2

Hoe Omgaan Met Afwijzing In De Liefde? Zo behoud je je waardigheid

Als er iets is waar iedereen van terugschrikt, dan is het wel als je door je geliefde wordt afgewezen. 

Afwijzing in de liefde kan je op diep niveau kwetsen en tegelijkertijd ook heel kwetsbaar maken.

Vooral als je weinig zelfvertrouwen hebt kan afwijzing een traumatische ervaring zijn. Vooral omdat het in ernstige mate afbreuk doet aan je identiteit. Zeker als de afwijzing plotseling en onverwachts komt.

Zowel mannen als vrouwen kunnen behoorlijk hard en koud zijn als ze de relatie beëindigen.

Wanneer je wordt afgewezen ontstaat er veelal een reactie als deze: je vergeet je persoonlijke waardigheid door koste wat het kost je geliefde voor je terug te winnen. Je bent dan in staat je gedrag zodanig te veranderen dat je gemakkelijk over je eigen grenzen heen gaat. Dit doe je uit angst hem of haar te verliezen.

Immers, als je wordt afgewezen kan dat echt heel veel pijn doen. Het is dus belangrijk dat je leert omgaan met die pijn. Hoe? door het in de eerste plaats te accepteren dat het er is. Door te beseffen dat de reden van afwijzing niet direct aan jou hoeft te liggen.

In dit artikel zal ik je tips geven hoe je om kunt gaan met afwijzing. Hierbij is het zeer belangrijk dat je tegelijkertijd je waardigheid behoudt. Voorkom dat je ex een obsessie voor je wordt. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat je anders niet meer helder en rationeel kunt denken. De meeste mensen die zijn afgewezen stellen zichzelf continu dezelfde vragen :

"Waarom heeft hij/zij me verlaten?

"Waarom wil hij/zij niet meer met mij uitgaan?" of

"Waarom wil hij/zij niet dat we weer bij elkaar komen? We hadden toch nooit ruzie?"

Wat doe je dus wanneer je wordt afgewezen. Hoe reageer je ? Hoe kom je af van het verdriet ? Hoe kun je je zelfrespect behouden en positief over jezelf blijven denken ?Hier de eerste tip

Omgaan met afwijzing in de liefde: de 3 belangrijkste tips

Tip 1: Reageer kalm en beheerst

Wanneer je partner je vertelt dat hij/zij met de relatie wilt stoppen, vat het niet direct persoonlijk op. De eerste gedachte die bij je opkomt is veelal 'het ligt aan mij'.

Dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Wanneer je dit continu tegen jezelf blijft zeggen zul je jezelf gevangen houden. Je blijft steken in een bepaald denkpatroon doordat je je vasthoudt aan bepaalde overtuigingen dat er maar 1 mogelijke reden kan zijn. Je gelooft stellig dat die te maken heeft met je eigen gedrag.

Voorkom dus allereerst dat je boos wordt, want vanuit emotie kun je soms raar reageren en dingen zeggen waar je achteraf spijt van krijgt. Zo kun je dingen zeggen die helemaal niet relevant zijn, waardoor je het risico loopt dat je in een onmogelijke discussie verzeild raakt.

Je ex zal dat direct opmerken en zeggen dat je reageert vanuit frustratie.Het is niet de bedoeling dat je ex jouw frustratie overneemt want daarmee zend je automatisch signalen uit dat je twijfelt aan jezelf.

Probeer je hoofd dus op zo'n pijnlijk moment toch boven water te houden, hou je rug recht wanneer je hem of haar hoort zeggen ‘Jij en ik, het komt nooit meer goed’ . Knik begripvol met je hoofd en zeg "Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het voor je is dat mij nu te moeten vertellen. Zat je hier eigenlijk al lang mee ?"

Hoe een hongerige vos jou kan leren om te gaan met afwijzing

Ken je de fabel ‘de hongerige vos’ van Aesopus ?

de vos en de druiven

Het verhaal gaat zo :.

Een vos wil druiven eten die hangen aan een wijnstok. Ze zien er heel smakelijk uit. De vos probeert bij de druiventros te komen en gaat op zijn achterste poten recht overeind staan. Hij merkt dat ze te hoog hangen, dus vertrekt hij alsof het hem niets kan schelen en zegt hij tegen zichzelf ‘Ik dacht dat die druiven rijp waren, maar nu zie ik dat ze nog te zuur zijn.’Hint: zorg dat je zo slim bent als de vos en zelf de held bent wanneer je wordt afgewezen

Wat kunnen we hier uit leren?

Wel, het is voor de vos makkelijker om zijn mening over de druiven aan te passen, dan de rol van de verliezer te kiezen.

Zie het als een proces dat als volgt verloopt:

1. de vos heeft trek in druiven

2. hij vindt dat hij goed is in het bereiken van druiven

3. hij is volhardend

4. hij merkt dat hij de druiven niet kan bereiken

5. hij motiveert zichzelf door er een goede reden of logische verklaring voor te geven

De vos weet dat hij zijn eigenwaarde niet hoeft te verliezen… Om punt 2 en 3,  het deel van zijn positieve zelfbeeld, overeind te houden, verzacht hij punt 4 en 5. Hij doet dat door de druiven zuur te verklaren: ze waren de moeite niet waard, anders had hij zich wel echt ingespannen en ze te pakken gekregen.

Hint: zorg dat je zo slim bent als de vos!

Laat je ex zich niet nog slechter voelen

Er is nog een reden waarom je, nadat je bent afgewezen, beheerst en begripvol moet overkomen: je bent niet de enige die het moeilijk heeft! 

Bedenk dat het voor je ex beslist niet makkelijk is om jou het slechte nieuws te vertellen. Je ex kan zich daardoor ook heel slecht voelen want het is goed mogelijk dat je ex voelt dat het beëindigen van de relatie in tegenstrijd is met zijn/haar overtuigingen. Wanneer jij vervolgens hier negatief op reageert bestaat de kans dat je ex negatieve gevoelens jegens jou creëert die feitelijk nergens op gebaseerd zijn.

Tavris en Aronson citeren een figuur uit een roman van Tolstoj, die op de vraag ‘Waarom haat je hem zo?’ antwoordt:

‘Ik heb hem een rotstreek geleverd, en sindsdien ben ik hem gaan haten.’

Als we iets slechts doen, of waarvan we denken dat het slecht is omdat het niet overeenkomt met onze morele overtuigingen, gaan we ons slecht voelen. We willen liever niet erkennen dat we in staat zijn tot slechte dingen. We rechtvaardigen onszelf liever door degene die lijdt onder onze daden aan te wijzen als veroorzaker.

Tip 2 : Haal je ex van zijn/haar voetstuk af

Je hebt natuurlijk alle redenen om je verdrietig te voelen wanneer je partner je afwijst als je hem of haar vraagt het weer opnieuw te willen proberen. het kan zo erg worden dat je ex een obsessie voor je wordt!

Je zult er echter goed aan doen om eerst een tijdje op eigen benen te staan. Zorg dat je leert leven zonder je ex, te begrijpen dat je hem of haar niet nodig hebt om je gelukkig te voelen. Wanneer je je emotionele afhankelijkheid hebt leren overwinnnen zul je ervaren dat een totaal nieuwe relatie zeker mogelijk is.

Ik kom weer even terug op wat ik hier eerder beschreef : datgene doen wat tegen de verwachting van je ex of partner in gaat.

Je ex verwacht dat je na de afwijzing er alles aan zult doen om hem of haar terug te winnen, dat je laat zien hoe ongelooflijk veel verdriet je hebt. Wanneer je echter laat zien dat je ondanks deze afwijzing je staande weet te houden zorg je voor verwarring.

Verwarring zorgt er weer voor dat je ex zich meer zal afvragen waarom je zo reageert, wat uiteraard precies de bedoeling is !

Wanneer je verwarring creëert dan zal je het gedrag van je ex automatisch zien veranderen. Zeker als je dat doet door zowel je verbale als non verbale gedrag. Dat gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Het zal even duren voordat je zover bent.

omgaan met afwijzing

Tip 3: Respecteer je ex en breek niet zomaar in in zijn/haar leven

Je hebt vast al gelezen over het belang van radiostilte na de breuk. Het is belangrijk dat je daar dus wel eerst kennis van neemt. Lees dus niet verder mocht je dat artikel nog niet hebben gelezen.

We hebben allemaal de neiging om de aandacht van een ex te zoeken wanneer we zijn afgewezen. Zeker als je zit met nog zoveel vragen waarop je het liefst direct een antwoord zou willen. Natuurlijk wil je het liefst je ex 'live' spreken, zijn of haar stem horen dan dat je bijvoorbeeld via email antwoord krijgt op je vragen.

Ik zal je helaas moeten teleurstellen want ex partners hebben in 99% van de gevallen helemaal geen antwoord op dergelijke vragen. Het beëindigen van een relatie brengt al zoveel emoties en verwarring met zich mee. Je ex kan het vaak ook rationeel niet bevatten waarom hij of zij de relatie wil beëindigen.

Het is dus belangrijk dat je je ex de rust gunt om alles weer helder te kunnen zien. Die rust heb jij overigens ook hard nodig! Bovendien, mocht je ex toch weer contact zoeken, haal dan geen oude koeien uit de sloot! 

Het is juist de bedoeling dat je je ex laat zien dat je de dingen in een geheel ander perspectief ziet. Een brief of email is voor een eerste contact dan nog altijd beter omdat het minst ingrijpt in het leven van je ex. 

De brandende vraag die blijft: Waarom ben ik afgewezen en hoe ga ik hiermee om?

Maar ik begrijp dat je ondanks alles toch nog met vragen zit dit je het liefst aan je ex zou willen stellen. Vragen als 'maar waarom wijst mijn ex me af? Wat heb ik dan toch misdaan?'

Er zijn natuurlijk talloze mogelijke redenen en het voert te ver om ze hier allemaal te noemen.

De Franse socioloog François de Singly noemt de 3 voornaamste redenen waarom afwijzing binnen een liefdesrelatie plaatsvindt. 

Hij zegt hierbij: 'het is vooral de veeleisende vrouw van nu met haar hang naar autonomie, die een eind maakt aan de relatie'.

Volgens Singly beëindigen meer vrouwen dan mannen de relatie.

Singly noemt als redenen :

- het huwelijk voldoet niet meer als verwachtingen niet uitkomen. Veelal zijn die verwachtingen alleen gericht op de partner

- het routinematige leven valt tegen

- de vrouw wil zich meer dan ooit erkend voelen; ze verwacht dat haar partner zal bijdragen aan de vorming van haar persoonlijke identiteit.

De vrouw wil vaak scheiden wanneer de relatie niet verenigbaar is met haar professionele ontwikkeling.

Wil je na het lezen van dit artikel nog verder lezen hoe je het beste reageert nadat je bent afgewezen? Lees dan ook nog dit artikel: Mijn ex wijst me af - 5 tips om ermee om te gaan

Heb je moeite met je relatiebreuk? Moeite met het omgaan van afwijzing na een liefdesrelatie? Je wilt je ex terugwinnen? Schrijf je in voor de gratis ex terugwinnen training door hier te klikken

Klik hier om een reactie achter te laten 2 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG