5

Wraak nemen op je ex? Zo doe je dat

"Michelle, vertel mij eens, hoe kun je het beste wraak nemen op je ex?". 

Het is maandagochtend 09:15 uur. Ik open mijn laptop om mijn emails te checken. Mijn oog valt direct op de titel van de mail "wraak op ex". Hmmm, dat is zeker geen alledaagse kreet. Wat kan hier aan de hand zijn? vraag ik me af.

De mail is afkomstig van Sofia (naam enigszins gewijzigd ivm privacy, uiteraard ;-). Ze vraagt me hoe ze het beste wraak kan nemen op haar ex. 

Ik besluit direct te reageren: "Beste Sofia, je vraag is zeker bijzonder. Kun je me uitleggen waarom je wraak wilt nemen op je ex? Wat is er precies gebeurd?"

Nadat we over en weer enkele emails uitwisselen, krijg ik steeds meer begrip voor haar verlangen en plannen om wraak te nemen op haar ex.

wraak nemen op je ex

Maar begrip hebben voor wil natuurlijk nog niet zeggen dat je het ermee 'eens bent'.

De meeste vragen die ik binnenkrijg zijn doorgaans van een heel ander soort.  Hier enkele voorbeelden:

"Michelle, hoe vind ik ware liefde? Hoe kan ik mijn relatie herstellen? Hoe kan ik mijn ex terugkrijgen? Hoe kom ik over mijn ex heen? Help, ik kan niet overweg met de kids van mijn nieuwe partner! of, Mijn partner is vreemdgegaan! etc etc, maar 'wraak nemen op ex' .... zoiets is natuurlijk buitengewoon negatief maar tegelijk ook een serieuze noodkreet.


Wraak nemen op je ex komt voort uit een oerdrift om te overleven

Sofia schijnt een hele logische verklaring te hebben voor haar wens: "ik wil gewoon dat hij net zoveel pijn lijdt als ik heb geleden, eigenlijk zelfs meer dan dat"

Ik vraag haar wat er precies is gebeurd en hoor haar verhaal aan. Ze vertelt me dat ze vele jaren lang emotioneel mishandeld is geweest. Haar ex had haar van alles beloofd. Steeds beloofde hij dat hij zijn nare gewoontes en gedrag zou veranderen. Maar uit geen van zijn acties of daden bleek dat dat ooit zou gebeuren. 

Hij had al die jaren de macht over haar gehad, en had ze dat toegelaten. Nu was ze van plan hem die macht te ontnemen door minstens net zo hard terug te slaan.

Ondanks dat ze altijd al had geweten dat hij een chronische leugenaar was, dat hij zijn 'authentieke ik' niet durfde te tonen, had ze de moed niet om hem te verlaten. Dat hij vaak de neiging had om haar de grond in te boren, in plaats van het beste uit haar te halen, nam ze al die tijd voor lief.  Ze wist gewoon niet hoe ze haar toxische relatie moest loslaten.

Je vraagt je misschien af 'hoe kan iemand dit jarenlang volhouden'?

Wel, het feit dat je je zo laat manipuleren heeft natuurlijk een reden: vaak is de oorzaak hiervan terug te vinden in de ervaringen uit het verleden. Die ervaringen kunnen zo intens zijn dat je uiteindelijk ook gaat geloven dat je niets waard bent en die ellende ook verdient.

Zo had haar ex bijvoorbeeld heel vaak kritiek op haar en bracht hij haar in onzekerheid. Hij zei bijv. in het bijzijn van anderen dat ze niet mooi of niet sexy genoeg was. Ook zei hij regelmatig hoe dom ze wel niet was. 

Omdat ze zoveel liefde voor hem voelde durfde ze er nooit iets van te zeggen. Op een gegeven moment, toen de pijn uiteindelijk ondragelijk begon te worden, realiseerde ze zich dat dat een abnormale situatie was. Ze besefte meer dan ooit dat er verandering moest komen, en dat die verandering alleen kon plaatsvinden in haarzelf. 

Vele jaren lang had ze moeite gedaan om indruk op hem te maken. Zodoende zou ze ervoor zorgen dat hij haar niet zou verlaten, want alleen zijn is eng. Het voelde bovendien als een investering die je niet zomaar opgeeft, ook al is het nog zo negatief.

Sofia realiseerde zich niet dat haar relatie ervoor zorgde dat ze zichzelf kwijt raakte. Het was moeilijk om te erkennen dat ze te zwak was om een halt te roepen aan deze manipulatie.

Vandaar dus ook dat ze naar me toe was gekomen met de vraag wat ze nu het beste kon doen nu ze eindelijk de stap had durven zetten om te breken.

Ze vertelde me dat haar gevoelens van liefde over waren gegaan in haatgevoelens en dat ze daarmee 'iets moest'. Ze zei dat ze zich nooit had kunnen voorstellen dat ze ooit zover zou komen Nu voelde ze echter sterk het verlangen om wraak te nemen, om haar ex net zo hard te kwetsen als hij haar had gekwetst.

Eigenlijk was het pure haat die ze voelde.

Maar haat is feitelijk ontspoorde liefde. Het ligt helemaal niet zo ver uit elkaar. Je kunt haat gevoelens hebben voor je ex, maar je kunt er uiteindelijk helemaal niets mee.

Wraak nemen heeft geen zin. Het is een drift dat stamt uit de oertijd toen wij nog in stammen leefden en ervoor moesten waken dat de stam niet werd uitgeroeid. Toen was het belangrijk om de boosdoener zo snel mogelijk uit te roeien. Nu leven we in een geheel andere tijd, met andere maatschappelijke verhoudingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we andere leefregels hebben ontwikkeld.

Haat en wraakacties hebben ook nog nooit bewezen dat het een positief resultaat oplevert. Maar toch houden we om een of andere reden het gevoel dat we 'er iets mee moeten'. We voelen duidelijk dat terugslaan veel zal oplossen, maar dat is slechts een illusie.


Waarom negeren nog altijd beter is dan wraak nemen op je ex

Om Sofia duidelijk te maken dat ze in geen enkel opzicht zou opschieten met het nemen van wraak op haar ex, besloot ik haar eerst te vertellen over een wetenschappelijk onderzoek dat in Amerika had plaatsgevonden met drie ratten.

Voor dit onderzoek werden drie ratten genomen. Iedere rat werd in een aparte doos gedaan en in een andere kamer gezet.

De bedoeling was dat ze alle drie een verschillende emotionele behandeling zouden krijgen.

rat krijgt aandacht

Zo werd de eerste rat dagelijks bezocht en op een liefdevolle positieve manier behandeld. 

Er werd zorg aan de rat besteed. Hij kreeg lieve stemmen te horen, harmonieuze muziek, er werd met hem gespeeld, gelachen, genuffeld en regelmatig werd hij geaaid.  Kortom, de rat moest zoveel mogelijk liefdevolle aandacht krijgen.

De tweede rat werd daarentegen totaal genegeerd. Eigenlijk besteedde men totaal geen aandacht aan hem. Deze rat werd dan ook niet aangeraakt en er werd niet tegen hem gesproken.

Bij de derde rat daarentegen begon men regelmatig te schreeuwen en te schelden, en dat op verschillende, onvoorspelbare momenten. Kortom deze rat moest vooral negatief benaderd worden waarbij het uitzenden van negatieve energie van groot belang was.

overleden rat

Op een gegeven moment, bleek 1 van deze 3 ratten te zijn overleden. 

Ach gossie, na enkele dagen al was hij morsdood šŸ™

Voor welke van deze ratten werd het lot te ondragelijk?

Ik vroeg het Sofia. Ze antwoordde ā€˜logisch! de derde, immers hij had heel veel negatieve energie ervaren omdat hij op een gemene manier emotioneel gekwetst was geweest. Gewoon doodgegaan van verdriet en stress'

Ik vertelde haar dat ze ernaast zat. Het was juist de tweede rat die overleden was. De rat die totaal genegeerd werd. De reden hiervan was dat de rat had ervaren dat hij compleet nutteloos was en er niet meer toe deed.

Dit is het belangrijkste was je in dit artikel leert:

Ook al geef je iemand negatieve aandacht, het blijft toch altijd aandacht. Negatieve aandacht krijgen is dan nog altijd beter dan wanneer je totaal wordt genegeerd.

Want geef je iemand negatieve aandacht dan geef je in ieder geval het signaal af dat hij bestaat en aandacht verdient.

Ik vertelde Sofia dat wanneer zij inderdaad haar ex zou willen kwetsen, het enige wat zij nog hoefde te doen was om hem compleet te negeren.


Dit is waarom wraak nemen op je ex energie- en tijdverspilling is

Als jij door je ex aan de kant bent gezet, raad ik je vooral aan om te stoppen met jezelf af te vragen ā€˜waarom heeft mijn ex mij dit aangedaan, waarom is dit gebeurd, waarom heeft mijn ex gelogen, ik herken mijn ex niet meer etcera.

Doe je dat wel, dan zul je automatisch toch je ex weer aandacht geven, zij het negatief, maar toch. Je richt je bovendien ook weer op het verleden in plaats van op de toekomst. Verkeerde mindset dus!

Er is dan eigenlijk maar 1 persoon die lijdt, en dat ben jij en niet je ex!

Als je echt wraak wilt nemen op je ex, je ex echt wilt kwetsen dan is er geen betere manier door je gewoon op jezelf te focussen, het geluk te vinden in jezelf en het niet buiten jezelf te zoeken.

Als jij weer controle krijgt op je leven, dan ontneem je daarmee ook de macht die je ex op je heeft. Jouw ex heeft geen enkel recht om ervoor te zorgen dat jij je rot voelt of gekwetst. Jij bent nog altijd de enige die dat bepaalt. Jij bent dus ook de enige persoon die bepaalt hoe je denkt over wat er is gebeurd.

Laat jij je ex zien dat het prima met je gaat en je jezelf prima redt, dan is dit het beste wat je kunt doen als je wraak wilt nemen op je ex. 

Je ex mag dus geen enkele invloed meer op je hebben. Want bedenk dit eens: wat zou er met Sofia gebeuren als ze door zou gaan met plannen te maken over wraakacties op haar ex? 

Elke man die ze vanaf dat moment zou ontmoeten zou ze vergelijken met haar ex. Ze zou niet in staat zijn om zich open te stellen voor een nieuwe relatie, om de kwaliteiten van andere mannen te zien. Ze zou niet in staat zijn om los te laten en door te gaan met haar leven.

Ze zou enorm veel tijd en negatieve energie hebben verspild door zich continu te richten op haar ex in plaats van op de vraag: wat wil ik eigenlijk met mijn leven?

Als ze niet zou begrijpen waarom het zo belangrijk is om haar ex te negeren, door bijvoorbeeld niet meer te schelden of zich boos te maken of zich te irriteren aan bepaalde dingen over hem, dan zou ze zichzelf dus alleen nog maar hebben gekwetst.

Want nogmaals of het nu negatieve aandacht is of positieve aandacht, het blijft nog altijd aandacht!


De zoete wraak op je ex

We hebben je nu uitgelegd waarom het beter is om je brein niet te vervuilen met negatieve energie zoals wraakacties op je ex. Je schiet er namelijk helemaal niks mee op. Beter is om het verleden achter je te laten en je gemene manipulerende ex te laten voor wie of wat het is.

Vaak wordt mij ook de vraag gesteld of het verstandig is om je ex jaloers te maken door te flirten met een ander, en of dat een goede manier is om wraak te nemen op je ex.

Natuurljk niet! 

Mijn ervaring is overigens dat je ex het direct door heeft als je dat geflirt met opzet doet. Je maakt jezelf op die manier alleen maar belachelijk.

Laat zien dat je weet wat je wilt en wat je niet wilt, door de acties die je onderneemt en je uitstraling. Jouw omgeving zal het zien. Uiteindelijk komt het ook op het bordje van je ex terecht.

gelukkig zijn met jezelf

Zorg dat het duidelijk wordt dat je je leven onder controle hebt, en dat jij goed bezig bent met het creĆ«ren van je toekomst. Wraak nemen op je ex of er negatieve energie in stoppen gaat je niet helpen om verder te komen en al helemaal niet als je je relatie wilt herstellen. 

De behoefte om wraak te nemen komt vaak ook voort uit het verlangen om macht uit te oefenen op de ander. Maar binnen een gezonde relatie is er geen strijd om macht, maar wil je juist het beste halen uit je partner.

Tot slot: als je ex je op een respectloze manier heeft behandeld of gemanipuleerd, erken dat dan en hou jezelf niet voor de gek. Laat je ex los, ook al doet het nog zo'n pijn. Je komt echt wel over je liefdesverdriet heen.

Blijft de behoefte van wraak nemen nog sterk aanwezig? Kun je het verleden niet loslaten? Neem contact met me op, of lees genees je gebroken hart in 15 stappen.

Wat is jouw mening en wat zijn je ervaringen over wraak nemen op je ex? Laat het hieronder weten door het achterlaten van een reactie!

Klik hier om een reactie achter te laten 5 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG