8

Onvoorwaardelijke liefde de ultieme liefde?

Onvoorwaardelijke liefde, wat is dat nu precies?

Een woord over de liefde dat zo mooi klinkt, maar door een ieder heel verschillend wordt ingevuld. Hoeveel mensen die bij mij als coachee hebben aangeklopt heb ik al niet horen zeggen “Als mijn man me maar net zo goed begreep als jij Michelle, dan zou onze relatie zoveel mooier zijn”

Veel mensen zien “empathisch begrip” en “onvoorwaardelijke acceptatie” als essentiële ingrediënten voor de ideale relatie en het ultieme bewijs van echte liefde, zowel de liefde die we koesteren als ouder voor onze kinderen, als de liefde voor onze partner. Maar klopt dit wel?

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom dit ideaal een mythe is die niet alleen je relatie met je partner kan beschadigen maar ook je relatie met anderen in het algemeen. Ik zal je zelfs laten zien dat wanneer je streeft naar onvoorwaardelijke liefde, ondanks de goede bedoelingen die je hebt, je eigenlijk uitkomt op valse liefde c.q. valse verhoudingen.

De mythe van onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde lijkt op het begrip ‘grote liefde’ maar onvoorwaardelijke liefde is eigenlijk een aanvulling op het begrip ‘grote liefde’. De twee hebben een overeenkomstig onrealistisch en absoluut karakter. Het verschil zit ‘m alleen in de verwachting die men heeft in hoeverre de behoeften worden vervuld.

Bij het begrip ‘grote liefde’ verwacht je dat de ander je geheel gelukkig zal maken. Bij het begrip ‘onvoorwaardelijke liefde’ heb je eigenlijk helemaal geen verwachtingen. Je bent zelfs geneigd om jezelf geheel weg te cijferen.

Het verschil tussen onvoorwaardelijke liefde en voorwaardelijke liefde

Voorwaardelijke liefde houdt in dat je van iemand houdt vanwege de positieve aspecten. Je vindt de persoon aantrekkelijk, sexy, aardig, intelligent, ambitieus, goed opgevoed, beleefd etc.. Je blijft bij die persoon omdat de positieve aspecten in ruime mate opwegen tegen de negatieve aspecten, waarvan je overigens vindt dat ze in mindere mate aanwezig zijn.

Onvoorwaardelijke liefde houdt in dat je van iemand houdt ongeacht zijn of haar gebreken of tekortkomingen. Anders gezegd: je bent in staat van die persoon te houden zelfs als hij of zij vreemd zou gaan. Immers, je houdt van die persoon niet omdat je intentie is om die ander te veranderen of te domineren. Je geeft in dat geval liefde weg zonder er iets voor terug te verwachten.

Deze laatste vorm van liefde houdt tevens in dat je van meerdere personen tegelijk kunt houden. Je bent wellicht in staat om van de ex partners van je partner te houden als je het daar goed mee kunt vinden. Maar het kan ook nog anders. Lees hieronder het verhaal over Vincent en Paula.

Waarom onvoorwaardelijke liefde ongezond is: het verhaal over Vincent en Paula

Vincent is vader van 3 kinderen en getrouwd met Paula. Zijn kinderen zijn dol op hem, en Paula voelt zich geliefd en gesteund. Maar niet alleen is Vincent geliefd door zijn gezin, ook in zijn omgeving staat hij bekend als de man waar je altijd bij terecht kunt. Of het nu gaat om het fiksen van een klusje of het vinden van een troostende schouder. Vincent staat altijd voor je klaar. Hij is begripvol, tolerant en vergeeft gemakkelijk.

Zodra Paula de kinderen beu is, weten ze hun vader te vinden. Het gezin lijkt gelukkig: de kinderen ondervinden vrijwel geen problemen (Vincent lost ze altijd op) en Paula heeft een baan waar ze zich heerlijk in kan uitleven.

Toch is Vincent niet gelukkig. Hij weet niet precies waar het aan ligt, maar hij voelt dat de energie in zijn lijf zo langzaam aan het wegebben is. Sterker nog, hij voelt alsof hij op het randje van een depressie zit. Hij houdt ontzettend veel van zijn gezin, maar toch voelt hij zich leeg en hij weet niet goed waar het aan ligt. Hij denkt dat het misschien aan een of andere vreemde fysieke kwaal ligt.

Voor Paula is het belangrijk dat ze zich begrepen voelt. Ze heeft Vincent gekozen omdat hij zich altijd begripvol opstelt. Daarom accepteert Paula gemakkelijk de tekortkomingen van haar echtgenoot omdat ze er zoveel voor terug krijgt.

Maar diep in haar hart vindt ze Vincent eigenlijk wel passief en weinig ambitieus. Zo heel af en toe maakt ze hierover een opmerking. Paula vindt dat ze geluk heeft met zo’n man, maar ze verbaast zich soms dat ze zo ongeduldig en geïrriteerd kan reageren, zeker naar de kinderen. Ze focust zich steeds meer op haar werk waarin ze helemaal opbloeit.

Ook op sociaal vlak is Paula actief. Ze vindt dat het bij haar succes hoort. De momenten waarop ze thuis is bij haar gezin worden de laatste tijd steeds zeldzamer. Ze komt steeds later thuis en neemt geen lange vakanties meer op. Ze zegt dat het komt omdat haar werkgever dat van haar eist.

De reden dat Vincent zich ongelukkig voelt is dat hij zich niet beseft dat hij voorbij gaat aan zichzelf. Hij heeft slechts één verlangen: het welzijn en geluk van anderen. Maar er is meer dan dat: hij vindt zijn eigen geluk helemaal niet zo belangrijk. Hij zou het egoïstisch vinden als hij alleen maar aan zichzelf zou denken. Voor Vincent is ware liefde een kwestie van loyaliteit.

Het feit dat hij altijd begripvol is, vergevingsgezind en met zijn luisterend oor klaar staat is het beste bewijs van zijn onvoorwaardelijke liefde voor Paula en de kinderen. Hij vindt dat het allemaal met respect te maken heeft.

Natuurlijk is hij het niet altijd eens met Paula. Soms raakt hij door haar geïrriteerd, bezorgd, gekwetst of uitgeput. Maar hij wil Paula niet confronteren met deze problemen waarvan hij vindt dat het allemaal aan hemzelf ligt. Op zijn hoogst zegt hij tegen Paula dat zijn uitlatingen niet bedoeld zijn als kritiek maar “gewoon om aan te geven wat hem opvalt”

Het resultaat van zijn gedrag ligt voor de hand: Paula houdt zelden rekening met zijn opmerkingen want ze denkt dat Vincent het niet belangrijk vindt. Ze negeert zijn kritiek wanneer ze die kritiek onprettig vindt. Wanneer Vincent teveel opmerkingen maakt wordt ze boos of verandert ze van onderwerp.

Paula verwijt Vincent dat hij passief en weinig ambitieus is en ziet niet in dat het begripvolle en geduldige gedrag van Vincent daarmee te maken heeft. Ze wil Vincent niet kwetsen dus ze wil er niet een al te groot probleem van maken. Ze weigert onder ogen te zien dat ze eigenlijk ontevreden is, en ze durft niet te klagen. Immers, Vincent is toch ook een fantastische toegewijde echtgenoot en vader?

Dit is dus het resultaat van onvoorwaardelijke liefde : een koppel die depressief en ongelukkig is zonder te weten waarom.

Twee personen die vluchten voor ongeïndentificeerde problemen , problemen die voortkomen uit het verlangen om hun relatie en gezinsleven te laten slagen. We hebben hier te maken met een koppel die steeds minder met elkaar communiceert. Medicijnen, overmatig alcohol gebruik, scheiding en liefdesverdriet liggen op de loer. Echt heel zonde!

Onvoorwaardelijke liefde is zeker geen vorm van ultieme liefde

In het bovenstaande voorbeeld heb ik je laten zien waarom onvoorwaardelijk liefde zo destructief kan zijn voor je relatie. Er is veel meer nodig om je relatie te doen slagen.

Zeker, het is mooi om je hart open te stellen en veel van je partner te houden, maar een liefdesrelatie is alleen levensvatbaar als het deze stappen constant weer doorloopt:

1. identificeer wat je nodig hebt

2. informeer de ander over wat je belangrijk vindt

3. zoek samen naar oplossingen

4. hou rekening met elkaar

Wanneer twee mensen die elkaar beminnen, niet alleen rekening houden met de behoeften van de partner maar ook met de eigen behoeften – en die verschillen zien ze als een welkome aanvulling die hun relatie verrijkt – pas alleen dan heeft de relatie kans van slagen.

De ultieme vorm van liefde is dus niet het geven van onvoorwaardelijke liefde maar de risico’s te durven nemen van echt contact Het echte contact tussen partners kan zacht of hard zijn, liefdevol of agressief, intens of subtiel, maar het is altijd voedend en verrijkend. Een ideale relatie is dus een relatie waarbij twee mensen elkaar zo ontvangen, wetende dat ze soms behoorlijk volhoudend moeten zijn, en dat hun zoektocht naar oplossingen soms intens kan zijn.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over onvoorwaardelijke liefde en of dat voor jou de ultieme vorm van liefde is. Aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten.

Klik hier om een reactie achter te laten 8 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG