgen dat hij weer verliefd op je wordt? daarvoor zou je dit artikel nog kunnen lezen

Mijn ex is afstandelijk door eerdere teleurstellingen

Tot slot wil ik nog aangeven dat het gedrag van mannen vaak te maken met de ervaringen die zij in het verleden heeft opgedaan. Als een man bijvoorbeeld vaak gedesillusioneerd is geraakt dan kun je niet verwachten dat hij zich gemakkelijk voor je openstelt, hij zal altijd een zekere vorm van angst voelen. Probeer het vertrouwen weer rustig aan op te bouwen want haastige spoed is zelden goed. Ook al is hij teleurgesteld, toch is er nog zeker hoop.

Als je ex je straks weer ziet zorg dan dat je het “Wow” effect creëert, dat hij denkt “Wow” dat is nog eens een vrouw, ik herken haar niet meer. Eigenlijk is dat de vrouw die ik wil”!

Dus mijn vraag: hoe denk je dat te bereiken? Door zielig te doen en wanhopig te zijn? Zeker niet!

Maak hem gek door niet meer zo bereikbaar voor hem te zijn. Stop met je liefdesverklaringen en hopeloze berichtjes en laat zien dat je heel goed met de situatie om kan gaan.
Dus focus je nu op je zelf en zorg ervoor dat je er over een maand of 2 heel goed uit komt te zien, dat je straalt, zodat je dat “wow” effect bij hem opwekt als hij je weer ziet. Reken maar dat hij minder afstandelijk wordt als je toont dat je “cool” bent ondanks alles wat er is gebeurd!

 

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Ik heb iets soortgelijks, maar dan als tussen twee mannen. Onlangs zijn wij naar de film geweest. Hierna wilde hij (17) ineens een streak van Snapchat gaan opbouwen, waarbij je meerdere berichten per dag moest gaan sturen. Nadat hij ineens 4-5 berichten per dag begon te sturen, begon ik ook veel berichten te sturen. Hierbij zeg ik vaak schatje, wat ik ook tegen anderen. Ineens merkte ik dat hij mij niet meer volgde op instagram. Eenmaal doorgevraagd zei hij dat ik teveel berichten stuurde. Toen heb ik alles stopgezet. Een week later vroeg ik of alles nog wel goed was tussen ons. Hij zei toen ja en wilde ook nog opnieuw naar de film. Echter twee weken later was hij ineens een stuk afstandelijker en wist niet meer zeker of hij nog wel wilde. Hij werkt in een zaak waar ik elke week kom en ik zit hier mee. Ik vraag me heel erg af waarom hij ineens zo afstandelijk is. Ik twijfel echter heel erg of ik dat hem moet vragen. Mijn familie en vrienden raden het af. Het voelt alsof we verkering hadden die uit is gegaan. Ik weet gewoon niet wat te doen. Als ik jouw tekst lees, moet ik dus niks vragen. Maar wat moet ik dan doen? Graag een reactie.

  1. Beste, nee stel hem niet die vraag want dan gaat hij zich aangevallen voelen. Je vraagt wat dan anders te doen: gewoon een leuke vriendin zijn waarbij hij zich prettig en veilig voelt en niet overdrijft met het noemen van (te) lieve woorden! Jij mag ook af en toe opeens wat meer afstand nemen, je moet nooit overdrijven in dergelijke situaties!
   Sterkte en liefs,
   Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG