Een relatie wordt vaak op de proef gesteld door gezondheidsproblemen of ziektes bij één van de partners. Hoewel de zieke partner hier vaak zelf bitter weinig kan aan doen gebeurt het toch zeer vaak dat mensen om die reden uit mekaar gaan. Vooral slopende ziektes kunnen een relatie echt naar de afgrond brengen en ervoor zorgen dat partners het niet langer zien zitten om samen te blijven.
De gezonde partner moet dikwijls heel wat missen op vlak van affectie waardoor dit voor sommigen ondraaglijk wordt.
Maar naast ziektes die het lichaam aantasten zijn er ook ziektes die zich nestelen in de geest. Ook deze vorm van ziek zijn kan een tijdbom onder een relatie plaatsen. Een depressie zorgt er ook in vele gevallen voor dat koppels niet meer samenblijven. De partner die de depressie heeft is vaak lusteloos, moe en heeft totaal geen zin meer in het leven.
Voor de levensgezel die hiermee te maken krijgt is dit allesbehalve een leuke periode. Enerzijds wordt er door iedereen verwacht dat ze hun partner optimaal steunen en bijstaan. Maar anderzijds is het ook zo dat die partner eigenlijk zelf ook behoeftes heeft. Tijdens de depressie worden die behoeftes vaak niet ingevuld zodat men na verloop van tijd misschien gaat uitkijken naar iemand die wel aan die bepaalde behoeftes kan voldoen.
Oorzaken en oplossingen
Buitenechtelijke relaties ten gevolge van relatieproblemen door een depressie zijn dan ook geen uitzondering. Ook is het zo dat de depressieve partner in veel gevallen zelfs geen interesse heeft in het feit of zijn of haar partner nu werkelijk aan het bedriegen is. Nog een bijkomstige reden voor de gezonde partner dus om hier dus zeker mee door te gaan.
Langs de andere kant worden depressieve personen op die manier nog depressiever. Ze dreigen ook nog eens hun partner te verliezen naast alle andere problemen die ze al ondervinden en dit heeft natuurlijk allesbehalve een gunstig effect.
Het invloed van een depressieve ouder is natuurlijk ook zeer zwaar voor de kinderen in het gezin. Een kind ziet dingen meestal niet zo negatief en vergeet en vergeeft alles relatief vlug.
Als één van de ouders dan echter zo negatief ingesteld is, dan gaat dit uiteindelijk ook zijn effect hebben op de kinderen. Studieproblemen en concentratieproblemen of totaal ongehoord gedrag zijn hier dikwijls dan het gevolg van.
Een echte oplossing voor relatieproblemen door een depressie bestaat er niet behalve het praten en blijven praten. Weten wat er omgaat in het hoofd van die bepaalde persoon kan soms helpen om de manier van denken te begrijpen.
Toch blijft er vaak een mysterie hangen over de reden tot het depressief worden van een persoon. In veel gevallen is dit een opstapeling van negatieve ervaringen en tegenslagen die uiteindelijk te zwaar beginnen wegen en niet meer kunnen verwerkt worden.
Het blijvend steunen van de depressieve persoon is dan ook zeer belangrijk om hem of haar er terug bovenop te kunnen krijgen. En ook voor de partner is het van groot belang om begrepen te worden dus in sommige gevallen kan een therapeut hulp bieden.
Behoor jij ook tot de groep mensen die ten gevolge van relatieproblemen door een depressie hun relatie zag kapotgaan en wil je eigenlijk je ex-partner terug? Twijfel dan niet en ga praten, want misschien kan er veel uitgeklaard worden en krijgt jullie relatie een nieuwe kans.
Meer tips over hoe je je relatieproblemen op kunt lossen!