• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe afstand nemen van ex als je kinderen hebt

Hoe afstand nemen van je ex als je kinderen hebt

Hoe afstand nemen van je ex als je kinderen hebt? Ik heb het in zoveel videos verteld dat het absoluut belangrijk is het contact met je ex te verbreken na een relatiebreuk. Zeker als je ex dat expliciet heeft gevraagd. Ook al voel je je nog zo verdrietig en lijdt je verschrikkelijk onder je liefdesverdriet en wil je je ex weer terug? Als je ex zegt dat zij/hij er 'genoeg van heeft' en het beter is om 'elkaar een tijdje niet te zien', respecteer dat dan. 

Je vraagt je misschien dan af hoe je het contact met je ex kunt verbreken als je kinderen hebt.  Ik spreek ook wel over radiostilte. Ik heb uitgelegd welke redenen hiervoor zijn en daar zelfs een uitgebreid artikel over geschreven « Het radiostilte stappenplan van A tot Z ».

Ik raad je aan dat artikel ook te lezen omdat er nogal veel misverstanden bestaan omtrent het begrip radiostilte of afstand nemen met je ex na de breuk.

In dit artikel en in deze video leg ik je uit hoe je afstand neemt van je ex als je kinderen hebt. Met afstand nemen bedoel ik zeker niet 'kil en afstandelijk zijn' of 'je ex compleet negeren'. Bekijk de video hier en je zult begrijpen wat ik bedoel:

De vraag hoe je het contact kunt verbreken als je kinderen hebt wordt heel vaak gesteld. Dat verbaast me eigenlijk ook niet want de meerderheid van koppels die uit elkaar gaan hebben kinderen.

Je zou dus kunnen concluderen dat het hebben van kinderen je relatie behoorlijk uit balans kan brengen. En ja, dat is ook zo.

Maar, dat betekent nog niet dat het de schuld is van de kinderen! Het gaat overigens ook helemaal niet om de vraag wie van de partijen hier schuldig treft. We denken hier op Liefdesverdriet.nl in oplossingen in plaats van problemen. Hopelijk doe jij dat ook!

Helaas hebben partners vaak enorme behoefte om een schuldige aan te wijzen zodra er een conflict is. De reden hiervan is dat ze zichzelf beter kunnen voelen.

Laat ik alvast 1 ding zeggen : kinderen zijn in ieder geval nooit de reden waarom jij en je ex uit elkaar zijn gegaan. Stop met verwijten naar je ex en zeker naar je kinderen!

kind dupe van relatiebreuk

Integendeel, zij mogen in deze situatie als enige 'slachtoffer' genoemd worden van het feit dat het tussen jou en je ex niet meer werkt.

Het is jou en je ex simpelweg niet gelukt om in harmonie samen te leven ondanks dat er kinderen zijn. Voel jezelf daarom ook niet schuldig. Ik erken dat het soms niet makkelijk is om te dealen met het gedrag van kinderen als ze lastig zijn. Daarom is het ook heel belangrijk om altijd op 1 lijn te zitten, vooral nu jij en je ex uit elkaar zijn.

Jullie kids hebben vooral nu veel structuur en duidelijkheid nodig!

Contact verbreken met ex: blijf op één lijn wat de opvoeding van de kinderen betreft

Niet alleen kunnen kinderen tijdens je relatie de verstandhouding tussen ouders verstoren, dat kunnen ze ook naderhand als ouders eenmaal uit elkaar zijn.

Ze vinden het geen probleem om jou en je partner tegen elkaar uit te spelen. Grote kans dat ze hun frustratie en verdriet op jullie botvieren.

Maar hoe leid je dat nu in goede banen als je geen gezin meer vormt? en hoe hou je je ex dan toch op redelijke afstand ook al heb je kinderen?

Wel, jouw taak als vader of moeder gaat gewoon door. Het is ook enorm belangrijk dat zowel jij als je ex de kinderen dat stukje veiligheid bieden die ze nodig hebben.

Het is heel belangrijk dat je er steeds voor ze bent, ook al vind je dat je ex ook maar eens tijd moet besteden aan jullie kinderen.

aandacht geven aan kinderen

"Er zijn" voor je kinderen houdt in dat je ervoor zorgt dat je moeite voor ze doet om tijd met hun te spenderen. Je kunt je kinderen bijvoorbeeld van school ophalen voor zover dat kan. Als dat moeilijk is, bespreek dan bijv. met je werkgever hoe dat geregeld kan worden. Misschien kun je iets later op je werk komen en afspreken met je ex dat je ex de kinderen dan weer ophaalt, of andersom.

Maak hierover dus duidelijke afspraken met je ex. Over dit soort zaken dien je je ex uiteraard niet te negeren, ook al vertel ik je dat het beter is om enige afstand te nemen van je ex na de breuk.

Afstand nemen van je ex: de emotionele gevolgen voor kinderen na een relatiebreuk

Zoals ik net al zei is het bieden van emotionele steun aan kinderen bij een relatiebreuk heel belangrijk. Uit een onderzoeksrapport van Miller & Davis uit 1997 blijkt dat gescheiden moeders minder in staat zijn om hun kinderen na een relatiebreuk te steunen.

Daarnaast blijkt weer uit een ander onderzoek (Fagan and Churchill 2012) dat minder dan de helft van de kinderen die bij de gescheiden moeder leeft, hun vader gemiddeld 6 maanden niet zien. Dat is ongelooflijk lang!

Slechts 1 op de 6 bleek de vader slechts 1 keer te hebben ontmoet. Gescheiden vaders blijken zich verder ook minder te bekommeren om hun puberende kinderen.

Dus vaders, moeders, denk aan je taak en verantwoordelijkheid. Jouw kinderen mogen nooit de dupe worden van het feit dat jullie relatie is mislukt!

Het spreekt voor zich dat de emotionele schade van kinderen na een breuk enorme proporties kan aannemen. Dit uit zich o.a. in

 • check
  het verlies van vertrouwen in beide ouders maar ook in de wereld om hun heen
 • check
  een grotere kans op ontwikkeling van een laag zelfbeeld
 • check
  een grotere kan om zelf depressief te raken
 • check
  een verhoogde kans om zelf ook onstabiele relaties te krijgen op volwassen leeftijd

Ok, je wilt je ex terug, en samen met je ex en je kinderen weer een harmonieus gezinnetje vormen. Wist je dat je een voordeel hebt als je kinderen hebt? Lees verder...

Jij en je ex hebben samen kinderen? Je wilt je ex terug? Dan heb je eigenlijk een voordeel!

Jazeker! Als jij je ex terug wilt winnen en je hebt samen kinderen, dan heb je een voordeel ten opzichte van koppels die geen kinderen hebben.

Misschien vraag je je af: welk voordeel dan?

Wel, je kunt namelijk via je kinderen aan je ex laten zien wat je allemaal voor hun doet, dat je echt de tijd neemt voor ze, welke fantastische dingen je met ze doet en hoeveel aandacht je ze geeft door er gewoon voor ze te zijn.

Ik bedoel niet dat je moet proberen om indruk te maken op je ex door je kids allerlei dure kado’s te geven, of dat je ze trakteert op dure reisjes.

Veel effectiever is het als je ex bijv. ziet dat je zo nu en dan een dag of halve dag vrij neemt om iets met ze te doen. Van mijn part ga je een weekendje met ze naar Texel pottenbakken of schapenkleden knopen. Ik noem maar iets geks.

Als je ex ziet dat je in staat bent om goed met de breuk om te gaan en dat je het ondanks alles gezellig kunt maken voor je kids (je hebt de gezelschapsspelletjes regelmatig uit de kast getrokken), pas dán maak je indruk op je ex. Be the 'sweetest one'!

Ik begrijp dat het een uitdaging voor je kan zijn wanneer je de kinderen moet halen of brengen naar je ex, omdat je graag wilt laten zien in hoeverre je veranderd bent.

Het kan frustrerend zijn als je vervolgens merkt dat je ex er niks over zegt, maar laat het (emotionele en/of gefrustreerde) gedrag van je ex nooit effect hebben op jouw mentale of emotionele staat!

Als je ook maar 1x laat merken dat het je frustreert dat jij zoveel moeite doet voor je kids en je ex het allemaal maar normaal vindt, ben je verloren.

hoe afstand nemen van je ex met kinderen

Je ex heeft het juist nodig dat jij zorgt voor stabiliteit en veiligheid, dus als je je ex ziet of spreekt over de kinderen, zorg dan dat je met een gegronde houding voor haar of hem gaat staan en dat je spreekt met een ontspannen maar overtuigende klank in je stem.

Dus samengevat:

Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: Zo doe je dat

Tip 1 : Laat je ex zien dat jij je kinderen emotionele steun en veiligheid biedt. 

Zorg dat je er altijd voor ze bent (ook al vind je dat je ex ook zijn/haar verantwoordelijkheid moet nemen)

Tip 2: Toon enthousiasme aan de deur

Is de relatiebreuk een feit en wil je enigszins afstand nemen van je ex als je kinderen hebt ook al wil je je ex graag terug? Hier mijn beste tips:

Toon vooral enthousiasme dat je het fijn hebt gehad met de kids en vraag je ex hoe haar of zijn week was, maar hou het contact kort. Jouw kinderen zullen echt hun verhaal wel doen bij je ex als ze het fijn hebben gehad.

Een ding is echter wel heel belangrijk ! 

Gebruik je kinderen niet op een verkeerde manier om aandacht van je ex te krijgen. Wanneer je continu de aandacht van je ex trekt door iets te zeggen over je kids (je stuurt bijv. om de haverklap foto’s of berichtjes over je kinderen) dan zal je ex haarfijn aanvoelen dat je emotioneel nog steeds afhankelijk bent!

Tip 3: Laat je niet beïnvloeden door het gedrag van je ex!

Ik vertelde je al dat het belangrijk is dat jij veiligheid en emotionele steun biedt aan je kids. Het kan zijn dat de reacties van je ex niet zijn zoals je die zou verwachten als je je kinderen bij je ex brengt. Laat je niet van de wijs brengen en blijf rustig, beheerst en met respect reageren.

Tip 4: Trek niet continu de aandacht van je ex via je kinderen

Nogmaals: je kinderen kunnen er niets aan doen dat jullie nu uit elkaar zijn. Dit houdt dus in dat je niet moet proberen om de aandacht van je ex te trekken door steeds berichtjes over je kids naar je ex te sturen. Zorg ervoor dat jij laat zien dat je je prima redt zonder je ex!

Tip 5: Breng je de kinderen naar je ex? Blijf niet te lang hangen aan de deur!

Het is natuurlijk heel verleidelijk om een uitvoerig gesprek aan te knopen met je ex als je je kinderen haalt of terugbrengt naar je ex. Doe dat niet! Volg bovenstaande tips, en hou het gesprek kort. Zeker als je ziet dat je ex nerveus is. Dat zou inhouden dat je ex nog zeker niet klaar is om met jou in gesprek te gaan.

Respecteer zoveel mogelijk het belang van radiostilte en de geen-contact regel. Beperk je gesprekken tot onderwerpen die alleen over de kinderen gaan maar misbruik deze situatie niet door te veel de aandacht van je ex hiervoor te zoeken.

Jouw ex is op dit moment bijzonder gevoelig voor manipulatie en je hebt dus grote kans dat je ex jou op een gegeven moment vertelt dat je niet in staat bent om alleen voor je kinderen te zorgen, en dat dat ook 1 van de redenen was dat jullie uit elkaar zijn gegaan.

Contact verbreken met je ex als je kinderen hebt is mogelijk in iedere situatie

Ook al heb je dus kinderen, denk dus niet dat een periode van radiostilte niet voor jou zal kunnen werken want dat is zeker niet het geval. Laat zien waartoe jij in staat bent. Laat zien in de korte momenten dat je elkaar ontmoet in hoeverre je veranderd bent en hoe dat blijkt uit de manier hoe jij over je kids, je ex en jezelf praat.

In deze situatie is het dus heel belangrijk dat je :de gesprekken beperkt tot onderwerpen die alleen gaan over je kinderen, maar overdrijf hier dus niet in. Geef je ex nooit de indruk dat je de kinderen gebruikt om contact met hem of haar te zoeken.

Laat via je kinderen indirect of direct zien waartoe je in staat bent in jouw rol als moeder of vader. Je kinderen hebben je hard nodig in deze moeilijke tijd.

Geef ze de aandacht die ze verdienen en geniet tegelijkertijd ook van de aandacht die ze je geven.

Wil je verder met me hierover praten ? Neem contact met me op via deze link.

Ik zou het heel fijn vinden als je een reactie hieronder wilt laten. Vertel me over jouw situatie en hoe het met je gaat en met welke vragen je zit. Ik zal mijn uiterste best doen om jouw het beste advies te geven om je relatie weer te herstellen.

Het maakt niet uit hoe je situatie is, je staat er niet alleen voor.

Hoe kan ik je helpen?

Laat me weten waarnaar je op zoek bent en hoe ik je kan helpen.

Wil je je ex terugwinnen omdat jullie relatie zo fijn en goed was? Schrijf je hieronder in! OF

Wil je direct 1-op-1 coaching, een Ebook lezen of therapie om van je liefdesverdriet, bindingsangst/verlatingsangst, obsessief gedrag af te komen? Meer liefde voor jezelf ontwikkelen zodat je je zeker voelt en mooie relaties kunt aangaan?

 Klik hier voor alle opties die ik je kan bieden!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Als internationaal relatietherapeut, hypnotherapeut en coach (voor franstaligen en nederlandstaligen) helpt Michelle al jaren lang mensen om allerhande problemen om de liefde in hun relatie terug te vinden en scheidingen of relatiebreuken te voorkomen.

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Hi Michelle,
  Ik woon nog steeds samen met mijn ex en onze drie kinderen. Dringend op zoek naar een woning. Het is al een jaar geleden dat hij de twijfel uit sprak en 2 maanden later de knoop door hakte. Hij zei letterlijk misschien maak ik de grootste fout van mijn leven maar ik kan zo niet meer verder. Ik heb geen vertrouwen in jouw emoties. Daarna kwam de tijd met mediator en dat was heel emotioneel voor mij. En ben daarmee gestopt. Verder samen afgehandeld hoe hij het wilde. Ik heb hulp voor mijzelf gezocht en ben weer aan het werk na jaren voor de kinderen te hebben gezorgd. En de 3e gekregen. Ik ben moe en gesloopt maar nog wil ik hem terug en wil dat hij gewoon weer van mij houdt. Ik weet wat mijn aandeel is geweest. En zou nog alles willen doen om hem weer van me te laten houden om wie ik nu ben en nog aan het ontwikkelen ben. Ik wil nog vechten voor hem en mijn gezin. Ik wil graag weer thuis komen…

  1. Beste, ik snap je gevoel, maar toon compassie, begrip en geef ruimte. Je hebt goed gehandeld maar het mag je niet zoveel energie kosten dat het je sloop. Wees gewoon jezelf, hou die focus op je ontwikkeling en zie dan vervolgens hoe dat van invloed kan zijn op hem. Hij gaat het uiteindelijk merken als jij je rol goed inneemt, op een positieve manier met vertrouwen in de toekomst! Veel sterkte en liefs, Michelle

 2. Beste Michelle,
  Ik heb inmiddels als veel van je gelezen op de website. Ik hen 2 kinderen (1,8 en 4)en mijn ex woont bij zijn nieuwe vriendin. We hebben samen een hoop meegemaakt maar ik kan hem niet zomaar laten gaan. Ook al doet hij veel lelijke dingen. Hij is nu bijna 6 weken weg, hij zit momenteel in een moeilijke fase. Ik ben 6 dagen per week met de kinderen. Eerst ging het wel maar nu vind ik het zo enorm lastig. Ik heb veel verdriet en doe enorm mijn best om hier alles goed te laten verlopen en het contact minimaal te houden. Hoe houd ik de hoop, en stel ik mij op de juiste manier op. Ik wil geen gebroken gezin, ik wil eraan werken. Graag je tips 🙂

 3. hallo michelle ik woon nu ongeveer vierenhalfe maand bij me ouders ik kom af en toe bij me huis om de post op te halen dan zie ik wel me kinderen alleen dat is wel lastig we hebben altbij een advocaat in dienst genomen we zijn er nu wel uit financieel de confinant word opgemaakt dus er is niet veel tijd over dat het goed komt dit heeft wel tijd nodig die ik niet meer heb ik denk ongeveer twee n maanden ik heb drie dochters 15 14 en 12 ik ben ten einde raad of moet ik eerst een boek kopen voordat ik de gouden tip krijg wat je ook zegt van de drie vind ik jou de best tim gebruikt zijn handen wel erg veel en die ander moet ik aan vader abraham denken kan ik niet serieus nemen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang mijn 11-delige videoserie + nr 1 geheim voor het terugwinnen van je ex en het verwerken van je liefdesverdriet

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG