• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mijn ex probeert mij te kwetsen

Mijn ex probeert mij te kwetsen ! Hoe reageer ik?

Een relatiebreuk is altijd een emotioneel ingrijpende ervaring, zowel voor jou als voor je ex. Haat- en angstgevoelens wisselen elkaar af en het gebeurt helaas maar altijd te vaak dat we emails ontvangen van mensen die me schrijven “Michelle, mijn ex probeert mij te kwetsen. Waarom is dat en wat moet ik doen?”

Er zijn nu eenmaal reacties die onbegrijpelijk zijn van een ex partner, maar het is wel vaak zo dat ex partners opeens hele waslijsten gaan opnoemen van dingen die hij of zij niet goed aan je vondt. Je ex heeft nu namelijk de ruimte om zijn/haar gal te spuien en door alle emoties en verdriet, kraamt hij/zij allerlei kwetsende opmerkingen uit.

Je vraagt je dan natuurlijk af “waar heb ik dat aan te danken? Immers ik kwets mijn ex ook niet (meer)” In dit artikel geven we je een tweetal adviezen om met dergelijk gedrag om te gaan zodat de kwetsende reacties van je ex zullen stoppen.

Wat is de reden dat mijn ex mij probeert te kwetsen ?

Heb je een relatie, dan is er altijd sprake van verwachtingen. Maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat één of beide partners de verwachtingen niet uitspreekt of zelfs durft uit te spreken, uit angst de ander teleur te stellen of te kwetsen, maar zeker ook uit angst om afgewezen te worden. Men geeft dan vaak de voorkeur aan zwijgen, want in een relatie wil je je natuurlijk focussen op het positieve. Helemaal fout!

Langzaam aan, en vaak zonder dat je het merkt, stapelen de irritaties zich op, en op een gegeven moment barst de bom en smijten partners elkaar allerlei verwijten naar de oren.

Zeker wanneer de relatie al verbroken is zijn we geneigd om elkaar meer dingen te verwijten dan ooit tevoren. Men voelt op een of andere manier toch de behoefte om een schuldige aan te wijzen, en niets voelt natuurlijk fijner dan de schuld buiten jezelf te zoeken. Desalniettemin kan de oorzaak van de pijn die je ex nu voelt ook te wijten zijn aan kwetsende opmerkingen die jezelf in het verleden hebt geuit, of je ex heeft gewoon te lang zijn/haar mond gehouden toen jij dingen deed die hem/haar niet zinde.  Eigenlijk is het doel van je ex om jou te kwetsen dat jij evenveel lijdt als je ex. In plaats van dat je zegt “mijn ex probeert mij te kwetsen” is het beter om een open en eerlijk gesprek te hebben om er uiteindelijk achter te komen wat nu de werkelijke reden is van al die frustraties en kwetsende opmerkingen. Vraag je ex dan ook om vergeving zodat je ex stopt met jou te kwetsen.

Motiveer je ex om er nu maar eens alles uit te gooien

Achter het gedrag van je ex zijn er altijd een aantal redenen te vinden waarom hij/zij je kwetst. Het staat buiten kijf dat er iets niet goed ging, en dat er dingen niet zijn uitgesproken. Het rechtvaardigheidsgevoel van je ex is nu sterker dan ooit. Ga dus ook bij jezelf na “wat heb ik gedaan dat mijn ex probeert mij te kwetsen?”

Je zult het antwoord op de vraag niet vinden als je de vraag niet stelt. Wees niet verbaasd als je niet meteen een duidelijk antwoord krijgt, want het is natuurlijk heel confronterend. Jouw doel moet zijn om je ex te vragen je te vergeven, maar daarvoor moet je het voor jezelf ook heel duidelijk hebben wat je verkeerd hebt gedaan in de ogen van je ex. Zeg niet te snel dat je niets verkeerd hebt gedaan, want voor je ex is dat wel zo.  Zorg er in ieder geval dat je ex jou niets kan verwijten.

Blijf jezelf ook al kwetst je ex je

het is het beste advies wat we je kunnen geven: blijf jezelf! Trap niet in de valkuil om net als je ex negatief te zijn en allerlei verwijten naar zijn/haar hoofd te slingeren. Dat heeft geen enkele zin. Ook al zegt je ex lelijke dingen over jou tegen jullie gemeenschappelijke vrienden. Zodra je ex uit heeft gelegd wat de reden daarvan is, bied je oprecht je excuses aan en zeg je dat het je erg spijt (ook al zie je niet zelf direct het probleem of denk je diep van binnen dat je ex overdrijft). Blijf altijd positief! Je zult zien dat je ex dan stap voor stap wel zal bedaren.

Verbreek vervolgens het contact en als je ex contact met je opneemt geef je duidelijk je grenzen aan als het gesprek weer escaleert. Vertel je ex dat je alleen naar hem of haar wilt luisteren als hij of zij iets positiefs te zeggen heeft. Wil je je ex ondanks alles toch terugwinnen, weet dan dat het geduld en tijd vraagt. Maar als jij jezelf blijft en positief, dan zal je ex redenen hebben om je te gaan missen. Je ex zal je niet missen als je altijd maar weer in de negatieve herhaling vervalt of mee doet aan zijn of haar kwetsende gedrag.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG