JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        VERLIEFDHEID, LIEFDE    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Wat is het verschil tussen liefde en verliefdheid

Als je een tijdje met iemand aan het daten bent, kun je sterke gevoelens ontwikkelen. Je denkt telkens aan diegene, voelt vlinders in je buik en wil graag samen zijn. Misschien hebben jullie zelfs al die vier magische woorden tegen elkaar gezegd: ‘ik hou van je’. Je bent verliefd, je voelt liefde.

Je vraagt je dan af: "wat is het verschil tussen liefde en verliefdheid?" Dit is een vraag die ik in mijn praktijk vaak te horen krijg. Daarom vertel ik je graag meer. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende lagen van gevoelens voor een ander. Zo kun jij beter leren welke gevoelens je precies ervaart, en wat dit zegt over je relatie. 

Misschien kun je het je nog herinneren: de eerste keer dat je echt verliefd was. Dat bijzondere gevoel van binnen, waarbij je helemaal vervuld was van je gevoelens voor die ander. Misschien was het wel liefde op het eerste gezicht, of viel je op die mooie blauwe ogen of prachtige blonde krullen.

Je leek te zweven en kon de glimlach niet van je gezicht krijgen. Toch duurde het waarschijnlijk nog een tijdje voordat je het gevoel had dat er liefde was. Misschien ben je zelfs niet zeker of je ooit echt liefde hebt gevoeld binnen een relatie.

Er is dus een verschil tussen ‘gevoelens’, ‘verliefd’ zijn en ‘liefde’. De meeste mensen voelen dit op een bepaald niveau van nature aan. Maar het is lastig om precies onder woorden te brengen. Hoe zit het precies?

Verschil tussen liefde en verliefdheid: de verschillende soorten gevoelens

Binnen een relatie kun je allerlei soorten gevoelens ervaren. Deze variëren in hevigheid, intensiteit en langdurigheid.

Niet iedereen ervaart deze emoties op dezelfde manier, of in hetzelfde tempo. Er zijn mensen die snel verliefd worden, en mensen die hier langer over doen. Dit is allebei volstrekt normaal.

Sommige ervaren romantische liefde zo intens. Vaak ook omdat ze het in hun jeugd hebben gemist. Ze hopen de liefde die ze ooit moesten ontberen te krijgen binnen hun liefdesrelatie.

Als dat verlangen niet uitkomt kan het soms leiden tot waanzinnig gedrag, zoals het doden van een geliefde. Deze mensen vertellen mij dan dat de liefde hun eerder kapot maakt dan dat het hun leven verrijkt. Ze zijn compleet het vertrouwen in de liefde kwijt.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten gevoelens die je kunt ervaren.

Aantrekkingskracht

Het eerste wat je meestal voelt als je iemand tegenkomt die je leuk vindt, is aantrekkingskracht. Je blik wordt getrokken door het uiterlijk of de uitstraling van een nieuw persoon, en je merkt dat het een reactie bij je uitlokt.

Soms kan dat zijn dat je de ander simpelweg knap vindt, maar het kan ook iets zijn in de manier waarop diegene zich gedraagt of hoe zijn of haar persoonlijkheid is.

Je interesse is gewekt, maar het is ook nog gemakkelijk om diegene weer los te laten. Stel dat jullie elkaar nooit meer zouden zien, dan ben je iemand voor wie je enkel aantrekkingskracht voelt ook snel weer vergeten. Er is nog niet echt sprake van verliefdheid. Maar, het kan wel de eerste stap zijn.

Gevoelens

Als je iemand erg leuk vindt, maar nog niet zeker weet of je echt verliefd bent, kun je zeggen dat je ‘gevoelens’ ervaart. Voor veel mensen is dit een soort tussenstap naar verliefdheid.

Je merkt dat je een heel positief gevoel krijgt van de ander. Hij of zij maakt je blij, je voelt aantrekkingskracht en je hoopt misschien dat er meer kan gebeuren tussen jullie. Kortom, er is sprake van een ‘klik’.

Gevoelens kunnen ook heel goed buiten een relatie bestaan. Je kan hevige gevoelens hebben voor iemand die niet eens weet dat jij bestaat. Dat kan best lastig zijn om mee om te gaan.

Ik kan je eventueel helpen om je gevoel beter op een rijtje te krijgen. En uiteraard ook een plannetje maken om meer met je ‘crush’ te doen, om misschien wel tot een relatie te komen.

Er kloppen ook veel mensen bij mij aan die moeite hebben met het tonen van gevoelens. Ze vertonen daardoor ongepast gedrag. Deze mensen realiseren zich niet dat er zoveel manieren zijn om je liefde te tonen. Echter, als je nooit een model hebt gehad van je ouders (je hebt niet geleerd hoe je dat kunt doen) dan is het toch nooit te laat om het alsnog te leren.

Verliefdheid

Als je iemand al iets beter kent, kan het twee kanten opgaan. Ofwel blijven je gevoelens een beetje op hetzelfde niveau steken of nemen ze zelfs af. Of je gevoelens verdiepen zich en je wordt verliefd. Dit gevoel kan ontzettend hevig zijn.

Sommige mensen kunnen er zelfs niet meer van slapen of krijgen geen hap meer door hun keel.

Verliefdheid lijkt bijna wel een verslaving. Je wil dolgraag de naam van je geliefde laten vallen in willekeurige gesprekken.

Als hij of zij contact met je zoekt, maakt dat je blijer dan wat dan ook ter wereld. Je denkt voortdurend aan diegene en voelt je intens gelukkig als je aandacht krijgt van het object van je gevoelens.

Ook lichamelijk voel je van alles als je verliefd bent. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, zweten of buikpijn. Dit alles wordt veroorzaakt door chemische processen in je brein.

Hierdoor gaat je lichaam verschillende (stress)hormonen aanmaken. Dit zorgt voor een verliefd gevoel, maar laat ook je adrenaline flink stijgen. Hierdoor kan je vaak niet meer helemaal rationeel en helder nadenken. Verliefdheid is dus hard werken voor het lichaam.

Vraag je je af hoe lang verliefdheid duurt? 

Daarover zijn de meningen verdeeld. In een heteroseksuele relatie lijkt het ongeveer twee tot vier maanden te duren voordat je verliefd wordt. Mannen worden meestal sneller verliefd dan vrouwen. D

e meeste onderzoekers denken dat de staat van verliefdheid maximaal twee tot drie jaar duurt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat het langer kan duren. Wist je dat bij zwanen bijvoorbeeld, de chemische balans in hun brein zo is ingericht dat ze voortdurend ‘verliefd’ kunnen blijven?

Liefde

De alles verterende gevoelens van verliefdheid die zorgen dat je niet meer normaal kunt nadenken, nemen meestal na een tijdje af.

Gelukkig maar, anders zouden er veel labiele mensen rondlopen!

Na een paar maanden tot een paar jaar veranderen de gevoelens. Soms betekent dit dat je de ander minder leuk gaat vinden. Maar in andere gevallen, maakt de verliefdheid plaats voor een nog dieper gevoel: liefde.

Het verschil tussen liefde en verliefdheid laat zich niet zo makkelijk omschrijven. Het is een ongrijpbaar gevoel dat je ervaart als je het meemaakt. Veel mensen zeggen dat liefde een diep gevoel van vertrouwen, geborgenheid en samenzijn is.

Als je liefde voelt voor iemand, is diegene als familie voor je. Je durft volledig jezelf te zijn en ook je lelijke kanten te laten zien. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat diegene je veroordeelt of afwijst. Liefde zorgt ervoor dat je de ander wilt beschermen, dichtbij hem of haar wil zijn en waar je je helemaal veilig voelt.

Hoe weet je of je verliefdheid of liefde voelt?

Je leest dit artikel misschien omdat je twijfelt wat je nu eigenlijk voelt voor je partner. Is het liefde, verliefdheid of toch iets anders?

Het is erg lastig om dit op afstand te bepalen. Een gesprek met mij kan eventueel meer inzicht bieden. Ik help je graag om je gevoelens beter op een rijtje te krijgen en te begrijpen wat je voelt.

In een coachingsgesrpek kunnen we dieper ingaan op jouw persoonlijke situatie, en krijg jij meer duidelijkheid. De onderstaande tips om het verschil tussen verliefdheid en liefde te herkennen kunnen je verder helpen.

Ik zal ze eerst even noemen waarna ik er dieper op in ga:

  • Stel je de toekomst voor
  • Besteed wat tijd zonder de ander
  • Schrijf over je gevoelens in een dagboek
  • Maak je niet druk over wat 'normaal' is
  • Bedenk hoe je je voelt tegenover andere mensen van wie je houdt

Stel je de toekomst voor

Als je denkt aan jouw ideale toekomstbeeld, hoe ziet dat eruit? Waar woon je, wat doe je voor werk, heb je een familie? En als je in dat beeld nu je (potentiële) partner plaatst, hoe voel je je daarbij?

Een toekomst voor jezelf fantaseren kan je goed helpen om meer over je gevoelens te weten te komen.

Besteed wat tijd zonder de ander

Dit lijkt misschien tegenstrijdig. Als je veel voor iemand voelt, wil je immers zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen! Toch kan wat afstand soms helpen om te voelen hoe je over de ander denkt.

Je krijgt de kans om de ander te missen. En om op te merken wat je dan precies mist. Is dit fysieke aanwezigheid of toch meer jullie sterke band?

Schrijf over je gevoelens in een dagboek

Een oefening om meer inzicht in je eigen gevoelens krijgen, is door er over te schrijven. Dit hoeven geen prachtige volzinnen of literaire meesterwerkjes te zijn. In een paar steekwoorden je gedachten neerpennen kan al enorm helpen.

Teken je liever, of vind je het fijn om een woordweb te maken? Het is jouw dagboek, voel je vrij om je emoties te uiten zoals jij dat wilt.

Door op een creatieve manier uiting aan je gevoelens te geven, worden ze vanzelf duidelijker in je hoofd.

Maak je niet druk over wat 'normaal' is

Liefde en verliefdheid zijn geen absolute wetenschap. Er zijn ook geen regels voor wat je wanneer moet voelen. De een is snel verliefd, de ander heeft wat langer nodig. Hetzelfde geldt voor wanneer je liefde moet ervaren.

Jouw gevoelens zijn helemaal van jou. Je hoeft je dus niet aan een bepaalde tijdslimiet te houden om liefde te voelen voor een ander.

Bedenk hoe je je voelt tegenover andere mensen van wie je houdt

Behalve romantische liefde, bestaan er nog veel andere vormen van genegenheid. Voor je ouders bijvoorbeeld, je broers of zussen, of voor een goede vriend of vriendin.

Gelukkig weten de meeste mensen wel hoe echte liefde voelt en hoe anders verliefdheid voelt. Liefde gaat dieper dan verliefdheid, maar het één is niet minder of beter dan het andere. Liefde en verliefdheid horen bij onze ervaringen in het leven.

De liefde die je voelt voor je familie (ouders, broers, zussen of vrienden) is uiteraard anders dan de liefde die je voelt voor je partner. Maar toch is het aan de andere kant weer vergelijkbaar.  Immers, het blijft bovenal een gevoel van diepe genegenheid. 

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl