Bang voor een relatiebreuk

Je bent bang voor een relatiebreuk en je wilt er alles aan doen om te vermijden dat je straks te maken krijgt met liefdesverdriet.? Dan is dit artikel voor jou!

Als er liefde is in de relatie dan kan je wereld prachtig zijn. Maar is dat er niet, dan lijkt alles duister, kil en uitzichtloos. Met name als er dagelijks ruzies zijn zal de liefde steeds meer uitdoven. Je bent dan geen prioriteit meer voor je partner, en andersom voel jij dat ook zo.

Toch zou je heel graag willen dat het anders was, dat er meer liefde was en vooral ook respect voor elkaar. Je voelt dat het einde van je relatie nadert en je bent bang voor een relatiebreuk.

Of je nu getrouwd bent of niet, een scheiding of einde aan de relatie is altijd pijnlijk. Er is altijd sprake van onbegrip en het wanhopig zoeken naar een oplossing. Je had altijd gedacht dat de liefde alles wel zou oplossen, maar nu lijkt je relatie opeens zo kwetsbaar.

Er is een gevoel dat eigenlijk nog sterker is dan de liefde, en daar zul je je op moeten focussen vanaf het moment dat je partner heeft besloten een eind te maken aan de relatie.

Je bent bang voor een relatiebreuk en dat je partner er vandoor gaat?

Als je dit artikel leest op het punt dat je partner het nog niet heeft uit gemaakt maar wel op het punt staat met je te breken, weet dan dat je heel goed kunt anticiperen want er zijn signalen waarmee je vrij zeker kunt zeggen of je partner inderdaad van plan is de relatie te beëindigen.

Veel mensen die ik in de afgelopen tijd heb gecoachd vertelden me dat ze wel voelden dat er een probleem was en dat ze passief afwachtten wat er zou gebeuren. Ook was het zo dat ze de problemen vaak hadden onderschat..
Het moge duidelijk zijn dat het gemakkelijker is om de liefdesvlam weer aan te wakkeren als je nog samen bent dan wanneer je alles op alles moet zetten om je ex terug te winnen.

Besef dat een relatiebreuk niet afhangt van een of meerdere ruzies maar dat er een heel proces aan vooraf gaat. De partner heeft zijn of haar irritaties opgekropt, is gekwetst en heeft er niet over gepraat, wist niet hoe met boosheid om te gaan en zo kunnen we nog wel een paar redenen bedenken. Wil je je ex tot inkeer brengen dan zal het niet voldoende zijn door te smeken kom alsjeblieft terug, laten we het weer proberen» . Er is meer nodig, veel meer…
Daar gaat dit artikel over, jou helpen om je relatie te redden zodat je niet bang hoeft te zijn voor een relatiebreuk. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je snel in actie komt

Wat te doen om een relatiebreuk te voorkomen

Men denkt al gauw dat om een relatiebreuk te vermijden je feitelijk alleen de manier van communiceren moet verbeteren. Maar als het je al niet lukte om de communicatie te verbeteren in de afgelopen maanden, waarom denk je dan dat het je vandaag wel zou lukken?

Eigenlijk ben je gewoon te laat. Maar dat betekent nog niet dat je alles maar moet opgeven. Integendeel! Begin eerst met de signalen te herkennen en te begrijpen voordat je kunt bepalen hoe je moet handelen om je relatie te redden.

Signalen voorafgaande aan de breuk

Vaak gaat er enige tijd overheen om te kunnen bepalen hoe groot de problemen zijn en wat je partner allemaal voelt en denkt . Je denkt al gauw dat alles goed gaat, terwijl er wellicht heel wat processen gaande zijn waar je je niet bewust van bent. Het is een behoorlijke koude douche als je ex je vertelt een einde te willen maken aan de relatie. Dus let goed op de signalen, maar wees ook niet paranoide als je iets merkt bij je partner waarvan je meteen al concludeert oh jee, nu is het vast gedaan”.

Het is verrassend steeds weer te constateren dat de meeste partners bepaalde symptomen in een verslechterende relatie wel herkennen, maar vaak wordt er niet gedacht aan de vraag hoe de andere partner zich voelt.

Ben je bang voor ruzies in de relatie?

In een relatie kun je niet om ruzies heen. Ze zijn er gewoon en ze zullen ook nooit kunnen worden vermeden. Bedenk echter dat de manier waarop je omgaat met het oplossen van een ruzie bepalend is voor de toekomst. Een ruzie kan ook veel positiviteit brengen en hoeft niet altijd negatief te zijn. Een ruzie ontstaat als het tijd wordt om aan elkaar duidelijk te maken dat beide neuzen weer dezelfde kant op moeten wijzen.

Zo wordt het voor beide partners weer duidelijk hoe ze ervoor staan en worden ze weer bepaald bij de vraag welke richting ze uit willen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat als je ruzies hebt in je relatie die automatisch zullen leiden tot een breuk. Het is maar net hoe jij erin staat en hoe je hierover in gesprek gaat met je partner.

Probeer ruzies ook niet op te lossen door alleen seksueel contact, ook al lijkt dat op het eerste gezicht veel ellende op te lossen. Seksueel contact zal nooit de problemen kunnen oplossen, ook al is het nog zo goed en intiem.

Om ruzies in de relatie te vermijden zul je je eerst moeten verdiepen in de gedachtenwereld van je partner. Je zult je door enkele stappen heen moeten worstelen en ook moeten leren omgaan met je eigen emoties en die van de ander om een relatiebreuk te voorkomen.

Spanningen in de relatie

Of je nu kort of al langer samen bent, spanningen kunnen je relatie behoorlijk verpesten. Denk bijv. aan jaloezie, bindingsangst of een miniem verschil in karakter.

Ben je echter al langer bij elkaar en blijken de problemen zich steeds meer op te stapelen, dan zal het steeds moeilijker worden om de problemen op te lossen.

Behalve jaloezie of een tekort aan zelfvertrouwen zijn er nog andere factoren die de relatie kunnen vergiftigen. Dit gebeurt als de ene partner zich boven de ander stelt, en een authoritaire houding aanneemt. De partner geeft zijn of haar wederhelft dan geen ruimte meer om zich vrij te kunnen voelen, met als gevolg veel verwijten en dus ook verwijdering.

Spanningen zorgen ervoor dat de liefde tussen 2 mensen geleidelijk aan wordt uitgedoofd. Als je met iemand samenleeft die alles opkropt en weinig praat, dan is het nog moeilijker om de problemen te tackelen.

Je zult dus concessies moeten doen, maar niet dan wel op de juiste manier. Ook zul je in je doen en laten en vooral ook de manier van communiceren moeten veranderen, en dan zul je moeten weten hoe. Je zult steeds moeten zoeken naar evenwichtigheid in de relatie, naar het creëren van een win-win situatie waarbij geen verliezers zijn.

Bang voor de verschillen die steeds groter worden

Je hebt vast vrienden die net waren gescheiden horen zeggen :”we waren te verschillend en logisch dus dat we niet meer samen zijn”

Natuurlijk hebben we niet meer dezelfde idealen als toen we die hadden op 20 jarige leeftijd als we 50 zijn. Het is normaal dat de omstandigheden van het leven veranderingen brengen in de manier hoe we in het leven staan en kijken naar de toekomst. Als de partner waarop je 15 jaar geleden verliefd werd niet meer voldoening kan halen uit de relatie ondanks die veranderingen, dan ligt een relatiebreuk al snel op de loer.

Je bent bang voor een echte dialoog

Je zult vast overal al gelezen hebben”als het slecht gaat in je relatie zul je meer moeten praten met je partner « Maar als het niet goed gaat tussen jou en je partner stop dan in ieder geval met vragen te stellen als:

« hoe gaat het? Wat ben je afstandelijk »

« wat is het probleem ? »

« waarom ontwijk je me ? »

De reden is simpel: op die manier ben je negatief, en niemand heeft zin om met iemand te praten die negatief is. Misschien stel je deze vragen wel omdat je bang bent voor het voeren van een constructieve dialoog waarbij je praat vanuit je eigen gevoel. Het is namelijk niet gemakkelijk om je kwetsbaar op te stellen.

Wil je effectiever communiceren met je partner dan wil ik je voorstellen om coaching aan te vragen via Skype of email zodat je beter begrijpt hoe je je relatie kunt redden en je gelukkiger kunt kijken naar de toekomst. Zie hier wat reacties van klanten :

« Ik ben Dominique en ik heb contact opgenomen met Michelle omdat ik op het punt stond te breken met mijn partner. Ik zag geen uitweg meer. Michelle wist mij direct gerust te stellen. Ze vroeg me mijn situatie uit te leggen, de concrete hulpvraag te beschrijven en een keuze te maken welke richting ik uiteindelijk op wilde gaan.

Michelle van den Berghe is een fantastische relatiecoach die mij enorm veel inzicht heeft gegeven in mijzelf. Ze heeft me tools aangereikt om mijn partner weer terug te winnen, zoals bijv. de manier hoe ik beter met mijn partner kon praten. Het heeft ongeveer anderhalve maand geduurd vooraleer mijn partner me vertelde het toch weer te willen proberen. Dankzij Michelle is mijn relatie nu sterker dan ooit»

Je partner sluit zich af en is bang voor jouw reacties

Het is duidelijk te merken als je partner zich van je afsluit heeft dat onder meer te maken met het feit dat je hem of haar de verkeerde vragen stelt of bepaalde gevoelens wakker maakt die niet prettig aanvoelen. Probeer toch ondanks alle problemen positief je ex te benaderen en zorg dat je je angst voor een relatiebreuk onder controle hebt. Een angstige partner is zeker niet aantrekkelijk en het zal je partner niet helpen zich voor je te openen.

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG