8

Seks Met Je Ex? Doen of ‘Not Done’?

Er bestaan veel manieren waarmee je je ex kunt terugkrijgen. Natuurlijk, je kunt je ex uitnodigen voor een etentje, op de plek waar jullie al eens eerder een romantische avond hebben beleefd.

 Je kan er ook voor kiezen om samen met je ex naar een plek te gaan waar je helemaal uit je dak kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan een pretpark. Lekker op en neer, keihard gillend door de bochten in een achtbaan. Even lekker die vlinders weer in je buik voelen.

Als je onze website goed hebt doorgespit zul je gelezen hebben dat dat gevoel dat je ervaart zorgt voor een stijging van het adrenalinegehalte. Deze stijging is goed voor de emotionele binding.

Maar, men roept hier en daar dat je ook via seks met je ex je ex weer kunt terugveroveren. Maar is dat werkelijk zo? 

Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek? Is hier überhaupt al onderzoek naar gedaan?

Jazeker! In dit artikel delen we de uitkomst van dit onderzoek graag met jou, maar of we de uitkomsten moeten geloven laat ik aan jou over.

Overigens spreek ik over dit onderzoek ook in het interview vandaag op Radio FunX. Je kunt het beluisteren in de video hieronder

Seks met je ex - 2 situaties

Je zou denken dat door de seks die je met je ex hebt er weer iets kan groeien. Immers, je geniet van elkaars lichaam, je kent elkaar door en door. Je hebt altijd goede seks gehad met je ex, dus logisch gezien denk je dat er een mogelijkheid is om hem of haar op die manier weer voor je terug te winnen. 

We weten inmiddels ook dat tijdens het vrijen het oxytocine-gehalte in je bloed (ook wel het knuffelhormoon genaamd) stijgt en zorgt voor emotionele binding. Maar wat is dan het effect op de langere termijn?

Kun je echt verwachten dat je ex weer nieuwe gevoelens voor je krijgt?

In dit artikel vertel ik je de waarheid en zal ik er ook geen doekjes om winden.

Deze informatie is belangrijk. Zeker als je nog steeds je ex terug wilt.

Ik zal in dit artikel uitgaan van 2 situaties, namelijk:

 • 1
  wanneer je seks hebt met je ex en je je ex niet terug wilt
 • 2
  wanneer je seks hebt met je ex en je je ex wél terug wilt

Deze situaties zijn natuurlijk geheel anders.

We zullen ons eerst dus bepalen bij situatie 1, de vraag of seks met je ex wel verstandig is in geval je hem of haar terug nog steeds terug wilt.

seks met je ex

Situatie 1 - Je wilt je ex nog altijd terug

Stel je bent een vrouw. Laten we dit eerst als uitgangspunt nemen. De psychologie van de vrouw verschilt nogal van die van de man. Je voelt de dingen nu eenmaal anders aan als je vrouw bent dan wanneer je een man bent.

Als vrouw zijnde denk je eerder ‘als ik naar bed ga met mijn ex, wie weet wat er tussen ons dan nog kan ontstaan'.

Mijn ex zegt nu wel dat het over en uit is, maar hij vindt me mooi en de seks is altijd fantastisch geweest, dus wie weet, zal het me uiteindelijk zo toch lukken’

Als je dit denkt speel je gevaarlijk spel. Niet met je ex, maar met jezelf.

Je houdt jezelf immers behoorlijk voor de gek.

En bovendien, wat zou je ex niet van je denken als hij/zij er uiteindelijk achter komt dat je er toch anders in staat dan hij/zij dacht?

Beter is het om je ex op een andere manier te verleiden. Dat staat allemaal beschreven in het online coachingprogramma Van Breuk Tot Doorbraak

Je ex zou namelijk kunnen denken:

 • check
  Zie je wel, hij/zij neemt me in de maling. Ik dacht dat hij/zij eerlijk was
 • check
  Bah, wat zielig zeg door je zo afhankelijk op te stellen en het niet los te kunnen laten
 • check
  Dit is het bewijs dat ik gelijk had om het uit te maken. Mijn ex heeft me nodig. Weet je, ik besluit hem/haar maar nooit meer te zien

Snap je dus welke risico’s je neemt als je deze strategie overweegt?

Zeker als je als vrouw een angstige of vermijdende hechtingsstijl hebt.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen met een dergelijke hechtingsstijl de breuk doorgaans moeilijk kunnen accepteren, en het verdriet om de relatiebreuk daarom ook langer duurt.

Deze vrouwen kwellen zich dus onnodig lang. Het is feitelijk uitstel van executie wat je doet: eens zul je worden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Die werkelijkheid is dat je ex je niet meer terug wilt. ​De situatie kan dus erger zijn dan het al was.

Maar goed, je voelt je nog steeds aangetrokken tot je ex. en je blijft er heilig in geloven dat je ex wel bijtrekt. We waarschuwen je bij deze dus.

Een vrouw zal zeker makkelijker met haar ex naar bed gaan en mannen maken daar in de regel ook gebruik van.

Mannen zijn nu eenmaal meer georienteerd op seks dan vrouwen. Zij vinden het in de regel geen probleem om seks te hebben met hun ex.

Vooraleer je überhaupt seks hebt met je ex , zorg je er eerst voor dat je de breuk volledig hebt geaccepteerd. Dat je geen hoop meer hebt om je ex terug te winnen (zie verderop situatie 2) 

Echter, als je van jezelf weet dat je moeilijk de breuk kunt accepteren, dat je problemen hebt zoals verlatingsangst, raden we je sterk af het bed van tijd tot tijd te delen met je ex.

Wat mannen betreft: ook mannen die de breuk maar moeilijk kunnen accepteren en last hebben van verlatingsangst raden we seks met een ex af, net als bij vrouwen.

Heb je bindingsangst, dan zul je eerder geneigd zijn het bed in te duiken met je ex. Toch raden we je ook in dit geval sterk af om dat te doen.

De reden is dat als je doorgaat met het hebben van seksueel contact met je ex, je nooit zult leren om met je bindingsangst om te gaan.

Je blijft namelijk je verlangens sussen via dat seksueel contact. Zeker als je ex-vriendin ook last heeft van verlatingsangst of bindingsangst zullen jullie nooit leren hoe je onbevreesd de liefde kunt bedrijven. Het soort seks dat als doel heeft om op een dieper emotionele laag met elkaar in verbinding te komen, en zorgt voor een langdurige relatie.

Situatie 2 - Je wilt je ex niet meer terug

Stel jullie hebben beiden besloten om het hoofdstuk van jullie relatie af te sluiten. Maar, jullie zijn het er beiden over eens dat de seks top was.

Wat dan? Je vraagt me waarom zou je dan geen seks kunnen hebben met je ex?

In de eerste plaats zou je er 100% zeker van moeten zijn dat je je ex onder geen beding meer terug wilt.

Diezelfde zekerheid zou je ex ook moeten hebben van jou.

Het zou een onevenwichtige situatie zijn als jij je ex niet meer terug wilt, maar je ex wil jou nog wel terug.

Stel dat je in die situatie toch zelf besluit om seksueel contact te hebben met je ex, wetende dat je ex er anders in staat, dan zou dat in mijn ogen getuige van kinderlijk egoïsme en onnadenkendheid.

vrijen met je ex

Als je er 100% van overtuigd bent dat jullie er op dezelfde wijze in staan: je wilt elkaar niet meer terug, maar je wilt doorgaan met de seks, dan zou je zeggen: alle grenzen zijn weg. We kunnen seks hebben met elkaar.

Maar hoe kun je er nu 100% zeker van zijn dat je ex eerlijk spel speelt en toch niet stiekem denkt je terug te kunnen winnen via de seks?

Denk dus goed na alvorens je besluit het seksueel contact met je ex aan te houden.

En dan nog is de vraag:

Wat is de reden dat je nog altijd seks wil hebben met je ex? 

Wat is je doel? Welke gevoelens en gedachten zitten hier achter?

Misschien zeg je wel “nou gewoon omdat wij altijd geweldige seks hadden”. Maar dan zou ik je willen vragen:

"Waarom zou je dan niet willen experimenteren met andere mannen of vrouwen? Je weet immers niet wat er nog meer te koop is. Is het angst voor het onbekende? Grote kans dat dat bij jou het geval is, dus denk er nog maar een tweede keer over na”

Je denkt misschien dat er geen risico aan vast zit, immers jullie zeggen ‘we willen toch echt niet meer terug bij elkaar’.

Ok prima, maar stel dat jouw ex er opeens toch met een ander vandoor gaat. Stel dat dat ook nog eens gebeurt op een dag waarop jullie gepland hadden het te doen?

Wat zou jij je vreselijk voelen en uiteindelijk de seks dan missen! ongelooflijk hard zelfs! 

Je zou behoorlijk jaloers kunnen worden op die nieuwe partner van je ex, waardoor er allerlei conflicten kunnen onstaan. 

Dat kan er voor zorgen dat jullie elkaar wellicht voorgoed uit het oog verliezen. Zou jij je relatie met je ex daarvoor op het spel willen zetten?

Nee, het blijft gevaarlijk terrein. Geloof me!

Seks met jezelf? Een ander dan je ex? De betere optie!

Mijn advies: zorg er in ieder geval voor dat je eerst een goede relatie krijgt met jezelf. De beste relatie die je namelijk kunt krijgen is allereerst de relatie met jezelf!

Leer eerst van jezelf te houden, en dan zul je zien dat je behoeften anders worden. Dat komt omdat je je grenzen anders stelt.

Je zult dus eerst moeten leren omgaan met eenzaamheid, en er ook niet bang voor moeten zijn. 

Je zult ontdekken dat je ook nog eens bepaalde waarden nastreeft die belangrijk genoeg zijn om te zeggen "ik wil alleen seks met de man of vrouw die mij op nummer 1 plaatst”

Een relatiebreuk vergt behoorlijk wat psychologische aanpassing. Je kunt de problemen rondom seks met je ex er beter maar niet bij hebben denk je niet?

Je maakt op die manier  voor jezelf de grenzen zo onduidelijk en daarmee ook die van je ex.

seks met jezelf

Het beste advies wanneer je besluit om toch seks te hebben met je ex

 • check
  Laat er eerst een tijd overheen gaan nadat jullie uit elkaar zijn gegaan
 • check
  Zorg dat je bedoelingen voor jezelf maar ook voor je ex duidelijk zijn
 • check
  Heb seks, maar blijf niet overnachten
 • check
  Praat niet over het verleden. Je hebt immers besloten het alleen voor de seks te doen
 • check
  Vergeet niet te socialiseren met anderen. Focus je niet alleen op de seks met je ex
 • check
  Bedenk dat seks zonder emotie (want dat is het toch) uiteindelijk voor veel verwarring en ellende kan zorgen
 • check
  Bedenk dat de kans groot is dat het fout loopt, zeker als je ex uiteindelijk toch het lichaam van een ander prefereert en je je ex daardoor voorgoed kwijt raakt

Wetenschappelijk onderzoek naar seks met je ex

Het wetenschappelijk onderzoek uit 2012 was gericht op de vraag in hoeverre seks met een ex in verband kan worden gebracht met psychische stress.

Hierbij werd er rekening gehouden met de vraag in hoeverre de relatiebreuk door de gedumpte partner werd geaccepteerd of niet. De gedumpte partners die de breuk accepteerden en geen seks hadden met hun ex hadden niet meer of minder stress dan degene die wel seks hadden.

De groep gedumpte partners die de breuk niet accepteerden en seksueel contact hadden met hun ex bleken psychisch minder te lijden dan de partners die dat niet hadden.

Dat onderzoek vertelt ons dus dat seks met je ex niet per sé nadelig hoeft te zijn (althans op basis van de variabelen die in dit onderzoek zijn gebruikt). Sterker nog, voor mensen die de breuk niet helemaal konden accepteren, bleek ex-seks eigenlijk een aantal psychologische voordelen te bieden. 

Huh? Hoe zit dat dan? denk je nu wellicht

Wel, wanneer 2 partners uit elkaar gaan, dan blijven er hechtingsbehoeften onvervuld. Seks met je ex kan je dus een gevoel van veiligheid bieden die je op dat moment nodig hebt.
Het onderzoek vertelt ons echter niet of de ex-seks de genezing van een gebroken hart vertraagt of juist versnelt. Men heeft alleen gekeken in hoeverre de psychologische aanpassing plaatsvond of niet.

Het moge duidelijk zijn dat wanneer seks met je ex het genezingsproces vertraagt, het sterk is af te raden. Maar voor de wetenschap is dit nog onbekend terrein.

Onze vraag blijft nochtans: zijn de deelnemers aan het onderzoek wel helemaal eerlijk geweest?

Want laten we eerlijk zijn: als jij aan dit onderzoek mee zou hebben gedaan? zou je dan niet gewoon gezegd hebben dat seks met je ex heerlijk is?

Natuurlijk is dat het. Immers je verlangt erg naar je ex.

Maar seks met je ex blijft je tijdelijke drug. De vraag is wat het effect zal zijn op de langere termijn? Daarover zijn naar mijn weten nog geen onderzoeksresultaten bekend.

Ben je eigenwijs en besluit je toch door te gaan om de liefde te bedrijven met je ex? Bekijk dan ook nog deze video. Dit is weliswaar een video van alweer een aantal jaartjes geleden maar bevat nog steeds de beste tips!

En vertel eens? heb jij al seks met je ex gehad? Zo ja, hoe heb je het ervaren? Deel het met ons op deze pagina!

Wil je betere, slimmere manieren om je ex terug te winnen? Klik dan hier en kies je optie

Klik hier om een reactie achter te laten 8 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG