Relatietherapie – Info – Tips – Advies

Relatietherapie informatie tips advies

Elke relatie kent zo z’n problemen. Er wordt zelfs gezegd dat een relatie waarin ruzie nooit voorkomt geen goede relatie is. Het ene stel ervaart echter meer problemen dan het andere stel. Kleine meningsverschillen kun je gemakkelijk uitpraten, maar soms zijn de problemen zo ernstig dat hulp van buitenaf de enige oplossing lijkt. In dit geval is relatie therapie een prima oplossing. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze therapie erop gericht om relatieproblemen aan te pakken.

Hoe werkt relatietherapie?

Samen met de relatietherapeut gaan jullie in kaart brengen wat er precies aan jullie relatie schort. Vervolgens gaan jullie in verschillende sessies proberen een oplossing te vinden voor jullie problemen. Vaak gaat dit door middel van gesprekken, waaraan jullie beiden deelnemen. Belangrijk hierbij is uiteraard dat jullie allebei eerlijk en open zijn en geen dingen voor elkaar of voor de therapeut achterhouden. Wees duidelijk over waar je je aan stoort, zodat je partner ook weet wat hij of zij in jouw ogen verkeerd doet. Andersom is het ook belangrijk dat je openstaat voor kritiek van je partner. Zie deze kritiek als een handvat om jullie relatie te verbeteren.

Vaak zal een slechte communicatie of een gebrek aan communicatie ten grondslag liggen aan jullie problemen. Hier zijn al vele relaties op stukgelopen. Jammer, want hier valt absoluut aan te werken. Communicatie is van heel groot belang binnen een relatie. Wees altijd duidelijk over wat je denkt en wilt en ga er niet automatisch vanuit dat je partner je wel begrijpt, ook al spreek je iets niet uit. Je partner denkt waarschijnlijk anders dan jij, hou daar rekening mee.

Ook onverwerkte trauma’s van vroeger kunnen voor relatieproblemen zorgen. In dit geval is het belangrijk om open te zijn over wat er vroeger gebeurd is, hoe pijnlijk dit ook zal zijn. Dit is echter wel noodzakelijk om het trauma te kunnen verwerken. Een relatietherapeut kan hier uitstekend bij helpen.

Is relatietherapie dé oplossing?

Vaak wordt relatie therapie gezien als het laatste redmiddel. Van belang is echter dat je niet te lang wacht met het in therapie gaan. Jullie problemen zullen dan alleen maar groter worden. Hoe eerder jullie de problemen erkennen en aanpakken, hoe groter de kans van slagen. Helaas is het niet zo dat je met relatie therapie alle relaties kunt redden.

Sommige stellen zijn zo uit elkaar gegroeid dat zelfs een relatietherapeut ze niet meer bij elkaar kan brengen. En sommige problemen zijn zo groot dat een scheiding de enige verstandige oplossing is. Toch zijn er ook zeker gevallen waarin een relatietherapeut wél uitkomst biedt. Hij of zij kan jullie net even een andere kijk op jullie relatie geven.

Wel is het belangrijk dat jullie allebei voor honderd procent achter de therapie staan en jullie relatie willen redden. Als dat niet zo is, kan zelfs een relatietherapeut jullie relatie niet meer redden. Maar als jullie er allebei achter staan, is er absoluut hoop. Dus grijp die kans en vecht voor jullie relatie!

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG