• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat wel en niet zeggen tegen je ex

Wat wel en niet zeggen tegen je ex?

Een goede vraag! Wat kun je wel en niet zeggen tegen je ex.

Helaas is het zo dat je na een breuk niet altijd het juiste en gewenste gedrag vertoont. De emoties zijn vaak negatief in een dergelijke situatie. Fouten maken ligt dus voor de hand en het zijn vaak fouten die helemaal niet passen bij je persoonlijkheid.

Ik ga ervan uit dat dit niet is wat je wilt, toch? Deze fouten (of eerlijk gezegd) “blunders” kunnen de situatie zelfs nog erger maken. Het gaat dan vaak om verkeerd gekozen woorden of uitdrukkingen. Het is erg belangrijk dat je dus de juiste woorden kiest als je in gesprek bent met je ex, maar ook is het belangrijk te weten wat je vooral niet moet zeggen tegen je ex.

Het is niet altijd aan te raden om precies dat te zeggen wat er op je hart ligt. De vraag is nu: welke woorden kun je dus maar beter achterwege laten? Daarover gaat het artikel van vandaag. Kies je namelijk de juiste woorden dan voorkom je daarmee dat je ex de verkeerde signalen ontvangt. Er is al spanning genoeg, dus maak het niet erger. We geven je een aantal goede tips om ervoor te zorgen dat je dat zo goed mogelijk doet. Constateer je dat je deze blunders al hebt begaan, raak dan niet in paniek. Er bestaat een manier om dit te herstellen, maar in dat geval raad ik je aan om een persoonlijk gesprek bij mij aan te vragen want het kan zijn dat je in een bijzondere situatie zit.

Wat niet en wel zeggen tegen je ex: de top 10 uitspraken die je beter maar kunt vermijden

Emoties spelen een grote rol na de breuk. Ze bepalen hoe jij je gedraagt en wat je ex vervolgens van je denkt. Zeker als jouw doel is om weer een goede start te maken is het zaak dat je controle krijgt over je emoties. Misschien dat je op het punt staat je ex te bellen, of kijk je vaak op zijn of haar facebook en ben je geneigd te reageren op zijn of haar posts? Ontdek dan hier wat je niet moet zeggen tegen je ex, want nogmaals, een en ander kan wellicht heel verkeerd aflopen. Alles wat verboden is voorkom je dus. Dit is niet alleen belangrijk om je kansen op relatieherstel veilig te stellen, maar zeker ook voor je eigen persoonlijke herstel.

Laat de breuk jouw leven niet beheersen. Wees ook weer niet te gespannen als je met je ex in gesprek gaat, want dan loop je het risico de verkeerde woorden te gebruiken.  Beter is dan op zo’n moeilijk moment, om even diep adem te halen, je mooiste glimlach te laten zien en te zeggen “ik weet nu even niet goed meer wat te zeggen, maar ik zal er later nog wel op terug komen”

Je ex bedreigen zoals : “Als je weggaat doe ik mezelf wat aan”

Het is belangrijk dat je je ex niet expres bang maakt, of hem of haar bedreigt met uitspraken die toch niet waar zijn of waarvan je weet dat je het toch niet doet. Zeggen dat je zelfmoord gaat plegen is natuurlijk het stomste wat je kunt doen. Je ex, die er toch al moeite mee had om het uit te maken, kan daardoor een traumatische ervaring krijgen. Je verpest bovendien al je kansen dat het ooit nog goedkomt. wat wel en niet zeggen tegen je ex

Het siert je overigens niet als je je ex bedreigt. Je kunt niet verwachten dat je, als je je ex chanteert, manipuleert of bedreigt positief over je gaat denken. Trap dus niet in deze valkuil want je richt je daarmee op het negatieve en alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook het negatieve! Je loopt een groot risico dat je ex je voorgoed verwerpt en nooit meer terugkomt.

Wanhopige uitspraken zoals: ” Ik smeek je! Kom terug alsjeblieft”

Als je ex je heeft gedumpt kun je je maar moeilijk voorstellen hoe het leven zal zijn zonder hem of haar. Je hebt dan maar één wens: om zo snel mogelijk weer bij elkaar te komen. Je wilt voorkomen dat de afstand tussen jou en je ex groter wordt dan het nu al is.

Zeker als je al geruime tijd samen hebt gewoond  wil je het liefst dat het zo blijft, want één van onze belangrijkste basisbehoeften is geborgenheid en intimiteit. We willen zo min mogelijk veranderingen in relaties, want relaties bevestigen onze identiteit.

Zodra er verandering komt zien we dat als een bedreiging voor ons geluk. Aan de ene kant is het dus begrijpelijk dat je probeert je ex een schuldgevoel aan te praten, want je voelt je bedreigt. Maar nogmaals, het heeft geen zin om je ex te smeken, te bedreigen, te manipuleren of te chanteren. Wees zelf de wijste en laat juist, nu de breuk een feit is, jezelf van je beste kant zien.

Nog een uitspraak die “needy” overkomt : ” Ik heb je nodig!”

Met deze uitspraak stel je jezelf aan de vragende kant. Je verwaarloost jezelf en je haalt daarmee eigenlijk het slechtste uit jezelf. Deze uitspraak toont dat je wanhopig bent, dus dat dien je echt te vermijden! Beter kun je ervoor zorgen dat je ex een positieve indruk van je krijgt als hij of zij je weer ziet en dat je ex dan vervolgens denkt “jee, heb ik dit laten gaan? hoe stom ben ik geweest?”

Je ex naar beneden halen met: “Je verdient mij niet”

Bij een relatiebreuk krijg je te maken met je ego en trots! Grote kans dat je door beînvloeding daarvan de verkeerde dingen zegt en dat je er erg veel spijt van zult krijgen. Het zijn dus niet alleen gevoelens die een rol spelen na de breuk, maar zeer zeker ook het ego. Door je ego te laten spreken ben je geneigd om impulsief te reageren. Waarom? Je bent gekwetst omdat je bent afgewezen en eigenlijk wil je laten zien dat je ex ongelijk heeft, en jij superieur bent aan je ex.

Daarom ben je geneigd om tegen je ex te zeggen dat hij of zij eigenlijk de moeite niet waard was en dat je al die tijd geloofd hebt in een leugen. Luister dus niet naar je ego na de breuk. Het is erg moeilijk om foute uitspraken te repareren. Natuurlijk kun je zeggen dat het je spijt, maar het duurt erg lang voordat je ex weer vertrouwen in je krijgt.

Schelden op je ex : “Wat ben je eigenlijk een ongelooflijke klootzak/trut” (of soortgelijke uitspraken)

Wanneer je controle verliest over je emoties ben je ook eerder geneigd om op je ex te gaan schelden. Ik kan je verzekeren dat je niet de enige bent die spijt heeft van het gebruik van scheldwoorden. Of je je ex nu wel of niet terug wilt, vaak zijn dit helaas veel gebruikte uitspraken.

Waarom zou iemand gaan schelden op zijn of haar ex? Dit komt omdat je, net als bij de vorige uitspraak ‘je verdient me niet’ wilt bewijzen dat je beter bent dan je ex. Feitelijk wil je gewoon terugslaan en je ex helpen herinneren dat hij of zij een grote vergissing begaat om een einde te maken aan de relatie. Voorkom dus dat je scheldt. Wanneer je je ex met respect behandelt zal je ex ook meer respect hebben voor jou. Immers, je laat zien hoe goed je om kunt gaan met een dergelijk pijnlijk besluit.

Je ex bedreigen met ” Je zult hier spijt van krijgen” ( en andere soortgelijke bedreigende uitspraken)

Uitingen van wraak komen helaas veel vorm, met name als er veel energie is gestopt in de relatie om deze te redden van de ondergang. Nogmaals, het gaat hier om trots en ego, je wilt niet dat een ander over jou beslist. Natuurlijk dien je dit te vermijden. Laat je ex weten en voelen dat het goed is zoals het is en dat de breuk jullie ongetwijfeld sterker zal maken en jullie zal voorbereiden op de nodige veranderingen. Feitelijk is een relatiebreuk een moment van bewustwording: “zo gaat het niet langer meer. Ik wil dat dit stopt, dus laten we elkaar een tijd lang niet meer zien”. Vaak wordt besloten om de relatie te beëindigen omdat men geen andere oplossing meer ziet. Het nemen van wat afstand is dan het beste wat je kunt doen.

Schuldgevoelens aanpraten zoals in “Zie je dan niet wat ik allemaal voor je heb gedaan?”

Uiteraard laat je je ex niet zien, of vertel je hem/haar niet wat je allemaal gedaan hebt om je relatie te redden, zoals bijvoorbeeld vertellen dat je moeite hebt gedaan om je uiterlijk te veranderen, dat je de laatste tijd meer tijd in hem of haar hebt geinvesteerd, en dat je je afvraagt waarom je daar nu dus ‘stank voor dank’ voor krijgt. Want bedenk, dat het heel goed mogelijk is dat jij je ex iets hebt gegeven waar hij of zij nu net niet op zat te wachten. Dat je dus niet hebt beantwoord aan zijn of haar specifieke behoeften. Het heeft dan geen zin om energie te stoppen in dit soort veranderingen als je de oorzaak van de problemen van je relatie niet aanpakt. Overigens wil je natuurlijk niet veranderen voor je ex, maar in de eerste plaats voor jezelf.

Arrogante uitspraken als “Je zult nooit meer iemand vinden zoals ik”

We vinden het maar wat fijn om onszelf te vergelijken met anderen, in de hoop dat de ex partner dat ook ziet. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je ex aan het daten slaat met anderen. Met dit soort uitspraken probeer je je ex te intimideren met het idee dat je ex nooit beter af kan zijn zonder jou, wat uiteraard helemaal niet waar hoeft te zijn. Je ex heeft duidelijke redenen om een einde te maken aan de relatie, en je zult je dus moeten verdiepen in die redenen. Je ex zal echt niet meer gaan nadenken als je zegt dat je ex nooit meer iemand zal vinden als jij.

Wanhopige uitspraken zoals “Ik zal nooit meer iemand vinden zoals jij”

Misschien denk je met dit soort uitspraken te bereiken dat je ex denkt ‘oh, ben ik echt zo geweldig?’ en dat je hoopt dat je ex zich dan nog maar eens bezint. Niet alleen oefen je hiermee druk uit op je ex, maar je wordt er vooral niet aantrekkelijker op. Integendeel, je toont hiermee dat je wanhopig bent, zwak en afhankelijk bent. Je ex ziet daarentegen veel liever een partner die moed en kracht toont en de situatie accepteert zoals het is, ook al denk jij dat je ex het allemaal verkeerd ziet.

Appeleren aan zijn of haar onlogische beslissing “Maar ik hou toch van je?”

Voor veel mensen klinkt dit als één van de mooiste liefdesverklaringen, maar dat zie je toch verkeerd. Het zijn niet alleen gevoelens die ervoor zullen zorgen dat je ex weer terug komt. Zeggen “maar ik hou toch van je” tegen je ex is iets wat je vooral en zeer zeker moet vermijden zodra hij of zij een einde maakt aan de relatie. Het is in ieder geval geen oplossing voor de problemen waarmee jullie nu worden geconfronteerd. Gun jezelf de grootste kans om je ex terug te winnen door het Ebook “Win Hem Terug” of “Win Haar Terug” te lezen. Daarin staan de beste tips, heel gestructureerd laat het je zien welke stappen je dient te nemen van A tot Z

Wat je beter niet kunt vragen aan je ex

Er zijn nog meer uitspraken die je dient te vermijden. Het zijn eigenlijk meer vragen gericht aan je ex. Ik zal ze hierbij een aantal noemen:

Vraag #1: “Hou je nog van me?”

Stel zeker niet dit soort vragen als je ex al grote moeite had met het nemen van zijn of haar besluit. Je ex kan en wil hier geen antwoord op geven. Heeft je ex zeer zeker nog gevoelens voor je, dan nog zal je ex aarzelen om dat te zeggen. Je ex weet namelijk dat het voor verwarring zal zorgen, en daarmee is hij of zij nog verder van huis. Je ex weet ook dat het je zou kwetsen als hij of zij geen gevoelens meer heeft. Breng je ex dus niet onnodig in verlegenheid door dit soort opdringerige vragen te stellen. Op dit moment is het voor je ex echt niet mogelijk om daar antwoord op te geven.

Vraag #2: “Ben je soms verliefd op iemand anders?”

Stel geen persoonlijke vragen op het moment dat je ex het uitmaakt! Ik weet dat je het heel graag wilt weten of de reden van de breuk is dat je ex verliefd is geworden op iemand anders maar het is echt niet verstandig die vraag te stellen. Als je het toch niet kunt laten dan raad ik je aan om er via via achter te komen, vraag bijvoorbeeld aan je vrienden of je ex toevallig aan het daten is met iemand anders.

Vraag #3: “Wil je me nog 1 kans geven ?”

Je wilt je ex vragen om je tijd te geven. Of het nu 3 dagen zijn of 4 maanden, eigenlijk ligt daar het probleem niet. Het doel is dat je geloofwaardig over komt en woorden omzet in daden. Daarom is het veel verstandiger om geleidelijk aan wat veranderingen in jezelf te laten zien. Verwacht niet dat het mogelijk is om in zo’n korte tijd te veranderen. Bovendien zul je al die nodige veranderingen moeten laten zien via concrete acties en niet alleen met woorden.

Vraag #3: “Waarom? We haten elkaar toch niet”

Natuurlijk is het onzinnig om dergelijke vragen te stellen, ze zijn ook niet logisch al zou je denken van wel. het tegengestelde van “houden van” hoeft niet per sé “haten” te zijn. Integendeel, veel koppels gaan uit elkaar ondanks het feit dat ze nog van elkaar houden.

Voorkom sowieso het woord ‘haten’!

Laat jezelf niet verleiden door te zeggen “Ik haat je dat je me dit aandoet” Ook al ben je nog zo woedend op je ex. Zeggen dat je hem of haar haat is het stomste wat je kunt doen. Haatgevoelens gaan je niet verder helpen. Zie het eigenlijk meer als ‘ontspoorde liefde’, en de oorzaak kan zowel liggen bij jezelf als bij je ex. Als het aan je ex ligt, dan nog kan het zijn dat hij of zij er niets aan kan doen. Je hebt de realiteit te accepteren.

Alleen als je ex je fysiek geweld heeft aangedaan of als je ex je bedreigt is er bijvoorbeeld reden om aangifte te doen bij de politie, maar zeggen dat je je ex haat is echt onverstandig. Nogmaals, het zal je niet verder brengen, en mocht je ooit weer terug willen komen bij je ex dan is het zeer zeker niet aan te raden om te zeggen dat je je ex haat. Voorkom dat je spijt krijgt van onzinnige uitspraken waarvan je op voorhand al weet dat ze niet waar zijn.

Wat Dan Wel Zeggen Tegen Je Ex?

Nu we aan het einde zijn gekomen van dit artikel is het nodig om ook antwoord te geven op deze vraag. Immers we willen aan de slag met de juiste acties en ons niet richten op de negatieve. Je zou kunnen denken dat je maar helemaal beter niet meer kunt communiceren met je ex. Maar dat is allerminst waar. Vroeg of laat zul je elkaar toch weer spreken, en dan is het maar beter dat je goed bent voorbereid.

Je hebt wellicht al gezien dat ik een boek heb geschreven over de juiste manier van communiceren met je ex, of eerder gezegd: hoe je ervoor kunt zorgen dat je een perfecte klik krijgt, en je ex je gaat zien in een heel ander licht. Dit boek getiteld “De Perfecte Klik” gaat uit van een principe dat ‘metaprogrammeren’ heet. Een term dat wordt gebruikt binnen de NLP (neurolinguistisch programmeren). In het boek wordt beschreven hoe je kunt reageren op je ex in diverse situaties, door gebruik te maken van dezelfde taal en mimiek als je ex, zodat hij of zij zich meer verbonden en vertrouwd gaat voelen met jou.

Daarnaast kan ik je ook hulp bieden bij het schrijven van een brief dat helemaal toegespitst is op jouw situatie. Daarvoor zou je emailcoaching kunnen aanvragen via deze link

Kortom het antwoord op de vraag wat wel en niet zeggen tegen je ex is hiermee hopelijk wat duidelijker geworden.  Ik wens je erg veel succes met het terugwinnen van je ex!

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Hi,michele
  Ik heb mijn ex een sms gestuurd na 3 weken geen contact om te vragen hoe ’t met haar gaat. Ze heeft me direct geantwoord met nu pas vraag je dat? Gaat goed zoals altijd. Wat moet ik daarop antwoorden?

  1. Beste,
   Heel rustig blijven en zeggen ‘ik heb gewacht het het jou te vragen uit respect. Ik wou je rust geven en ruimte. Niet opzettelijk of negatief bedoeld. Wat jammer dat je zo reageert. Mijn intentie is en was positief. Ik gun jou dat ook om te denken vanuit de positieve intentie van de ander’

   Sterkte en hartelijke groet,
   Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG