Waarom Blijf Ik Steeds Denken Aan Mijn Ex? Wat Betekent Dit en Wat Kan Ik Doen?
Na een relatiebreuk is het niet ongewoon dat je gedachten constant bij je ex blijven hangen, zelfs als je jezelf voorhoudt dat het beter is verder te gaan. Je kunt je afvragen waarom dit gebeurt en wat je eraan kunt doen om het eindelijk los te laten.
In dit artikel ga ik dieper in op de redenen waarom je steeds aan je ex blijft denken en geef ik je concrete tips om deze gedachten los te laten en je verder te helpen in je herstelproces.
Waarom Denk Ik Nog Steeds Aan Mijn Ex?
Het kan frustrerend zijn wanneer je hoofd constant bij je ex blijft, ook al is de relatie voorbij. Er zijn verschillende psychologische en emotionele redenen die kunnen verklaren waarom je ex nog zo aanwezig is in je gedachten.
- Sterke emotionele banden
Tijdens een relatie ontstaat er een diepe emotionele connectie. Psychologen noemen dit een "bonding experience". Deze band is niet zomaar te doorbreken omdat je samen herinneringen hebt opgebouwd die sterk met emoties zijn verweven. Zelfs na het verbreken van de relatie kunnen simpele dingen zoals een liedje, geur of bepaalde plaatsen deze herinneringen weer activeren. Ik kom hier verderop in dit artikel op terug bij het kopje 'je brein in de greep van liefde' - Onverwerkte emoties
Als de breuk onverwacht of ongewenst kwam, kunnen er nog veel onverwerkte emoties in je zitten. Misschien heb je niet alles kunnen zeggen wat je wilde of voel je dat er nog dingen onuitgesproken zijn gebleven. Het kan zijn dat je nog steeds hunkert naar closure, maar vaak is dit een illusie. Het verwerken van deze gevoelens gaat vooral om jezelf loslaten van de noodzaak om alles te begrijpen of af te sluiten. - Trauma en onzekerheid
Een relatiebreuk kan oude trauma’s of onopgeloste emotionele wonden naar boven brengen. Bijvoorbeeld, als je een angstige hechtingsstijl hebt, kun je de neiging hebben om meer bevestiging van je partner te zoeken, wat het moeilijker maakt om een relatie volledig los te laten. Ook als de breuk abrupt of onverwacht kwam, kan dit leiden tot gevoelens van onzekerheid en verlies van controle. - Trots en eigenwaarde
Soms blijf je denken aan je ex omdat de breuk je zelfbeeld heeft aangetast. Je vraagt je misschien af wat je ex heeft dat jij niet hebt, of waarom jouw nieuwe relatie niet aanvoelt zoals die met je ex. Dit kan je onzeker maken, maar onthoud dat het eindigen van een relatie niet betekent dat jij minder waard bent. Jullie waren gewoon niet voor elkaar bestemd, en dat is oké.
Je brein in de greep van liefde en liefdesverdriet
Liefde is niet alleen een emotie; het is een krachtig neurobiologisch proces. Onderzoek toont aan dat verliefdheid de hersenen op vergelijkbare manieren activeert als verslaving. Net zoals drugs ons beloningscentrum stimuleren, triggert liefde dezelfde gebieden in de hersenen die geassocieerd worden met euforie en genot. Dit verklaart waarom de eerste fase van een relatie vaak zo intens en allesoverheersend aanvoelt.
Maar wanneer een relatie eindigt, ervaren de hersenen iets wat lijkt op afkickverschijnselen. Volgens wetenschappers, zoals die aan Harvard, zijn dezelfde hersengebieden betrokken bij het verwerken van fysieke pijn en emotionele afwijzing.
Het verlies van een geliefde kan dus aanvoelen als fysieke pijn, waardoor liefdesverdriet zo diep kan snijden.
Dit is precies waar mijn methode, gebaseerd op hypnotherapie en technieken zoals Havening, zijn kracht bewijst. Door je onderbewuste te herprogrammeren en emoties op een veilige manier los te laten, kun je jezelf bevrijden van deze 'hypnose' van verdriet. Net zoals de hersenen veranderlijk zijn en verslavingen kunnen overwinnen, kun je ook de cyclus van pijn en gemis doorbreken. Het is een reis van zelfheling en transformatie, zodat je niet alleen herstelt van liefdesverdriet, maar ook sterker en wijzer verder kunt.
Wat Kun Je Doen Om Te Stoppen Met Denken Aan Je Ex?
Nu je weet waarom je nog steeds aan je ex denkt, is het tijd om te kijken hoe je dit kunt loslaten. Het verwerken van een breuk is een proces dat tijd en geduld vereist, maar er zijn manieren om je gedachten beter te sturen.
- Verander je omgeving en routine
Herinneringen aan je ex worden vaak getriggerd door je omgeving. Probeer je routine aan te passen en nieuwe ervaringen op te doen. Maak bijvoorbeeld nieuwe wandelroutes, luister naar andere muziek, en ga op zoek naar nieuwe hobby’s die niets te maken hebben met je ex. - Sta jezelf toe om te voelen
Je gevoelens negeren of proberen ze weg te drukken, werkt meestal averechts. Geef jezelf de ruimte om je verdriet, boosheid of verwarring te voelen. Schrijf je gedachten op in een dagboek of praat met vrienden. Door je emoties een plek te geven, zullen ze geleidelijk minder intens worden. - Focus op de negatieve aspecten van de relatie
Het is verleidelijk om alleen de goede tijden te herinneren, maar het is belangrijk om ook de negatieve kanten van de relatie onder ogen te zien. Waarom werkte het niet? Wat waren de problemen die ervoor zorgden dat jullie uit elkaar gingen? Dit helpt je om niet te blijven hangen in een geromantiseerd beeld van de relatie. - Werk aan jezelf
Het belangrijkste na een breuk is om aan jezelf te werken. Dit is dé kans om jezelf opnieuw uit te vinden en te groeien. Dit betekent niet dat je moet streven naar perfectie, maar dat je je focust op zelfverbetering. Of je nu nieuwe vaardigheden ontwikkelt, oude hobby’s weer oppakt of gewoon beter voor jezelf leert zorgen, al deze dingen helpen je verder. - Blijf in het heden
Je gedachten zijn vaak in het verleden wanneer je aan je ex denkt, maar probeer je te richten op het hier en nu. Meditatie en mindfulness kunnen hierbij helpen. Ze trainen je om je aandacht te verplaatsen naar het moment en je minder te laten meeslepen door herinneringen en gedachten die je niet verder helpen. - Accepteer dat het voorbij is
Een van de moeilijkste stappen in het loslaten van je ex is acceptatie. Zelfs als je je ex terug zou krijgen, zal de relatie nooit meer hetzelfde zijn. Het is beter om te erkennen dat dit hoofdstuk is afgesloten en jezelf open te stellen voor wat de toekomst brengt.
Hier wat je als oefening kunt doen om het denken aan je ex te stoppen: pak je stopwatch en stel deze in op 10 minuten.
Gedurende deze 10 minuten ga je jezelf toestaan om alleen aan je ex te denken. Huil als je dat wilt, schrijf op wat je voelt. Loop niet weg van het gevoel. Zodra het alarm na 10 minuten afgaat, doe dan geheel iets anders. Iets wat je volledige aandacht vraagt (bijv. sporten, je beste vriend(in) bellen en voorstellen om iets samen te ondernemen, het klusje in huis wat al zo lang op je wacht, je muziekinstrument etc. etc.)
Herhaal deze oefening iedere dag gedurende een week. Het is echt een kwestie van herhaling en training. De week daarna stel je de tijd in op 5 minuten. Je zult steeds meer de logica begrijpen. De week daarna stel je de klok in op 3 minuten en vervolgens op 1, en vervolgens stop je ermee.
Deze oefening zal je in staat stellen om je liefdesverdriet een plek te geven en niet van het verdriet weg te lopen.
De overige tijd geef je jezelf positieve affirmaties zodat je brein nieuwe neurale paden aanlegt.
Zoek de verbinding met jezelf, om zo een betere versie van jezelf te worden. Het principe is in feit simpel maar werkt heel goed, want in plaats van dat je je gedachten de vrije loop laat en te focussen op details, bied je je gedachten een heel gestructureerd kader.
Dit kader gaat je onbewust helpen om je te realiseren dat je verdriet niet de hoofdzakelijke motor van je reacties mag zijn.
Al spoedig zul je je beter voelen als je weer denkt aan je ex. Je zult je sterker voelen om in contact te komen met je ex, maar tot die tijd doe je je huiswerk en ga je er alles aan doen doen om er weer bovenop te komen! Want alleen dan zal het je lukken om je ex terug te krijgen.
Gedachten die je paralyseren
Wanneer je luistert naar liedjes waar je ex ook van hield, je denkt steeds maar aan je ex als je bijv. een sushi eet als hij/zij er ook zo van hield, dan zorg je ervoor dat die emoties weer opkomen. Deze nostalgische fase is heel normaal en begrijpelijk. Je wilt je namelijk vasthouden aan die veiligheid die je had, aan al die gelukkige momenten. Aan de andere kant levert het piekeren over je ex en je relatiebreuk natuurlijk helemaal niks op.
Maar concreet gesproken: de tijd zal je helpen om deze droevige crisis te overwinnen. Met name als je er niet voor terugdeinst om die veranderingen zo snel mogelijk te accepteren en door te voeren.
Probeer de dingen groot te zien. Verhuis als het moet, ontdek nieuwe hobbies, creëer een nieuwe sociale omgeving voor jezelf. Hoe meer je laat zien dat je zelfstandig bent, de dingen aandurft die op je pad komen, des te beter.
Ga dus nu eens niet uit naar die ene vertrouwde tent, maar zoek andere mogelijkheden op om uit te gaan en je te amuseren. Dat is de beste manier om:
a) weer veel zelfvertrouwen te krijgen
b) weer contrôle te krijgen over je gevoelens. Die weerhouden jou ervan om er weer bovenop te komen.
Goede oefeningen om het denken aan je ex te stoppen
In deze videopodcast (ook te beluisteren via Spotify of Apple podcast) zul je goede tips vinden om te stoppen met denken aan je ex. Het zal je ook helpen om paniekaanvallen tegen te gaan.
Hier ook nog een andere goede oefening: pak je stopwatch en stel deze in op 10 minuten.
Gedurende deze 10 minuten ga je jezelf toestaan om alleen aan je ex te denken. Huil als je dat wilt, schrijf op wat je voelt. Loop niet weg van het gevoel. Zodra het alarm na 10 minuten afgaat, doe dan geheel iets anders. Iets wat je volledige aandacht vraagt (bijv. sporten, je beste vriend(in) bellen en voorstellen om iets samen te ondernemen, het klusje in huis wat al zo lang op je wacht, je muziekinstrument etc. etc.)
Herhaal deze oefening iedere dag gedurende een week. Het is echt een kwestie van herhaling en training. De week daarna stel je de tijd in op 5 minuten. Je zult steeds meer de logica begrijpen. De week daarna stel je de klok in op 3 minuten en vervolgens op 1, en vervolgens stop je ermee.
Deze oefening zal je in staat stellen om je liefdesverdriet een plek te geven en niet van het verdriet weg te lopen.
De overige tijd geef je jezelf positieve affirmaties zodat je brein nieuwe neurale paden aanlegt.
Zoek de verbinding met jezelf, om zo een betere versie van jezelf te worden. Het principe is in feit simpel maar werkt heel goed, want in plaats van dat je je gedachten de vrije loop laat en te focussen op details, bied je je gedachten een heel gestructureerd kader.
Dit kader gaat je onbewust helpen om je te realiseren dat je verdriet niet de hoofdzakelijke motor van je reacties mag zijn.
Al spoedig zul je je beter voelen als je weer denkt aan je ex. Je zult je sterker voelen om in contact te komen met je ex, maar tot die tijd doe je je huiswerk en ga je er alles aan doen doen om er weer bovenop te komen! Want alleen dan zal het je lukken om je ex terug te krijgen.
Conclusie
Steeds denken aan je ex is een normaal onderdeel van het verwerkingsproces na een breuk, maar het hoeft je niet te blijven beheersen. Door bewust te werken aan het loslaten van oude patronen en het investeren in jezelf, kun je ruimte maken voor nieuwe ervaringen en uiteindelijk weer geluk vinden. Of je nu kiest om je ex terug te winnen of verder te gaan met je leven, de sleutel ligt in je eigen groei en herstel.
Ontdek hoe ik jou in een paar online sessies van je liefdesverdriet af kan helpen. Het resultaat is verbazingwekkend snel! Geen ellenlange gesprekken zoals bij de psycholoog zodat het probleem alleen maar lang in stand wordt gehouden. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.
Jelle vertelde me:
"Marjolein, je hebt me in 4 sessies meer gebracht dan een jaar lang bij de psycholoog"
Wil je ook stappen uit jouw hypnose van je probleem? Ik help je snel en effectief bij: