8

Vrienden blijven met je ex of niet: 5 vragen die je vertellen wat wijsheid is

Het komt regelmatig voor dat ex partners na een relatiebreuk besluiten om vrienden te blijven. Uiteraard is dit heel begrijpelijk, je hebt immers vaak al een groot deel van je leven samen gedeeld.

Een relatiebreuk betekent niet alleen dat je een geliefd persoon verliest, maar ook een vriend(in), een persoon die je door en door kent, met wie je talloze bijzondere ervaringen hebt beleefd. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat al die ervaringen in 1 klap voorgoed herinneringen blijven.

Theoretisch gezien lijkt het vrienden blijven met je ex een goed idee, maar is dat ook werkelijk zo? Hoe pakt dat uit in de praktijk? En hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Na een periode van radiostilte is het in de eerste plaats nodig om jezelf en je ex te vergeven voor alle eventuele fouten die er zijn gemaakt. Elkaar vergeven maakt je vrij en geeft je ruimte. Dit is nodig om in een later stadium de kansen zo groot mogelijk te maken om weer een succesvolle liefdesrelatie aan te kunnen gaan.

Het inlassen van een periode van rust en reflectie is nodig om je emoties weer onder controle te krijgen. Is zo’n periode eenmaal voorbij dan zul je ook beter in staat zijn om tot een goed besluit te komen: vrienden blijven met je ex of niet.

vriendschap met je ex

In dit artikel gaan we je helpen om een goed en weloverwogen besluit te nemen.

Aan de hand van een vijftal vragen die we in dit artikel zullen behandelen, zul je hiervoor tot een beter inzicht komen. Dit inzicht zal je helpen om te besluiten wat het beste is om te doen wat jouw situatie betreft.


1- Vrienden blijven met je ex of niet? heb je jezelf en je ex voldoende ruimte gegeven?

Het is simpelweg onmogelijk om direct na de breuk te besluiten om vrienden te blijven met je ex. Jij en je ex zullen eerst moeten leren en ervaren wat het is om niet meer samen te zijn. Leren hoe je gelukkig kunt worden zonder afhankelijk te zijn van de ander. Leren om ook je verwachtingen eens onder de loep te nemen, te reflecteren op je gedrag en je manier van verbaal en non verbaal communiceren. 

Het is de periode die je in staat stelt om te groeien en tot andere inzichten te komen. De betekenis en inhoud van de periode van radiostilte kan weliswaar voor een ieder van jullie verschillend zijn. Het kan zijn dat jij de behoefte voelt om direct na de breuk voor een tijdje de wijde wereld in te trekken om tot bezinning te komen. Doe dat dan ook!

Je ex kan de behoefte hebben om met vrienden uit te gaan, en zoekt het dus in vertier en (oppervlakkig) plezier. Het kan zijn dat je je stoort aan de manier hoe je ex de relatiebreuk verwerkt en hoe hij of zij omgaat met deze periode van radiostilte. Laat hem dan ook datgene doen waar hij zich goed bij voelt.

Neem het jezelf en ook je ex niet kwalijk als die behoeften verschillend zijn. Het doel van zo’n periode is vaak toch hetzelfde: ervaren hoe het voelt om niet meer samen te zijn . Nagaan wat er exact is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen. Een ieder doet dat op zijn eigen manier.

vriendschapsrelatie met je ex

Het is ook niet aan jou om te oordelen over je ex. Jij bent je ex niet en je ex is jou niet. Je kunt ook niet weten wat er in het hoofd van je ex omgaat. roep dus niet te snel: hoe kan mijn ex dat doen terwijl we al 6 jaar samen zijn geweest. Het is goed mogelijk dat je ex al ruim voor de breuk emotioneel afstand van je heeft genomen.

Geef jezelf en je ex in ieder geval de tijd om te helen van de pijn van liefdesverdriet en tot andere inzichten te komen.


2- Of vrienden blijven na een relatie verstandig is of niet gaat ook over de vraag hoe je de radiostilte na de breuk hebt ervaren

In het vorige punt hebben we gesproken over inhoud en betekenis geven aan de periode van radiostilte. Om vervolgens te weten of het verstandig is vrienden te blijven met je ex zul je van je ex moeten weten hoe hij of zij er na die periode in staat.

Je zult dat ook serieus moeten nagaan voor jezelf en eerlijk antwoord op deze vragen moeten durven geven. 

Heb je misschien momenten ervaren waarop je dacht “het is toch eigenlijk best wel fijn om niet meer rekening te hoeven houden met de wensen van mijn ex”. Tegelijkertijd kun je ook momenten van gemis hebben ervaren. In ieder geval is het belangrijk dat je eerlijk naar deze vraag kijkt en er ook een eerlijk antwoord op geeft. Het antwoord hierop mag geenszins beïnvloed worden door je angst voor de toekomst.

Misschien zegt je ex na de periode van radiostilte “het was voor mij een waardevolle relatie, maar we zijn niet voor elkaar gemaakt” terwijl jij toch nog heel graag je ex terug wilt. In dat geval is het niet verstandig om vrienden te blijven met je ex.

Als jij en je ex uit elkaar zijn gegaan omdat er sprake was van emotioneel of lichamelijk geweld dan raden we je sowieso aan om definitief afstand te doen van je ex. Hoe oprecht je liefde ook was, of hoe oprecht de liefde van je ex voor jou was, je kunt elkaar niet beschermen voor nog meer schade als je besluit vrienden te blijven.

kameraadschap met ex

Aan de andere kant, als jij en je ex tot de dezelfde conclusie komen “we kunnen het beste niet meer samen verder als liefdespartners” dan is het geen enkel probleem om te besluiten om vrienden te blijven met je ex.

 Jullie hebben dan immers beiden besloten dat het zo beter is. Waarom zou je er dan niet met wat er nog overblijft aan jullie relatie, het beste willen maken?


3 – Vrienden blijven met je ex of niet gaat ook over de vraag of je emotioneel afstand hebt kunnen nemen van je ex?

Zoals eerder is gezegd, is als je vrienden wilt blijven met je ex één van de voorwaarden is dat je eerst emotioneel afstand hebt kunnen nemen van je ex. Dat klinkt misschien vreemd, maar als je probeert je ex terug te winnen terwijl je nog ontzettend verliefd bent, dan is de kans groot dat je je besluit baseert op puur en alleen emoties. Je besluit wordt dus beïnvloed door die emoties. De kans is groot dat je niet in staat bent andere belangrijke factoren mee te nemen in je overweging.

Dit betekent echter niet dat je moet wachten totdat jij of je ex iemand anders ontmoet, maar het betekent wel dat je wacht tot het moment waarop je voelt dat de emoties al wat zijn afgezwakt. De reden hiervan is dat die emoties zodoende geen invloed meer hebben op je besluitvorming.

Emotioneel afstand nemen van je ex houdt eveneens in dat je je ex gunt dat hij/zij gelukkig mag zijn zonder jou, zelfs als mocht blijken dat hij/zij een ander heeft ontmoet. Je gunt de persoon waar je echt van houdt natuurlijk het allerbeste. 

Lukt je dat, dan is de kans groot dat een vriendschappelijke relatie met je ex succesvol zal zijn.


4 - Waren jullie al vrienden nog voordat jullie partners werden?

Uit veel onderzoeken blijkt dat koppels die al vrienden waren voordat zij liefdespartners werden vaak vrienden blijven na de breuk. Sommige vriendschappen gaan over in liefdesrelaties, vaak vanuit een bepaalde nieuwsgierigheid.

Deze koppels realiseren zich vervolgens vaak achteraf dat hun eerdere vriendschappelijke relatie beter bevalt.

bevriend met ex

Een liefdesrelatie met een vriend of vriendin brengt altijd een risico met zich mee.

Veel mensen durven daarom ook niet een koppel te worden vanuit een vriendschappelijke relatie.

Ze zijn bang om een geliefde en gewaardeerde persoon in hun leven voorgoed kwijt te raken.

Deze angst is terecht, want als het je is gelukt om uit de friendzone te stappen en liefdespartners te worden….waarom zou je en hoe zou je dan vrienden kunnen blijven als je eenmaal besluit uit elkaar te gaan?


5 - Waarom zou je vrienden blijven met je ex?

Deze vraag is zeker één van de meest belangrijkste vragen. Na een relatiebreuk beslissen veel mensen om geen vriendschappelijke relatie aan te gaan met hun ex. Waarom? Hoogstwaarschijnlijk omdat het onderhouden van een vriendschappelijke relatie met iemand met wie je een romantische relatie hebt gehad, veel inspanning vraagt. 

Je zult je gevoelens jegens hem of haar moeten durven loslaten. Meestal zullen ex partners wanneer ze elkaar ontmoeten slechts enkele woorden met elkaar uitwisselen. Je kunt in dit geval nauwelijks zeggen dat het hier om echte vriendschap gaat.

Of je nu wel of niet vrienden moet blijven met je ex is een keuze die je uiteindelijk alleen zelf kunt maken. Als je van mening bent dat je ex het beste in jou naar boven haalt, en dat zijn of haar aanwezigheid in je leven een positieve inbrengt heeft, dan loont het de moeite om vrienden te blijven met je ex. Belangrijk is dat jij je daar goed bij voelt.

Weeg sowieso altijd de voor- en nadelen tegen elkaar af. Zodra je inziet dat een vriendschappelijke relatie met je ex niet de resultaten oplevert die je voor ogen had, of het levert je alleen maar meer stress op, neem dan afstand en koester de positieve herinneringen van je liefdesrelatie met je ex.


Ervaringen van partners die besloten elkaars vrienden te blijven na hun liefdesrelatie

Elke liefdesrelatie is uniek. Elk vrouw en elke man is uniek, zo ook elke relatiebreuk en de verstandhouding na een relatie.

Zo zijn er mensen die vinden dat de vraag of je vrienden moet blijven met je ex afhangt van de vraag hoe lang de relatie heeft geduurd. 

Mirjam:

"Ik denk dat de duur van de relatie hier veel invloed op heeft. Het is gemakkelijker om vrienden te blijven met je ex als je een relatie hebt gehad die slechts een paar maanden duurde. Je hebt dan minder de tijd om plannen te maken met elkaar. Het is veel lastiger om vrienden te blijven als er al wel plannen voor de toekomst waren gemaakt"

Karen deelt dezelfde mening:

“Hoe langer de relatie duurde, hoe moeilijk het is om een relatie te hebben die wat eenvoudiger is en te accepteren dat je ex relaties aan gaat met anderen. Nog moeilijker wordt het als je samen hebt gewoond onder 1 dak”

Maar Julia denkt hier weer anders over:

“natuurlijk is de lengte van de relatie belangrijk bij deze vraag, maar toch geldt dat niet voor iedereen; ook is de mate van intimiteit in de relatie belangrijk, en daarnaast ook de redenen en omstandigheden van de breuk. Als je bijv. een jaar een koppel bent geweest en je gaat uit elkaar omdat er sprake was van vreemdgaan, dan is de kans klein dat je vrienden blijft; als je daarentegen minstens drie jaar met elkaar hebt samen geleefd en je gaat uit elkaar omdat er geen gevoelens meer zijn, dan is er meer kans dat je als vrienden verder gaat”

Over het algemeen is iedereen het er wel over eens dat het inlassen van een periode van radiostilte wel belangrijk is als het gaat om de vraag of je nu wel of niet vrienden kunt blijven met je ex.

Jocco zegt hierover:

“je moet beiden eerst helemaal over de breuk heen zijn alvorens te kunnen overwegen het weer met elkaar te proberen. doe je dat niet en kom je te snel bij elkaar omdat je elkaar zo mist dan is de kans groot dat het weer fout loopt”

En nu is de vraag aan jou: wat is voor jou het beste volgens jou en wat is hiervan de reden? Je mag je reactie onder dit artikel achterlaten. Alvast heel hartelijk dank daarvoor!

vrienden blijven met mijn ex verstandig
Klik hier om een reactie achter te laten 8 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG