1

Hoe Kom Je Over Je Grote Liefde Heen? Weerstand Tegen Verandering

In onderstaande video geeft Michelle je enkele praktische tips om over je liefde heen te komen en je liefdesverdriet te verwerken.

(lees hieronder de transcriptie van de video)

Hoe kom je over je grote liefde heen? Deel 4

In mijn voorgaande 3 video’s heb ik gesproken over het verwerken van je liefdesverdriet. Daarbij heb ik o.a. laten zien dat liefdesverdriet verwerken begint bij het nemen van een besluit tot verandering , en alles wat er komt kijken bij veranderingsprocessen. Een onderdeel daarvan is weerstand. In deze video ga ik nog wat nader in op technieken om weerstand bij het verwerken van liefdesverdriet te verminderen. Blijf dus weer goed kijken tot het eind.

Hallo mijn naam is Michelle van den Berghe relatiecoach op liefdesverdriet.nl. In mijn voorgaande video heb ik je o.a. het advies gegeven om te beginnen met het inzetten van hele kleine veranderingen als je succesvol je liefdesverdriet wilt verwerken. En daarmee bedoel ik dan dat ik niet van je verwacht dat je meteen in 1 keer je hele leven om moet gooien. Want elke keer als je een kleine verandering doorvoert en je denkt daarna ‘goh ik voel me goed nu’ dan zul je merken dat die momenten steeds vaker komen en ook steeds langer gaan duren.

Zoals ik al eerder zei kan het ook zijn dat je soms ook verzet zult voelen, dat je opeens boos wordt op je ex, of op jezelf en dat je denkt ‘waarom moet ik hieronder lijden en hij of zij niet’ en dat je onbewust in je verdriet of woede wilt blijven omdat je vindt dat het onrechtvaardig is wat je is aangedaan. Als je niet uitkijkt verval je dus in een slachtoffersrol.

Als liefdesverdriet te lang duurt dan zul je ongetwijfeld gedachten hebben die het verwerken ervan tegengaan. Dat kan zowel bewust als onbewust zijn. Dergelijke tegengaande gedachten is dus de weerstand die je voelt om je verdriet los te laten, ofwel het niet kunnen accepteren dat je ex definitief afstand van je heeft genomen.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je daar minder last van krijgt. Hiervoor ga ik je een aantal technieken leren die je kunt gebruiken om dergelijke gedachten, zodra ze bij je opkomen, de kop in te drukken.

Hoe kom je over je grote liefde heen : let op het innerlijk taalgebruik

Ten eerste is het letten op je innerlijk taalgebruik, en dit is wat ik noem het kritisch reflecteren op wat je zegt en denkt. Zodra je het stemmetje in je hoofd je zegt ‘waarom moet ik dit verdriet dragen? Alle andere mensen leven gewoon prettig hun vrolijke leventje, maar ik zit hier nu wel mooi mee’

wil ik graag dat je let op de woorden ‘alle andere mensen leven gewoon prettig hun vrolijke leventje’. Stel jezelf  eens de vraag of het wel klopt wat je zegt. Want is het inderdaad wel zo dat alle andere mensen gewoon prettig hun vrolijke leventje leiden? Vervang dus bijv. ‘alle andere mensen ‘ door ‘sommige andere mensen’ want het kan natuurlijk niet zo zijn dat alle mensen vrolijk zijn en jij niet.

Ga dus steeds kritisch na welke gedachten er bij je naar boven komen en of deze gedachten wel reëel zijn.

Als tweede wil ik noemen dat je niet tegelijk alles in 1 keer kan en bereiken en dat moet je ook niet willen. Als je bijv. denkt, ik heb zoveel verdriet dat het me niet lukt om aan andere ontmoetingen te denken, want ik weet niet of ik van een andere persoon zal kunnen houden, en ik kan er ook niet van genieten en uitnodigingen accepteren als vrienden me vragen om mee uit te gaan, zorg dan dat je niet teveel hooi op je vork neemt, en dat je eerst 1 ding aanpakt waar je je over heen wil gaan zetten en wat je los wil laten. Je hoeft niet én opeens je op een datingsite in te schrijven én met vrienden uit gaan. Focus je gewoon steeds op 1 obstakel en zet daar gerichte en kleine stappen in.

Hoe kom je over je grote liefde heen: maak een keuze

In feite komt het bij het verwerken van liefdesverdriet ook neer op het maken van keuzes. Je kunt soms kiezen voor het een als voor het ander. In zowel keuze A als keuze B zie je zowel voor- als nadelen. En het maken van een keuze is als het ware ook het nemen van een besluit over het al dan niet loslaten van je ex. En als je je keuze alleen maar uitstelt zorg je er op die manier alleen maar voor dat je spanning en verdriet blijft ervaren. Wanneer je een keuze maakt weet je in elk geval waar je aan toe bent.

Ga  je de keuzemogelijkheden die je hebt eens verkennen. Soms kun je wel eens voor meerdere keuzes komen te staan, maar wat je ook zult kiezen er zullen altijd negatieve en positieve consequenties aan verbonden zijn of je nu A kiest of B, en die zul je moeten leren aanvaarden.

Dan zijn we nu weer aangekomen bij het eind van deze video. Mocht je op de hoogte gehouden willen worden over mijn komend online coachingsprogramma voor het verwerken van je liefdesverdriet, schrijf je dan in op mijn blog liefdesverdriet.nl of stuur een mail naar [email protected]

In de volgende video wil ik graag wat dieper ingaan op schuldgevoelens. Naast weerstand, ofwel het niet willen loslaten heb je bij het verwerken van liefdesverdriet vaak ook last van schuldgevoelens. En schuldgevoelens zijn de grootste vijand van het loslaten.

Klik hier om een reactie achter te laten 1 reacties
LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG