3

Waarom droom ik over mijn ex

Na een relatiebreuk kan het zijn dat je nog vaak droomt over je ex. Ook al ben je al jaren lang niet meer samen. Je vraagt je af waarom je over je ex droomt. Zijn het tekens dat je ex nog aan je denkt of betekent het dat je nog steeds, zij het misschien onbewust, gevoelens voor je ex hebt. In dit artikel ga ik hier meer over vertellen.

Als relatiecoach krijg ik geregeld de vraag te horen wat het precies zou kunnen betekenen wanneer je over je ex droomt. Wel, laten we eerst eens stil staan bij de vraag waarom we überhaupt dromen. Het is feitelijk een indirecte manier waarop je iets over het onbewuste deel van jezelf te weten kunt komen. Je onbewuste gevoelens, wensen, overtuigingen komen via je dromen tot uiting. Ook al lijken dromen op het eerste gezicht onbegrijpelijk, toch bevatten ze vaak belangrijke informatie. Het is alleen de kunst om ze goed te interpreteren.

Dromen over je ex die je achtervolgt of je bent weer samen

Daarvoor is het nodig dat je je eerst realiseert dat alles wat er in je dromen voorkomt, je zélf hebt gemaakt. Alle beelden, zoals personen, voorwerpen, landschappen, sfeer etc. vertegenwoordigen producten die je zelf hebt gecreëerd, bijv. emoties, die ook vaak zijn weg gedrukt, gemoedstoestanden, ideeën. Droom je bijvoorbeeld dat je ex je achterna zit dan ben jij zowel de achtervolger als degene die achtervolgd wordt. Om erachter te komen welk deel van jou in je aanwezig is dat achtervolgt en welk deel achtervolgd wordt, zul je jezelf eerst met beide delen moeten identificeren. Beide activiteiten zitten namelijk in je, laten we zeggen je lieve kant die achtervolgd wordt door de meer strengere kant of de kant van plichtsbesef.

Het kan ook zijn dat je bij voorbeeld droomt dat je weer samen bent met je ex, terwijl je in een andere relatie zit. Je droomt dat je weer ruzie maakt met je ex. In ieder geval betekent het dan dat er iets of iemand in je leven is, die soortgelijke gevoelens bij je oproept die je gedurende de relatie met je ex had. Die droom waarschuwt je voor hetzelfde gedrag in je huidige relatie, dat je niet meer dezelfde fouten moet maken maar dat je juist alles wat je in je vorige relatie hebt geleerd zou moeten toepassen op je huidige relatie. Het kan ook betekenen dat als mensen dromen over hun ex een verlangen bestaat naar de positieve momenten, vooral als die droom je een heel fijn gevoel gaf.

Identificeer jezelf met alles wat je droomt

Maar nu nog even terug over het identificeren van jezelf met alles wat er zich in je droom voordoet
Stel je droomt dat je ex iets negatiefs tegen je zegt. Hij of zij zegt bijvoorbeeld dat je lui bent. Wanneer je nu inziet dat die stem een product is van jou, dan is er dus een stem in jou die tegen je zegt dat je lui bent. Omdat het lastig is om zelf te erkennen dat je inderdaad lui bent, projecteer je die stem naar buiten, naar je ex partner, en hem of haar zeggen dat het niet waar is. Zo identificeer je jezelf veel makkelijker met het deel in jou die zegt dat je niet lui bent.

Dromen vertellen je wat onbewust speelt

Dromen geven in ieder geval aan wat er speelt in je onderbewustzijn, maar de emotie die je daarbij voelt is vaak die vanuit je dagelijks bewustzijn. Dromen vertellen je wel vaak de waarheid, maar die kan best verwarrend zijn. Nare dromen over je ex vertellen je in de meeste gevallen wel dat je verlangt naar harmonie in een relatie. Droom je nog steeds over je ex, en vaak over dezelfde dingen en heb je daarbij ook nog gevoelens voor je ex, dan kan dat betekenen dat die gevoelens die die dingen bij je oproepen nog niet echt zijn verwerkt, en dat zal tijd nodig hebben. Je zult jezelf wel moeten afvragen, of je, wanneer je nu in een andere relatie zit, nog steeds gelukkig bent in die relatie of dat je hart nog steeds roept om je ex. Maak dan een weloverwogen keuze: of je gaat je helemaal concentreren op je huidige relatie en daarin behoorlijk investeren, of je volgt je hart en je besluit om je ex weer voor je terug te winnen. Aan jou dus de keus!

Waarom droom ik over mijn ex by
Klik hier om een reactie achter te laten 3 reacties