18

Ben je verplicht het contact te verbreken als je je ex terug wilt winnen

Het is een vraag die zeer vaak wordt gesteld, en dat  is uiteraard ook heel begrijpelijk. Er is niets zo tegenstrijdig als het gaat over het onderwerp ‘verbreken van contact’.

Hoe kun je namelijk je ex terugwinnen als je hem of haar niet meer ziet, spreekt of schrijft. Dan wordt het een nogal psychologische uitdaging. Vandaar dat ik er vandaag een artikel aan wil wijden.

In welke gevallen kan ik de regel van geen contact vermijden?

Het antwoord is: in 3 à 5% van de gevallen, en dat is uiteraard vrij weinig. Je kunt deze regel buiten wege laten als je bijvoorbeeld al eerder een breuk had met je ex en er al in het verleden een dergelijke ‘pauze’ heeft plaatsgevonden.

Ook hoef je de regel niet toe te passen als je ex niet officieel heeft gezegd “ok, ik maak het uit’. Daarnaast is het wellicht onverstandig om het contact geheel te verbreken als je ex je vertelt dat je hem/haar te weinig aandacht hebt gegeven.  In vrijwel ALLE andere gevallen is het verbreken van het contact nuttig, dan wel essentieel.

We raden je aan om het radiostilte stappenplan te lezen waarin we je alles vertellen over het hebben van geen contact met je ex. We vertellen je ook waarom het zo belangrijk is.

De regel van geen contact met je ex is in de eerste plaats de basis van het herstellen van je relatie

Feitelijk gezien is het de sleutel tot de weg naar herstel. Deze regel leidt er namelijk toe dat je ex over zijn keus gaat twijfelen. Hij gaat er bovendien van uit dat jij de rol zal bekleden van ‘vrager’, en daarbij hoort het vragen om uitleg, en dat je achter hem of haar zult aanrennen.

Puur en alleen al omdat er geen contact meer is met je ex partner zal er twijfel ontstaan. Het is namelijk zo dat als je je ex constant probeert te benaderen via telefoontjes of het sturen van smsjes (die sowieso al duidelijk maken aan je ex dat je zijn of haar keus niet respecteert), dan is dat op een of andere manier toch een soort van geruststelling voor je ex. Het geeft je ex het gevoel dat hij of zij je in zijn of haar macht heeft.

Het vraagt moeite en durf om je ex niet te benaderen

Natuurlijk is het moeilijk om deze regel te blijven respecteren. Zoals we het hier op Liefdesverdriet.nl veelvuldig hebben gezegd: jij en je ex bevinden zich niet in dezelfde wereld. In jouw wereld gaan de minuten super traag voorbij en lijken ze wel jaren te duren. Veel van onze klanten die gecoacht worden zeggen vaak “ja, ik heb al sinds 16 uur vanmiddag geen smsje meer gestuurd” of “ik heb al sinds afgelopen zaterdag geen contact meer met mijn ex” puur en alleen om te rechtvaardigen dat je spoedig je ex weer zal benaderen.

Het probleem is dat het verbreken van contact zich niet vertaalt in minuten of uren, zelfs niet in dagen. Het laat zich wel vertalen in weken, of zelfs maanden. Daarom is het ook echt een dagelijkse uitdaging want een periode van 4 dagen stelt echt niets voor. Zelfs een smsje van een week is al teveel.

Iedere keer als je de grens overschrijdt, is het zonde van de reeds geleverde moeite. Zie het eigenlijk eerder als een ontwenningskuur, als een detoxkuur. Als de verleiding te groot wordt, bedenk dan dat het respecteren van de regel van geen contact het ultieme doel blijft en de enige manier om concrete resultaten te behalen.

Wanneer kan ik dan weer contact opnemen met mijn ex?

Op deze vraag wil ik je twee antwoorden geven, die afhankelijk zijn van de situatie

Of jij verbreekt de regel en neemt weer contact op met je ex: in dat geval moeten er zeker al weken verstreken zijn (zo tussen de 6 à 9 weken minimum) en in staat zijn om op je eigen gedrag te reflecteren.

Je moet het stadium bereikt hebben waarbij je kunt zeggen je ex niet meer nodig te hebben om te kunnen overleven. Je kunt namelijk best zonder je ex gelukkig worden. Je zult pas dan in staat zijn om weer met je ex contact op te nemen zonder emotioneel te worden, hem of haar te laten zien dat het goed met je gaat en dat de situatie geen nachtmerrie voor je is.

Of je ex verbreekt de regel en neemt weer contact met jou op: dat is natuurlijk de ideale situatie. Dat zou namelijk betekenen dat je voor je  geleverde moeite wordt beloond. Als je ex namelijk weer contact met je opneemt dan betekent dat dat zijn of haar nieuwsgierigheid is gewekt. Blijf in dat geval in ieder geval nog op redelijke afstand. Probeer dan de persoon te zijn die de conversatie verbreekt. Immers, je hebt een druk leventje, toch?

Aan de ene kant denk je je ex te kunnen vergeten door geen contact te onderhouden, aan de andere kant hoop je misschien nog op die tweede kans. Kortom, er is helaas geen direct antwoord op deze vraag.

Je moet voor jezelf de afweging maken tussen de twee keuzes. Is er misschien nog een tweede kans? Of weet je stiekem al dat het hopeloos is en dat je jezelf alleen maar nog meer pijn gaat doen? Het is daarom aan te raden om een nuchtere aanpak te hanteren, om erachter te komen wat de juiste keuze in jouw situatie is. Die is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde!

Wel of geen contact met ex? Wees nuchter

Na de breuk tussen jou en je ex zul je waarschijnlijk overmand zijn door hevige emoties, die ervoor zorgen dat je verkeerde keuzes kunt maken. Zo kun je de ene keer je ex zijn of haar huid vol schelden, terwijl je een moment later smeekt om terug te komen. Geef vooral niet toe aan deze wanhoopspogingen! Dergelijke acties zullen het contact met je ex namelijk schaden en negatief beïnvloeden!

Wat je dan wel moet doen? Alles op een rijtje zetten. Dit betekent dat je eerst je ‘rouwperiode’ moet uitzitten. Neem een periode van rust, waarin je je ex zo min mogelijk spreekt en jezelf bezig houdt met andere zaken. Na een verloop van tijd (ook weer voor iedereen verschillend!) zul je helder terug kunnen kijken op je relatie.

Het contact met je ex weer oppakken

Je hebt je gedachten op een rijtje gezet. Waarschijnlijk zul je tot de conclusie komen dat je toch nog contact met je ex wilt. Gebruik deze eerste (luchtige!) gesprekken om te bepalen wat de mogelijkheden zijn. Misschien zet één van jullie wel de stap om het opnieuw te proberen. Misschien worden jullie wel goede vrienden.

Wat als je ex vond dat je hem of haar verwaarloosd hebt?

Zoals je hierboven hebt gelezen is het in de meeste gevallen de beste keus om het contact te verbreken. Maar we begrijpen dat het een zeer moeilijke taak is. Je bent wellicht gedumpt en dat is natuurlijk een pijnlijke situatie. Het liefst wil je controle houden over je ex. Wanneer je ex niet meer reageert op je berichtjes is het maar wat lastig om je voor te stellen wat je ex allemaal denkt. Door de afwezigheid van contact kun je gekke dingen doen. Je hebt jezelf dan niet meer in de hand. De meeste mensen smeken zelfs hun ex. Dat is natuurlijk het ergste wat je kunt doen.

Maar stel dat je relatie tot een eind is gekomen omdat je ex vond dat je hem of haar negeerde of misschien wel verwaarloosd hebt? Is het dan ook slim om een periode van radiostilte in te lassen? Zoals al eerder genoemd in dit artikel is het in dit soort gevallen wel oppassen geblazen. Als je na de breuk een gelaten houding aanneemt en je ex compleet negeert, zou je ex je dat vroeg of laat kwalijk kunnen nemen.

Wat kun je dus het beste doen in jouw situatie? Ik geef je wat vragen ter overpeinzing:

  • heb je je ex tijdens jullie relatie steeds genegeerd en verwijt je ex je dat ook? Mijn advies: vertel je ex dat je zijn of haar besluit respecteert en dat je vindt dat jullie beiden rust nodig hebben om de situatie te overdenken. Zeg tegen je ex dat je spoedig wel wat van je laat horen omdat je het ontzettend vervelend vindt en dat negeren of verwaarlozen nooit opzettelijk jouw bedoeling was.
  • heb je je ex gestalkt en gesmeekt om je nog een kans te geven? dan is een periode van radiostilte erg belangrijk!

Wat te doen als geen contact met je ex zo moeilijk blijkt?

Je mist je ex natuurlijk en je wilt het liefst alles over je ex weten. Wanneer je geen contact hebt zul je je steeds meer onzeker voelen of het ooit nog wel goed komt. Het horen van liefdesliedjes en het zien van liefdesfilms doet je heel veel pijn. Ooit was jij ook zo gelukkig met je grote liefde. Je vraagt je continu af wat is er mis gegaan en je zoekt hiervoor steeds naar antwoorden.

Heb jij verkeerd gehandeld waardoor jullie uit elkaar zijn gegaan? Hoe moet je nu verder? Zijn vragen die nu door jouw hoofd heen gaan. Bedenk echter dat jouw ex je op dit moment hoogstwaarschijnlijk ook geen antwoord zal kunnen geven.

Accepteer de situatie zoals die nu is, want op dit moment kan je er even niks aan doen. In de tussentijd moet jij ervoor zorgen dat je je zo goed mogelijk voelt in deze nare omstandigheden.

Wat kun je dan zoal doen?

  • Bel vrienden of familie op die langs kunnen komen om jou te steunen.
  • Lees goede boeken en ontwikkel jezelf
  • Laat je lekker masseren tijdens een verwendag
  • Zorg dat je vrienden opzoekt die grappig zijn en die jou weer de nodige lach op je gezicht kunnen bezorgen
  • Geef je telefoon aan hen, zodat je niet in de verleiding komt om contact op te nemen met je ex. Het is namelijk beter om op dit moment te doen alsof je ex even helemaal niet bestaat. Je duwt je ex alleen maar verder weg als je allemaal berichtjes stuurt en voicemailberichten inspreekt.

Jij hebt nu controle!

Neemt je ex contact met je op? In de meeste gevallen werkt geen contact echt heel goed! Zeg in dat geval dan dat je de relatiebreuk accepteert, maar dat je wel even tijd nodig hebt voor jezelf om over jouw verdriet heen te komen. Laat je ex weten dat je weer contact opneemt wanneer jij daar klaar voor bent. Dit zorgt ervoor dat je ex de kans krijgt om jou te missen. Je ex heeft niet langer de controle, jij hebt nu de controle. Bovendien laat je zien dat je serieus over de relatie nadenkt en niet zomaar weer terug wilt.

Neem de tijd om aan jezelf te werken, waardoor jij nog sterker, zelfverzekerder en onafhankelijker wordt. Na een tijdje van radiostilte kun je contact opnemen met je ex en kunnen jullie jullie vlam weer aanwakkeren.

Wanneer je emotioneel afhankelijk bent, zal je ex je beslist niet aantrekkelijk vinden. Je ex zal positief verrast zijn als hij of zij ziet dat je zo goed omgaat met de breuk door rust en ruimte te geven. Je ex had de tijd om te denken aan jullie leuke herinneringen. Je ex kon jou niet meer bereiken wanneer je ex even wilde praten. Hierdoor ging jouw ex zich alleen maar meer realiseren wat voor een fout hij of zij had gemaakt bij het verbreken van jullie relatie.

Een boek over het terugwinnen van je ex!

Voor meer tips hoe je contact op kunt nemen en of je het contact moet verbreken kun je ook terecht in onze special hoe krijg ik mijn ex terug, of schrijf je nu direct in voor de gratis ex terugwinnen training of bestel direct het Ebook Win Hem/Haar Terug via de shop

Klik hier om een reactie achter te laten 18 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG