Relatieproblemen Door Drank? Ontdek Hier Wat Te Doen!

De uitdrukking “drank maakt meer kapot dan je lief is” is ons allen bekend. Voor sommige mensen is dit een ver-van-mijn-bed-show, maar voor sommigen is het dagelijkse realiteit.

Probleemdrinkers, zware drinkers en alcoholisten

relatieproblemen door de drank Hoewel een drankje op z’n tijd voor veel mensen normaal is, blijft het voor anderen daar niet bij. Toch zit er verschil in het gebruik van alcohol. Wanneer wordt dit misbruik? Een probleemdrinker drinkt voor langere tijd (veel) alcohol en ondervindt hier hinder van in zijn dagelijks leven. Dit kan voor jouw partner ook gelden.

Drankmisbruik kan er in sluipen. Had je partner eerst een drankje nodig om “even lekker te ontspannen”, kan het nu zijn dat het normaal is geworden om er een aantal te drinken. Of wat te denken van steeds sterkere drank? Misschien begint je partner steeds vroeger op de dag met drinken. Allemaal tekenen dat het de verkeerde kant op aan het gaan is. Over het algemeen kan men zeggen: je bent een probleemdrinker als je afhankelijk ben alcohol. 10% van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 69 is probleemdrinker. Oppassen dus!

Een volgende stap in het misbruik van alcohol is het nuttigen van veel alcohol op één dag. Dan hebben we het over minimaal zes glazen drinken. Doet je partner dit, dan valt hij/zij onder de “zware drinkers”. Dit gedrag leidt vaak tot gezondheidsproblemen, maar kan ook een negatieve uitwerking hebben op jullie relatie. Je partner kan agressief worden wat grote problemen kan geven, maar de ruzies en de onmacht is vaak ook een groot aspect hierbij. Vooral als je partner zelf niet inziet dat er problemen zijn.

Een echte “alcoholist” is iemand die ook begonnen is met het drinken van een paar drankjes per dag, maar nu de hoeveelheid ervan (flink) heeft verhoogd om hetzelfde effect te bereiken. Drinken is nu niet meer om alleen te ontspannen, maar een noodzaak om de dag door te komen. Het gevolg hiervan is dat de dagelijkse gang van zaken wordt verstoord. Het werk gaat eronder lijden, sociale contacten worden minder, er ontstaan ruzies en soms zelf nog erger. Sommige alcoholisten worden agressief en slaan de boel kort en klein. Dit soort misbruik van alcohol heeft niks meer met sociaal drinken te maken en is een echt probleem, ook al denkt je partner er zelfs nu misschien nog anders over.

Wat te doen?

Als je denkt dat jouw partner een drankprobleem heeft, probeer met hem/haar te praten. Doe dit niet als je partner onder invloed is, want dat heeft sowieso geen zin. Geef aan wat het drankmisbruik met jou doet en kijk of jullie samen eruit kunnen komen.

Een drinker zit vaak in de ontkenning en daar zul je tegenaan kunnen lopen. De eerste stap is altijd erkenning. Praat erover met anderen, maar het allerbelangrijkste nog: denk aan jezelf en verlies jezelf niet. Bied handvatten aan, wees niet beschuldigend, maar stel zeker grenzen!

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG