Je ex terugwinnen moeilijk? 

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Mijn ex ontwijkt me : 3 redenen waarom je ex geen contact zoekt

In dit artikel wil ik dieper ingaan op het gedrag dat vaak zo mysterieus en onverklaarbaar is van een ex die je ontwijkt of zelfs negeert. Het kan je radeloos maken. Wij zullen je altijd blijven aanmoedigen om op jezelf gefocused te blijven, vooral ook omdat je geen controle meer hebt over je ex. Maar het is waar dat als je eenmaal het gedrag begrijpt, je daardoor ook rustiger wordt.

Natuurlijk is iedere ex partner weer anders, maar in dit artikel zal ik je de meest voorkomende gedragsredenen geven.

Je ex heeft een geheel andere kijk op de relatie na de breuk dan jij

Zolang men samen is, voelt men zelden de noodzaak om elkaar te bevragen hoe de ander de relatie tussen ex partners ziet, en dat is uiteraard logisch. En soms, als de relatiebreuk dan eenmaal een feit is, constateer je wat dit betreft, dat je helemaal niet, sterker nog, op geen enkel punt op dezelfde lijn zit.

Sommige mensen zien de ander in overeenstemming met de band die ze met die ander hebben. Of je nu hun partner bent, hun ex, hun vriend(in), of hun collega, iedere band brengt rechten en plichten met zich mee. Als je eenmaal een ex partner bent geworden, dan heb je eigenlijk geen rechten meer. Deze mensen kunnen je hun ziel en zaligheid geven als ze een relatie met je hebben, en je geheel ontwijken als je eenmaal uit elkaar bent. Hun aandacht was er alleen omdat je toentertijd hun partner was.

Nu je dat niet meer bent, heb je dus nergens recht meer op.
Andere mensen daarentegen kijken meer naar de persoon zelf in plaats van de band die ze met hun hadden. Als je eenmaal uit de rol van partner gestapt bent, en je bent ex partner geworden, je blijft dan in hun ogen nog altijd dezelfde en dat is wat de kwaliteit van de relatie zal bepalen. Als jullie meer als vrienden in de relatie stonden, dan zal de beëindiging van die relatie niet noodzakelijkerwijs hoeven te betekenen dat je dan ook geen vrienden meer bent. Deze mensen behouden vaak buitengewoon goede banden met hun ex.

De meest waarschijnlijke redenen waarom je ex je ontwijkt na de breuk

We hebben net gezien dat sommige ex partners een nogal afstandelijk gedrag vertonen, maar het komt zelden voor dat het contact geheel wordt verbroken. Zie hier een aantal meest voorkomende redenen waarom je ex je zou kunnen ontwijken:

 • Reden nr 1: Je ex mist je niet

Zelfs in relaties die in alle respect voor elkaar worden beëindigd, is het vaak zo dat de luiheid zich dan laat gelden. Vaak ook omdat die luiheid zich al langere tijd heeft opgestapeld. Je ex had wellicht al langere tijd geleden emotioneel afstand van je genomen.
Het is lastig om de gevoelens van ex partners na een breuk te voorspellen. Het is heel goed mogelijk dat je ex tot de ontdekking is gekomen dat hij of zij het leven veel luchtiger vindt zonder jou, en zichzelf wijs maakt dat de relatie al veel eerder beëindigd had moeten worden.

 • Reden nr 2: Je ex mist je wel maar heeft het razend druk

Je ex belooft zichzelf iedere dag je te bellen, en vergeet het dan vervolgens doordat hij/zij zo in beslag wordt genomen door de dagelijkse beslommeringen. Voorbeelden: je ex heeft het druk met zijn/haar nieuwe dates, een project van zijn/haar werkgever, je ex heeft zorgen, heeft een druk sociaal leven. …Aan hoeveel mensen besteed jij eigenlijk aandacht, en hoeveel verwaarloos jij er door geen aandacht te geven, ofschoon je toch respect en waardering hebt voor die mensen?

 • Reden nr 3: Je ex is bang voor emotionele pijn of wil jou niet kwetsen

Je stelt je van alles voor over je ex, maar je ex kan zich natuurlijk ook van alles voorstellen: dat je je niet meer voor hem/haar interesseert, dat als je ex contact zou opnemen je verdrietig zal worden, dat de reden dat je niet belt betekent dat je niets meer om hem/haar geeft. Je ex kan ook denken dat je uitgaat met iemand anders. Afijn, het is best mogelijk dat het helemaal niet goed gaat met je ex, zodanig dat hij/zij je niet durft te bellen, maar wanhopig wacht totdat jij de eerste stap zet….

Nog een reden waarom mijn ex me ontwijkt en ik geen antwoord krijg

Behalve de hierboven geschetste mogelijke redenen, is het best mogelijk dat je ex je boodschap niet door heeft gekregen of dat je ex ook op deze site terecht is gekomen en daarom besloten heeft het contact te verbreken 😉

Hoe dan ook, het feit dat er geen contact meer is, betekent niet dat je ex erop uit is om je te kwetsen of je te ontwijken, maar het betekent dat je ex simpelweg de behoefte niet heeft, of geen nieuwe relatie met je wil aangaan. In ieder geval, niet op dit moment

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds juli 2019 ben ik gediplomeerd hypnotherapeute en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Goedemiddag,

  Vorige week ben ik het gesprek aangegaan met mijn ‘date’. Zijn ongeveer 5 maanden in contact geweest en hebben altijd fantastische dates gehad. Als hij bij mij was voelde ik dat die mij leuk vond. Gaf mij altijd kusjes uit zichzelf, pakte me altijd vast in het openbaar. Toenadering was er altijd! In onze eerste 2 maanden had ik hem er al op gewezen dat ik geen hoogte krijg en dit beaamde hij. Er zijn wat factoren die hem in onze ‘relatie’ belemmeren en liggen zijn prioriteiten ergens anders. Dit begreep ik en koos ervoor om het contact te verbreken, omdat hij niet voor meer teleurstellingen wilde zorgen. Ik miste hem en had besloten dat ik toch met hem door wilde. Dit hebben we toch nog zo’n 3,5 maand volgehouden en was het hartstikke leuk. Ik kreeg alleen nog steeds geen hoogte van hem, waardoor ik er erg onzeker van werd. Hij appte mij wel elke ochtend en belde zo’n 3 keer per week dus het contact was prima. Alleen was ik vaak degene die moest vragen om weer af te spreken. Wij zijn hier vorige week over in gesprek gegaan en heb ik besloten om er een eind aan te maken. Hij wist het allemaal nog niet en zit nog met bepaalde dingen (privé, die ik ook beaam en begrijp). Eigenlijk zelfde issue als de eerste 2 maanden die nog niet zijn opgelost. Tot op het laatst hebben we nog gezoend, geknuffeld en kusjes gegeven. Dit maakte het afscheid dus best moeilijk voor mij. We hebben nog geappt/gebeld en vinden het beiden er lastig en vervelend, maar heb ik gezegd dat ik geen contact wil. Zoals er altijd wordt gezegd hebben wij ook uitgesproken: wie weet hoe het gaat lopen/de toekomst brengt…Ik heb er erg verdriet van gehad, omdat ALLES goed was. En ik echt merkte dat hij net zo baalde als dat ik dat deed en het erg lastig vind. Het liefst wil ik hem appen en zeggen laten we het aub gewoon proberen, maar dan op jouw tempo. Nou weet ik dat aandringen geen zin heeft en averechts werkt. Ik heb sinds mijn ex nooit meer zo’n lieve, leuke en oprechte man ontmoet. Hij heeft me altijd met respect behandeld, altijd eerlijk geweest en veel voor mij over gehad. Wat kan ik nu het beste doen? Ik wil hem eigenlijk niet kwijt, omdat ik het gevoel heb dat ik hem niet moet laten gaan!

 2. halo, ik ben Phil en had tot over een 3 talweken een 5 jarige relatie , heb er alles voor gedaan ,desondanks haar arts (een vriend van me) me vertelde om met deze relatie te stoppen omdat ik haar toch nooit gelukkig kan maken (ze heeft namelijk een soort van borderline .Doch ik wilde dit niet geloven en ging gewoon door , de laatste 1.5j sprong het regelmatig af met periodes van een 3 tal weken tot 3 maand .ze heeft me geweldig veel verbaal geweld aangedaan en dingen gezegd die ik hier liever niet schrijf.karacter wit zwart
  dit soms een paar keer per dag . als ik zelf voor 3 weken geleden gezegd heb hier stopt het ben ik naar huis gereden en toen heeft ze nog een bericht gestuurd met een paar verwijten. NU begin ik haar te missen zoals de vorige keer van de ene zijde voel ik me ergens opgelucht omdat ik niet meer op eieren heof te lopen doch de andere kant mis ik haar omdat we toch ergens goede momenten hadden waaraan ik terug denk doch probeer zoveel mogelijk aan het negative te denken doch het gevoel knaagt binnenin ik weet niet wat me echt drijft om haar terug te zien wetende dat verder doen of opnieuw doen is verloren tijd en moeite.doch ik kan die “wil haar terug zien ” heel moeilijk bedwingen ,waarom ?ook soms gaat dit gevoel de ene dag meer en de andere dag minder doch het is er nog steeds en laat me niet los .Ik neem soms in de avond iets in om kalmer te worden om toch beter kunnen te slapen.
  Ik probeer tegen men ijgen te praten van “ben je gek, waarom opnieuw? altijd die stress,altijd die gespannen sfeer,Ik mis die warmte die ik voelde als ze me vast pakte .5 jaar alles voor gedaan alles

 3. Mijn ex en ik zijn nu ongeveer een maand uit elkaar. Mijn ex en ik hielden heel veel van elkaar. we hadden het al gelijk over trouwen en kinderen. Mijn ex vertelde me al vanaf het begin dat hij jaloers word als ik aandacht krijg van andere mannen en dat hij dat liever niet wil. Mijn ex en ik hadden nooit ruzie om andere dingen. Als we ruzie maakte ging het om andere mannen die mij aandacht gaven waar ik zelf niks aan kan doen. Ik was boos op mijn ex en heb toen tegen hem gezegd dat ik een andere jongen die mij wel leuk vond een kans zou geven. Mij ex belde me toen op en zij waarom kwets je mij en doe je me zo een pijn . Hij zij dat ik heb maar een kans moest geven dan. En vanaf dat moment negeerde hij me berichten . Na vaak te hebben gebeld en geapt Reageerde hij Eindelijk en zij dat hij even afstand nodig had. Omdat hij vond dat ik het vaak over andere mannen had. Hij zij dat hij nog wel van me houd maar even tijd nodig heeft en dat hij nu geen zin heeft om te praten en dat hij wel gaat praten als hij wil. na ongeveer 2 dagen kon ik het niet meer aan en heb toen iets heel stoms gedaan. Ik heb zijn neef geapt en gevraagd of hij met hem wilde praten. Ik kreeg gelijk spijt en heb het aan hem toegegeven. Me ex werd boos en zij dat hij niks meer wil en dat hij niks meer voor mij voelt. En dat ik echt te ver ben gegaan. Vorige week vrijdag reageerde hij eindelijk op mijn berichten. Ik heb hem toen verteld dat ik nog steeds van hem hou. Hij reageerde met sorry. Maar op dat zelfde moment stuurde hij een bericht aan zijn neef dat hij nog steeds van mij houd. Maar dat ik voor problemen zorgde. Ik had zijn foto op mijn proviel gedaan. Hij zag het en stuurde me een bericht en vroeg hoe het met me ging en wat ik aan het doen was. Ik heb hem daarna een foto gestuurd. Hij heeft het gezien maar niet geandwoord. Ik heb zo een spijt van wat ik heb gedaan. Ik hou zo veel van hem dat ik hem maar niet wil en kan vergeten.

 4. Hallo mijn eks heeft het drie weken terug uitgemaakt we hadden in mijn ogen een mooie goeie relatie maar ineens vertrok hij en maakte hij het uit en zij dat het gevoel weg was terwijl de dag ervoor hij blij was om mij te zien en toonde dat ook na iedereen toe nu in deze weken hadden we nog wel wat contact gehad en deed hij lief tot afgelopen week in 1x verbrak hij alles blokkeren alles ik begrijp het niet ik geloofde dat hij de ware was is

 5. Beste Michelle,

  Ik zie het even allemaal niet meer zitten. Ik heb ander half jaar een relatie gehad met mijn vriend. Wij zijn inmiddels verloofd en hadden een hoop plannen. Echter is hij een jaloerse type. 2 weken geleden kon hij niet slapen en gaf hij als reden op dat hij het gevoel heeft dat ik vreemd ga. Omdat hij het raar vond dat ik bij het binnen komen na mijn werk moest douche. Toen ik antwoordde dat dit totaal niet zo was wat ik vaker doe, heeft hij toch besloten om midden in de nacht te vertrekken. Ik heb hem ook niet tegen gehouden omdat hij zo razend was helemaal uit het niets, althans vals beschuldigd. ik heb het 2 weken laten rusten en ben uiteindelijk naar hem toe gereden. Ik probeerde een antwoord te krijgen wat ik nou moest doen. Ik vroeg hem moet ik nou op je wachten, of is het echt klaar. Hij wilde de deur niet openen en liet mij voor de deur staan. ik moest maar voor de deur roepen wat ik kwijt wilde. Hij kwam vervolgens naar buiten en reed weg. Hij wilde mij nauwelijks aankijken. Zomaar uit het niets. Ik word er niet goed van, ben verdrietig heel verdrietig en heb het idee dat ik er nu een beetje onder uit ga.wat kan ik het beste doen, en wat denkt u over deze situatie. Ik moet u wel eerlijk zeggen dat als wij ruzie kregen ik altijd de gene ben die moeite deed om de relatie weer goed te maken. Hij was altijd zo afwachtend.
  verneem graag van u

  1. Beste Caida, trap niet in de valkuil dat je je onschuld zou moeten bewijzen. Omgaan met een jaloerse man is lastig, maar hij moet hier zelf mee aan de slag. Hoe meer jij probeert je onschuld te bewijzen, des te meer hij denkt dat je wel schuldig bent, en des te erger het wordt. Laat je niet intimideren door hem. Integendeel, laat zien dat je sterk bent en zeg bijv. “ik merk dat als ik xyz doe, er heel veel onzekerheid bij je naar boven komt. Dat is jammer want het is nergens voor nodig. Ik heb nu eenmaal voor jou gekozen en heb geen zin verwikkeld te raken in welles nietes discussies. Daarvoor is onze relatie mij te kostbaar. Ik wil je vragen om je eigen onzekerheid op te lossen want het zal veel schade richten aan onze relatie”. Kortom, toon wijsheid, geduld, begrip maar laat niet over je heen lopen. Neem in ieder geval geen contact met hem op. Hij zal de eerste stap moeten zetten! Kan hij dat echt niet, dan voorspel ik je dat je niet gelukkig met hem zal worden….Neem de touwtjes in handen dus! Ik wens je erg veel sterkte toe! Liefs, Michelle

 6. Hij heeft het uitgemaakt na zes jaar. We hebben in de afgelopen weken veel ruzie gehad en hij wilde er niet meer aan werken maar vond dat het klaar was. Ik dacht zelf dat misschien een beetje ademruimte en professionele hulp nog kon helpen. Dat het wel het proberen waard was voor onze relatie. We hebben nu een maand geen contact (het is bijna twee maanden uit). Ik heb het er elke dag heel moeilijk mee, ik droom steeds dat het goed komt en sochtends moet ik mezelf bedwingen om contact op te nemen. En natuurlijk weet ik het niet, maar waarom zegt mijn onderbuikgevoel dat hij er totaal geen problemen mee heeft? Mijn gevoel zegt me dat hij geen contact met mij wilt of gaat zoeken (ook al zei hij contact te willen houden) en dat hij nu “vrolijk” door het leven loopt…

  1. Beste Diane, je moet wel wat voorzichtig zijn met dit soort conclusies te trekken. Ik weet natuurlijk niet wat er is gebeurd maar hij wil geen verwachtingen scheppen bij jou. Zorg dus dat je wanneer je contact opneemt met hem in ieder geval niet laat zien dat je verwachtingen hebt en maak het hem niet te zwaar om contact met je te zoeken. Het kan zijn dat hij bang is voor je emoties want hij weet hoogstwaarschijnlijk dat je nog gevoelens voor hem hebt. Ruim dat in ieder geval dan uit de weg zodat jullie weer normaal contact kunnen hebben wat goed voelt. Zo kun je langzaam aan het vertrouwen weer terugwinnen. Sterkte en hartelijke groet, Michelle

 7. 2 maanden gelden heb ik de relatie tussen mijn ex en mij beeindigd. Na een intens jaar op alle vlakken hebben we besloten om elkaar uit ons leven te blokkeren. Is verder prima hoor, klaar is klaar en ieder gaat zijn eigen weg. Periode van rouw aangebroken en verwerken maar.

  Maar nu komt het, op de exacte dag 2 maanden later had ik opeens een bezoek op mijn Linkedin pagina met het bezoek van mijn ex. Prima, verder geen aandacht aan geschonken, precies een week later weer een bezoekje op mijn pagina. Een paar weken daarvoor trouwens ook al een onverklaarbaar telefoontje die ik nooit krijg en vaak is mijn intuite wel de juiste.

  Ik heb haar altijd verteld dat ik niet het ex boyfriend-friend kind of type ben. Ik zit echt nog met dr in mijn maag qua loslaten betreft en probeer mijn leven weer op te pakken om ruimte te maken om mezelf weer op de markt te gaan zetten. Maar wat moet ik hiermee doen?

  Wat zou haar redenen kunnen zijn om mij op die mannier op te zoeken? Ik denk als je echt iets wil stuur me een mail of een brief of bel me op. Een bezoekje aan een afgeschermd nietzeggend platform is wat mij betreft een beetje aandachtzoeken?

  Wat denken zij hiermee te kunnen bereiken?

  Ben benieuwd naar jou mening.

  P.S. Ik hou mijn rug recht en leef nog altijd in overvloed! Maar al is de verleiding wel groot om te gaan reageren. Blokkeren hou ik niet van, beetje kinderachtig ook.

  Groet,
  Willem

  1. Dag Willem, ik weet niet wat jullie precies tegen elkaar hebben gezegd toen je het uitmaakte. Vergeet niet, ook al was zij het ermee eens, jij was degene die het had uitgemaakt. Ik denk dat het pure nieuwsgierigheid is, maar ze heeft natuurlijk ook haar eigen trots en wellicht vindt ze het nog te vroeg om contact met je op te nemen. Kijk het nog even aan zou ik zeggen. Als ze dit nog zo’n 3x herhaalt zou ik het haar gewoon eerlijk vragen, dan weet jij ook waar je aan toe bent. Sterkte verder! Hartelijke groet, Michelle

   1. Beste Michelle

    Ik heb het aan haar gevraagd. Ze leek LinkedIn niet zo goed te snappen waren haar woorden. Ze sloot af met een sorry. Ik heb geantwoord met een oké.

    We zijn niet als beste maatjes uit elkaar gegaan. Door mijn thema’s en haar gevoel als een moeder voor mij te zijn wilde ze liever vrij zijn. Dat was ook gelijk als een dolksteek door mijn trotse hart heen.

    Ik kan dat stukje tekst dan ook maar moeilijk loslaten. Ik denk, als je zo graag vrij wilt zijn en mijn thema’s en jou moederlijke rol jou zo benauwen. Waarom zoek je me dan toch op?

    Wat moet ik hier mee? Hoe laat ik dit los?

    1. Beste Willem, natuurlijk is het pijnlijk zoiets te horen, maar probeer er iets mee te doen. Stel jezelf de vraag “hoe komt het dat ze het gevoel heeft dat ze een moeder voor me is, en wat doe ik of zeg ik dat ze zich beknot voelt in haar vrijheid” en vooral ook: “wat kan ik eraan doen ?”. In welke vorm blijft ze contact met je zoeken? Hartelijke groet, Michelle

     1. Nou het waren bezoeken aan mijn profiel. Lijkt mij duidelijk dat ze daar iets mee probeer te zeggen.

      Ik heb haar gevraagd of er iets was of dat ze zomaar even op mijn profiel keek. Haar antwoord was dat ze mij nog in haar zoekopdrachten had staan en mij perongeluk had aangeklikt. Ze begreep LinkedIn niet zo goed.

      Ik heb haar met oke beantwoord. Dit was alweer een week geleden. Ik weet wat ik fout gedaan heb en wat mijn rol in de breuk is geweest.

      Ik verwacht ook eerlijk gezegd niet heel veel respons meer. Maar wil het graag los kunnen laten.

      Dat vindt ik echt heel moeilijk. Mijn gevoel van verbinding is ontzettend sterk nog nooit zo erg gehad. Wat kan ik doen om dit nu eindelijk eens achter me te laten?

      Groet,
      Willem

 8. 4: ex heeft in die tijd toen we samen waren mijn vertrouwen helemaal kapot gemaakt. en deed helemaal niks het terug te winnen. kort gezegd: je ontwijkt je ex omdat hij je kapot heeft gemaakt

  1. Beste Diana, bedankt voor je reactie. Uit je reactie klinkt nogal wat wrok en verdriet en dat is natuurlijk begrijpelijk als je ex je niet meer wilt. Heeft hij je gekwetst probeer hem dan toch te vergeven hoe moeilijk dat ook is. Immers, je wilt zelf verder met je leven en dat kan alleen als je af bent van haatgevoelens. Als je ex, zoals je zegt je ‘kapot heeft gemaakt’ dan heeft het geen zin om wrokgevoelens te blijven koesteren. Je verdient gewoon beter. Focus je daar vooral op en zorg dat je de volgende keer iemand kiest die jouw liefde echt waard is. Sterkte ermee! Warme groet, Michelle P.S. Misschien is dit artikel iets voor je

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG