• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Afvallen door liefdesverdriet

Afvallen door liefdesverdriet. Er is geen twijfel over: een relatiebreuk kan je behoorlijk verdrietig maken. Zelfs zo verdrietig dat je eetlust verdwijnt. Waarom is dat zo? In dit artikel willen we dit nader uitleggen.

Allereerst “lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden” het logisch gevolg is dan ook dat je lichaam er onder gaat lijden als jij je niet gelukkig voelt, zoals in het geval van liefdesverdriet of het verlies van iemand die je dierbaar is. Wat gebeurt er dan precies? Allereerst gaat je lichaam adrenaline aanmaken wat je cortisol gehalte verhoogt.

Te veel cortisol in het bloed kan na verloop van tijd leiden tot

 • een verhoging van het bloedsuikergehalte,
 • een aanzienlijke verlaging van het calciumgehalte in de botten
 • de bloeddruk verhogen
 • verlies aan spiermassa,
 • verhoging van het vetgehalte en zelfs
 • verlies van de cognitieve functies.

Om kort te zijn: liefdesverdriet tast het immuunsysteem aan, en aangezien het immuunsysteem afhankelijk is van wat er in je darmen gebeurt is het niet zo gek dat je gaat afvallen door liefdesverdriet.

Het eetgedrag verandert totaal. Terwijl de één grijpt naar cake en ijs, worden anderen ziek bij de gedachten aan voedsel. Het is alsof er een verbinding zit tussen de maag en het hart, wat je pijn bezorgt zodra er iets door je mond naar binnen gaat. Je bent niet in staat om te slikken. Je doet je best iets te eten en als je eet heb je de neiging om het er weer uit te gooien. Je wil simpelweg geen pijn meer voelen dus verwijnt je eetlust waardoor je afvalt.

Het is dus logisch dat als je hart gebroken is en je lijdt aan liefdesverdriet, je lichaam daar onder lijdt. Je lichaam verkeert altijd in 2 verschillende toestanden ofwel fasen: de toestand van herstel of de toestand van rust. Als liefdesverdriet een negatief effect op je heeft, dan zal je lichaam aan de slag gaan met herstel. Het bevindt zich dus in de herstellende fase. Als je lichaam zich continu in de fase van herstel bevindt, dan zal je eetlust daar onder lijden. Het is net alsof je lichaam dan overuren moet draaien.

Terwijl het voor sommige mensen juist plezierig is om af te vallen, waarschuwen we je als dit gebeurt in een ongezonde situatie. Een van de mensen die bij mij in coaching kwam zag er na haar scheiding uit als een skelet. Haar huisarts had haar dringend geadviseerd om hier iets aan te doen, maar ze zat in een emotioneel conflict met zichzelf.

Ze was ervan overtuigd dat haar man vreemd ging met een vrouw die erg slank was. Ze probeerde op die manier dus weer de aandacht van haar man te krijgen. Maar één van de beste manieren om over je negatieve emotionele toestand te geraken, zoals een depressie, burn out of liefdesverdriet is om jezelf zowel lichamelijk als geestelijk aan te pakken. Wanneer je jezelf uithongert zorg je niet goed voor jezelf en kun je je geestelijk ook nooit goed voelen.

Dus hoe kunnen we vooruit komen en letten op de gezondheid ook al voel je je nog zo verdrietig? Probeer “niet helpende gedachten” van je af te zetten. Gedachten die je pijn bezorgen, of beperk ze tenminste tot een minimum. De gedachten die je over je ex kan hebben na de breuk kunnen realistisch lijken , maar vaak zijn ze dat juist niet. Het is net als wanneer je naar de bioscoop gaat en je ziet de fantastische special effects. Je weet dat de acteurs op dat moment niet echt aan het spelen zijn. Hetzelfde geldt voor onze gedachten.

Gedachten zijn ‘special effects’ en ook al lijken ze echt, ze zijn het niet.

Zodra je je bewust bent van het feit dat emotionele en mentale duivels proberen zich meester over je te maken, zul je liefde vinden. Vertrouw erop dat je in staat bent om te genezen van je liefdesverdriet.

Allereerst: sta jezelf toe om te voelen wat je voelt. Net doen alsof gaat je niet helpen. Huil vooral in het begin en schrijf de dingen van je af. Hoe langer je je gevoelens probeert te verbergen des te langer het herstelproces duurt.

Onthou dat een relatiebreuk altijd verdriet met zich meebrengt, immers je hebt niet alleen de relatie verloren maar ook de verwachtingen die je ervan had.

En wat als ik niet afval maar juist aankom bij liefdesverdriet?

Sommige mensen vallen juist niet af bij liefdesverdriet en komen juist aan. Dit kan twee redenen hebben:

 • ze denken dat voedsel de pijn van liefdesverdriet zal weghalen
 • dat eten een gezonde aangelegenheid is omdat je op dat moment niet aan je ex hoeft te denken

Overmatig eten is dus de andere kant om de realiteit te vermijden. Als je gefocust bent op eten en niet op je gedachten dan denk je dat je je snel beter zult voelen. Het tegendeel is waar.

Wat kun je doen wanneer je niet afvalt van liefdesverdriet maar juist aankomt

Ga eerst eens voor jezelf na wat voedsel eigenlijk voor je betekent. Is het een beloning? Is het om je behoeften te bevredigen? Ben je er dol op? Vind je het nodig om je gezond te voelen? Als je meer bewust bent van de betekenis die je aan voedsel geeft dan zul je ook het probleem van afvallen door liefdesverdriet kunnen tackelen.

Probeer eerst het proces van je gedachten te sturen vooraleer je aan eten denkt. Als je juist niet aan je liefdesverdriet denkt, dan zul je het negatieve denkpatroon steeds opnieuw stimuleren en blijf je hangen in onbegrip en verdriet. Als je wel kan zien wat er in je hoofd gebeurt die die gedachten en gedragingen oproepen, dan zal je eetlust er niet door worden aangetast.

Maar je zult actief aan de slag moeten gaan. Zoek hulp bij je beste vriend of vriendin en maak een afspraak om samen ergens te gaan lunchen. Hij of zij zal proberen je aan het lachen te krijgen en je steunen als je een traantje wegpikt. Het is goed als je in gesprek gaat met een professional om te bespreken welke stappen je moet ondernemen om van je liefdesverdriet af te komen.

Je kunt natuurlijk ook het Ebook “Genees Je Gebroken Hart in 15 Stappen” lezen, maar blijf openstaan voor wat je voelt. Wees er niet bang voor. Als je probeert je verdrietige gevoelens weg te drukken dan zul je ook niet open kunnen staan voor gelukkige gevoelens.

Ga dus goed bij jezelf na waarom je je verdrietig voelt, wat je werkelijk wilt. Stel jezelf de vraag: als ik mocht kiezen om ergens heen te gaan het komende weekend, wat zou ik dan gaan doen? Welke plekken zou ik bezoeken, welke theaters, welke restaurants? Als je een perfecte maaltijd zou uitkiezen, waar zou die dan uit bestaan? Blijf vooral geloven in jezelf! Je komt echt wel over je verdriet heen maar zorg ervoor dat afvallen door liefdesverdriet niet meer in je woordenboek voorkomt!

 

 

 

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG