Moet je alles vertellen in een relatie

Moet je alles vertellen in een relatie? Dit is een vraag die met name veel door vrouwen wordt gesteld. Maar niet alleen vrouwen, ook mannen hunkeren naar de perfecte relatie, een relatie die zelfs verder gaat dan allen wederzijdse liefde. Je hoort vaak de uitdrukking ‘we zijn echte soulmates’. Daarmee wordt bedoeld dat er niet alleen sprake is van liefde voor elkaar maar dat je daarnaast ook het gevoel hebt dat slechts 1 woord genoeg hoeft te zijn om elkaar te begrijpen.

Je zit als het ware op ‘dezelfde golflengte’ omdat je partner je al begrijpt zonder dat je maar een woord hebt gezegd. Je hoeft elkaar  alleen maar in de ogen te kijken en je weet precies wat er in het hoofd van de ander om gaat.

En dan komt de vraag ‘moet je alles vertellen in een relatie’. Het feit dat je dit artikel leest is hoogstwaarschijnlijk dat je partner je verwijt dat je iets hebt ‘achterhouden’. Hij/zij is nu gekwetst dat je je hem/haar op één of ander punt toch niet in vertrouwen hebt durven nemen.

Toch heeft iedereen‘het recht’ om bepaalde dingen voor zichzelf te houden. Het is ook een manier om niet alleen jezelf te beschermen maar zeker ook je partner. Misschien heb je bepaalde nare ervaringen meegemaakt in je leven waar je je voor schaamt, ook al was je er zelf niet schuldig aan. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen tot hoever je moet gaan met het delen van gevoelens en ervaringen, ook al ben je al jaren samen. Het is logisch dat je onnodige spanningen wilt voorkomen.

Moet je alles vertellen in een relatie? Ook de leugens?

Een duurzame relatie is altijd gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect, je deelt veel met elkaar omdat je veel van elkaar respecteert. Je wilt elkaar beschermen en je hebt de beste intenties. Soms is het leven complex en weet je niet wat je met bepaalde gebeurtenissen aan moeten.

Je denkt er over om iets niet te delen met je partner, ondanks het feit dat jullie soulmates zijn. Is het liegen of puur een kwestie van je partner in bescherming nemen, een leugentje ‘om bestwil’ zoals het vaak wordt genoemd. Je wilt je partner niet onnodig pijn doen.

Maar ergens voelt het niet goed. Je hebt het idee dat je verkeerd bezig bent door te zwijgen, of om de waarheid heen te draaien, terwijl je weet dat dat schadelijk kan zijn voor je relatie.

Weet echter dat het verzwijgen van bepaalde dingen niet per sé hoeft te betekenen dat je relatie niet deugt of dat jij niet deugt. We gaan hier in dit artikel verder op in.

Communicatie is de fundering van iedere gezonde en duurzame relatie

Het uitwisselen van gedachten, ideeën, gevoelens is van grote waarde voor het slagen van een relatie. Het zijn met name de mannen die er het meeste moeite mee hebben. Een gebrek aan communicatie is dan ook de reden waarom zoveel relaties stranden.

Andere factoren waardoor relaties stuk lopen zijn o.a. sleur en gebrek aan aandacht. Het feit al dat je je afvraagt of je alles moet vertellen aan je partner geeft al aan dat je grote waarde hecht aan eerlijke communicatie en daarvoor kan ik je alleen maar feliciteren.

Je relatie wordt sterker als je je realiseert dat je partner geen ‘verworven bezit’ is, en dat je je iedere dag weer opnieuw zult moeten inspannen om die relatie sterk te houden. Dit houdt dus ook in het delen van gevoelens, (angst maar ook blijdschap), ideeën en gedachten, hetzij positief of negatief.

Natuurlijk hoef je niet continu, ieder moment van de dag, je partner te laten weten hoe je je voelt. Het is nodig dat je een paar momenten in de week reserveert voor elkaar. Momenten waarbij je elkaar echt liefde en aandacht schenkt.

Voordat je besluit je geheimen al dan niet met je partner te delen, ga je eerst na of er sprake is van een veilige sfeer, of je relatie wel zo gezond is als je zou denken. Of je nu 6 maanden samen bent of 15 jaar, het is altijd belangrijk dat je moeite blijft doen om je relatie gezond, fris en levendig te houden.

Of je nu alles moet vertellen in je relatie is een zelfbewuste keuze

Het antwoord op de vraag ‘moet je alles vertellen in een relatie’  hangt helemaal af van het onderwerp. Zijn het zaken die je vrienden, kennissen of familie aangaan waarbij je niet direct betrokken bent, dan is het wellicht beter dat je niet alles met je partner hierover deelt als je goed kunt inschatten of je partner daardoor gekwetst kan raken. Zeker als deze vrienden, kennissen of familieleden jouw partner niet kennen, weet dan dat zij recht hebben op privacy..

Wanneer het daarentegen een situatie betreft waarbij jezelf wel direct betrokken bent (geweest), of het nu een nare ervaring betreft, of een leugen waar je nooit eerlijk voor uit bent gekomen, dan kun je zeer zeker overwegen om dit te delen met je partner. Vooral als je graag wilt dat je partner je beter leert kennen, maar ook als je voelt dat je partner aan je twijfelt.

Maar voor je besluit om alles te vertellen aan je vriend of vriendin, vrouw of echtgenoot, neem eerst even de tijd om na te denken over wat het beste is voor jou, je partner en je relatie. Om je echt een goed antwoord te kunnen geven wat je met de situatie aan moet, zou ik wat meer specifieke details over je situatie van je moeten weten.

Je kunt daarvoor hier klikken op persoonlijke coaching. Ik zal jouw relatie en situatie onder de loep nemen en samen kunnen we dan besluiten of het verstandig is om je geheimen met je partner te delen of niet.

Je geheimen delen met de persoon van wie je houdt is nooit eenvoudig maar alles vertellen in je relatie kan ook problemen veroorzaken. Het beste is dus de hulp inschakelen van een professional.

Leg geen druk op je partner

Er zijn mensen die alles vertellen in hun relatie, en daarom verwachten ze ook vaak dat hun partner hetzelfde doet. Het is niet omdat jij er voor koos om alles met je partner te delen, dat jouw partner hetzelfde moet doen. Dat was jouw persoonlijke keuze en niet die van je partner. Jij voelde dat je dat moest doen omdat jij er behoefte aan had en je besloot dat niet te doen om je nieuwsgierigheid te bevredigen.

Zeker als je relatie nog maar van korte duur is zul je je partner dienen te respecteren. Vroeg of laat, als je partner er echt klaar voor is, en er sprake is van volledig wederzijds vertrouwen, zal hij of zij ook stappen zetten om persoonlijke ervaringen (lees ‘geheimen’) met je te delen. Forceer dat moment onder geen beding.

Een problematisch verleden kan een rem zetten op bekentenissen, en dat zul je moeten respecteren. Sommige mensen, die echt alles willen weten over hun partner begaan vaak de fout om hun partner te claimen. Als je partner niet alles aan je vertelt wil nog niet zeggen dat hij/zij niet in jullie relatie wil investeren.

Hopelijk is het antwoord op de vraag ‘moet je alles vertellen in je relatie’ hierbij gegeven:  als je nog maar kort samen bent wees dan voorzichtig, want dat zal onnodig voor spanningen zorgen, hetgeen uiteindelijk kan leiden tot een relatiebreuk.

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG