JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        EMOTIONELE AFHANKELIJKHEID    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Wat kan ik doen om van mijn obsessie voor mijn ex af te komen?

Sinds enige dagen, of misschien wel enkele weken is het uit met je relatie, en toch blijft je ex steeds in je gedachten. Zijn afwezigheid drukt zwaar, je mist de berichtjes die hij stuurde, zijn stem etc. Je vraagt je af waarom je een obsessie hebt voor je ex, want ook s’nachts lijkt het maar niet te stoppen: je droomt regelmatig over je ex.

Om te weten hoe je met deze situatie om kunt gaan is het eerst belangrijk te weten wat de redenen zijn van je obsessie en of het nu beter is de bladzijde om te slaan en verder te gaan met je leven of niet.

In dit artikel gaan we je oplossingen aanreiken om van je obsessie af te komen zodat je niet steeds het gevoel hebt “ik heb een obsessie voor mijn ex want hij is niet uit mijn gedachten te krijgen”

Waarom heb ik een obsessie voor mijn ex ?

Het is in de eerste plaats heel moeilijk om een persoon te vergeten van wie je veel hebt gehouden en met wie je feitelijk al een toekomst aan het opbouwen was. Je hebt samen herinneringen en momenten van vreugde gedeeld. Je hebt je ex kunnen associeren met wat voor jou het echte gevoel van‘geluk’ en ‘blijdschap’ is. Je denkt aan je ex omdat je bang bent om vrijgezel te blijven. Je bent als de dood dat je je dagen in eenzaamheid verder zal moeten slijten. Je vraagt je af hoe je in hemelsnaam ooit weer die gevoelens kan krijgen voor een ander dan je ex, maar ook hoe je die ander zou kunnen vertrouwen zoals je je ex vertrouwde.

Het is vaak zo dat geobsedeerde mensen last hebben van emotionele afhankelijkheid. In deze podcast leg ik je uit hoe het komt dat je een obsessie hebt voor je ex en wat je er aan kunt doen. Ook leg ik je uit dat emotioneel afhankelijke mensen zich vaak aangetrokken voelen tot de wat meer afstandelijke types.

Beide types trekken elkaar dus aan maar hebben een ander soort kwetsing ervaren in hun jeugd.

Je vraagt je dus af hoe je nu verder moet en hoe je weer opnieuw vertrouwen kunt hebben in jezelf maar ook in de ander. Bedenk dat ieder mens die net een relatie achter de rug heeft het moeilijk heeft. Dat heeft niets met de kwaliteit van je relatie te maken. Ook relatiebreuken van relaties die minder goed waren kunnen zeer pijnlijk zijn. De meeste mensen hebben dan geen zin om uit te gaan, op zoek naar een andere partner, of de wijde wereld in te trekken. In tegendeel: je bent eerder geneigd om stilletjes en alleen in een hoekje je verdriet uit te huilen, en daarom heb je ook geen behoefte aan contact met anderen.

Je denkt dat anderen je zullen bestoken met allerlei lastige vragen en aangezien je geen antwoord hebt op al die vragen zit je er nu niet bepaald op te wachten om dat contact aan te gaan. Deze negatieve mindset werkt echter wel in de hand dat je continu denkt aan je ex en je daardoor obsessief gedrag gaat vertonen. In plaats dat je elke minuut op je telefoon kijkt of er nog berichten zijn, zou je echter veel beter je tijd kunnen spenderen aan je vrienden en/of familie die je dierbaar zijn. Zij zijn namelijk de enige die voor wat afleiding kunnen zorgen.

Is het ok om mijn ex te vergeten?

Vergeet niet dat je heel anders in het leven stond nog voordat je je ex leerde kennen. Je had toentertijd wellicht al een geweldig sociaal leven, je was positief en je hield van het leven. Ongetwijfeld is je ex op je gevallen omdat je die gevoelens toen uitstraalde. Stel jezelf eens de vraag welke redenen er nu dan zijn die je beletten dezelfde gevoelens van vreugde en geluk weer op te roepen.

De beslissing om die keuze te maken ligt geheel in jouw handen! Je denkt dat je toen niet gelukkig in het leven stond ? Twijfel je, probeer dan eens te zoeken naar foto’s waarop je kunt zien dat je heerlijke dagen beleefde en je straalde van geluk. Dat kunnen foto’s zijn waarop jij en je ex te zien zijn, maar ook foto’s waarop alleen jij en je vrienden of familieleden staan. Zodra je je dit realiseert breekt het moment aan waarop je tegen jezelf kunt zeggen te stoppen met je obsessie voor je ex. Dat vraagt echter veel tijd en energie. Je zult kleine stappen moeten maken zodat je weer vooruit kunt komen.

We vertellen je niet dat je je ex compleet uit je geheugen moet wissen maar het doel is dat je voor jezelf een toekomst kunt voorstellen waarbij je gelukkig kunt zijn zonder je ex en je je kunt focussen op andere dingen. De zin die je steeds voor jezelf zult moeten blijven herhalen is niet ‘ik heb een obsessie voor mijn ex’ maar ‘ik denk alleen nog enige minuten per dag aan mijn ex want de rest van de tijd denk ik aan andere dingen’

Ik ben nog steeds geobsedeerd door mijn ex en ik wil dat het stopt!

Het is niet je ex maar de relatie die jullie samen deelden waardoor je geobsedeerd bent geraakt. Het is dus de relatiebreuk die je moet vergeten en niet je ex. Het is een denkfout die de meeste mensen maken. Het is beter dat je aan je ex kunt denken zonder weemoed of spijt dan dat je jezelf probeert te verbeelden dat hij nooit heeft bestaan. Je relatie was niet perfect en je ex heeft fouten gemaakt.

Maak een lijst van alle dingen die je niet zo fijn vond van je ex, en bedenk dat je nu niet meer hoeft te bedenken hoe je daarmee om moet gaan. Bezoek je familieleden, concentreer je op je werk. Die momenten gaan je helpen om aan iets anders dan de relatiebreuk te denken.

Sla eerst een bladzijde om alvorens stappen te ondernemen om je ex weer terug te winnen

Door deze adviezen op te volgen zul je je sterker gaan voelen en zul je uiteindelijk stoppen met jezelf steeds in te prenten ‘ik heb een obsessie voor mijn ex want ik denk de hele dag en zelf ‘s nachts aan hem’ Je zult in staat zijn om aan je vorige relatie te denken zonder dat je je ellendig voelt. Als dat je lukt dan ben je klaar om je ex weer te gaan verleiden. Waarom? Omdat je dan start vanuit een goede basis, je hebt jezelf bewezen niet meer emotioneel afhankelijk te zijn van je ex. Pas vanuit die startpositie zul je je ex veel beter terug kunnen winnen met de meeste kans op succes.

Weer teruggaan naar je ex kan beangstigend zijn, je bent immers bang weer opnieuw teleurgesteld te raken. De stappen die je tot dusver hebt gemaakt zullen je helpen om een gezondere relatie aan te gaan, gebaseerd op nieuwe principes en verhoudingen. Er is dan geen plaats meer voor spijtgevoelens.

46 cliënten kwamen binnen 6 weken (na 3 online therapie sessies) af van:

 • Liefdesverdriet
 • Bindingsangst/Verlatingsangst
 • Codependent gedrag
 • Obsessief gedrag
 • Schuldgevoelens
 • en nog veel meer...

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Waarom wordt dit artikel eigenlijk geschreven vanuit de vrouw?
  Ik ben man, maar maak hetzelfde mee. Relatie voorbij, maar ik kan haar niet loslaten. Ik sta met haar op en ga met haar in mijn hoofd naar bed. Gedurende de dag vraag ik me af wat ze doet en met wie. Ik check haar social media, en trek conclusies uit wat ik zie en dat doen me pijn. Ook al weet ik dat dit zelfkastijding is, blijf ik het doen. Doe er alles aan om het mezelf moeilijk te maken, te beschermen. Heb haar zoveel mogelijk geblokkeerd en ontvolgt van social media. Ik vind mijn eigen gedrag echt ziekelijk en wil dat het stopt. Zo word ik niet gelukkig, maar wat moet ik doen?

  1. Beste Mark, hartelijk dank voor je bericht! Je vindt je eigen gedrag ziekelijk en je wilt dat het stopt. Je weet dat je zo niet gelukkig wordt. Het feit dat het je niet lukt is dat je diep van binnen ervan overtuigd bent dat de oorzaak van je verdriet buiten jezelf ligt. Het is wrok jegens je ex, het niet willen accepteren. Het is dus heel belangrijk dat je eerst zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag en je anders met jezelf praat. Zolang je jezelf blijft zien als slachtoffer, zolang jij vindt dat zij macht over je mag hebben, zolang jij het allemaal ok vindt dat zij bepaalt hoe jij je voelt, zul je dit gedrag blijven vertonen. Ik wens je heel veel sterkte toe en denk hier maar eens goed over na! Hartelijke groet, Marjolein

  2. Ik heb precies hetzelfde en dat is geen normaal gedrag, maar je wil antwoorden waarom? We waren een super stel? Is er iemand anders?
   Je gaat spitten op fb, insta en alles waar je maar wat kunt vinden over haar, want je weet het zeker!!
   Ze heeft een ander en ik ben zelf een paar keer gaan posten bij haar huis
   Achteraf echt ziek gedrag en niks anders gezien of gemerkt in haar gedrag en doen en laten.
   Ik moet accepteren dat ik haar gevoel niet kan sturen maar ze was echt de liefde van mijn leven en had haar en nu ben ik haar kwijt en dat doet pijn!!
   Dus ik snap precies wat je bedoeld, je wil het niet maar het overkomt je.

 2. Beste Marjolein

  Ik word wakker met gedachten aan mij ex en kan niet goed slapen met gedachten aan mijn ex. Het beheerst mijn leven en ik word er gek van….hij is al een tijd weg bij mij en dit gezin en nu ben ik erachter gekomen dat hij een ander heeft. Hoeveel kan een mens hebben denk ik dan. Eerst verlaat hij mij en dan bedriegt hij mij.

 3. Het is al jaren geleden dat mijn ex man wegging.
  Ik voel me er nog steeds down van. Het is erger geworden sinds hij een vriendin met kinderen heeft…
  Ik word er bijna gek van zo rot voel ik me.

  1. Beste Esther, niet doen, je kunt jezelf zo gek maken als je zelf wilt. Stel jezelf de vraag: wat laat ik toe? tot hoever wil ik gaan met wegzinken in verdriet en spijt? Is hij dat waard? Verheerlijk zijn relatie met haar niet. Je weet niet of hij wel zo gelukkig is. Bedenk dat spijt je niet verder gaat helpen en dat iedere dag weer een nieuwe bladzijde is die alleen jij kunt beschrijven, en waar jij controle over hebt. In plaats van al die vragen, focus je daarop. Besef dat je veel hebt om dankbaar voor te zijn en er mensen zijn die van je houden. Richt je op het positieve en het positieve komt naar je toe. Veel sterkte met een warme groet, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl