JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Hypnotherapie, Psychologie van loslaten, Emotionele afhankelijkheid    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Hoe Overwin Je Verlatingsangst In De Liefdesrelatie? Kan Hypnotherapie Als Behandeling Helpen?

Misschien heb jij of je partner last van verlatingsangst en vraag je je af hoe je verlatingsangst kunt overwinnen in je relatie.

Ben je op zoek naar informatie hoe je dit het beste zou kunnen behandelen? Dan zit je hier beslist goed!

In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaak is van verlatingsangst, welke symptomen er zijn, de impact dat verlatingsangst heeft op liefdesrelaties en geef ik je tips wat je zelf hier aan kunt doen.

Verder willen we eveneens dieper ingaan op effectieve strategieƫn en behandelingen voor het overwinnen van verlatingsangst, want die zijn er gelukkig! Denk hierbij aan een bezoek aan de psycholoog of cognitieve gedragstherapeut. Misschien

Een minder bekende vorm van therapie voor het overwinnen van verlatingsangst is hypnotherapie. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Immers de ervaring van angsten heeft allemaal te maken met onbewuste programma's en overtuigingen. Daarom is hypnotherapie een uitermate geschikte vorm van therapie bij de behandeling van verlatingsangst. 

In veel studies over de behandeling van angsten blijkt hypnotherapie zeer goede uitkomsten te hebben, zoals gebleken is in deze Amerikaanse studie waarbij ze 15 onderzoeken deden.

Hierbij is 17 keer hypnose gebruikt om angst te behandelen. In deze onderzoeken vergeleken ze hypnose met een groep mensen die geen hypnose kregen om te zien welke behandeling beter werkte.

Wat ze ontdekten was dat aan het einde van de actieve behandeling, de mensen die hypnose kregen gemiddeld 79% meer verbetering in angst vertoonden dan de mensen in de controlegroep. Bij de langste follow-up, bleek dat de mensen die hypnose kregen gemiddeld 84% meer verbetering in angst lieten zien dan de mensen in de controlegroep.

Opvallend was dat hypnose beter werkte voor het overwinnen van angst als het samen met andere psychologische behandelingen werd gebruikt dan wanneer het op zichzelf stond.

Kortom, deze resultaten suggereren dat hypnose een effectieve aanvullende behandeling kan zijn voor wat voor het overwinnen van welke angst dan ook, dus ook voor verlatingsangst. Dit vooral wanneer het wordt gecombineerd met andere vormen van therapie zoals praattherapie en/of coaching.

Maar laten we nu eerst eens dieper ingaan op wat verlatingsangst precies is en hoe het zich kan manifesteren. Het overwinnen van verlatingsangst begint namelijk bij begrijpen van wat het precies inhoudt.

Wat Is Nu Precies Verlatingsangst?

Bang zijn om in de steek gelaten te worden, dat is precies waar het om gaat bij verlatingsangst. We kunnen ook zeggen dat je overmatige angst ervaart om afgewezen te worden en vooral door iemand die je echt dierbaar is.

Er zijn allerlei redenen waarom verlatingsangst de kop op kan steken. Soms heeft iemand er een behoorlijk trauma overgehouden aan een breuk in het verleden. Dat hoeft niet specifiek om een relatiebreuk te gaan. Het kan ook een breuk zijn die plaats vond tijdens de kinderjaren, binnen familierelaties, of vriendschappen.

Binnen de liefdesrelatie kun je je ongelooflijk veel zorgen maken als = je partner uit wil met vrienden of een weekendje weg wilt. Je hebt dan allerlei angstige gedachten dat het verkeerd kan aflopen.

Natuurlijk wil je die gedachten niet, waardoor je steeds weer jezelf veroordeelt dat je ze hebt! Hopelijk stelt het je alvast wat gerust als ik je vertel dat de angst voor verlating iets is wat heel vaak voorkomt bij mensen. Je bent dus de enige niet!

hoe omgaan met verlatingsangst

In bepaalde situaties kan het best handig zijn om angstig te zijn dat je in de steek wordt gelaten. Maar als je overmatig gaat reageren dan wordt het een dagelijkse struggle. Dan wordt het wel tijd om in actie te komen en er iets aan te doen.

Het gekke is, dat verlatingsangst zich niet bij iedereen op dezelfde manier uit. Laten we daarom eens kijken naar welke symptomen er allemaal zijn wanneer je verlatingsangst ervaart.

Check hieronder ook mijn Podcasts. In mijn podcasts help ik je met tips voor het overwinnen van allerhande problemen in je liefdesrelaties, zoals bindingsangst verlatingsangst, en angst om uit een toxische relatie te stappen.

Omgaan Met Verlatingsangst: Ken Je Unieke Symptomen

Zoals gezegd ervaart niet iedereen op dezelfde manier angst. Zo ook bij verlatingsangst. Wat je met name kan zien bij jezelf of anderen die verlatingsangst 'doen' (want je 'hebt' het niet, je 'doet' het!) is bijv.:

  • angst, bezorgdheid
  • verlies van zelfvertrouwen
  • emotionele en affectieve instabiliteit
  • emotionele afhankelijkheid (lees hierover dit artikel)
  • jaloezie
  • eetstoornissen zoals boulimie

Overigens is deze lijst onvolledig, maar dit zijn wel de meest voorkomende kenmerken van verlatingsangst. Herken je jezelf ergens in het rijtje hierboven?

Hoe Overwin Je Verlatingsangst: de zoektocht naar veiligheid in jezelf

In ieder geval is het zo dat angst voor verlating altijd gaat om een gevoel van onveiligheid. Wanneer we pure zuivere liefde ervaren, voelen we ons gekoesterd, beschermd en veilig. Het is dan ook voor de hand liggend dat wanneer iemand je verlaat je je heel onveilig kan voelen. Je hebt vaak gedachten als: 

  • ik heb het vast niet goed gedaan
  • ik ben niet goed genoeg (met gevoelens van overmatige jaloezie als gevolg)
  • ik zal alles doen wat je wilt (als je maar bij me blijft)
  • ok, ik kan veranderen, please geef me wat tijd

Het kan allemaal nog erger: je kunt serieuze paniekaanvallen hebben.

Je hele ego, je eigenwaarde, je zelfvertrouwen, alles komt onder druk te staan en in de laatste wanhoop probeer je jezelf nog op welke manier dan ook aan die ander vast te klampen. Of anders bedenk je wel een listige manier om die ander aan je te binden, desnoods met chantage en veel drama.

Je vindt het normaal om jezelf op te offeren, waardoor je veel pleasegedrag vertoont.

Je denkt misschien wel: 'logisch dat ik alles op alles zet om hem/haar aan mij te binden. Ik hou toch van die persoon? 

Maar diep in je hart weet je dat je relatie toch een keer zal eindigen. omdat het voor je partner op een gegeven moment gewoon onhoudbaar wordt. Je probeert door het gedrag van verlatingsangst het afscheid en loslaten zo lang mogelijk uit te stellen.

Wanneer je gevangen blijft in verlatingsangst zal je zelfvertrouwen en eigenwaarde langzaam aan afbrokkelen. Het kan zulke ernstige vormen aannemen dat je je eigen behoeften wegmoffelt. Je laat je partner alles voor jou bepalen.

Dit gebeurt door je pleasegedrag. Je hebt je zoveel aangepast dat je letterlijk het contact met jezelf bent verloren.  Op een gegeven moment weet je niet eens meer wat je wilt en wat je werkelijk voelt. Er ontstaat een innerlijke leegte en je wilt dat je partner die opvult. 

Verlatingsangst: Oorzaken En Hechtingsstijlen

Wat doe je dus om verlatingsangst te overwinnen? Laten we eerst eens kijken naar wat nu precies de voedingsbodem is van jouw verlatingsangst. Hiervoor moeten we even teruggaan in de tijd, en misschien wel heel ver teruggaan.

Teruggaan naar de tijd waar jouw hechtingsstijl is gevormd.

Misschien zeg je nu: "Uh hechtingsstijl? nooit van gehoord". Dan is dit stukje geschikt voor jou!

Je moet weten dat hechtingsstijlen zijn als de verborgen scriptwriters van onze relaties. Ze spelen een enorme rol in hoe we met verlatingsangst omgaan.

Als jong kind hebben we onze relationele blauwdruk al ontwikkeld die gebaseerd is op de emotionele ervaringen met ouders of verzorgers. Als je als kind regelmatig geruststelling en support kreeg, dan is de kans groot dat je een veilige hechtingsstijl hebt ontwikkeld, waarin vertrouwen in relaties als een tweede natuur voelt.

het verlaten kind

Is dat niet het geval dan kun je ofwel een vermijdende of angstig-ambivalente hechtingsstijl hebben ontwikkeld, afhankelijk van hoe consistent er werd gereageerd op jouw emotionele behoeften.

Naast hechtingsstijlen zijn er nog andere oorzaken waardoor verlatingsangst kan ontstaan.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de situatie waarbij je een zeer pijnlijke scheiding hebt meegemaakt van je ouders. Misschien was het dat niet alleen en konden zij je niet de steun geven die je toen nodig had. 

Ik zal nog andere oorzaken opsommen:

  • er waren veel conflicten thuis
  • je ouders waren afwezig voor jou omdat ze erg met zichzelf bezig waren
  • een broer of zus nam teveel ruimte in binnen het gezin
  • je bent veel van huis geweest, bijv. je hebt op een internaat gezeten
  • je hebt een traumatische ervaring gehad met verlies, bijv. het overlijden van je opa of oma

Verlatingsangst kan ook recentere oorzaken hebben: een gevoel van relationeel falen, je hebt je gehecht aan niet-beschikbare mensen. Het is mogelijk dat wanneer je verlatingsangst ervaart je je aangetrokken voelt tot een partner met bindingsangst (zie ook dit artikel waarin bindingsangst wordt besproken en hoe hypnotherapie kan helpen)

verlatingsangst door scheiding

Wanneer Je Je Verlatingsangst Negeert Gebeurt Er Dit...

Veel mensen met verlatingsangst kijken met gelatenheid terug op hun jeugd. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze situaties 'normaal' vinden, zoals 'het is normaal dat mijn broer/zus meer ruimte kreeg dan ik want xyz...'. 

Wanneer de angst voor verlating wel aanwezig is, maar er is inconsistentie tussen emoties en wat je probeert te vergeten of te normaliseren kan dit leiden tot een innerlijke strijd die onzichtbaar blijft voor anderen maar diep ingrijpt in je emotionele welzijn. 

relatiebreuk door verlatingsangst

Dit innerlijk conflict kan zich manifesteren in schijnbaar tegenstrijdige gedragingen, zoals het tonen van onafhankelijkheid terwijl men innerlijk verlangt naar hechting, of het vermijden van diepgaande verbintenissen terwijl men diep van binnen hunkert naar stabiliteit en liefde. 

De spanning tussen de verborgen angst voor verlating en de externe pogingen om dit te maskeren, creƫert een complex emotioneel landschap dat diepgaand begrepen moet worden om effectief aangepakt te kunnen worden.

Omgaan Met Verlatingsangst Binnen De Liefdesrelatie: hoe je onderbewustzijn optreedt als detective

Stel je hebt een onveilige jeugd waar de kiem werd gelegd voor jouw verlatingsangst. Dat wil zeggen 'je hebt vaak genoeg meegemaakt dat er niet aan jouw behoeften werd beantwoord'. Een herhalend patroon kan trauma veroorzaken in geĆÆnstalleerd worden in het onderbewustzijn.

Wat er dan vervolgens gebeurt is dit:

In je liefdesrelatie gaat je onderbewustzijn als een stiekeme detective op zoek naar elk miniem teken dat ook maar een bĆ©Ć©tje lijkt op het idee dat je weer in de steek gelaten gaat worden. 

Het eigenaardige hiervan is dat dit zelfs kan gebeuren in een situatie waarin de relatie gewoon lekker loopt.

Je brein trekt dan de conclusie dat je liefde gewoon niet waard bent. Deze overtuiging van 'ik ben niet goed genoeg' vormt dan de fundering van al je sociale- en liefdesrelaties.

Dit oneerbiedige angstmonster die jou probeert wijs te maken dat het zo is, kan overigens ook opduiken in vriendschappen, familiebanden en zelfs op de werkvloer. 

Over het algemeen zie je bij mensen met verlatingsangst dat een relatiebreuk gewoon onvermijdelijk is. Als de relatiebreuk eenmaal een feit is, heeft je brein weer bevestigd gekregen dat je niet de moeite waard bent om van te houden. En dat kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van wie je bent:

  • Je hebt een diepgewortelde angst dat je partner bij je weg gaat
  • Terwijl je keihard probeert te bewijzen dat je echt wel de moeite waard bent, kan je maar moeilijk de complimentjes van je partner ontvangen
  • Je gaat commitment uit de weg uit angst om niet aan de verwachtingen te voldoen. Je verbreekt de relatie en je hebt achteraf spijt en je wilt je ex terug (dit is veelal de bekende loop wanneer verlatingsangst overgaat in bindingsangst en vice versa)
  • Of je verzamelt one night stands, gewoon voor het geval dat, (en jij jezelf kan geruststellen dat je niet alleen bent) 

Verlatingsangst kan ook gepaard gaan met bitterheid, agressie, verdriet, en soms zelfs depressie. Het is als een emotionele rollercoaster waar je gewoon echt niet in wil zitten. 

Dus hoe kunnen we dit veranderen? Via het herprogrammeren van je onderbewustzijn waar al jouw emotionele ervaringen en overtuigingen wonen!

Hoe Omgaan Met Verlatingsangst Van Je Partner

Omgaan met een partner die verlatingsangst ervaart, vraagt om zorgvuldige aandacht en begrip. Hier zijn enkele tips om deze uitdagingen samen aan te gaan.

  • Toon empathie en luister actief: Neem de tijd om naar je partner te luisteren en toon oprechte interesse in hun gevoelens. Laat hen weten dat je begrijpt en er voor hen bent.
  • Wees toegewijd: Stel je betrokken op. Benadruk dat je er samen doorheen gaat en dat je toegewijd bent aan de groei van jullie band.
  • CreĆ«er een veilige omgeving: Bouw een omgeving van veiligheid en openheid waarin je partner zich vrij voelt om hun angsten te delen. Het cultiveren van vertrouwen is een geleidelijk proces.
  • Stel geruststellende routines vast en toon regelmatig genegenheid. Consistentie biedt een gevoel van stabiliteit dat geruststellend kan zijn voor iemand met verlatingsangst.
  • Zorg voor balans tussen ruimte en verbondenheid: Erken de behoefte aan individuele groei en autonomie. Terwijl je ruimte geeft, behoud je toch de emotionele verbondenheid die nodig is voor een gezonde relatie.
  • Wees betrouwbaar en consistent in je acties en gedrag: Voorspelbaarheid bouwt vertrouwen op en vermindert angst
  • Overweeg professionele hulp: werk samen aan diepere kwesties kan baat hebben bij professionele hulp, zoals relatietherapie
  • Vergeet jezelf niet: draag zorg voor je eigen mentale welzijn. Zoek steun bij vrienden of familie en wees niet bang om externe hulpbronnen aan te boren.

Het omgaan met verlatingsangst van je partner vereist geduld, begrip en een gedeelde inzet om samen te groeien. Ik hoop dat bovenstaande tips een basis bieden voor het creƫren van een gezonde en ondersteunende relatie.

Je weet inmiddels nu het belangrijkste als het gaat om het overwinnen van verlatingsangst. Zoals aan het begin al is gezegd is er een bijzondere en zeer effectieve manier om verlatingsangst te overwinnen, te weten: Hypnotherapie.

Hypnotherapie Als Behandeling Van Verlatingsangst

In dit gedeelte van het artikel wil ik je uitleggen waarom hypnotherapie zo'n effectieve vorm van therapie kan zijn om verlatingsangst te overwinnen of te behandelen.

Laten we eerst eens kijken naar onze emoties en hoe we ze beter kunnen begrijpen.

Je emotionele brein (ook bekend als het limbisch systeem) is het non verbale deel van je brein, nauw verbonden met de amygdala.

De amygdala is een klein amandelvormig deel die een sleutelrol speelt in het verwerken van emoties die gerelateerd zijn aan angst en plezier.

Wanneer we een emotionele ervaring krijgen, stuurt de amygdala signalen naar andere delen van de hersenen en het lichaam om een passende emotionele respons te genereren.

In tegenstelling tot het emotionele brein kennen we het cognitieve brein, dat alleen taal en logica gebruikt. Dit deel van het brein wordt ook vaak geactiveerd in praattherapieƫn zoals gesprekken bij de psycholoog, de cognitieve gedragstherapeut, schematherapie etc.

Hypnotherapie komt hier als een andere fascinerende benadering naar voren. Immers, verlatingsangst gaat over de programmering in je onderbewustzijn.

Veel mensen die bij me aankloppen voor hypnotherapie zeggen "Marjolein, ik weet het allemaal wel en ik begrijp het, maar ik voel het niet!"

Precies! Je wil niet alleen weten en begrijpen wat jouw probleem is en waar het vandaan komt, je wilt ook de liefde voelen voor jezelf, oprecht voelen dat je goed genoeg bent en dat je de ander niet nodig bent.

Je wilt ook voelen dat je kunt vertrouwen op je eigen innerlijke hulpbronnen!

Tijdens een hypnose sessie sluit je je ogen en neem ik je mee voor een mooie reis naar je innerlijke wereld. Dat is de plek waar beelden, sensaties en emoties de hoofdrol spelen. 

Wanneer je in trance bent (en dat is gefocuste aandacht in een ontspannen staat), kom je makkelijker door de deur van je diepgewortelde emoties en overtuigingen. 

hypnose voor verlatingsangst

De positieve suggesties die ik je dan in de trance staat geef zijn heel krachtig om de perceptie van vroegere ervaringen te transformeren.

Zie het als de plek waar logica de emotie ontmoet. Anders gezegd: de prefrontale cortex (het logische brein) ontmoet het limbisch systeem (het emotionele brein) 

Ze slaan een brug slaan tussen het heden en het verleden, waardoor oude, belemmerende overtuigingen worden vervangen door nieuwe, positievere denkpatronen.
 
Wanneer je je bij mij zou aanmelden om sessies te doen, geef je daarmee jezelf de kans om jouw onderliggende bronnen van verlatingsangst te verkennen!

Samen identificeren en herstructureren we jouw negatieve overtuigingen die hebben bijgedragen aan je verlatingsangst en rekenen we er voorgoed mee af

Wat Je Zelf Nog Kunt Doen Om Verlatingsangst Te Overwinnen: Mindfull Tips 

Wanneer mensen bij me komen voor een behandeling voor verlatingsangst hebben ze ook gratis toegang tot de online omgeving. Daar vinden ze veel zelfhulpstrategieƫn om de knagende verlatingsangst aan te pakken.

Zo krijg je toegang tot:

1. Mindfulness Hypnosemeditaties: Deze oefeningen helpen je om in het hier en nu te blijven en die angstige gedachten te verkennen zodat ze je niet meer hoeven te overweldigen. Ze helpen je je zelfvertrouwen te vergroten en daarmee ook je eigenwaarde.

2. Schrijfoefeningen: Het is heel belangrijk om je gedachten op papier te zetten. Wanneer je je gevoelens opschrijft ga je ook ontdekken waar de patronen zitten. Het is als een persoonlijke reality check.

3. Oefeningen voor zelfcompassie: oefeningen om de innerlijke criticus aan te spreken en te bouwen aan een positiever zelfbeeld. Jij verdient immers net zoveel liefde als de rest.

4. Bouwen aan sterke relaties: in de online omgeving vind je ook informatie hoe je je communicatie kunt verbeteren zodat je jezelf extra stevigheid geeft voor de toekomst!

Samenvattend, de beste manier om verlatingsangst aan te pakken is een combinatie van hypnotherapie, coaching en oefeningen doen in het kader van zelfhulp.  

Jelle vertelde me:
"Marjolein, je hebt me in 4 sessies meer gebracht dan een jaar lang bij de psycholoog"
Wil je ook stappen uit jouw hypnose van je probleem? Ik help je snel en effectief bij:

  • Liefdesverdriet
  • Bindingsangst/Verlatingsangst
  • Codependent gedrag
  • Obsessief gedrag
  • Jaloezie
  • Schuldgevoelens
  • en nog veel meer...


ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliĆ«nten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl