1

Verlangen naar een oude liefde – Waarom is dat?

Vandaag had ik weer een interview met Radio FunX. Deze keer met Morad en Shay. Ze hadden gelezen over een onderzoek onder een groep van 2000 70-jarigen. Van deze groep blijkt 1 op de 7 nog steeds te verlangen naar een oude liefde. Ik werd vanmorgen al vroeg gebeld of ik hier in de middaguitzending iets over kon vertellen. 

Het interview vind je hier:

Waarom verlangen mensen terug naar een oude relatie?

Dit is overigens geen letterlijk transcript van het interview, maar in dit artikel geef ik wel de hoofdlijnen aan waar ik het over heb gehad. Tevens geef ik ook aan wat ik ook nog had willen zeggen en waar helaas de tijd niet meer voor was.

Maar dan nu de vraag waarom mensen terugverlangen naar hun oude relatie.

Het onderzoek waar Radio FunX het over had betrof een kleine groep van 2000 mensen in de leeftijd van rond de 70 jaar.

Dat is natuurlijk een kleine groep. Er zijn grootschaligere onderzoeken die het tegendeel bewijzen.

verlangen naar oude relatie op hogere leeftijd

De meeste mensen overleven hun liefdesverdriet en verlangen niet meer terug naar hun ex.

En als ze dan toch terugverlangen naar hun ex, kan de oorzaak liggen in het feit dat ze misschien te snel uit hun relatie zijn gestapt. Dat kan zijn door boosheid vanwege een conflict, of wantrouwen. Als het besluit te snel en onnadenkend is genomen kunnen er zeker gevoelens van spijt ontstaan. 

Spijt, nieuwsgierigheid en Hollywood

Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor dat verlangen ontstaat.

Eén daarvan is dat je een bepaald ideaalbeeld hebt gecreëerd over die verloren relatie of persoon. Je kunt je afvragen waar dat dan weer vandaan komt.

Er wordt gezegd dat we beïnvloed worden door Hollywood. Je weet wel, de suikerzoete romantische films. Wat we leren uit die films maakt dat we hoge verwachtingen scheppen bij onze partners. We willen het net zo mooi, romantisch en perfect hebben als in de films.

Dat het verlangen bij oudere mensen ontstaat kan ook te wijten zijn aan het feit dat je je realiseert 'Ik ben nu al 70. Is dit nou wat ik uit mijn leven heb kunnen halen, of zit er meer in?'.

We streven als mensen nu eenmaal naar perfectie. We willen het beste van het beste. Daarom is daar ook vaak die twijfel.

verlangen naar romantiek

Mensen vragen zich ook vaak af 'hoe zou het geweest zijn als ik toch bij die ex was gebleven?'. Dat kan zeker als je uiteindelijk niet helemaal happy bent op die leeftijd. In de eerste plaats niet happy met jezelf.

We spreken dan niet over echt verlangen, maar eerder over pure nieuwsgierigheid zou ik zeggen.

Maar toch, zoals ik net al zei, de meeste mensen komen uiteindelijk prima door hun liefdesverdriet heen. Na enige tijd blijken ze helemaal niet meer te verlangen naar hun ex.

Uit meerdere (grootschalige) onderzoeken is namelijk gebleken dat de meeste mensen lang na de breuk tot de ontdekking komen ‘nou, ik voel me eigenlijk wel prima zo. Dit is voor mij goed geweest. Ik heb hiervan geleerd'

Mensen willen liever nergens spijt van hebben. Waar mensen het meeste spijt van hebben, zijn eigenlijk de dingen die ze hebben nagelaten om te doen. Als je dus een relatie hebt gehad waarin je dingen hebt nagelaten, je hebt er niet het maximale uitgehaald, dan is de kans groot dat je spijt krijgt.

Heb je er daarentegen wel alles aan gedaan, er er uit hebt gehaald wat er uit te halen viel, dan vallen de gevoelens van spijt eigenlijk reuze mee.

Verlangen naar de persoon of de herinnering?

Dat is een hele goede vraag, want vaak houden mensen met liefdesverdriet zich voor de gek. Het is meestal niet de persoon waar we verdriet om hebben, maar wel de herinneringen van de relatie.

Zo kunnen we terugverlangen naar het kader, de geuren en kleuren, de vakanties, fijne momenten, de momenten dat je in zijn of haar mooie blauwe ogen keek, de momenten dat je dacht 'wow, wat een mooi lijf', en de bijzondere momenten dat hij je in zijn armen nam en je je zo veilig voelde en alles zo perfect leek. 

Wat als het verlangen je nieuwe relatie in de weg staat

Het kan inderdaad een obsessie worden dat verlangen naar je oude liefde.! Ik adviseer overigens de mensen vooral om niet te snel van de ene relatie in de andere te stappen.

Neem eerst een tijdje rust en focus je op de relatie met jezelf!

Overigens is de beste relatie die je kunt hebben, de relatie met jezelf!

Ga dus na wat je wilt met je leven. Wat zijn de waarden die je nastreeft?

verlangen naar een oude liefde

Wat zijn de waarden die je deelt met je nieuwe liefde? Matchen die goed?, waarom zou je dan nog verlangen naar je oude liefde? Is het omdat je niet tegen het gevoel van 'falen' kunt? Dat je iets had kunnen doen maar niet hebt gedaan? Dat die onbereikbare liefde zo aantrekkelijk voor je is?

Wees eerlijk met jezelf. Als je een nieuwe relatie hebt, wees dankbaar dat je weer een fijne partner hebt gevonden die er voor je is en je steunt. Het gras is niet altijd groener aan de overkant!

Je kunt jezelf ongelooflijk gevangenhouden als je niet uitkijkt. Je partner verdient het niet dat je continu weer terugverlangt naar je ex.

Je oude liefde opzoeken op social media

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om weer in contact te komen met je ex. Aan de ene kant is dat maar goed ook. Het kan namelijk zijn dat je het beeld van je ex teveel hebt 'geïdealiseerd'.

Wanneer je de foto's ziet van je ex op facebook, jaren nadat jullie uit elkaar zijn gegaan, is de kans groot dat je op een teleurstelling uitkomt. Je wordt dan opeens geconfronteerd met het feit dat het beeld dat je van je ex had inderdaad heel anders is dan de werkelijkheid.

Wat kun je doen om het verlangen naar je verloren liefde te stoppen

Allereerst:

  • Accepteer de realiteit en wees jezelf ervan bewust dat je ex wellicht helemaal anders is dan je denkt.
  • Laat je verloren liefde geen obsessie voor je worden, zodanig dat het je nieuwe relatie in de weg staat. Zoals ik net al zei: "het gras is niet altijd groener aan de andere kant"
  • Verspil je tijd niet door spijt te hebben en te denken 'had ik maar zus of zo'. De kans is groot dat je later juist spijt krijgt van het feit dat je al die tijd verlangd hebt naar die verloren liefde
  • Besef dat die verloren liefde onbereikbaar is geworden en dat het heel goed mogelijk is dat je daarom terugverlangt naar die persoon. Onbereikbaar is immers aantrekkelijk!
  • Ga eerlijk bij jezelf na of het nu de persoon is waar je naar terugverlangt of de herinnering c.q. het fijne gevoel dat je had met je ex.
  • Werk aan de relatie met jezelf en zorg dat je je daar eerst verbonden mee voelt

Wat kun jij zeggen over het verlangen naar een verloren liefde? Aarzel niet om het hieronder met ons te delen!

Heb je hulp nodig bij het terugwinnen van je ex? Schrijf je dan in voor de 11delige gratis training per video, of neem direct een kijkje hier voor alle opties voor coaching en cursussen


Klik hier om een reactie achter te laten 1 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG