JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Liefde    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Onvoorwaardelijke liefde de ultieme liefde?

Onvoorwaardelijke liefde, wat is dat nu precies?

Een woord over de liefde dat zo mooi klinkt, maar door een ieder heel verschillend wordt ingevuld. Hoeveel mensen die bij mij als coachee hebben aangeklopt heb ik al niet horen zeggen “Als mijn man me maar net zo goed begreep als jij Marjolein, dan zou onze relatie zoveel mooier zijn”

Veel mensen zien “empathisch begrip” en “onvoorwaardelijke acceptatie” als essentiële ingrediënten voor de ideale relatie en het ultieme bewijs van echte liefde, zowel de liefde die we koesteren als ouder voor onze kinderen, als de liefde voor onze partner. Maar klopt dit wel?

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom dit ideaal een mythe is die niet alleen je relatie met je partner kan beschadigen maar ook je relatie met anderen in het algemeen. Ik zal je zelfs laten zien dat wanneer je streeft naar onvoorwaardelijke liefde, ondanks de goede bedoelingen die je hebt, je eigenlijk uitkomt op valse liefde c.q. valse verhoudingen.

De mythe van onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde lijkt op het begrip ‘grote liefde’ maar onvoorwaardelijke liefde is eigenlijk een aanvulling op het begrip ‘grote liefde’. De twee hebben een overeenkomstig onrealistisch en absoluut karakter. Het verschil zit ‘m alleen in de verwachting die men heeft in hoeverre de behoeften worden vervuld.

Bij het begrip ‘grote liefde’ verwacht je dat de ander je geheel gelukkig zal maken. Bij het begrip ‘onvoorwaardelijke liefde’ heb je eigenlijk helemaal geen verwachtingen. Je bent zelfs geneigd om jezelf geheel weg te cijferen.

Het verschil tussen onvoorwaardelijke liefde en voorwaardelijke liefde

Voorwaardelijke liefde houdt in dat je van iemand houdt vanwege de positieve aspecten. Je vindt de persoon aantrekkelijk, sexy, aardig, intelligent, ambitieus, goed opgevoed, beleefd etc.. Je blijft bij die persoon omdat de positieve aspecten in ruime mate opwegen tegen de negatieve aspecten, waarvan je overigens vindt dat ze in mindere mate aanwezig zijn.

Onvoorwaardelijke liefde houdt in dat je van iemand houdt ongeacht zijn of haar gebreken of tekortkomingen. Anders gezegd: je bent in staat van die persoon te houden zelfs als hij of zij vreemd zou gaan. Immers, je houdt van die persoon niet omdat je intentie is om die ander te veranderen of te domineren. Je geeft in dat geval liefde weg zonder er iets voor terug te verwachten.

Deze laatste vorm van liefde houdt tevens in dat je van meerdere personen tegelijk kunt houden. Je bent wellicht in staat om van de ex partners van je partner te houden als je het daar goed mee kunt vinden. Maar het kan ook nog anders. Lees hieronder het verhaal over Vincent en Paula.

Waarom onvoorwaardelijke liefde ongezond is: het verhaal over Vincent en Paula

Vincent is vader van 3 kinderen en getrouwd met Paula. Zijn kinderen zijn dol op hem, en Paula voelt zich geliefd en gesteund. Maar niet alleen is Vincent geliefd door zijn gezin, ook in zijn omgeving staat hij bekend als de man waar je altijd bij terecht kunt. Of het nu gaat om het fiksen van een klusje of het vinden van een troostende schouder. Vincent staat altijd voor je klaar. Hij is begripvol, tolerant en vergeeft gemakkelijk.

Zodra Paula de kinderen beu is, weten ze hun vader te vinden. Het gezin lijkt gelukkig: de kinderen ondervinden vrijwel geen problemen (Vincent lost ze altijd op) en Paula heeft een baan waar ze zich heerlijk in kan uitleven.

Toch is Vincent niet gelukkig. Hij weet niet precies waar het aan ligt, maar hij voelt dat de energie in zijn lijf zo langzaam aan het wegebben is. Sterker nog, hij voelt alsof hij op het randje van een depressie zit. Hij houdt ontzettend veel van zijn gezin, maar toch voelt hij zich leeg en hij weet niet goed waar het aan ligt. Hij denkt dat het misschien aan een of andere vreemde fysieke kwaal ligt.

Voor Paula is het belangrijk dat ze zich begrepen voelt. Ze heeft Vincent gekozen omdat hij zich altijd begripvol opstelt. Daarom accepteert Paula gemakkelijk de tekortkomingen van haar echtgenoot omdat ze er zoveel voor terug krijgt.

Maar diep in haar hart vindt ze Vincent eigenlijk wel passief en weinig ambitieus. Zo heel af en toe maakt ze hierover een opmerking. Paula vindt dat ze geluk heeft met zo’n man, maar ze verbaast zich soms dat ze zo ongeduldig en geïrriteerd kan reageren, zeker naar de kinderen. Ze focust zich steeds meer op haar werk waarin ze helemaal opbloeit.

Ook op sociaal vlak is Paula actief. Ze vindt dat het bij haar succes hoort. De momenten waarop ze thuis is bij haar gezin worden de laatste tijd steeds zeldzamer. Ze komt steeds later thuis en neemt geen lange vakanties meer op. Ze zegt dat het komt omdat haar werkgever dat van haar eist.

De reden dat Vincent zich ongelukkig voelt is dat hij zich niet beseft dat hij voorbij gaat aan zichzelf. Hij heeft slechts één verlangen: het welzijn en geluk van anderen. Maar er is meer dan dat: hij vindt zijn eigen geluk helemaal niet zo belangrijk. Hij zou het egoïstisch vinden als hij alleen maar aan zichzelf zou denken. Voor Vincent is ware liefde een kwestie van loyaliteit.

Het feit dat hij altijd begripvol is, vergevingsgezind en met zijn luisterend oor klaar staat is het beste bewijs van zijn onvoorwaardelijke liefde voor Paula en de kinderen. Hij vindt dat het allemaal met respect te maken heeft.

Natuurlijk is hij het niet altijd eens met Paula. Soms raakt hij door haar geïrriteerd, bezorgd, gekwetst of uitgeput. Maar hij wil Paula niet confronteren met deze problemen waarvan hij vindt dat het allemaal aan hemzelf ligt. Op zijn hoogst zegt hij tegen Paula dat zijn uitlatingen niet bedoeld zijn als kritiek maar “gewoon om aan te geven wat hem opvalt”

Het resultaat van zijn gedrag ligt voor de hand: Paula houdt zelden rekening met zijn opmerkingen want ze denkt dat Vincent het niet belangrijk vindt. Ze negeert zijn kritiek wanneer ze die kritiek onprettig vindt. Wanneer Vincent teveel opmerkingen maakt wordt ze boos of verandert ze van onderwerp.

Paula verwijt Vincent dat hij passief en weinig ambitieus is en ziet niet in dat het begripvolle en geduldige gedrag van Vincent daarmee te maken heeft. Ze wil Vincent niet kwetsen dus ze wil er niet een al te groot probleem van maken. Ze weigert onder ogen te zien dat ze eigenlijk ontevreden is, en ze durft niet te klagen. Immers, Vincent is toch ook een fantastische toegewijde echtgenoot en vader?

Dit is dus het resultaat van onvoorwaardelijke liefde : een koppel die depressief en ongelukkig is zonder te weten waarom.

Twee personen die vluchten voor ongeïndentificeerde problemen , problemen die voortkomen uit het verlangen om hun relatie en gezinsleven te laten slagen. We hebben hier te maken met een koppel die steeds minder met elkaar communiceert. Medicijnen, overmatig alcohol gebruik, scheiding en liefdesverdriet liggen op de loer. Echt heel zonde!

Onvoorwaardelijke liefde is zeker geen vorm van ultieme liefde

In het bovenstaande voorbeeld heb ik je laten zien waarom onvoorwaardelijk liefde zo destructief kan zijn voor je relatie. Er is veel meer nodig om je relatie te doen slagen.

Zeker, het is mooi om je hart open te stellen en veel van je partner te houden, maar een liefdesrelatie is alleen levensvatbaar als het deze stappen constant weer doorloopt:

1. identificeer wat je nodig hebt

2. informeer de ander over wat je belangrijk vindt

3. zoek samen naar oplossingen

4. hou rekening met elkaar

Wanneer twee mensen die elkaar beminnen, niet alleen rekening houden met de behoeften van de partner maar ook met de eigen behoeften – en die verschillen zien ze als een welkome aanvulling die hun relatie verrijkt – pas alleen dan heeft de relatie kans van slagen.

De ultieme vorm van liefde is dus niet het geven van onvoorwaardelijke liefde maar de risico’s te durven nemen van echt contact Het echte contact tussen partners kan zacht of hard zijn, liefdevol of agressief, intens of subtiel, maar het is altijd voedend en verrijkend. Een ideale relatie is dus een relatie waarbij twee mensen elkaar zo ontvangen, wetende dat ze soms behoorlijk volhoudend moeten zijn, en dat hun zoektocht naar oplossingen soms intens kan zijn.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over onvoorwaardelijke liefde en of dat voor jou de ultieme vorm van liefde is. Aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

  1. Onvoorwaardelijke liefde kan pas dan bestaan , als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt. Wat hier beschreven wordt is grenzeloze liefde, ontstaan vanuit een leegte in jezelf.

    1. Beste Ingrid, dat is heel mooi wat je zegt ‘je kunt pas onvoorwaardelijke liefde geven als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt’. Mee eens! en inderdaad is grenzenloos liefhebben een hele gevaarlijke. Wanneer je je leeg voelt en denkt het geluk bij de ander te kunnen halen dan zal je relatie gedoemd zijn te mislukken. Kortom, als de boodschap over liefhebben hier maar duidelijk is (de vorm van liefhebben wat echt geluk brengt), ongeacht of je de term onvoorwaardelijk of grenzenloos gebruikt. Fijne dag! Lieve groet, Marjolein

  2. De interpretatie van onvoorwaardelijke liefde klopt hier helemaal niet!!! Het voorbeeld dat aangehaald wordt is geen vorm van onvoorwaardelijke liefde. Het is onzin dat onvoorwaardelijk zou betekenen dat er geen onenigheid is, en dat wordt in dit voorbeeld aangehaald.
    Onvoorwaardelijkheid houdt in dat die onenigheid geen invloed heeft op de liefde!!! Hier heeft de onenigheid weldegelijk invloed op de liefde. Als Paula zo reageert zoals ze doet!!
    Als Paula echt onvoorwaardelijke liefde zou ervaren dan had ze Vincent het duidelijk kunnen maken zonder daar enige angst voor represailles te voelen.

    ALS JE GEEN ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE KENT, MOET JE DAT OOK NIET OP EEN INTERNETSITE GAAN ONTKRACHTEN!! WAT EEN WAARDELOOS ARTIKEL!!

    1. Beste Richard, je mag uiteraard je mening geven. In het artikel wordt eigenlijk bedoeld dat als je je relatie in stand houdt ‘omwille van de lieve vrede’ en je altijd maar alles goed vindt of slikt, dan is dat funest voor je relatie. Dat is eigenlijk de boodschap die we hier willen geven. Misschien is onvoorwaardelijk hierbij niet de juiste term. Je schrijft ‘onvoorwaardelijk houdt in dat onenigheid geen invloed heeft op liefde’. Dat is in zekere zin waar. Dat kan natuurlijk zowel positief als negatief uitpakken. Positief als je ondanks alles van iemand houdt als dat in het belang is van die ander (die ander heeft je liefde nodig om er van te kunnen groeien). Je zegt dat in het verhaal van Paula en Vincent onenigheid wel invloed heeft, immers Paula reageert of blijft bij Vincent voor haar eigen belang. Je hebt gelijk als je zegt dat als Paula echt van Vincent had gehouden, ze hem duidelijk had kunnen maken wat haar boos maakt zonder angst voor represailles. Dat zou dan echte liefde zijn geweest, en niet ‘onvoorwaardelijk’.Hopelijk is het wat duidelijker zo. Hartelijke groet, Marjolein

  3. Hi Marjolein,

    Hier een reactie op uw artikel, onvoorwaardelijke liefde. Voor mij betekent onvoorwaardelijke liefde ook. Dat je nog van iemand houdt na beëindiging relatie. Zo sterk dat je weet dat fysiek in een relatie zijn niet lukt.

    Nu na 1 jaar en 9 maanden wilde mijn ex-vriend (waar ik die onvoorwaardelijke liefde voor voel) met me afspreken. Ik ben met hem gaan praten. We zijn 10 maanden maar samen geweest. Voor mijn gevoel 10 jaar. Ik kan zeggen dat er sprake is van zielsverwantschap. Buiten het feit of ik wel of geen relatie met hem wil, vond ik het fijn om te zien hoe het met hem was. En andersom natuurlijk. Fijne avond gehad. Hij vertelde over zijn relatie met een vrouw, die problemen had met zijn dochtertje. Dus ik dacht dat is voorbij. Geen aandacht meer aan besteedt. De avond daarna, een sms. Hij had de avond zo fijn gevonden. dat hij denkwerk had te verrichten. En dat zijn relatie waar hij die avond over sprak nog niet voltooid verleden tijd was……

    Dan valt je niks meer in. Ik hoef niks van hem. Maar had niet met hem afgesproken als hij nog in een relatie zit of zat. Dat vind ik verspilling van tijd. Het brengt me niets. Bovendien vind ik het respectloos voor haar en mij…..

    Eerlijk gezegd begrijp ik deze actie niet van hem. Waarom is het interessant voor hem om na zo een lange tijd contact met me op te nemen? Niet leuk dit…..bedankt voor het lezen, groetjes,

    1. Hartelijk dank voor je reactie. Toch blijkt uit je reactie dat je niet onvoorwaardelijk van hem houdt. Immers, je verwacht iets terug. is het niet zo dat je stiekem hoopte dat hij nog gevoelens voor je had? Hij wou met je afspreken om je wellicht raad te vragen, en dus om een heel andere reden dan jij dacht. Je hebt hem een fijne avond bezorgd, dat zou genoeg voor je moeten zijn als je wel onvoorwaardelijk van hem houdt, toch? Hartelijke groet, Marjolein

      1. Marjolein, bedankt voor je antwoord!

        Wellicht heb je gelijk. Het heeft zeker met ego te maken. Belangrijk detail ben ik vergeten: Hij heeft met me gekust. Dat is niet echt om raad vragen denk ik dan weer….Enfin, daardoor een principe kwestie. Ik spreek niet met mannen af, (hoe leuk ook), die verwikkeld zijn in een relatie. En ja ik gun hem die vrouw. Maar ook eerlijkheid hierover. Liegen over zijn leven met haar. Ik denk dat het dat is. En daardoor voel ik me vies en gebruikt door die kus. Ik wil dat graag geven aan iemand die eerlijk vrij is.

        1. Ah ok, ik begrijp het. Hij wou je gewoon zien en wellicht toch om raad vragen, en vervolgens vond hij je nog steeds te leuk om je niet te kussen 😉 Mannen zien dat toch anders dan wij vrouwen (voor wie het af en toe niet te volgen is). Voor hem gewoon een uiting van “reuze bedankt om naar me te luisteren, en je ziet er nog steeds heel leuk uit”. En jij dacht wellicht meteen “zie je, hij heeft nog gevoelens voor me”. Neem het jezelf niet kwalijk en denk gewoon “het is een man, en ik heb hier weer van geleerd”. Sterkte ermee!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl