JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        EMOTIONELE AFHANKELIJKHEID    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Ik ben het vertrouwen in de liefde kwijt

Je bent het vertrouwen in de liefde kwijt vanwege eerder opgedane ervaringen? In dit artikel wil ik meer ingaan op wat het effect kan zijn op dit wantrouwen in je liefdesleven.

Het hebben van wantrouwen in je eigen liefdesleven is namelijk bepalend voor je verdere levensgeluk. Zoals alles in het leven gaat niet alles zoals je had gewenst. Daar valt ook de liefde onder.

Je komt iemand tegen, alles klikt gewoon perfect, en je denkt 'dit is hét'. Ik ben zo happy, dit kan niet stuk gaan.

En dan gebeurt er iets dramatisch. Je wordt bijvoorbeeld bedrogen of het is de zoveelste ex die je vertelde dat hij/zij plannen met je had. Je komt wéér bedrogen uit.

Je ziel is gekwetst en verliest het vertrouwen in de liefde, in mannen dan wel vrouwen. je merkt dat dit wantrouwen je tegelijkertijd ook niet gelukkig maakt, dus zoek je misschien naar antwoorden hoe je dit vertrouwen kunt herstellen.

Ik ga mijn best voor je doen en laat me dan weten onderaan dit artikel wat het met je doet.

Vertrouwen in de liefde vraagt om een flexibele mind

Wanneer je het vertrouwen hebt verloren in de liefde en je je afvraagt hoe je dit vertrouwen weer kunt terugwinnen, heb ik hier al 1 tip voor je:

Stel je flexibel en leerbaar op en stel jezelf ook deze belangrijke vraag:

Uit alle eerder opgedane negatieve ervaringen: wat heb ik geleerd van wat er tot nu toe is voorgevallen in mijn liefdesleven?

In de eerste plaats: het feit dat jij het vertrouwen kwijt bent in de liefde, hoeft helemaal niet te liggen aan die ex partners die je hebt gehad. Bovendien, en dat is echt heel belangrijk te begrijpen, wil ik het hier ook niet hebben over schuld. Het heeft geen zin om een schuldige aan te wijzen voor het feit dat je je onzeker voelt wanneer je weer in een nieuwe relatie stapt.

Het is allemaal begrijpelijk. We zijn nu eenmaal mens en we kunnen ons soms enorm vergissen en fouten maken.

Waarschijnlijk ben je al een paar keer gedumpt, terwijl jij hoge verwachtingen had van die liefdesrelatie? Ligt het dan echt aan die ex van je? Ligt het aan jou misschien? Ligt het aan andere factoren waar je geen invloed op had en hebt?

Alles is mogelijk natuurlijk, maar nogmaals, het gaat hier niet om het aanwijzen van een schuldige. Schuld bestaat naar mijn mening ook niet. Het gaat meer om oorzaak en gevolg of effect.

Belangrijk is dus die ene vraag die ik hierboven al eerder noemde: welke lessen heb je kunnen leren over je vorige relaties? 

Naar wie luister je nu echt?

Ik kan je hopelijk ook uit een droom helpen, want alles wat jij denkt hoeft niet per se waar te zijn. Wees dus voorzichtig met het trekken van conclusies. Of dat nu conclusies zijn die over jou gaan of over je vorige partners.

Bij deze alinea staat ook een belangrijke vraag: naar wie luister je nu echt? Is dat het stemmetje in je hoofd die zegt 'zie je wel, mannen deugen niet' of 'zie je wel, vrouwen deugen niet'. En je zegt dat misschien na 1, 2 of 3 slechte ervaringen? Die ervaringen bepalen dan vervolgens dat jij een mislukking bent? Dat er niet met je valt samen te leven?

Maar wat geloof je hier nu echt van? En wat maakt dat je dat gelooft?

Dit is een belangrijke vraag want dat bepaalt inderdaad hoe jij naar liefdesrelaties kijkt. Dat bepaalt jouw vertrouwen in de liefde.

Maar lieve lezer/lieve leester, liefde verdient geen oordeel. Dat jij slechte ervaringen hebt in de liefde is niet het probleem. Het is de betekenis die jij geeft aan wat jou is overkomen.

Wanneer jij steeds gehoor geeft aan dat ene stemmetje in je hoofd die zegt dat mannen/vrouwen niet deugen, guess what er met jou dan gebeurt.

Het is jouw ego die probeert jou ergens voor te beschermen. Wat vervolgens maakt dat jij bepaald gedrag vertoont dat mannen/vrouwen op de vlucht slaan?

Maar ik zei net dat jouw ego je probeerde je te beschermen. Dat jij desondanks toch gekwetst bent door het toedoen van die ander hoeft niet aan die ander te liggen.

Maar ik zei in het begin van dit artikel al iets heel belangrijks. Iets wat echt nodig is als je het vertrouwen in de liefde bent kwijtgeraakt en dat is dat je het beste jezelf kunt afvragen:

Wat heb ik hier nu eigenlijk van geleerd?

Lees ook over de empirische bevindingen en theoretische inzichten over de relatie tussen geloof, liefde en verlies hier. In "De psychologie van liefde" (pp.89-108) Hoofdstuk: Geloof, liefde en verlies "Wanneer geloof en verlies gecompliceerd worden", stelden onderzoekers die de rouwfasen van spiritueel ingestelde rouwenden hebben gevolgd, vast dat verdriet na het verlies van een dierbare bij sommigen zelfs een spirituele crisis kan veroorzaken (Shear, Dennard et al., 2006).

rouwen om liefde

Het verhaal van de 2 bomen die jouw leven kunnen veranderen

Ken je het verhaal van de grote dikke robuuste eik en het ielige boompje dat met veel liefde en verzorging is opgegroeid?

In deze podcast vertel ik er meer over. Het is een oud verhaal, een mooie metafoor waarin ik je ook nog eens een belangrijke vraag stel: wie zou je dan willen zijn?

Beluister deze podcast, vooral als jou veel narigheid is overkomen met ex partners en jij het vertrouwen in de liefde zo goed als kwijt bent. Het kan jouw kijk op de liefde volledig veranderen. Het kan jouw kijk op je hele leven zelfs veranderen!

Als jij, wanneer je een boom zou mogen zijn, welke zou je dan kiezen? Waarom ik je dit vraag leg ik uit in mijn podcast.

grillige-eik
kleine-boom

Hou van jezelf!

Ik spreek met veel mensen over wat zij hebben meegemaakt in hun leven. Natuurlijk gaan die gesprekken merendeels over wat zij hebben meegemaakt in de liefde.

Ik hoor dan aan de manier hoe zij daarover praten of zij op een constructieve hoopvolle manier of destructieve manier naar zichzelf kijken en daardoor onbewust een onzekere toekomst voor zichzelf creëeren.

Ik hoor dan hoeveel gebrek aan zelfliefde, eigenwaarde zij hebben en hoeveel angst er leeft, angst vaak voor de toekomst, een onzekere toekomst. Veel mensen stellen zichzelf op als een bedelaar in plaats van een keizer.

Heel erg zonde natuurlijk, want zeg nu eens eerlijk: is het jouw levensmissie om als een verliezer, een bedelaar misschien door het leven te gaan?

Denk je dat je waneer je op deze manier naar liefde kijkt, over liefde praat, jij ooit nog het vertrouwen gaat terugwinnen in de liefde? Dat je ooit de liefde gaat aantrekken die je werkelijk verdient?

Zeg eens eerlijk, wat denk je?

Begin dan eens met stap 1: met het leren van jezelf te houden. Want jij bent volmaakt en perfect. Iedereen is volmaakt en perfect. Omarm jezelf, je eigen tekortkomingen want ook dat hoort bij dat perfecte plaatje!

Wij zijn perfect omdat we onvolmaakt zijn en volmaakt tegelijk!

Wees dankbaar voor de mooie lessen die je mag leren!

Mijn vraag aan jou: hoe kijk jij naar jezelf? Hoe kijk jij naar je gebroken relaties? Hoe kijk jij naar de toekomst?

Zit je vol met twijfels over jezelf? voel je jezelf krachtig of juist krachteloos? Zie jij jezelf als een mens van waarde of juist waardeloos? En als jouw antwoord is dat je twijfels hebt, dat je geen zelfvertrouwen meer hebt, dat je alle hoop hebt verloren dat je je ex ooit nog terug kunt winnen, dat je je krachteloos voelt en angstig als je aan de toekomst denkt, dan vraag ik mij af: heb je jezelf ooit deze vraag gesteld?

Waar kun jij allemaal wel dankbaar voor zijn?

Al zijn het maar de kleine dingen.

En mocht je geen inspiratie hebben luister dan nog maar eens naar het lied van Marco Borsato, met als ‘titel Mooi’. Ik zal het hier voor je publiceren. Het is een prachtig lied, heel troostgevend en helend voor jouw ziel, zeker als je alle hoop en vertrouwen in de liefde kwijt bent.

De songtekst staat vol met goede vragen. Ik weet wel zeker dat die vragen je zullen inspireren, je zullen uitnodigen anders naar de liefde te kijken. Anders naar jezelf te kijken. Ik weet wel zeker dat je hiermee je focus verlegt en kunt zien alles wat er ook nog is. 

en hier dan nog de songtekst van dit lied:

Hoe val je in slaap
Hoe begint je dag
Open je je ogen?
Met een traan of met een lach?

En kijk je om je heen
En zie je dan de zon?
Of zoek je achter alles
Naar de schaduw op de grond?

En leef je voor geluk?
Of sterf je van verdriet?
En voelt dat als een keuze
Of heb jij die keuze niet?

Het maakt niet echt iets uit
Of dat de waarheid is of niet
Het is hoe jij het ziet

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi
Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt

Weet je wat je hebt
Is de cirkel rond
Zie je wat er staat
Of mis je enkel wat er stond?
Krijg je wat je wilt
Of zelfs meer dan wat je vroeg?
Ben je tevreden met het minste
Of is het meeste niet genoeg?
Raak je verwonderd van de sneeuw?
Van het ruisen van de wind?
Geniet je van de vogels?
Van het lachen van een kind?

Creëer je je geluk?
Want binnen in jezelf
Is waar het eindigt en begint

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi
Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt
Zo rijk als je je voelt

Hoe mooi
Kan het leven zijn
Het is maar hoe je kijkt
Het is maar wat je droomt
Hoe mooi
Is jouw werkelijkheid
Jij bent net zo rijk
Zo rijk als je je voelt
Zo rijk als je je voelt
Zo rijk als je je voelt

Laat de vorm maar los

Het kan zijn dat je ex je een andere relatie heeft voorgesteld. Een andere vorm, zoals bijvoorbeeld de vriendschappelijke vorm. Misschien dat je dat beslist niet wilt, omdat je zegt dat hij/zij de ware voor je is?

Het kan ook zijn dat je liefde en verliefdheid verwart met elkaar. Er zijn nogal wat mensen die het verschil niet zien tussen liefde en verliefdheid.

Maar hoe het ook zij, het heeft geen zin om het gevoel van je ex, de wens van je ex te ontkennen. Wie zegt bovendien dat een vriendschappelijke relatie slecht is? Dat het je minder zou opleveren dan een liefdesrelatie?

Het is zoals Marco dat hier zegt: het is maar hoe je kijkt.

Begin dus met het ontwikkelen van het vertrouwen in jezelf, het leven, je omgeving. Hou van jezelf, praat respectvol over anderen en je zult zien: je zult de liefde van je leven aantrekken, ook al is dat misschien niet je ex.

Marco zei in een interview, nadat hij weer ging daten met Leontine 'ik laat de vorm los'

En die gelatenheid, die open houding en denkwijze 'we genieten van dit proces, ook al weten we niet waar we straks uitkomen' of anders gezegd 'de vorm loslaten, dat is het beste wat je kunt doen'

En dat is ook zo. Het is beter de vorm los te laten van je situatie zoals die er nu is. Het is beter om te geloven in een betere vorm en misschien dat dit inhoudt dat jullie weer bij elkaar komen op een andere betere en sterkere manier.

Misschien dat dit inhoudt dat het met een andere partner is, maar dan nog kun je een goede relatie blijven houden met je ex. Met een gelaten houding ‘we zien wel, we laten de vorm los' is het Marco dan uiteindelijk wel gelukt om zijn Leontine terug te veroveren.

Kijk, we maken het allemaal mee dat we een geliefde verliezen. Het gaat vooral om de manier hoe je ernaar kijkt, jouw instelling, de betekenis die je er aan geeft. Dat is zo enorm belangrijk en bepalend voor jouw verdere toekomst!

Ik hoop dat je nooit het vertrouwen in jezelf en in de toekomst zult verliezen want dat verdient het leven niet.

Ik zou zeggen, hou vol, blijf in jezelf geloven ook al ben je meerdere malen bedrogen, ook al heb je meerdere mislukte relaties achter je rug, het is hoe jij daar betekenis aan geeft, betekenis aan de reden van alles wat jou is overkomen wat bepalend is voor jouw verdere toekomst. Wat bepalend is voor de vraag of je het vertrouwen kunt herstellen in anderen wanneer je zegt 'ik ben het vertrouwen kwijt in de liefde'

Je wilt het vertrouwen in de liefde weer terugwinnen? Ik kan je hier zeker bij helpen. Als professioneel opgeleid hypnotherapeut en coach kan ik je begeleiden bij jouw transformatie. Wil je hier meer informatie over? stuur een email naar [email protected]

Je kunt je ook inschrijven voor de gratis training 'ex terugwinnen'. Dat kan middels onderstaand formulier.

Wil je reageren op dit artikel? Aarzel niet en zet het in de reacties hieronder. 

Bedankt alvast en sterkte met alles!


ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl