JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        LIEFDESVERDRIET    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Nadat je de persoon hebt verloren die je aanvankelijk beschouwde als de uitverkorene van je hart, is het onvermijdelijk dat je momenten zult doormaken van eenzaamheid en onbeschrijfelijk verdriet. Een depressie na een verbroken relatie is dan ook niet ongewoon.

Vandaag gaan we proberen om licht te werpen op de verschillende terreinen van je leven, maar ook op je persoonlijkheid. Kortom op alles wat het meest wordt geraakt door de depressieve toestand waarin je momenteel verkeert. Een toestand die direct verbonden is aan emotionele afhankelijkheid.

Het is doel is om je bewust te maken van mechanismes die ingezet moeten worden om depressiviteit tegen te gaan, om jezelf weer te vinden, iemand die weer in staat is om toenadering te zoeken tot de ex partner. Het kan geen kwaad om de psychologische factoren nader te onderzoeken die van invloed zijn op je mentale toestand na een verbroken relatie.

1. Je nieuwe levensstijl nader onder de loep

het verdriet na een relatiebreuk wordt altijd bepaald door datgene wat we plotseling missen en in negatieve zin is veranderd. Zeker is dat je stijl van leven na een verbroken relatie anders is. De dagelijkse routine, die tijdens de relatie veiligheid bood, is niet meer dezelfde. Het gemis brengt ons ertoe dat we de huidige situatie gaan vergelijken met de situatie waarbij we nog een liefdevolle relatie hadden. Je denkt bijv. steeds aan dingen als: “normaliter zat ik nu met mijn ex te eten op dit tijdstip” of “op dit moment liepen we altijd met de hond te wandelen”. Dergelijke gedachten hebben een negatieve impact op de gemoedstoestand, en maken het moeilijker om die taken alleen uit te voeren. We voelen ons verlaten, en alles lijkt zinloos…

En toch gaat het leven door. Je hond kan zichzelf immers niet uitlaten, en je zult moeten eten om te overleven. Omdat er geen wondermiddel is om deze pijnlijke gedachten in één klap te veranderen, kun je ondanks alles toch beginnen met alvast kleine veranderingen aan te brengen. Deze veranderingen versterken het zelfvertrouwen en het geloof dat je deze taken zonder de aanwezigheid van die ander aankunt. Zo kun je bij voorbeeld uit eten gaan met vrienden, vaker je familie opzoeken of gaan joggen met je hond.

2. Het effect van afwezigheid van emotionele steun en het niet meer kunnen delen

Door de relatiebreuk wordt je nu op jezelf terug geworpen. Je voelt je tot diep in je ziel gekwetst. Je voelt een behoefte aan erkenning en affectiviteit. Het is niet gemakkelijk om je hoofd in deze toestand boven water te houden. Je hebt niemand meer om de dagelijkse beslommeringen mee te delen, en er is niemand die je motiveert om actie te ondernemen om de problemen te lijf te gaan. Dat is waar…maar dat hoeft op zich niet negatief te zijn. In tegendeel, je hebt nu de kans om te groeien op persoonlijk vlak, jezelf weer te ontdekken, er achter te komen waar je talenten liggen. Als dat je lukt zul je zeker door je omgeving bewonderd worden, vooral omdat je je niet hebt laten meeslepen in je verdriet.

3. Het verlies van eigenwaarde

Na een verbroken relatie denken veel mensen dat hun ex de enige persoon is op de wereld die hen gelukkig kan maken. Ze sluiten zich op en daarmee ook de mogelijkheid om andere personen te ontmoeten. Het gevolg daarbij is dat ze tevens hun gevoel van eigenwaarde steeds meer dreigen te verliezen. Deze gedachten kunnen allereerst door realistische cijfers worden gerelativeerd. Immers, we zijn met ongeveer 6 miljard mensen op deze aardbol, en gemiddeld maakt een mens ongeveer 5 relaties mee in zijn leven. Daarnaast wordt er een aantal mechanismen in werking gesteld: zodra de wanhoop voorbij is, realiseert men zich steeds meer dat, dankzij de aanmoedigingen vanuit de directe omgeving, het eigenlijk wel heel prettig is om te werken aan de persoonlijke ontwikkeling. Daarmee komt het gevoel van eigenwaarde langzaam aan weer terug. Uiteindelijk zul je dan ook ontdekken dat je meer waard bent dan je aanvankelijk dacht. En als je ex het niet ziet, dan zal het ongetwijfeld iemand anders zijn.

4. Het verlies van doelen en opportuniteiten

Tijdens de relatie werk je, hetzij bewust, dan wel onbewust aan het realiseren van gemeenschappelijke doelen. Als de relatie voorbij is, lijken ook die doelen niet meer te bestaan. We zijn geneigd de toekomst dan somber in te zien, en we voelen ons niet in staat om deze beproeving te doorstaan. Dit komt omdat we ons affectief afhankelijk zijn gaan opstellen van de ander. Ook al lijkt het onmogelijk op dit moment, zeg tegen jezelf dat je nooit ‘nooit’ moet zeggen. Je weet immers nooit wat het leven allemaal in petto heeft. Maar daarom is het leven ook zo interessant. Je toekomst is niet verdwenen, deze is slechts ‘gewijzigd’ en moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie die ook niet definitief is.

5. Het verlies van een geliefde en het zelfvertrouwen

Als je bent verlaten door je ex, dan verandert niet alleen je persoonlijke situatie. Je zult ondervinden dat het moeilijk is om andere, onbekende mensen in je omgeving te vertrouwen en op juiste waarde in te schatten. Je loopt daarmee helaas wel het risico dat je aan mooie kansen voorbij gaat, en daarmee dat je verzuurd raakt. Het is belangrijk dat je je hier goed van bewust bent. Het is niet omdat je afgewezen bent door je geliefde, dat je het niet waard bent om van jezelf te houden.

Met dit artikel hopen we je een aantal handvatten te hebben aangereikt om uit deze depressieve toestand na je verloren relatie te geraken. We hopen dat we je bewust hebben kunnen maken van de mogelijkheden die er zeer zeker nog in je leven bestaan.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl