• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Mijn ex praat slecht over mij

Mijn ex praat slecht over mij - Pas op voor deze valkuilen!

"Mijn ex praat slecht over mij", dit is wat ik regelmatig hoor van mensen die mij benaderen.

Het is beslist geen prettige ervaring. Veel mensen vragen me dan ook "Michelle wat moet ik hiervan denken? Is dit een signaal? Hoe gedraag ik me nu ten opzichte van mijn ex?"

In dit artikel wil ik hier nader op ingaan. Je kunt ook deze video bekijken waarin ik je tips en adviezen geef hoe hiermee om te gaan

Na een breuk blijf je vaak in contact met je gemeenschappelijke vrienden of met de familie van je ex. Soms kun je zelfs nog een goed en regelmatig contact hebben met je ex.

Dankzij internet en sociale media is het een stuk eenvoudiger geworden om je privéleven met anderen te delen.

We kunnen praten over de reizen die we hebben gemaakt, we delen ervaringen als we ergens niet zo tevreden over zijn.

Zeker in het laatste geval zijn we nogal geneigd dat te doen.

Niet alleen begeef je je op social media om je ervaringen te delen of om je beklag te doen over allerhande zaken, je kijkt misschien ook nog stiekem op het profiel van je ex.

Je vraagt om de mening van anderen (indirect of direct), maar nu het uit is met je ex ben je eigenijk ook nieuwsgierig wat je ex allemaal zegt, doet , deelt en ervaart met zijn of haar vrienden.

Een relatiebreuk houdt natuurlijk niet automatisch in dat je helemaal niet meer in elkaar geïnteresseerd bent

Dit is precies de situatie waar je vandaag in zit. Je ex, de persoon die je misschien nog steeds terug wilt, is je ook niet helemaal vergeten. Je ex zal ongetwijfeld over jou praten met zijn haar vrienden, collega’s en ja, zelfs op social media.

mijn ex praat slecht over me

Nu heb je gemerkt dat je ex slecht over je praat en je vraagt je af wat je moet doen. Het is een situatie die best vaak voorkomt, en sommige mensen weten zich er dan ook geen raad mee.

Hoe reageer je op een ex die duidelijk negatief over je is. Het irriteert je natuurlijk en je maakt je zorgen.

Je hoopt nog steeds goed komt tussen jullie en je wil natuurlijk daarom ook geen fouten maken. Je vraagt je ook af wat het doel is van je ex om slecht over je te praten.

Is het een signaal dat je ex nog steeds gevoelens voor je heeft? Of is het misschien stress, angst, onverwerkte emoties? 

Wanneer je zegt 'mijn ex praat slecht over mij' blijft de meest belangrijke vraag natuurlijk: wat kan ik nu het beste doen? Hoe gedraag ik mij? Maar laten we eerst eens kijken naar deze vraag:


Waarom praat mijn ex überhaupt over mij?

Laten we eerst eens kijken naar de vraag waarom je ex überhaupt over je praat, want logischerwijs zou dat niet zo moeten zijn.

Je verwacht immers dat je ex doorgaat met zijn of haar leven als je ex de persoon is die de relatie heeft verbroken.

Maar nogmaals, een breuk betekent niet dat alles ophoudt te bestaan tussen jou en je ex (en ik bedoel niet alleen op emotioneel vlak) Je kunt samen bijvoorbeeld kinderen hebben waar je beiden verantwoordelijkheid voor draagt.​

Je bent samen ouders, dus heb je regelmatig contact over je kinderen.

Ellen, een jonge vrouw die bij mij in coaching kwam, vertelde me zelfs dat zij en haar ex samen een hond hadden en besloten hadden daar om beurten voor te zorgen.

samen hond delen

Ook die gedeelde verantwoordelijkheid bestaat, en het is belangrijk dat de band dan goed blijft.

Hoor je via je vrienden of collega’s of zelfs kinderen dat je ex over je praat, of dat nu slecht is of niet, het is in ieder geval wel een signaal.

Ik zeg niet direct dat het betekent dat je ex dan direct gevoelens voor je heeft, maar het kan wel een oorzaak zijn.

Het komt wel vaak voor dat als je ex nog steeds over je praat, (of dat nu is dat hij of zij slecht over je praat of niet maakt niet uit), je in ieder geval nog niet uit zijn/haar systeem bent.

Het is overigens ook nog vaak zo dat als een ex met zijn/haar vrienden over je praat, en of dat nu slecht is of niet dat doet er dan niet eens zo toe, is dat vaak een poging om op een subtiele manier informatie over je los te krijgen.

Merk je dat je ex slecht over je praat tegen de kinderen, hij of zij je compleet zwart maakt, wees assertief en durf het te bespreken en ervoor open te staan. 

Het beste is om je kinderen buiten schot te houden.

ex praat slecht over mij tegen kinderen

Doe je dat niet en betrek je je kinderen hierbij, je gaat hier op in zonder het met je ex te bespreken, dan maak je de situatie voor de kinderen dat jullie uit elkaar zijn ook extra moeilijk.


Een ex die mij zwart maakt bij vrienden

Wanneer een ex slecht over je praat, dan is de onderliggende reden vaak dat hij of zij verbitterd is. Je ex heeft op een of andere manier zijn/haar gevoelens niet kunnen verwerken.

Als je ex slecht over je praat op social media, of bij vrienden, wees getroost. Je ex valt meteen door de mand.

De vrienden van je ex merken natuurlijk direct ‘hier zit iets achter. Hij/zij is duidelijk nog niet over zijn verbroken relatie heen’

Ik hoor heel vaak van mijn klanten dat die vrienden dit dan vervolgens gaan vertellen aan de partner die gedumpt is (jij bijvoorbeeld).

Zeker als jullie gemeenschappelijke vrienden hebben en als je ex je heeft geblokkeerd komt dit vaak voor. 

ex maakt me zwart

De oorzaak hiervan is dat die vrienden vaak medelijden met je hebben en het willen opnemen voor jou. 

Het is natuurlijk wel noodzakelijk om er achter te komen wat de reden kan zijn. Vooral als jullie op vriendschappelijke basis uit elkaar zijn gegaan is het natuurlijk onlogisch als je vervolgens mij vertelt ‘mijn ex praat slecht over mij’

In dat geval zouden we er goed aan doen om jouw situatie eens onder de loep te nemen en of het niet tijd wordt dat we hierover met je ex in gesprek gaan.


Slechte dingen zeggen over je ex is ‘not done’ en al helemaal niet constructief

Het is in ieder geval noodzakelijk om een stapje terug te kunnen doen, en de dingen in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. Alleen zo kun je de situatie logisch beoordelen.

Ik begrijp echt wel dat je de zekerheid wilt hebben dat het niet alleen kwade bedoelingen zijn van je ex.

Dat je ex nog steeds positief over je denkt. Echter zul je alle aspecten van de situatie in overweging moeten nemen en niet alleen willen zien of horen wat in jouw straatje past.

Of je ex nu positief of negatief over je praat, het hoeft niet per se te betekenen dat je ex intenties heeft om weer terug te komen. Wees sowieso altijd voorzichtig met het trekken van conclusies, zeker als je die conclusies baseert op details. Je je kunt er zomaar naast zitten.


Geef het goede voorbeeld en praat in ieder geval zelf nooit slecht over je ex

Kopieer het slechte gedrag van je ex onder geen voorwaarde. Dit is echt een heel slecht idee.

Als jullie gemeenschappelijke vrienden hebben dan kunnen dit soort dingen in no-time ook bij je ex terecht komen.

ex roddelt op social media

Zodoende maak je de situatie alleen nog maar erger. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt, toch? Kinderen hebben het al zwaar genoeg na de scheiding. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat zelfs tientallen jaren na de scheiding het negatieve of soms traumatisch effect van de scheiding op kinderen nog steeds merkbaar is.

Zoals ik net ook zei is het dus belangrijk dat je ook het goede voorbeeld geeft aan de kinderen.

Ook als je heel vriendelijk en lief over je ex met je vrienden, familie, collega’s praat, en je merkt dat je ex gewoon doorgaat met slecht over je te praten. Trap niet in de valkuil om hetzelfde te doen.

In deze context wil ik je eigenlijk toch een belangrijke vraag stellen:

Waarom blijf je jezelf lastig vallen door je
hierover druk te maken?  

Waarom investeer je tijd en energie
in iemand die slecht over je praat?


Ik vind dat je dan verkeerd bezig bent. Dat ik mensen moet opzoeken die mij een goed gevoel geven.

Ik zeg dan “ ik vind het fijn om bij jou te zijn omdat ik me dan goed voel”  en je goed voelen is toch een belangrijke voorwaarde om in een relatie te blijven?

Ik denk dat er veel mensen zijn die in een slechte relatie blijven omdat ze op een of andere manier vinden dat ze een goede relatie niet verdienen. 

Misschien had je toen je een relatie had met je ex veel conflicten veroorzaakt, maar geeft je daarmee het recht aan je ex om slecht over je te praten tegen anderen? Nee natuurlijk niet.

In een relatie kun je van elkaar houden,  maar je kunt ook van elkaar leren. Ook als de relatie heeft gefaald. 

Ik kan je in ieder geval zeggen dat ik zoveel van mezelf geleerd hebt omdat ik van tijd tot tijd heb gefaald. Ik ben blij en dankbaar dat het mij is overkomen anders was ik nooit op het punt gekomen waar ik nu sta, met meer zelfkennis,

Ik denk ook niet dat ik de coach had kunnen zijn die ik vandaag ben. Ik denk niet dat ik op persoonlijk vlak in staat zou zijn geweest om goede beslissingen te maken wat mijn toekomst betreft.

Leer dus van deze onprettige ervaring en blijf ver van de roddels vandaan.

Vraag jezelf af of het het waard is om je druk te maken dat je ex slecht over je praat. 

Ik zou zeggen: bel je ex en geef hem/haar het goede voorbeeld en zeg bijvoorbeeld “toch bedankt dat ik een relatie met je heb mogen hebben want ik heb er ontzettend veel van geleerd, zelfs vandaag de dag nog”

Je ex zal zich heel erg schamen en dat is precies wat je wilt!

Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij ooit wel eens meegemaakt dat je ex slecht over je sprak? Zo ja, hoe ben je daarmee om gegaan? Wat was het effect? Ik zou het erg waarderen als je je reactie hier onder zou willen laten.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Beste Michelle,

  Mijn relatie is inmiddels ruim een maand uit. Mijn ex heeft me inmiddels geblokkeerd op social media met als reden dat zij en ik volledig kunnen focussen los van elkaar. Nú was ik laatst bij een vriendin geweest, wat ook een vriendin van haar is. Op haar Instagram (waar ik het wachtwoord van weet) ben ik gaan kijken en zag dat zij een gesprek had met iemand anders. Ze zei dat ze dacht dat ik wat met haar zou doen en dat ik zou gaan voor een rebound. Ook op facebook tagde ze haar vrienden op negatieve berichten wat subtiel over mij ging. Wat betekent dit?

  1. Beste Thijs,

   Eigenlijk zou je niet deze vraag ‘wat betekent dit’ moeten stellen. Het maakt voor mij wel duidelijk waar je focus ligt: op angst.
   Dat houdt sowieso al in dat je gaat verliezen.
   Eigenlijk zou je de vraag moeten stellen ‘waarom doe ik dit? zonder dat zij weet dat ik in haar insta account inlogt en alles checkt wat ze doet?’
   Als ik je ex zou zijn, zou ik hard wegrennen, want een relatie aangaan met een man die stiekem dingen achter mijn rug doet is sowieso al gedoemd om te mislukken.

   Met vriendelijke groet,
   Michelle

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG