3

Relatie beëindigd? De 5 echte verklaringen

Is je relatie beëindigd? Hier is waarom

Heb jij je relatie beëindigd, of wellicht heeft je ex daartoe besloten?

Hoe komt het toch dat relaties tegenwoordig zo moeilijk vol te houden zijn? Waarom worden we steeds weer verliefd ook al doen we nog zo ons best om een relatie levensvatbaar te houden? Hebben we vergeten hoe we van iemand kunnen houden? Of erger nog, vergeten wat liefde is?

Het probleem is dat we ons niet meer zo gemakkelijk willen geven. We willen geen compromissen sluiten, we willen niet meer onvoorwaardelijk liefhebben. We willen dat alles zo makkelijk mogelijk is. We zijn opgevers geworden. We geven liefde geen kans en laten het gaan voordat het tijd heeft gehad om te groeien. Wat is dan de oorzaak?

Relaties worden beëindigd omdat we op zoek zijn naar opwinding

Het is vooral de oppervlakkige opwinding waar we naar streven. We zijn op zoek naar partners met wie we films kunnen kijken, niet naar iemand die in onze ziel wil kijken, of bij wie we zelf in de ziel willen kijken. We vinden het fijn om samen tijd door te brengen, want we willen vooral geen saai leven.

In eerste instantie zijn we niet op zoek naar een partner voor het leven, maar naar iemand die je direct een goed gevoel geeft, op dit moment. Wanneer de opwinding over is, dan realiseren we ons dat er niemand meer voor ons is om ons uit de put te halen, maar we redden ons wel. We geloven niet meer in de schoonheid van de voorspelbaarheid, want we zijn teveel verblind door de spanning van het avontuur.

De reden dat een relatie beëindigd wordt heeft veelal te maken met gebrek aan tijd

We zijn doorgaans op jacht naar het realiseren van onze materialistische dromen waar weinig ruimte is voor de liefde. Het geduld voor het uitdiepen van een relatie is vrijwel niet meer op te brengen. Relaties worden beëindigd omdat het de gemakkelijkste weg lijkt.

Het is namelijk de directe bevrediging waar we naar op zoek zijn, in alles wat we doen. Dat uit zich bijvoorbeeld in wat we online publiceren, maar ook in de relaties die we kiezen. Immers, er is een gebrek aan tijd, en het moet gemakkelijk zijn en vooral ook plezierig.

Maar anderszijds willen we wel zo snel mogelijk een volwassen relatie, een diepgaande emotionele verbinding waar eigenlijk jaren voor jaren nodig is om die te bereiken. Ook willen we direct bij iemand horen, ook al kennen we die persoon nauwelijks,. Maar het liefst besteden we zo weinig mogelijk tijd aan de liefde en alles moet snel duidelijk zijn.

Het liefst brengen we 1 uur door met een groep van honderd man dan een dag doorbrengen met slechts 1 persoon, want we geloven meer in de ontmoeting dan in de echte verdieping in de ander. Zodra er een aantrekkelijk persoon op ons pad komt zijn we gemakkelijk verkocht, maar we stappen er evenzo gemakkelijk weer uit zodra een beter persoon zich aandient. We hebben namelijk geen tijd te verliezen en hebben weinig zin te investeren in één persoon om het beste uit hem/haar te halen . We zijn op zoek naar perfectie. We zijn inmiddels goed geworden in daten en in het verwerken van teleurstellingen.

De invloed van de technologische ontwikkelingen op relaties

Ons dagelijks leven is zoveel makkelijker geworden. Technologie biedt ons de mogelijkheid om dichter bij elkaar te komen. Zo dicht dat het soms onmogelijk is om te kunnen ademen.

Onze lichamelijke aanwezigheid heeft plaatsgemaakt voor smsjes, voice berichten, whatsappjes, snapchats en skype calls.We voelen niet echt de noodzaak meer om ons echt in de ander te verdiepen. We zijn namelijk allemaal zo druk en we zien en spreken al teveel mensen op een dag.

We zijn zwervers geworden die zich gemakkelijk storten in een relatie en er net zo gemakkelijk weer uitstappen. Het liefst blijven we niet te lang op één plek. Eigenlijk denken we dat we niet meer geschikt zijn voor relaties, dat het lastig is om je te settelen. Van de gedachte alleen al krijgen we het benauwd.

Het is zo moeilijk voor te stellen dat je voor de rest van je leven bij één persoon kunt blijven. We lopen er liever voor weg. Permanente samenlevingsvormen lijken een sociale vijand te zijn geworden. We willen immers ‘anders’ zijn dan de rest en ons niet conformeren aan de ‘sociale norm’

De generatie van seksuele vrijheid

We zijn een generatie die zich seksueel vrij heeft gemaakt. We kunnen seks apart zien van liefde, althans zo denken we. Eerst hebben we seks, en dan kijken we wel of er nog liefde is. Seks is gemakkelijk, loyaliteit niet. Je doet het omdat je je goed wil voelen. Het is eigenlijk net zo gemakkelijk als een glaasje alcohol drinken. Veel mensen vinden het niet eens meer taboe om seks met anderen buiten de relatie te hebben. Word een relatie beëindigd, dan is dat vaak niet zozeer meer vanwege ontrouw. Termen als ‘friends with benefits’ ‘one-night stand’ zijn immers al ingeburgerde begrippen geworden.

Heeft je ex de relatie beeïndigd uit logische overwegingen of angst?

Wij zijn een praktisch ingestelde generatie, die graag beslissingen neemt uit logische overwegingen. Wie haalt het nu nog in zijn hoofd om 8000 km af te leggen om een geliefde te zien voor 1 of 2 dagen? We heeft er nog zin in een lange afstandsrelatie? Allemaal veel te lastig niet?

En dan is er ook nog de angst. De angst om verliefd te worden, om je aan iemand te binden, de angst om iemand te kwetsen, om gekwetst te raken. We willen niet kwetsbaar zijn en blijven daarom goed op onze hoede. We laten de mooiste potentiële levenspartners varen want, ach ja ‘er zijn toch nog zoveel anderen’. We zien niet meer in die ene persoon de juiste en enorme toegevoegde waarde.

Wij zijn als mensen in staat om alles te overwinnen, maar toch houden we onze vuist gebald voor het spel der liefde en worden relaties beëindigd met het allergrootste gemak. En dat wordt evolutie genoemd…

Wat is jouw mening? Aarzel niet om hieronder je reactie achter te laten!

Klik hier om een reactie achter te laten 3 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG