• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mijn Partner Gaat Vreemd! Wat Nu?

Mijn partner gaat vreemd

Je partner is vreemdgegaan, je voelt je belazerd, vernederd, je twijfelt aan jezelf en je vraagt je af hoe het nu verder moet. In dit artikel wil ik je de beste tips geven hoe om te gaan met een dergelijke afschuwelijke ontdekking.

Ook binnen een goede relatie is het natuurlijk een verdrietige situatie wanneer je partner vreemd gaat. Je bent al snel geneigd bent te denken dat het allemaal aan jou ligt.

Ook denken de meeste mensen dat het fataal is en er aan ontrouw niets meer te doen valt en de relatie voorgoed heeft gefaald. Maar nee, niets is minder waar. Ik heb talloze gevallen gezien waarbij de relatie alsnog is goed gekomen, maar bedenk wel dat alles nu in jouw handen ligt. Er is zeker nog hoop, maar het is aan jou om eerst te bepalen wat je zelf wilt en of het echt verstandig is om met de relatie door te gaan.

Wat te doen als je partner vreemd gaat

Na overspel heb je eigenlijk 3 keuzes:

  1. je neemt (langdurig) wraak (en dus afscheid van je relatie), en probeert je partner net zo hard te kwetsen
  2. je wilt je partner nooit meer zien en verbreekt direct het contact
  3. of je besluit je partner nog een kans te geven en je gaat er alles aan doen om je relatie te redden.

Wat je het beste kunt doen hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en voorgeschiedenis. Ik zal proberen middels dit artikel je enige handvaten te geven (in de vorm van denkstappen) om de juiste beslissing te nemen.

Stap 1: waar ligt je focus?

Het eerste wat ik je wil uitleggen is dat je geneigd bent je nu te focussen op de gevolgen van het vreemdgaan. Ook weet ik zeker dat je nu slechts kan denken aan je eigen gekwetste ziel. Je wilt het liefst net zo hard terug slaan.

Maar door je op deze dingen te focussen accentueer je juist het negatieve en word je gebrek aan zelfvertrouwen alleen maar groter. Stel jezelf de vraag of je hiermee echt geholpen bent. Zoals je weet is er een wet die stelt dat als je je blijft focussen op doemscenario’s dat die dan zich ook daadwerkelijk zullen voordoen. Immers, je krijgt altijd dubbelvoudig terug van datgene waar je je op focust. Focus je je dus op het positieve, dan krijg je het positieve terug.

De eerste beste vraag die je je kunt stellen is: hoe het zover heeft kunnen komen, en daar dan ook eerlijk naar jezelf te kijken. Hoe komt het dat je partner toch oog kreeg voor die ander? Was het puur omdat hij/zij de seksuele driften niet kon bedwingen, of mist hij/zij iets bij mij? Hoe meer je je dit soort vragen stelt, dus gericht op de oorzaak, des te beter. Het is geen gemakkelijke opgave want je moet als het ware je ego parkeren.

Stap 2: Denk niet te fatalistisch. Er zijn wellicht nog steeds kansen

Ontrouw binnen een relatie kan ook heel veel verheldering brengen mits je natuurlijk bereid bent daar op een rustige manier met elkaar over te praten. In dat geval geef je geen gehoor aan gevoelens van onmacht en wanhoop, en benader je de situatie eerder cognitief.

Het is heel menselijk om impulsief te reageren en beslissingen te nemen waar je achteraf spijt van kunt krijgen. Je denkt namelijk al heel snel dat alles is mislukt en alle energie is verloren.

Je partner aanvallen of hetzelfde te doen heeft ook geen zin. Als je daarvoor kiest, weet dan dat je er dan ook voor kiest om je partner voorgoed vaarwel te zeggen (en wellicht kom je over enige tijd hier weer terug omdat je je ex terug wilt)

Stap 3: Wees eerlijk naar jezelf, denk na over je eigen rol

Ik vraag je niet de situatie te vergeten maar wel om het een plek te geven en er met afstand naar te kijken en heel heel eerlijk te zijn met jezelf. Vraag je jezelf eens af: heb ik niet mijn grenzen te vaag aangegeven, heb ik teveel genoegen genomen met dingen waar ik eigenlijk niet helemaal achter stond. Heb ik voldoende mijn partner laten zien en gezegd dat ik echt van hem of haar hou?

Stap 4: Luister naar elkaar en probeer je partner te doorgronden

Sta open voor je partner, tenminste als je je partner nog steeds een kans wil geven en luister naar zijn/haar angst, twijfels, spuitbetuigingen, het schuldgevoel. Soms is het goed om af te spreken om de beurt elkaar aan het woord te laten, zonder dat de ander wordt onderbroken. Door deze uitwisseling van gevoelens kan een nieuwe en hechte intimiteit ontstaan. Je deelt dingen waar je het waarschijnlijk nooit met elkaar over gehad hebt.

Stap 5: Toch een nieuwe start? Reken af met oude gewoontes!

Je kiest ervoor je partner toch een nieuwe kans te geven? Begin dan met concrete plannen hoe je meer tijd voor elkaar kunt maken. Heb het er samen over wat jullie leuk vinden om te doen en maar er afspraken over. Durf te zeggen wat je behoeftes zijn. Heb het samen ook over de gewone dagelijkse dingen en taakverdeling als jullie weer een nieuw begin willen maken. Als je als koppel in een crisis zit is juist nu het moment om ingeslepen gewoontes grondig te herzien en nieuw leven in te blazen.

Vanaf nu word je relatie nooit meer anders en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Integendeel zelfs, je relatie kan veel beter worden dan ooit. Je kunt nu besluiten je heel anders op te stellen naar je partner. Maak van je hart geen moordkuil meer!

Nog een laatste tip wanneer je partner vreemd gaat

Waak ervoor dat je niet continu het overspel van je partner weer ter sprake brengt. Zeg tegen je partner dat je met heel veel vragen zit en dat je in de komende dagen hem of haar veel vragen wilt stellen. Overdrijf echter niet en weet dat het een keer moet stoppen. Je partner kan niet overal een antwoord op geven, althans niet wanneer je partner net is vreemd gegaan. Hij/zij wil je niet nog meer kwetsen dan hij/zij al heeft gedaan.

Zie verder ook mijn artikel voor Vrouwmagazine van De Telegraaf . Vele relaties gaan stuk op ontrouwe partners, maar zegt ontrouw echt iets over de kwaliteit van je relatie?

Bekijk de video hoe je kunt omgaan met een partner die vreemd is gegaan.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG