• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 21 relatietips bij relatieproblemen

Deze 21 relatietips redden wellicht nog net op tijd je relatie

Je hebt het idee dat je goede relatietips nodig hebt omdat je relatie loopt misschien niet zo goed loopt als je zou willen? Je hebt het gevoel dat je al zoveel geeft, maar je mist duidelijk iets en je weet niet wat je er aan kunt doen? Dan zijn de relatietips in dit artikel zeker een uitkomst.

Sterker nog: het kan maar net zo zijn dat dezetips je zoveel inspiratie geven dat je je relatie nog weet te redden. Als dat zo is, dan zou dat uiteraard helemaal geweldig zijn en laat je mij dat natuurlijk direct weten.

Ik kan je je in ieder geval al verklappen dat deze relatietips al honderden koppels hebben geholpen. Sterker nog: hun relatie werd zelfs beter en inniger dan ooit tevoren.

Op het moment van schrijven is het bijna Kerstavond…Het maakt me best verdrietig als ik emails lees van mensen die zoveel moeite hebben om van hun relatie iets moois te maken.

Afgelopen 22e november waren mijn man en ik alweer 30 jaar getrouwd. Ja, geloof het of niet, we hebben echt een hele gelukkige relatie. Nee, het ging niet allemaal altijd vanzelf. Maar de relatietips in dit artikel hebben er wel aan bijgedragen dat we nog steeds bij elkaar zijn. Daarom wil ik ze graag met je delen.

​Onze dochter maakte onderstaande foto toen we uit eten gingen:

mijn relatietips gelukkig huwelijk

Ze schreef:

“These two have been married for 30 years. They showed me that real love still exists, even when times got rough and the future seemed hopeless, they decided to work on it and the result is here, today. Thank you so much for your support and love. I could not wish for a better role model.

Dat is toch wel het mooiste wat je als ouders wilt horen toch?

Ik zie veel jonge gezinnen die uit elkaar vallen. Je vraagt me wat hiervan de reden is. Wel, naar mijn mening is het een combinatie van factoren.

In de eerste plaats: de spannende romantiek van het begin heeft plaatsgemaakt voor de dagelijkse routine.

Onderlinge verschillen die aanvankelijk genegeerd of doodgezwegen werden steken de kop steeds meer op.

Na jaren ontdekken partners dat ze die verschillen niet meer kunnen of willen verdragen. Vaak hebben ze nooit geleerd hoe ze met die verschillen moeten omgaan.

En dan komt er ook nog eens bij dat we in een snel veranderende individualistische samenleving leven. We streven naar perfectie, gemak, en snelle oplossingen. De relatieproblemen en ruzies mogen vooral niet te lang duren.

In de afgelopen weken heb ik een jonge vrouw gecoacht die achterblijft met 3 kleine kinderen (de jongste is 3).

Haar man heeft het huis verlaten om na te denken over de relatie. Na enige tijd kwam ze tot het inzicht dat ze beter af is zonder man dan met man.

Hij was in de afgelopen tijd zich gaan begeven op gevaarlijk terrein, en ze wilde daar niet met hem in meegaan.

Ze zei “Michelle ik ben zo blij dat ik je gevonden heb. Wat zou ik gedaan hebben als ik jou niet was tegengekomen. Ik had nooit de kracht gehad om hier uit te komen”

Ze stuurde me vandaag zowaar een kerststukje, zo lief!​

kersttukje van een klant

De 21 beste relatietips voor een gelukkige en langdurige liefdesrelatie

Vaak hoor ik tijdens mijn coachingsessies de vraag “hoe doen die koppels dat toch die al 30 of 40 jaar getrouwd zijn”. Hebben ze dan nooit problemen? Welke geheimen kennen zij? heb jij goede adviezen hiervoor?

Naar deze vraag is in de afgelopen jaren veel onderzoek geweest. In dit artikel onthul ik je die geheimen. Mijn doel is dat ze je zullen inspireren, zeker als je relatie dreigt te ontsporen.

Want zeg zelf, hoe belangrijk is het niet dat je vecht voor een relatie waar je al zoveel in hebt geïnvesteerd.

Deze relatietips zijn tevens geschikt om als checklist te gebruiken of je relatie nog wel de moeite waard is om in te investeren. Zijn ze geen van allen, of slechts enkelen aanwezig in je relatie, dan wordt het wellicht tijd dat je besluit er een punt achter te zetten.

De ene relatietip is overigens niet belangrijker dan een andere. Hoe meer je ze toepast, des te groter de kans op een langdurige relatie.

Tip 1 : Ruzie maken wil nog niet zeggen dat het nooit meer goed komt

Koppels die al jaren lang een gelukkige relatie hebben realiseren zich maar al te goed dat wanneer er een lamp in huis het niet meer doet, dat nog niet wil zeggen dat je het huis maar moet verkopen.

Ook al kan ruzie nog zo hevig zijn, het betekent niet het einde van je relatie. Je mag echter niet keer op keer vernederd worden. Het herhaaldelijk ruzie maken is wel een punt om je zorgen om te maken, en met herhaaldelijk bedoel ik: meerdere keren per week.

Tip 2 : Schroom niet om “ik hou van je” te zeggen

Je kunt nu nog zoveel relatietips lezen, maar als je het niet over je lippen kunt verkrijgen om regelmatig “ik hou van je” te zeggen, ben je dan iemand die denkt dat de relatie zomaaar vanuit het niets beter zal worden? Waarom is het toch zo moeilijk om “ik hou van je” te zeggen? Alsof je bang bent om afgewezen te worden. Als je echt van je partner houdt, zorg er dan voor dat hij of zij het weet.

Ook al ben je dan nog zo lang samen, het wordt nooit vervelend om ‘ik hou van je’ te horen. Het uitspreken van die woorden kost je niets en kan veel onnodige twijfel wegnemen. Uiteraard ligt het voor de hand dat je het vervolgens ook nog in daden moet laten zien.

Tip 3 : De familie van je partner is ook jouw familie

Zeker als de familieband van je partner hecht is, zul je er van jouw kant ook aandacht aan moeten schenken.

Bovendien is het nooit leuk om met iemand samen te leven waarvan de ouders je duidelijk laten zien dat ze geen boodschap aan je hebben.

Je hoeft geen vrienden te zijn met de familie van je partner, maar er moet sprake zijn van minimaal respect en contact.

Het allerbeste is toch wel om je schoonfamilie te beschouwen als je eigen familie.

schoonfamilie

Tip 4 : Hang de vuile was niet buiten

Tegenwoordig publiceert men van alles op facebook, zelfs als er sprake is van relatieproblemen. wil je iets publiceren op facebook of social media, hou het dan met name bij de positieve dingen die je tegenkomt en graag wilt delen.

Dat heeft niets te maken met ‘jezelf mooier voor doen dan je bent’ maar alles met respect voor elkaars privéleven. Gaat het vandaag slecht in je relatie, dan kan het morgen zo maar weer anders zijn.

>> Lees ook mijn andere artikel “tips om je relatieproblemen voorgoed op te lossen”

Tip 5 : Laat de sleur geen grip krijgen

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je niet iedere avond voor de buis hangt, zonder dat je je partner eerst wat aandacht hebt gegeven. Het is heel verleidelijk om lekker achterover te hangen, en te denken “het hoort erbij, zeker nu we al jaren samen zijn, en ach, het zal allemaal niet zo’n vaart lopen”.

Je hebt geen idee hoe gevaarlijk dat is.

Verras je partner regelmatig met speciale aandacht, of door dingen samen te doen. Dat vraagt echt geen toeters en bellen. Juist eenvoudige activiteiten samen kunnen al voor heel veel verandering zorgen. Dit is eigenlijk één van de meest krachtige tips uit alle relatietips die ik je kan geven: hou het simpel.

Daarnaast is het belangrijk dat de fysieke en emotionele intimiteit aanwezig en in balans is.

>>> Lees ook mijn andere artikel “Hoe word ik gelukkig in mijn relatie”

Tip 6 : Kom je afspraken na

“Zeg wat je doet en doe wat je zegt”. Heb je eenmaal samen een tijdstip afgesproken, zorg dan dat je op tijd bent. Heb je gezegd dat je het komend weekend meegaat op verjaardagsbezoek, doe dat dan.

Te laat komen op een afspraak bij vrienden kan voor heel wat onnodige irritaties zorgen.

Tip 7 : Steun elkaar door dik en dun

Ook al ben je nog zo gestresst door je werk, of je rent van de ene vergadering na de andere, je bent druk met kinderen halen en brengen van school, het huishouden in het gareel te krijgen (of beter gezegd: te houden), toch is het belangrijk te laten zien dat je je net zo verantwoordelijk voelt en je partner wil steunen.

Zorg ervoor dat de taken in huis zo goed mogelijk worden gedeeld

Tip 8 : Zorg voor elkaar

Als je een relatie hebt betekent dat ook dat je goed voor elkaar zorgt, en dat dat zorgen ook in balans is.

Dat houdt dus in :

relatietip steun elkaar

– dat jij evenveel zorgt voor je partner als je partner dat doet, zowel in slechte als in goede tijden

– dat je er geen problemen mee hebt om soms je plannen overhoop te halen als je partner je zorg en aandacht nodig heeft.

Denk hierbij aan zaken als afspraken verzetten, naar de apotheek rennen voor medicijnen etc.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je daarin doorslaat en je je partner behandelt als een kind.

Tip 9 : Kleine attenties doen wonderen

Koop ‘zo maar een keer’ een kleine attentie, bijv. zijn/haar favoriete snoepjes, je stuurt bloemen naar zijn/haar kantoor, je organiseert een etentje op een romantische plek. Kleine attenties op willekeurige momenten hebben veel meer effect dan bijv. het vieren van een gebeurtenis op een bijzondere datum. Verras je partner regelmatig maar zoals ik net al zei in relatietip nummer 5: hou het eenvoudig.

Tip 10 : Doe soms wat water bij de wijn

Als je partner je in een super enthousiaste bui vertelt dat hij of zij spontaan een uitnodiging kreeg om met zijn collega’s naar de nieuwste film te gaan, deel in de vreugde.

Ook al hadden jullie gepland om diezelfde avond samen de bestemming voor de volgende vakantie uit te zoeken. Dat kan best nog even wachten.

Je weet immers dat je partner hetzelfde voor jou zou hebben gedaan.

Tip 11 : Maak je niet druk om details

Ok, je partner heeft misschien de badkamer niet netjes achter gelaten, bijv. de douchekop druppelt nog steeds, of hij of zij heeft zijn handdoek niet uitgehangen. Bedenk altijd eerst “vind ik het waard om hier ruzie over te maken”.

Misschien valt het reuze mee, en kun je beter even de volgende dag het onderwerp aan de orde stellen. Grote kans dat je boosheid dan tegen die tijd aanzienlijk is gezakt.

Tip 12 : Deel zoveel mogelijk ervaringen en gebeurtenissen samen

Of het nu gaat om een film die je hebt gezien of dat je nu een geweldige helicoptervlucht hebt gemaakt boven New York , het maakt niet uit.

Het gaat erom dat je zoveel mogelijk samen stil staat bij momenten die voor jou of je partner leuk, interessant of boeiend waren.

Tip 13 : Bouw steeds meer romantische momenten in

Hoe langer je bij elkaar bent, des te belangrijker het is om romantische momenten samen te beleven. Nogmaals, in een lange relatie ben je geneigd te denken dat dat allemaal niet zo nodig meer is. Dan sla je de plank volledig mis.

Bedenk dat hoe langer je bij elkaar bent, des te korter je leven wordt en dat het aantal jaren die je nog geschonken kunnen worden om samen te zijn ook steeds minder worden.

Tip 14. Geef je partner onverdeelde aandacht.

Tegenwoordig zitten koppels bij elkaar op de bank ieder op hun eigen plek op hun telefoon te kijken. Onze grootouders konden werkelijk genieten van elkaars aanwezigheid.

invloed social media op je relatie

De invloed van je social media verslaving kan funest zijn voor je relatie

De technologie van tegenwoorden maakt ons leven praktisch gezien veel gemakkelijker, maar voor onze liefdesrelaties kan het funest zijn.

Wil je echt een innige relatie, dan zul je zo nu en dan afstand moeten doen van je social media verslaving.

Tip 15. Geniet van het moment dat je alleen bent

Ooit gehoord van 1 + 1 = 3?

Dat wil zeggen: een relatie is de optelsom van jezelf, je partner en de relatie samen. Met andere woorden: zowel jij als je ex hebben een eigen leven, eigen vrienden, hobbies, verplichtingen etc.

genieten van alleen zijn

De relatie is iets wat jullie samen hebben gecreëerd.Wanneer je het gevoel hebt dat je je partner aan het verliezen bent, dan is dat een teken dat je jezelf hebt weggecijferd.

Je weet ook niet meer waarom je ooit voor elkaar koos.Je gaat zo op in je relatie dat je uitgeput raakt.

Vergeet niet dat je 2 individuen bent, met ieder een eigen leven en dat je daarnaast een team vormt met als doel om winnaars te zijn.

Tip 16: Luister actief naar elkaar en toon oprechte interesse

Er is een verschil in luisteren en luisteren. Laatst sprak ik iemand die me vertelde “maar echt Michelle, ik luisterde echt naar mijn partner”, maar bij doorvragen bleek dat hij alleen maar zijn eigen belang voorop stelde en niet zag met welke angsten zijn partner zat

Ben je echt geinteresseerd in de verwachtingen, verlangens en plannen van je partner?

Probeer vooral te luisteren als je partner het niet eens met je is en vertel eerlijk wat je op je hart hebt zonder de ander te kwetsen.

Het beste is om altijd vanuit je eigen gevoelens te praten zodat je nooit verwijtend of ongeïnteresseerd overkomt. Op die manier versterk je de gevoelens van je partner voor jou.

Tip 17: Accepteer elkaars verschillen

Vond je je partner in het begin zo leuk om zijn of haar typische trekjes en begin je je langzamerhand er aan te irriteren?

Ga eens terug naar het moment van jullie eerste ontmoeting. Wat vond je toen zo charmant en vraag jezelf af waarom die typische karaktertrekjes je nu opeens zo storen?

Het antwoord zal je wellicht verbazen. Het kan allemaal met jezelf te maken hebben en helemaal niet met die persoonlijke trekjes van je partner

Tip 18: geniet van geluksmoment en zie obstakels als uitdagingen

Van geluksmomenten kun je genieten, maar de moeilijke momenten zou je moeten zien als uitdagingen: als het je lukt om die uitdagingen te overwinnen kan je relatie alleen nog maar beter worden.

Tip 19: Neem af en toe de tijd door gewoon helemaal niets te doen

Ooit gedacht dat 1 van de beste relatietips is om samen te ontspannen? Het dagelijkse leven is al hectisch genoeg. Er is altijd wel iets urgents wat gedaan moet worden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar wat we vandaag de dag allemaal hebben wat social media betreft.

Het is een feit dat al deze tools onze communicatie vergemakkelijken maar soms wordt onze aandacht er ook door opgeslokt.

Je zou als koppel echt af en toe de tijd moeten nemen om echt even helemaal niets te doen.

tip-genieten-in-relatie

Ga er samen eens op uit, en in het gras liggen. Kijk naar de mooie blauwe sterrenhemel, droom met elkaar, of geniet van de vallende sneeuw als het winter is tijdens een wandeling. Breng je partner in verwondering voor wat je opvalt om je heen. Herinner hem/haar er nog eens aan dat deze wondere schepping in de natuur ook nog eens gratis beschikbaar voor je is en dat al wat je hoeft te doen is er van te genieten.

Tip 20: Maak samen plannen voor de toekomst

Veranderingen scheppen binnen je relatie kunnen wonderen doen. Veranderingen aanbrengen zijn krachtige relatietips om je relatie een boost te geven. Dat kan van alles zijn: een nieuw huis, verhuizen naar het buitenland, een gezin stichten, een mooie reis maken.

Ingrijpende veranderingen in het leven van een koppel hoeft niet altijd negatief uit te pakken. Integendeel, het kan de liefde sterker maken omdat een ieder zijn of haar steentje daaraan kan bijdragen.

Tip 21: Verras je partner regelmatig

Probeer je gevoelens voor je partner eens op een originele en onverwachte manier uit te drukken.

>>> Je kunt ook dit artikel lezen “Hoe kan ik mijn ex verrassen”

Organiseer eens een suprise-dineetje, doe een lief briefje in zijn/haar tas of broekzak, of maak het helemaal gek met het uitzetten van een mini speurtocht.

Dat kan ook binnenshuis. Het zijn de kleine attenties die het verschil uitmaken

Ik hoop deze deze 21 relatietips je zullen helpen met het verbeteren van je relatie.

Wil je mijn hulp inschakelen om je relatie te redden? Klik dan hier en bekijk de opties

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG