3

Sorry zeggen tegen je ex, hoe doe je dat het best?

Een gekwetst persoon is geneigd de ander eveneens te kwetsen. Heb je je respectloos gedragen tegenover je ex en heb je niks van je laten horen, dan wordt het tijd dat je sorry zegt tegen ex en hem of haar om vergiffenis vraagt.

Waarom zou je sorry zeggen tegen je ex?

Let op: het gaat er niet om om simpelweg ‘ sorry te zeggen’, maar voordat je dat doet is het belangrijk dat je je goed realiseert hoe erg de schade is die je hebt aangericht. Als je dat bewustzijn dan ook duidelijk laat merken aan je ex, pas alleen dan zal het vragen om vergeving betekenis hebben voor je ex, maar niet alleen voor je ex, zeker ook voor jezelf.

Zolang je dit niet uitstraalt zal je ex wrokgevoelens blijven houden. De grens tussen haat en liefde is heel dun, dat is zeker, maar haat zorgt er ook voor dat je je blokkeert en dus niet verder komt.

Zonder vergeving te vragen (en dat gaat eigenlijk verder dan alleen sorry zeggen tegen je ex) zul je weinig kans hebben om je ex terug te winnen. Geef toe dat je ongelijk had en excuseer je. In het ebook Win Hem Terug en Win Haar Terug gaan we dieper in op de manier hoe je het best via een brief om vergeving kunt vragen, zonder al te veel te dramatiseren.

En zelfs al zou je je ex niet terug willen winnen, hou dan op zijn minst rekening met zijn of haar toekomst. Een gekwetst persoon heeft er moeite mee om vooruit te komen.

Dus wees goed voor je ex, en vraag hem of haar je te vergeven. Ieder mens is waardevol, en al heeft je ex dingen gedaan die volgens jou niet door de beugel konden, dan zou daar best een hele goede reden achter kunnen zitten.

Je bent niet voor niets ooit verliefd geworden op je ex. Jullie hebben langere tijd met elkaar doorgebracht en waren belangrijk voor elkaar. Laat je ex dus niet in de steek door te zwijgen over iets wat je hem of haar hebt aangedaan. Toon dat je volwassen bent en gedraag je niet als een kind dat zegt :

“ja maar hij/zij is begonnen”

“maar het is zijn/haar schuld, niet die van mij”

“ik heb niets gedaan”

Wees eerlijk met jezelf en begin eerst met de schuld bij jezelf te zoeken.

Bijvoorbeeld:

“Hallo Pieter! Ik bedacht dat nu het moment is aangebroken om weer eens contact met je op te nemen. Want laten we eerlijk zijn, we hebben mooie maar ook slechte momenten gekend en uiteindelijk kwamen we in een crisis. We hebben elkaar gekwetst en ik wil je daarom om vergeving vragen en dat gaat verder dan alleen ‘ sorry zeggen’ .

Ik zou dus weer schoon schip met je willen maken. Dit zal dus mijn enige poging zijn om het contact met je te herstellen en als je me wilt vergeten dan zal ik je niet in de weg staan. Misschien kom ik onhandig over maar ik zeg je dit vanuit een oprecht hart. In ieder geval, wees gelukkig want je verdient het en ik hoop dat je iemand zult vinden waar je gelukkig mee zult worden”

Je ex vergeven

Als je ex sorry heeft gezegd en om vergeving heeft gevraagd, waarom zou jij dan niet hetzelfde doen? Jazeker, dat kan soms heel moeilijk zijn en je zult je trots opzij moeten zetten. Misschien wil je je ex vooral zien lijden  omdat je ex jou ook heeft gekwetst (oog om oog tand om tand), en daar fantaseer je zelfs over (ahhhh, de kracht van fantasie)

Maar hoe wil je vooruit komen in het leven als je steeds door het verleden wordt lastig gevallen. Je kunt beter een rein geweten hebben want alleen dan kun je weer verder met je leven.

Het heeft geen zin om te wachten tot je ex sorry zegt tegen jou

Als je ex zijn excuses aan je aanbiedt, beter voor jou natuurlijk. Als je ex het niet doet, zul je ongetwijfeld geneigd zijn om kwaad over hem of haar te spreken. Je bent ook niet verplicht om sorry terug te zeggen natuurlijk. Misschien beslis je wel om het alleen voor jezelf te houden en je spijtgevoelens ten hoogste te delen met je vrienden, immers je denkt ” het is toch mijn leven waar ik nu verder mee moet”
Maar is dat niet erg egoïstisch?

Want laten we eerlijk zijn, je vindt het heel erg dat je ex je aan de kant heeft gezet, je negeert en dingen heeft gezegd die je hebben gekwetst. Maar vergeet niet dat we vaak dingen zeggen omdat we emotioneel niet anders konden. We zijn allen mensen met gevoelens, en de een kan nu eenmaal beter omgaan met zijn gevoelens dan de ander.

Bovendien, wat rechtvaardig lijkt voor jou hoeft niet per sé rechtvaardig te zijn in de ogen van je ex. Misschien heb je moeite om jezelf te verplaatsen in je ex. Misschien zat je ex met een probleem en wou hij/zij zichzelf beschermen. Alle scenario’s zijn mogelijk.

Je ex heeft jou gekwetst? Zet zelf de eerste stap!

Als je ex jou heeft gekwetst, blijf dan niet in je koppigheid hangen en zeg dan “ ik keur je gedrag ten opzichte van mij niet goed want ik vind nog steeds dat het niet goed is wat je hebt gedaan/gezegd. Maar ik vergeef je omdat ik zelf vooruit moet komen en ik heb geen zin om tijd en energie te verspillen aan negatieve gedachten over ons en nog steeds terug te denken aan hoe naar dit voelde”

Of zeg

“ Lieve Anna, ik wou je zeggen dat ik je wil vergeven want ik weet dat je een goed mens bent en goede bedoelingen heb. Ik zeg niet dat ik onschuldig was, integendeel zelfs! Ik  bied dan ook oprecht mijn excuses aan”

Sorry zeggen tegen je ex en vergeving krijgen

Ja het is moeilijk om sorry te zeggen tegen je ex omdat men zich tegelijkertijd schuldig en verantwoordelijk voelt. Je denkt “ waarom was ik zo stom om mijn ex te vertrouwen? Waarom heb ik mijn ex gekwetst? Waarom?

Eigenlijk ben je net zo boos op je ex als op jezelf. Want als het nodig is om elkaar om vergeving te vragen en sorry te zeggen dan voelt dat vaak als een mislukking. En niemand vindt het fijn te weten dat je gefaald hebt. Maar mislukken hoort bij het leven en is zelfs nodig zodat we er lessen uit kunnen trekken. Heel veel ondernemers hebben eerst gefaald voordat ze succesvol konden zijn.

Als je sorry kunt zeggen tegen je ex kunnen veel problemen worden opgelost. Kleine ergernissen stapelen zich niet meer op en je baant de weg vrij om weer bij je ex terug te komen. Het lost bij een ieder van jullie innerlijke conflicten op en zodoende kun je vrede hebben met jezelf.

Soms is het resultaat van sorry zeggen tegen je ex niet altijd bevredigend. Misschien reageert je ex helemaal niet, of begint hij of zij te schelden en zegt je ex hoe je het wel in je hoofd haalt om terug te komen en sorry te zeggen. Bedenk dan dat het moment nog niet rijp is, dat je ex er nog niet klaar voor is. Schenk er geen aandacht aan en toon je begrip. Laat de tijd de rest doen.

Klik hier om een reactie achter te laten 3 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG