2

Relatieproblemen Door Autisme? Hier De Oplossing

Ruim 1% van de bevolking leidt aan autisme en driekwart hiervan is man. Als er relatieproblemen door autisme spelen, dan gaat het dus meestal om een autistische man met een partner zonder autisme. Veel mensen met autisme hebben geleerd zich aan te passen aan hun sociale omgeving en hierdoor valt de aandoening niet altijd op. In de relatie thuis met de partner, die de autist dagelijks meemaakt, kunnen echter toch problemen ontstaan.

Welke relatieproblemen kunnen ontstaan door autisme?

Als je partner autistisch is, kun je te maken hebben met de volgende problemen:

– Het is niet goed mogelijk om met je autistische partner emoties te kunnen delen, zowel leuke als vervelende ervaringen. Dit zorgt voor een gevoel van eenzaamheid

– Na verloop van tijd in de relatie reageer je minder spontaan als je blij of verdrietig ergens over bent, omdat je weet dat je weinig reactie van je partner kunt verwachten

– Je begrijpt het gedrag van je autistische partner niet. Dit geldt uiteraard ook andersom

– Je hebt verwachtingen van je partner die hij of zij niet kan waarmaken. Hierdoor ben je teleurgesteld

– De opvoeding van de kinderen komt grotendeels op jou neer

– Omdat je niet eenvoudig emoties met elkaar kunt delen, kunnen ook seksuele problemen ontstaan

Herkenning van autisme geeft rust

Autisme wordt lang niet altijd herkend. Voor de relatie is het echter heel belangrijk dat dit wel gebeurt. Dan kan bepaald gedrag verklaard worden vanuit de aandoening en dat geeft veel rust. Autisten worden vanwege bepaalde kenmerken ook vaak positief gewaardeerd door hun partner, zoals de zorgzaamheid, het grote rechtvaardigheidsgevoel, de enorme kennis op hun vakgebied of de speciale humor.

Als je eenmaal het autisme een plaats hebt gegeven, kun je proberen de sterke kanten van de persoon met autisme meer te benadrukken. Met professionele hulp kan de autist ook aanleren om meer belangstelling te tonen voor de partner en zijn of haar emoties. Voor de persoon met autismeproblemen, is het fijn dat hij – als de diagnose eenmaal gesteld is – niet meer het idee te hoeft te hebben dat hij koste wat kost aan een bepaald beeld moet voldoen.

Relatieproblemen door autisme oplossen

Met behulp van een coach, gezinstherapeut of psycholoog kun je werken aan meer zelfreflexie voor beide partijen en het doorbreken van negatieve patronen. Samenleven met iemand met een autistische beperking zal nooit gemakkelijk worden, omdat juist communicatie en je inleven in de ander voor een autist lastig is. Er zijn echter altijd mogelijkheden om de relatie leefbaarder te maken en ervoor te zorgen dat je weer waardering voor elkaar krijgt.

Met behulp van hulpboeken, praatgroepen voor lotgenoten, cursussen voor het omgaan met autisme, online coaching of videotrainingen kun je vaak in korte tijd verrassend veel bereiken. Leg je dus niet neer bij een relatie die onder spanning staat door autisme en zorg ervoor dat je de kwaliteit van je relatie verbetert. Zo kun je weer genieten van alle positieve kanten van je partner waar je in het verleden voor gevallen bent!

Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG