22

Waarom droom ik over mijn ex

Na een relatiebreuk kan het zijn dat je nog vaak droomt over je ex. Ook al ben je al jaren lang niet meer samen. Je vraagt je af waarom je over je ex droomt.

Zijn het tekens dat je ex nog aan je denkt of betekent het dat je nog steeds, zij het misschien onbewust, gevoelens voor je ex hebt. In dit artikel ga ik je hier meer over vertellen.

Als relatiecoach krijg ik geregeld de vraag te horen wat het precies zou kunnen betekenen wanneer je over je ex droomt. Wel, laten we eerst eens stil staan bij de vraag waarom we überhaupt dromen.

Dromen is feitelijk een indirecte manier waarop je iets over het onbewuste deel van jezelf te weten kunt komen. Je onbewuste gevoelens, wensen, overtuigingen komen via je dromen tot uiting. Ook al lijken dromen op het eerste gezicht onbegrijpelijk, toch bevatten ze vaak belangrijke informatie. Het is alleen de kunst om ze goed te interpreteren.


Dromen over je ex die je achtervolgt of je bent weer samen

Daarvoor is het nodig dat je je eerst realiseert dat alles wat er in je dromen voorkomt, je zélf hebt gemaakt. Alle beelden, zoals personen, voorwerpen, landschappen, sfeer etc. vertegenwoordigen producten die je zelf hebt gecreëerd, bijv. emoties, die ook vaak zijn weg gedrukt, gemoedstoestanden, ideeën.

Droom je bijvoorbeeld dat je ex je achterna zit dan ben jij zowel de achtervolger als degene die achtervolgd wordt.

Om er achter te komen welk deel van jou in je aanwezig is dat achtervolgt en welk deel achtervolgd wordt, zul je jezelf eerst met beide delen moeten identificeren. 

Beide activiteiten zitten namelijk in je, laten we zeggen je lieve kant die achtervolgd wordt door de meer strengere kant of de kant van plichtsbesef.

ik droom over mijn ex

Het kan ook zijn dat je bij voorbeeld droomt dat je weer samen bent met je ex, terwijl je in een andere relatie zit. Je droomt dat je weer ruzie maakt met je ex.

In ieder geval betekent het dan dat er iets of iemand in je leven is, die soortgelijke gevoelens bij je oproept die je gedurende de relatie met je ex had.

Die droom waarschuwt je voor hetzelfde gedrag in je huidige relatie, dat je niet meer dezelfde fouten moet maken maar dat je juist alles wat je in je vorige relatie hebt geleerd zou moeten toepassen op je huidige relatie. Het kan ook betekenen dat als mensen dromen over hun ex een verlangen bestaat naar de positieve momenten, vooral als die droom je een heel fijn gevoel gaf.


Identificeer jezelf met alles wat je droomt

Maar nu nog even terug over het identificeren van jezelf met alles wat er zich in je droom voordoet.

Stel je droomt dat je ex iets negatiefs tegen je zegt.

Hij of zij zegt bijvoorbeeld dat je lui bent. Wanneer je nu inziet dat die stem een product is van jou, dan is er dus een stem in jou die tegen je zegt dat je lui bent.

Omdat het lastig is om zelf te erkennen dat je inderdaad lui bent, projecteer je die stem naar buiten, naar je ex partner, en hem of haar zeggen dat het niet waar is. Zo identificeer je jezelf veel makkelijker met het deel in jou die zegt dat je niet lui bent.


Dromen vertellen je wat er onbewust speelt

Dromen geven in ieder geval aan wat er speelt in je onderbewustzijn, maar de emotie die je daarbij voelt is vaak die vanuit je dagelijks bewustzijn. Dromen vertellen je wel vaak de waarheid, maar die kan best verwarrend zijn. Nare dromen over je ex vertellen je in de meeste gevallen wel dat je verlangt naar harmonie in een relatie.

Droom je nog steeds over je ex, en vaak over dezelfde dingen en heb je daarbij ook nog gevoelens voor je ex, dan kan dat betekenen dat die gevoelens die die dingen bij je oproepen nog niet echt zijn verwerkt, en dat zal tijd nodig hebben

Je zult jezelf wel moeten afvragen, of je, wanneer je nu in een andere relatie zit, nog steeds gelukkig bent in die relatie of dat je hart nog steeds roept om je ex. Maak dan een weloverwogen keuze: of je gaat je helemaal concentreren op je huidige relatie en daarin behoorlijk investeren, of je volgt je hart en je besluit om je ex weer voor je terug te winnen. Aan jou dus de keus!


Wat als je last hebt van dromen over je ex

Er bestaan zeker technieken om te voorkomen dat je steeds hetzelfde droomt. Allereerst kun je er overdag zorgen voor afleiding.

Je kunt dit doen door het ondernemen van allerlei activiteiten.

Je kunt proberen je gedachten op een ander spoor te brengen door bijvoorbeeld eens een leuke cursus te starten. Kies voor iets wat je erg leuk vindt maar vooral iets wat veel energie van je vraagt.

Dromen over je ex zal je in ieder geval beter lukken als je je minder focust op je ex.

Blijf je er last van houden en ondanks alle moeite die je ervoor doet komen die dromen toch steeds terug? Zoek na een tijd van rust weer contact met je ex en zeg tegen je ex dat je klaar bent voor contact.

Geef als reden dat het al zoveel beter met je gaat (maar zorg ervoor dat je dat dan ook echt zo voelt!). Tijdens je eerste ontmoeting praat je natuurlijk niet over de breuk en kom je niet zielig over. Integendeel!

Je ziet er fantastisch uit. Misschien waren je dromen wel heel bijzonder of komisch en kun je dat delen met je ex.

Sommige dromen zijn dan ook echt te bizar voor woorden. Aan de reacties van je ex kun je afleiden hoe hij nu over jullie oude relatie denkt. Kan hij je dromen waarderen? Hoe is zijn houding? Ontspannen of gespannen?

Op jouw beurt zou je iets kunnen zeggen waarvan je ex direct denkt 'Hey zij/hij kan nu goed relativeren, waarom zouden we eigenlijk niet meer contact met elkaar kunnen hebben'?

dagdromen over je ex

Wil je ex dan toch praten over de breuk, laat je dan niet verleiden door een discussie waar het gaat om 'wie is de schuldige'. Dit soort gesprekken hebben totaal geen zin natuurlijk. Veel beter is om te praten over jouw toekomst, de plannen die je hebt en alle leuke dingen die je al hebt gedaan in de achterliggende tijd.


Dromen over je ex versus bewust visualiseren

In plaats van jezelf af te vragen 'waarom droom ik over mijn ex' kun je beter visualiseren dat je je ex weer terug hebt gewonnen. Zo werkt ook de wet van de aantrekkingskracht.

Je visualiseert je dat je:

 • check
  op attente en belangstellende manier je ex tegemoet treed
 • check
  dat je het vertrouwen van je ex hebt teruggewonnen
 • check
  hoe zelfverzekerd en stralen je voor de dag komt
 • check
  de geweldige dingen die je hebt ondernomen en die je ex werkelijk paf doen staan
 • check
  hoe je je ex steeds verrast en hoe blij hij/zij ervan wordt
 • check
  hoe je ex onder de indruk is van jouw nieuwe verschijning en gedrag

Onderschat niet de kracht van visualiseren. Focus je je namlijk op datgene wat je wilt, dan zul je onbewust de juiste acties inzetten om je ex weer voor je terug te winnen. Stop dus met dromen en visualiseer je de diverse scenario's als je wakker en bewust bent.

Hoe waren eigenlijk jouw dromen over je ex? Wil je er wat over vertellen? Aarzel niet en laat hieronder een reactie achter. Het is leuk om met elkaar de dromen over ex partners te delen.

Zit je met andere vragen en zou je graag heel graag weer een relatie willen met je ex? Schrijf je dan in voor de gratis ex-terug training of neem contact met me op voor privécoaching.

Klik hier om een reactie achter te laten 22 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG